Kediler Domates Yer mi? Kediler Domates Yerse Ne Olur?

kediler-domates-yer-mi-kediler-domates-yerse-ne-olur

Kediler domates yer mi? Kedi sahipleri dostlarının sağlıkları konusunda ince eleyip sık dokurlar. Bu nedenle özellikle aldıkları besinler konusunda dikkatli davranırlar. Kedi domates yer mi, domates kediler için zararlı mı gibi soruların çıkış noktası da budur.

Konu kedilerin beslenmesi olduğunda oldukça dikkatli davranmak gerekir. Çünkü kediler her yiyeceği yiyemezler, birçok yiyecek onlar için zehirlidir. Peki domates bunlardan biri midir?

Kedilerin domates yemesi konusunda pek fazla bilgiye ulaşamadığınızın farkındayız. Ancak Muhiku Blog olarak biz bu konuyu sizin için araştırdık. Patili dostlarınızın sağlığı için bu bilgileri özveriyle size sunuyoruz.

Bu yazıyı Muhiku’nun evcil hayvanlar için özenle hazırladığı kutulardan bahsederek taçlandırmak gerektiğini düşündük.

Muhiku, geleneksel hediyelerden sıyrılmak isteyenlerin tek adresi. Hazırladığı yenilikçi hediyelerle herkesin sevgisini kazanan Muhiku sayesinde sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz. Üstelik artık biricik dostlarınız kediler de buna dahil. Şimdi kedi ürünlerini inceleyerek dostunuza bir jest yapabilirsiniz.

O halde daha fazla uzatmadan kediler domates yer mi konulu yazımıza geçelim. Keyifli okumalar dileriz.

Kedi Domates Yer mi?

kedi-domates-yer-mi

Kedinin domates yemesi konusuna geçmeden önce kedilerin nasıl beslenmesi gerektiğine değinelim. Bildiğiniz gibi kediler ete çok düşkündür ve zorunlu etobur hayvanlardır. Kedilerin etle beslenmeleri ve yeteri kadar protein almaları gerekmektedir. Günlük olarak etten gerekli protein miktarını almamaları durumunda birçok farklı hastalık ortaya çıkar.

Ancak elbette etin yanında başka besinler de tüketebilirler. Özellikle birçok sebzenin kedilerin diyetinde olması önemlidir. Veterinerler, mamanın yanında arada bir olmak üzere sağlıklı sebzeleri kedilere verebileceğinizi söylüyor.

Kedilerin ne yiyebileceği ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz Kediler Mama Dışında Ne Yer? – Alternatif Besin Önerileri başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.

Kedilerin sıklıkla tükettiği domates, B9, K ve C vitamini barındırmasının yanında potasyum gibi mineraller açısından da zengindir. C vitamini insanlar için çok kıymetli ve gerekli bir vitamindir. Ancak kedilerin bu vitamini dışarıdan almaları gerekmez. Çünkü C vitaminini kendileri üretir. Bu nedenle kedinize C vitamini sebebiyle domates vermenize gerek yoktur.

Özellikle K vitamini ve potasyum içermesi sebebiyle kedi sahipleri tarafından sıklıkla tercih edilir. Hatta domatesin kedi mamalarına bile koyulduğuna rastlayabiliriz. O halde bu kediler domates yiyebilir mi demek?

Kediler domates yiyebilir mi? Kedilerin domates yemesi genel anlamda güvenlidir. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Domatesin olgunlaşmış olması ve ilaç içermemesi. Olgunlaşmamış domates, solanin adlı maddeyi içerir. Bu madde de kediler için zehirlidir. Bu madde ayrıca domatesin bitkisinde de bulunur. Bu nedenle evinizde domates bitkisi varsa kedinizin ona erişemeyeceğinden emin olmalısınız.

Ayrıca domates asit içerir ki bu da kedilerin midesi için sıkıntılıdır. Mide ağrısına ve mide yanmasına neden olur. Bu nedenle kedinize domates verseniz de miktarı abartmamaya dikkat edin.

Yavru Kediler Domates Yer mi?

yavru-kediler-domates-yer-mi

Yukarıda da belirttiğimiz gibi kediler için olgunlaşmış domates tehlike arz etmez. Ancak olgunlaşmamış domatesten kedinizi uzak tutmanız gerekir. Çünkü solanin adlı zehirli madde kedinizin sağlığını ciddi derecede etkileyebilir. Peki yavru kediler domates yer mi?

