Kedi Beslenmesi – Sokak ve Ev Kedileri Ne ile Beslenir?

kedi-beslenmesi-nasil-olmali

Söz konusu can dostlarımız olduğunda onların sağlığı bizim için her şeyden önemli. Eğer bir evcil kediniz varsa ya da sokaktaki dostlarımızı besliyorsanız bu yazımız sizin için. Bu yazımızda kedi beslenmesi ile ilgili merak edilen tüm soruları yanıtlayacağız.

Eğer siz de kedi beslemek istiyor fakat ne vermeniz gerektiğini bilmiyorsanız bu içeriğimizden ilham alabilirsiniz. Öyleyse lafı fazla uzatmadan içeriğimize geçelim. Şimdiden keyifli okumalar dileriz.

Sokak ve ev kedilerini beslemek konusunda dikkat etmemiz gereken bazı noktalar vardır. İlk olarak söylememiz gereken şey kedi beslenmesinde en önemli gıdanın kuru mama olduğudur.

Kuru mamalar kedi sağlığı için gerekli olan vitamin ve mineralleri içermektedir. Bu yüzden bu özel olarak hazırlanmış mamalar kediniz için en doğru tercihtir.

🎁 Minik dostunuzu mutlu etmeye var mısınız? Nasıl olacak diye düşünüyorsanız sizi Muhiku’nun evcil hayvan ürünleri kategorisiyle tanıştıralım. Birbirinden kullanışlı ve kaliteli ürünlerin yer aldığı bu ürünlerle patili dostunuzu çok mutlu edebilirsiniz.

Kediler Günde Kaç Öğün Yemek Yer?

kedi-beslenme-tablosu

Kedilerinize günde kaç öğün yemek vermeniz gerektiğini düşünüyorsanız bu noktada veterinerlerin tavsiyelerini dinlemelisiniz. Yetişkin bir kedi için günde 1 ya da 2 öğün yeterliyken, yavru kediler için 3 öğün gereklidir.

Bu öğünler herhangi bir sağlık problemi olmayan kediler için uygundur. Eğer sağlık problemi olan bir kediniz varsa bu noktada veterinerinizin tavsiyelerini dinlemelisiniz. Ayrıca bebek kediniz varsa öğün sayısı konusunda da mutlaka veterinerinizin tavsiyelerini dikkate almalısınız.

Kediniz için belirlemiş olduğunuz öğün sayısını değiştirmemeniz daha doğru bir tercih olacaktır. Çünkü sağlıklı bir bağırsak ve sindirim sistemi için kaliteli bir kuru mama ve belirli öğün aralıkları önemlidir.

Kediler Kaç Saatte Bir Beslenir?

Bu noktada ilk olarak belirtmek istediğimiz şey kedinize çok fazla mama vermemenizdir. Tıpkı insanlar gibi kediler de fazla yedikleri zaman sağlık problemleri yaşamaya başlarlar. Bu yüzden öğün aralıklarını 6-8 saat arasında tutarak ve ölçülü şekilde vererek onların sağlıklarını koruyabilirsiniz.

Tüm bunların yanı sıra yavru kedi beslenmesi daha farklıdır. Anne sütünden kesilmiş yavru kedinin büyümesi için besinlere ihtiyacı vardır. Bu yüzden veterinerler genellikle günde 3 kere beslenmeleri gerektiğini söylerler. Bu 3 öğünü sabit saat aralıklarıyla bölebilirsiniz.

Eğer sütten kesilmemiş bir yavru kediniz varsa burada mutlaka anne sütü tozu kullanmalısınız. Fakat saat aralıklarını bir veteriner hekimden onay alarak belirlemelisiniz.

Kedi Beslenmesi Nasıl Olmalı?

kopek-mamasini-kedi-yerse-ne-olur

Kedi beslenmesinde ana gıda kuru mama olmalıdır çünkü bu mamalar kedilerin ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak üretilmektedir. Veteriner hekiminizin tavsiyesine göre bir kuru mama tercihi yapmanız önemlidir.

Fakat marketlerde satılan kuru mamalardan kesinlikle uzak durmalısınız. Hiç besleyici olmayan bu mamalar aynı zamanda kedi sağlığını oldukça olumsuz etkilemektedir. Kuru mama noktasında birkaç husus devreye girmektedir.

İşte kedi beslemesi aşamasında dikkat etmeniz gereken noktalar.

  • İlk olarak kısır kedi beslenmesinden bahsedebiliriz. Kısır kediler kilo almaya daha yatkın hale geldiklerinden dolayı onlar için özel olarak üretilmiş mamalardan yemeleri daha sağlıklıdır.
  • Yavru kedi beslenmesi ise yine onlara özel üretilmiş ve gelişimlerini destekleyen kuru mamalardan oluşmalıdır.
  • Yeni doğan kedi besleme biraz daha farklıdır. Eğer annesi olmayan bir bebek kedi besliyorsanız, anne sütü tozlarından kullanmanız gerekir. Ayrıca kedinize ilave hiçbir gıda vermemelisiniz. İlave gıda tüketimi kedinizin ölümüne sebep olabilir.
  • Anne kedi beslenmesi ise yine çok önemlidir. Annenin yavrularını besleyebilmesi için ihtiyacı olan gıdaları tüketmesi gereklidir. Bu yüzden yetişkin kuru kedi mamalarını tercih edebilirsiniz.

Ev Kedisi Nasıl Beslenmeli?

Ev kedinize kuru mama vermeniz önemlidir. Kedinizin durumuna göre özel mamalar tercih etmeniz iyi bir yöntem olacaktır. Kısır, yavru, anne ya da yeni doğan kediniz varsa her biri için farklı mama tercihi yapmanız gereklidir.

Kuru mamaya ek olarak ara öğün şeklinde yetişkin kedilerinize yağsız ve tuzsuz şekilde balık ve et verebilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken şey bu ek gıdaları sıklıkla vermemektir.

Cins Kedilerin Beslenmesi

Cins kedilerin yediği gıdalar da ev kedileri ile aynıdır. Eğer kedinizin özel bir durumu ya da rahatsızlığı yoksa farklı bir mama tercihi yapmanıza gerek yoktur. Kaliteli bir kuru mamayla beslenmeleri gayet uygun olacaktır.

Kedi Beslenme Tablosu

kedi-beslenmesi-sokak-ve-ev-kedileri-ne-ile-beslenir

Kedi beslenme tablosu, kedilerinizin ağırlıklarına bağlı olarak tüketmeleri gereken mama gramları hakkında bilgi vermektedir. Eğer bu tablo doğrultusunda hareket ederseniz kedinizi çok daha doğru oranda beslemiş olursunuz.

Tablo öncesinde belirtmek isteriz ki sık hareket eden bir kedi ile hareket etmeyen bir kedinin enerji/besin ihtiyacı birbirinden farklıdır. Net bir beslenme rutini için veterinerinizle görüşmeniz daha doğru bir tercih olacaktır.

Yavru Kedi Beslenme Tablosu

Yavru kedilerin yetişkin kedilere kıyasla daha fazla enerjiye duymalarından dolayı mama ihtiyaçları da daha fazladır. Bu yüzden eğer bir yavru kediniz varsa beslenme sıklığı biraz daha yoğun olacaktır. Kısacası 2 aylık yavru kedi beslenmesi ölçüleri düzenli olmalıdır. Anne sütünden sonra yavru kedi beslenme tablosu şu şekildedir;

  • Ağırlığı 0.5-1 kg olan 5 haftalık yavru kediler için günlük 30-40 gr,
  • Ağırlığı 1-2 kg olan 5-10 haftalık yavru kediler için günlük 40-70 gr.

Yetişkin Kedi Beslenme Tablosu

Yetişkin kediler ağırlıkları dolayısıyla daha farklı bir beslenme tablosuna sahiptir. 10-12 haftalık olmalarıyla birlikte kediler yetişkin olarak değerlendirilmeye başlarlar.

Eğer yetişkin kediniz için ölçü dahilinde bir besleme yapmak istiyorsanız, yetişkin kedi beslenme tablosu şu şekildedir;

  • Ağırlığı 2-3 kg olan 10-20 haftalık yetişkin kediler için günlük 70-90 gr,
  • Ağırlığı 3-4 kg olan 20-30 haftalık yetişkin kediler için günlük 90-110 gr,
  • Ağırlığı 4-5 kg olan 30-40 haftalık yetişkin kediler için günlük 110-125 gr,
  • Ağırlığı +5 kg olan +40 haftalık yetişkin kediler için günlük 125-150gr.

Hamile ve Emziren Anne Kedi Beslenme Tablosu

Özellikle yeni doğum yapan kedi beslenmesi konusunda endişeleriniz varsa hiç korkmayın. İçeriğimizin bu kısmında vereceğimiz bilgilerle işinizi oldukça kolaylaştırabileceksiniz. Hamile ve emziren anne kedi beslenme tablosu şu şekildedir;

  • Ağırlığı 3-4 kg olan bir anne kedi için ilk 5 hafta günlük 45-70 gr,
  • Ağırlığı 4-5.5 kg olan bir anne kedi için 6-9 hafta arası günlük 70-90 gr.

Kedi beslenme tabloları kedinizin sağlık durumuna ve ağırlığına göre değişiklik göstermektedir. Bu yüzden yukarıda görmüş olduğunuz değerler ortalama değerlerdir.

