Kediler Çikolata Yer Mi? Kediler Çikolata Yerse Ne Olur?

kediler-cikolata-yer-mi

Gün geçtikçe daha fazla insan kedi sahiplenmeye başlıyor. Bu sebeple, karşımıza kedilerin beslenme alışkanlıkları hakkında birçok soru çıkıyor. Kedilerin hem ne yemesi hem de ne yememesi gerektiği, araştırılan konular içinde üst sıralarda yer alıyor. En sık sorulan sorular arasında ise kediler çikolata yer mi yer alıyor.

evcil-hayvan-urunlerini-kesfet

Sahiplendiğimiz patili dostlarımıza iyi bir hayat sağlamak bizim görevimiz. Bu yüzden de neyi yemesi ve yememesi gerektiği konusunda dikkatli olmak oldukça önemli.

Biz de size bu yazımızda oldukça tartışmalı bir konudan bahsedeceğiz: bizlerin favori atıştırmalığı olan çikolatanın kediler üstündeki etkisi. Kuşkusuz ki her insan çikolata sever. Peki ya kediler çikolata yer mi?

Ne yazık ki, söz konusu patili dostlarımız olunca, çikolata ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Kedinizi bu tehlikelerden uzak tutmak ve onu mutlu etmek ister misiniz?

O halde Muhiku’nun tüylü dostlarımıza ayrılan kutularına göz atabilirsiniz. Bu kutuların içinde tasma, mama kabı ve ödül maması gibi harika ürünler bulunuyor. Böylelikle hem onları hem kendinizi mutlu edebilirsiniz.

O halde gelin hep birlikte dostlarımızın dünyasına dalalım ve çikolatayla olan ilişkilerini inceleyelim. Keyifli okumalar dileriz.

Kedi Çikolata Yer mi?

cikolata

Türk kahvesinin en iyi eşlikçilerinden biri olan çikolata, yemesi en zevkli ve en sevilen lezzetlerden biridir. Çikolata, insanlar için vazgeçilmez bir yere sahip olsa da, patili dostlarımız için büyük bir tehlikedir.

Kedilere çikolata verilir mi diye soran kişilere kısaca cevabımız: Hayır. Bizler için büyük bir keyif kaynağı olan çikolata, hem kediler hem de köpekler için zararlı olan tatlı bir gıdadır. Çikolata kediler için zararlı iki madde içerir: Kafein ve kakaoda doğal olarak bulunan Teobromin.

Kafein, verdiği enerji sebebiyle aşırı kafein tüketimi kedilerde kalp çarpıntısı, huzursuzluk gibi sorunlara yol açabilmektedir. Bundan ötürü kedinizi çikolata başta olmak üzere bütün kafeinli ürünlerden uzak tutmanız gerekir.

Teobromin, insanlarda doğal olarak bulunan bir bileşendir. Bu sebeple, insan vücudunda doğal olarak metabolize olabilir ancak durum kediler için aynı değil.

Bu bileşen, kedilerde bulunmadığından ötürü kedi vücudunda metabolize olamıyor. Bu da karaciğer yetmezliğine sebep olabilecek tehlikeli bir birikme gibi birçok ciddi semptomlara neden oluyor.

Bunun yanında, çikolata da diğer şekerli gıdalar gibi kan şekeri açısından tehlikelidir. Kediler çikolata yerse kör mü olur sorusu da bundan ileri gelmektedir. Çok fazla çikolata tüketen kedilerde kan şekerinden ötürü kör olma durumları görülmüştür.

Her ne kadar, kediler genel anlamda çikolata yemeye köpekler kadar meyilli olmasa bile onların da çikolata yediği durumlar görüyoruz. O yüzden dikkatli olmalı ve çikolataları dostlarımızdan saklamalısınız.

cikolata-yemek-kediye-zarar-verir-mi

Yavru Kedi Çikolata Yer mi?

Peki minik tüylü dostumuz olan yavru kedi çikolata yer mi? Aslında genel anlamda kediler çikolatanın tadını aldıklarından ötürü çikolata yemezler. Kedilerin insanlardan farklı olarak tat alma duyuları şekerli gıdaları rahatça ayırt edemez. Kediler neden çikolata sever diyenlerdenseniz onlar için çikolatayı cezbedici kılanın genelde çikolatanın yumuşak yapısı olduğunu söyleyebiliriz.

Kediler Çikolatalı Puding Yer mi?

Öncelikle kediler çikolata yer mi sorusunun sorulma sebeplerine baktığımızda kedi sahiplenen insanlardan şu cevabı alıyoruz: Kedim çikolatayı çok seviyor. Bunu diyen birçok insan olduğunu biliyoruz.

Ve kedilerinin en çok yediği bir diğer ürün çikolatalı puding oluyor. Çikolatalı puding de tıpkı çikolatanın kendisi gibi yumuşak bir yapıya sahip olduğundan ötürü kedilerin dikkatini çeken bir gıda.

Ne yazık ki, kedilerin çikolatalı puding yemesi de sağlıkları için tehlike yaratan bir unsurdur.

Kediler Çikolatalı Kek Yer mi?

kediler-cikolatalı-kek-yer-mi

Dediğimiz gibi, gün geçtikçe daha fazla insanın kedi sahiplenmesiyle kediler çikolata yer mi ve kedilere çikolata zararlımı gibi sorular gündeme geliyor. Ancak insanlar nadiren kediler çikolatalı kek yer mi sorusu üzerinde duruyor, oysaki çikolatalı kek de içinde aynı şekilde kafein, şeker ve teobromin maddesini barındırıyor ve aynı şekilde kedinizin sağlığını tehdit ediyor.

Kedilere Çikolata Verilir mi?

kediler-cikolata-yer-mi

Kediler, bazen yapısından ötürü bazen ise yalnızca meraklarından çikolata yiyor. Az yediklerini düşünerek buna sesinizi çıkarmıyor olabilirsiniz.

Ancak şunu unutmayın ki birkaç gram çikolata bile kedinizin sağlığı için çok tehlikeli etkilere sahip olabilir. Kedilerin vücudu, çikolatayı bizim gibi işleyemediğinden çikolatayı vücutlarından uzun süre bir süre atamazlar. Üstelik yukarıda da belirttiğimiz gibi kediler bu zararlı gıdanın tadını dahi alamıyorlar.

Kedilere Çikolata Verirsek Ne Olur?

kedilere-cikolata-verilir-mi

Kakaoda doğal olarak bulunan teobromin, kedilerinin metabolizmaları uygun olmadığından kediler tarafından motabilize olamıyor. Bu sebeple de vücutlarında toksik birikimlere sebep oluyor ve ölümcül etkilere yol açabiliyor.

Bazı çikolatalarda daha fazla teobromin bulunur. Örneğin, damla çikolata çok yüksek düzeyde teobromin içerdiği için en zararlı olanıdır. Aynı şekilde, kuru toz kakao ve bitter de yüksek düzeyde teobromin içerir. Ancak, yarı tatlı ve sütlü çikolatalar ve hatta düşük oranda kakao içermesine rağmen beyaz çikolata bile oldukça zararlıdır; kedilerden uzak tutulmalıdır.

Çikolata Yemek Kediye Zarar Verir Mi?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi çikolata yemek her ne kadar bizim için çok hoş bir deneyim; ancak kediler için de oldukça tehlikeli. Çikolata içerdiği kafein ve teobromin nedeniyle kedilerde aşırı enerji, titreme, kusma, ishal gibi birçok tehlikeli duruma yol açabiliyor. Peki kediler çikolata yerse ne yapmalı?

Sen de kedim çikolata yedi ne yapmalıyım diye endişeyle buraya geldiysen öncelikle sakin olmalısın. Kedileri kusturmak oldukça zor olduğundan, evde kendi kendine kediyi kusturmaya çalışmamalısın. Yapman gereken kedinin yediği çikolata paketini de yanına alarak bir an önce veterinere gitmek. Ne kadar yediğini görebildiysen bu bilgileri de veterinerine vermeli, ona elinden geldiğince yardımcı olmalısın.

Bu sayede, veteriner kediyi muayene ederek çikolatanın miktarını ve türünü değerlendirir. Veteriner, toksin emilimi olmasını engellemek için kedinin kusmasını sağlayabilir, kedinin yaşadığı yan etkilere bağlı olarak kediye sıvı ve ilave bakım sağlayabilir.

Kediler Çikolata Yerse Kör Mü Olur?

yavru-kedi-cikolata-yer-mi

Birçoğuna şehir efsanesi gibi gelen kediler çikolata yerse kör mü olur konusuna da biraz değinelim dedik. Öncelikle, bunun bir efsane olmadığını bilmenizi isteriz. Kedilerin çikolatadan ötürü kör olduğu, kısmen doğru bir bilgidir.

Çok yaygın bir durum değil çünkü kör olmaya sebep olan şekerin çok yüksek olmasıdır. Yalnızca kedinin aşırı çikolata tüketmesi sonucunda ortaya çıkabilecek bir durumdur.

Ancak bu oran da azımsanacak bir oran değildir. Ne yazık ki çikolata tüketimi sebebiyle kan şekeri yükselmesinden ötürü kör olan birçok kedi de vardır.

Kediler Ne Kadar Çikolata Yerse Zehirlenir?

Tüm bunların ardından gelen bir diğer merak konusu da şu: Kediler ne kadar çikolata yerse zehirlenir? Ne yazık ki, bununla ilgili kesin bir bilgi yok çünkü bütün kedilerin sağlık durumları, metabolizması aynı durumda değil.

Ancak şunu bilmelisiniz ki bir kedinin çikolatan zehirlenmesi için çok fazla çikolata yemesine gerek yoktur. İşte bu yüzden, tüylü dostunuzu çikolatadan tamamen uzak tutmanız en doğrusu olacaktır.

Kedilerde Çikolata Zehirlenmesi Belirtileri

kedilerde-cikolata-zehirlenmesi-belirtileri

  • İshal
  • Kusma
  • Titreme
  • Bulantı
  • Aşırı enerji
  • Fazla su içme isteği
  • Nefes nefese kalma
  • Huzursuzluk
  • Yükselen sıcaklık
  • Fazla idrar çıkışı
  • Düşük kan basıncı
  • Nöbet geçirme

Bu gibi semptomlarla karşılaştığınız zaman derhal en yakın veteriner hekime gitmelisiniz.

Minik dostlarımıza sağlıklı ve mutlu bir ömür dileriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

kediler-findik-yer-mi
Daha Fazla

Kediler Fındık Yer mi?

İçindekiler Gizle Kediye Fındık Verilir mi?Kedi Kuruyemiş Yer mi?Kedi Fındık Ezmesi Yer mi?Kediler Çiğ Fındık Yer mi?Kedim Fındık…