Yavru kedi beslenmesinde ise çok daha dikkatli davranmanız gerekir çünkü yavru kedilerin bağışıklık sistemleri o kadar gelişmiş değildir. Yavru kedinize bir şey vermeden önce veterinerinize danışmalısınız.

Dilerseniz aylara göre yavru kedilerin nasıl beslenmesi gerektiğini yazdığımız Yavru Kedi Ne Yer Ne Yemez? – Aylara Göre Yavru Kedi Beslenmesi başlıklı yazımızı okuyup daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Kediler Pişmiş Domates Yer mi?

Kedi menemen yer mi, kediler domates çorbası içer mi gibi pek çok soru da kedi sahiplerinin aklını kurcalar. Domatesi sade bir şekilde kedinize vermeniz en doğrusu olacaktır. Çünkü soslara, menemen ve çorbaya eklenen baharat, sarımsak ve soğan gibi besinler kediler için zehirli besinlerdir.

Bu besinleri tüketmek kedinizde uzun vadede hastalıklara sebep olacağı gibi direkt olarak zehirlenmelerine de neden olur. Özellikle ishal ve mide bulantısı gibi belirtiler bulunur. Kedinize pişmiş domates verecekseniz de yine domatesin olgunlaşmış olmasına dikkat etmelisiniz.

Bununla birlikte kediler salça yer mi diye de çok merak ediliyor. Yukarıda da belirttiğim gibi yağlar ve baharatlar kediler için zehirlidir. Bu nedenle bu besinlerden kaçınmalısınız; eğer kediniz yağ, baharat, soğan ve sarımsak gibi besinler tükettiyse veterinere gitmenizde fayda var.

Kediler Domates Yerse Ne Olur?

kediler-domates-yerse-ne-olur

Kedinin domates yemesi konusunda akla gelen ilk soru şüphesiz ki şu olur: Domates kedilere zararlı mı?

Kedim domates yiyor diyen kişilerin sayısı yadsınamayacak kadar fazladır. Bu nedenle domatesin zararlarını bilmek kedi sahipleri için büyük önem taşır. Olgunlaşmamış domates solanin içerir, bu madde kedileri zehirler. Domates asit içeren bir besindir ve insanlarda olduğu gibi kedilerde de mide rahatsızlıklarına neden olur.

Solanin zehirlenmelerinde kedilerde görülebilecek belirtiler şunlardır:

  • Mide bulantısı
  • İshal
  • Kusma
  • İştahsızlık
  • Vücut tepkisizliği
  • Kalp atışında hızlanma
  • Davranış değişikliği
  • Hipersalivasyon (tükürük bezlerinin aşırı çalışması)
  • Halsizlik
  • Yerinden hiç kıpırdamama

Kedinizde bu belirtileri görürseniz derhal veterinere başvurmalısınız. Kedinize

Domates Kedilere Dokunur mu?

Yazımızın başından beri domatesin kediler için zehirli olabileceğinden bahsettik. Ancak aynı zamanda çok sağlıklı bir besin olduğuna da değindik. Domates eğer olgunlaşmışsa ve baharat gibi ürünler içermiyorsa kediniz için sağlıklı bir besin tercihidir.

Pek çok faydası olan domatesin kediniz üzerindeki etkileri neler olur?

  • Domates yüksek miktarda lif içerir. Böylece kabızlık sorununa yardımcı olur.
  • Domates yüksek oranda A ve C vitamini içerir. Bu da daha sağlıklı bir şekilde tüylerinin çıkmasına neden olur.
  • İçerisinde bolca su bulunduğu için kedilerin günlük sıvı tüketimini karşılar.

Kediler domates yer mi başlıklı bu yazımızda kedilerin domates yemesi ile ilgili bilgileri size aktardık. Ancak her zaman en doğru bilgiyi veterinerin vereceğini göz önünde bulundurun. Unutmayın ki patili dostunuzun sağlığı her şeyden önemlidir.

Kedilerin beslenmesi ile ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz? O halde Kedi Beslenmesi – Sokak ve Ev Kedileri Ne ile Beslenir? başlıklı yazımıza bakabilir ve daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir