Kediler Ispanak Yer mi? Kedilere Çiğ Ispanak Verilir mi?

kediler-ispanak-yer-mi-kedilere-cig-ispanak-verilir-mi

Ispanak potasyum, magnezyum ve C vitamini açısından oldukça zengin bir sebzedir. Bir kış sebzesi olan ıspanaktan pek çok farklı lezzetli tarif ortaya çıkar. Bu lezzetli ve sağlıklı sebzeyi patili dostlarınız da sever mi diye merak mı ediyorsunuz? O halde kediler ıspanak yer mi başlıklı yazımıza hoş geldiniz.

evcil-hayvan-urunlerini-kesfet

Yazıya başlamadan önce kedilerin beslenmesinden bahsetsek daha doğru olur. Kedilerin ete ne kadar düşkün canlılar olduğunu biliyoruz. Açıkçası bu oldukça doğaldır çünkü et zaten kedilerin beslenmesi için ana ihtiyaçtır. Ancak elbette bunun yanına başka gıdalar da eklerseniz beslenmelerine katkı sağlamış olursunuz. Kedinize ek gıda verirken dikkatli olmalı, sağlıklarını tehlikeye atacak ürünlerden uzak durmalısınız.

Bu yazımızda ıspanağın faydaları ve zararlarından bahsederek kedilerle olan ilişkilerini inceleyeceğiz. Kedilerin sağlığının siz kedi sahipleri için ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Bu nedenle Muhiku olarak sizlere kediler hakkında detaylı bilgilere ulaşabileceğiniz içerikler hazırlamayı görev edindik.

”Kediler için sağlıklı sebzeler nelerdir” sorusu karşımıza pek sık çıkar. Bundan ötürü biz de kedilerin sıkça tükettiği ıspanakla ilgili bir içerik hazırlamaya karar verdik. Kediler ıspanak yiyebilir mi sorusuna yanıt vereceğimiz bu yazı da kedi sahiplerine yardımcı olmak için hazırladığımız özel içeriklerden biridir.

Kedilerin beslenmesiyle ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa kedi bakım rehberimize bir göz atabilirsiniz. Şimdi dilerseniz daha fazla uzatmadan yazımıza geçelim. Keyifli okumalar dileriz.

Kedi Ispanak Yer mi?

kedi-ispanak-yer-mi

Yukarıda belirttiğimiz gibi et kedilerin ana besin maddesidir.  Bundan ötürü eti kedilerin beslenme düzeninden çıkarmak çok tehlikeli sonuçlara yol açar. Kedileri etten tamamen kopardığınız takdirde gelişimlerini tamamlayamazlar. Hatta bu kedinizde pek çok hastalığı beraberinde getirerek ölüme dahi sebep olur.

Et oranının yüksek olduğu kuru mamalar kedilerin beslenmesinin ana maddesidir. Buna rağmen, elbette etin yanına başka gıdalar da ekleyebilir, beslenmelerine katkı sağlayabilirsiniz. Ancak kedinize ek gıda verirken dikkatli olmalı, sağlıklarını tehlikeye atacak ürünlerden uzak durmalısınız.

Sebzeler kedilere ek gıda olarak vermek için sıklıkla tercih edilir. Peki kediler hangi sebzeleri yiyebilir? Kedi sahiplerinin özellikle ıspanağı tercih ettiğini söyleyebiliriz. Bunun en önemli sebebi ise özellikle içerdiği besin ögeleridir.

Protein bakımından çok zengin olan ıspanak hangi vitamin ve mineralleri içerir?

  • A vitamini
  • B vitamini
  • C vitamini
  • E vitamini
  • K vitamini
  • Demir
  • Folat
  • Fosfor
  • Bakır
  • Kalsiyum
  • Potasyum
  • Magnezyum

Bu zengin içerikli sebzenin tek kötü yanı oksalat açısından da zengin olmasıdır. Oksalat ya da oksalik asit, kalsiyum gibi mineralleri bağlar ve kristal oluşmasına yol açar. Bu da böbrek taşı olumuna neden olur. Bu nedenle böbreklerinde sorun varsa veterinere danışmadan ıspanak tüketmesine izin vermeyin. Kedinizin bir hastalığı yoksa dahi ıspanağı aşırı tüketmek ileride bu hastalıklardan muzdarip olmasına yol açar.

Kediler Çiğ Ispanak Yer mi?

kediler-cig-ispanak-yer-mi

Ispanağın sağlıklı bir besin olduğunun farkındayız, peki ya kedilere ıspanak nasıl verilir? Genellikle, veterinerler kedilere çiğ ıspanak yemeyi pek önermez. Bunun yerine veterinerlerin tavsiyesi kedinize iyice temizlediğiniz ve buğuyla pişirdiğiniz ıspanağı vermenizdir. Yine de bu konuda pek fazla araştırma olmadığını belirtmeliyiz.

Eğer kediniz çiğ ıspanak yiyorsa veterinere danışarak bilgi alabilirsiniz. Unutmayın ki kediniz hakkında tüm ayrıntılarıyla bilgi almak istiyorsanız, başvurmanız gereken her zaman veterinerlerdir. Çünkü kedinizin sağlığı her şeyden önemlidir.

Kediler Ispanak Yemeği Yer mi?

kediler-ispanak-yemegi-yer-mi

Tahmin edeceğimiz gibi cevabımız kesinlikle ”evet” olacaktır. Tabii dikkat etmeniz gereken unsurlar da bulunduğunu unutmadığınız takdirde! Ispanak yemeği lifli olması ve birçok vitamini de bünyesinde barındırması sebebiyle kedi sahiplerinin tercihidir.

Ispanak yemeği yaparken dikkat etmeniz gereken nokta içine kedinizin sağlığı tehdit edecek unsurlarını eklememiş olmaktır. Örneğin içine soğan, sarımsak ve tuz gibi besinleri eklediğiniz takdirde ıspanak kedinize faydadan çok zarar verecektir.

Kedilere Ispanak Verilir mi?

kedilere-ispanak-verilir-mi

Kediler ıspanak sever mi? Lif ve protein kaynağı olan bu sebzeyi kedilere verebilir miyiz? Kedilerin genelde ıspanak yemeyi sevdiğini söyleyebiliriz. Bu nedenle kedinize ıspanak vermeniz onu mutlu edecektir.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi tercihinizi ıspanak yemeğinden yana kullanırsanız daha iyi olacaktır. Ancak bu yemeği yaparken yağ, tuz, bahar, soğan ve sarımsak gibi ürünler kullanmamaya dikkat etmelisiniz.

Kedinizin ıspanağa alerjisi olup olmadığından emin olmanız da önemlidir. Bu noktada veterinerine danışabilirsiniz. Ayrıca kedinize yeni bir şey verirken her zaman az miktarda vermeye dikkat edin. Böylelikle kedinizin ürüne reaksiyon gösterip göstermediğine bakarak devam etmeye karar verebilirsiniz.

Ispanak Kediler için Faydalı mı?

Protein ve lif kaynağı olan ıspanağın pek çok faydası bulunduğunu söyleyebiliriz. Bu mucizevi sebze insanlara olduğu kadar kedilere de pek çok yarar sağlar. Burada dikkat etmeniz gereken şey kedinizin aşırı miktarda ıspanak tüketmemesidir.

Kediler hangi sebzeleri yer sorusuna verilen ilk yanıtlardan biri de ıspanaktır. Çünkü ıspanak içerisinde kediler için sağlıklı olan pek çok besin ögesini barındırır. Yazımızın ilk kısımlarında da bunlardan bahsetmiştik.

Bu besin ögelerinden özellikle lif, protein, potasyum, A ve C vitamini kedilerin sağlığı için çok kıymetlidir. Bu da ıspanağı kediler için faydalı sebzeler arasında ilk sıralara getirir.

Ispanak Kediler için Zararlı mı?

Ispanak kedilere faydalı mı sorusunu geçerek şimdi de zararlarına bir bakalım. Elbette her şey gibi ıspanağın da fazlası zarardır. Hatta içerdiği oksalat sebebiyle bazı kedilerin hiç ıspanak tüketmemesi gerekir.

Diğer tüm sebzelerde olduğu gibi bu sebzeyi kedinize vermeye başlamadan önce de veterinerinize danışmanızı öneririz. Çünkü her sebze her kedi için uygun değildir. Veterineriniz gereken tahlilleri de yaparak kedinizin ıspanak yemesinin uygun olup olmayacağı konusunda sizi bilgilendirecektir.

Kedilerin alerjisi olan yiyecekler bildiğiniz gibi çok çeşitlidir. Bundan ötürü ne yazık ki ıspanak da bunlardan biri olarak karşınıza çıkabilir. O halde ıspanağa alerjisi olan kedilerde nasıl belirtiler ortaya çıkar bilmek önem taşır.

Eğer kediniz ıspanak yedikten sonra cilt problemleri yaşıyorsa, bunun sebebi alerjisi olması olabilir. Aynı şekilde kusma ve ishal de alerjiden kaynaklanıyor olabilir. Bunun gibi belirtiler görüyorsanız derhal ıspanak vermeyi kesmeli ve veterinere gitmelisiniz.

Şimdi de gelelim böbrek sorunu yaşayan patili dostlarımıza. Ne yazık ki böbrek sorunu olan dostlarımız bu mucizevi sebzeden yiyemezler. Çünkü diğer birçok yeşil yapraklı sebze gibi ıspanak da oksalat içerir. Bu da kedinizde böbrek taşı oluşumuna yol açarak sağlığını tehdit eder.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

kedi-brokoli-yer-mi
Daha Fazla

Kedi Brokoli Yer mi?

İçindekiler Gizle Brokoli Kediye Nasıl Verilir?Kediler Brokoli Çorbası Yer mi?Hayvanlar Brokoli Yer mi?Yavru Kedi Brokoli Yer mi? Kediler…