Eğer bir kediniz varsa ve beslenme tablosu üzerinden hareket etmek istiyorsanız, öncesinde mutlaka veteriner hekiminize danışmanızı tavsiye ederiz.

Sokak Kedilerine Ne Tür Yiyecekler Verilmeli?

Sokak kedilerine yiyecek verirken onların sağlık ve beslenme ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak önemlidir. Sokak kedilerine verilebilecek yiyeceklerin başında kuru kedi maması gelir. Kuru kedi mamasının avantajları arasında; uzun süre taze kalması, kolay saklanabilmesi ve sokak kedileri için besleyici bir öğün sağlaması yer alır. Kuru kedi maması sokak kedilerinin ihtiyaç duyduğu protein, yağ ve diğer besin maddelerini içerir.

Yaş mamanın ise yüksek su içeriği, kediler için daha çekici tat ve doku sunması ile kolay sindirilebilir olması gibi avantajları bulunmaktadır. Yaş mama, kedilere su sağlamak açısından da faydalıdır. Sokak kedileri genellikle yeterince su bulmakta zorlanabilir. Bu nedenle yaş mama önemli bir su kaynağı olabilir.

Tavuk, hindi, dana eti gibi haşlanmış veya fırınlanmış etler kediler için sağlıklı ve besleyici bir seçenektir. Bunların içerisine baharat, tuz ve diğer katkı maddeleri eklenmemelidir. Küçük parçalara ayrılmış, derisi ve kemikleri çıkarılmış pişmiş etler kediler için uygundur.

Somon ve ton balığı, omega-3 yağ asitleri ve protein açısından zengin olduğu için kedilerin sağlığına faydalıdır. Ancak, bu balıklar pişirilerek verilmelidir. Balık verirken kılçıklarının tamamen çıkarıldığından emin olunması önemlidir.

Pirinç, havuç, kabak küçük miktarlarda pişirilmiş sebzeler ve tahıllar, kedilerin diyetine eklenebilir. Sebzeler iyi pişirilmiş ve kolay sindirilebilir olmalıdır. Pirinç gibi tahıllar ise kedilere enerji sağlar. Ancak, sebzeler ve tahıllar kediler için ana besin kaynağı değildir. Bunların yanı sıra, sokak kedilerinin her zaman temiz suya erişimi olmalıdır. Su kapları düzenli olarak temizlenmeli ve suları taze tutulmalıdır.

Kediler Ne Yememeli?

Kedilerin sağlığına zarar verebilecek yiyecekler, kedilere verilmemelidir. Bunların başında çikolata gelir. Çikolata, teobromin içerir ve kediler için toksiktir. Kusma, ishal, hiperaktivite, titreme ve nöbetlere neden olabilir.

Soğan ve sarımsak, kırmızı kan hücrelerine zarar verir ve anemiye neden olabilir. Kusma, ishal, mide ağrısı, uyuşukluk ve solgun diş etlerine yol açabilir. Böbrek yetmezliğine neden olabilen üzüm ve kuru üzüm tüketen kedilerde; kusma, ishal, letarji, iştah kaybı, karın ağrısı, susuzluk ve idrara çıkma sıklığında artış görülebilir.

Persin adlı bir toksin içeren avokado; kedilerde sindirim sorunlarına, solunum problemlerine ve kalp rahatsızlıklarına yol açabilir. Pek çok yetişkin kedi laktoz intoleransına sahip olduğundan süt ve süt ürünleri sindirim sorunlarına neden olabilir. Bu tür durumlarda kedilerde ishal, karın ağrısı ve gaz görülebilir. Salmonella ve biyotin eksikliğine neden olabileceğinden kediler çiğ yumurta da yememelidir.

Kediler Hangi Sıklıkla Beslenmeli?

Kedilerin beslenme sıklığı, yaşlarına, sağlık durumlarına ve yaşam tarzlarına bağlı olarak değişebilir. 4 ila 12 hafta aralığındaki süreçte olan kediler yani yavru kediler günde 4 ila 6 kez beslenmelidir. Yavru kediler hızlı büyüdükleri için sık ve küçük öğünlerle beslenmeleri, anne sütünden kesildikten sonra yüksek kalorili yavru kedi maması verilmesi gerekir.

3 ila 6 ay arasındaki genç kediler, günde 3 ila 4 kez beslenmelidir. Bu dönemde hala büyümekte ve gelişmekte oldukları için sık beslenme gereklidir. 6 ay ve üzeri dönemdeki yetişkin kediler günde 2 kez beslenmelidir. Yetişkin kediler genellikle sabah ve akşam olmak üzere iki öğünle beslense de, bazı kedilerde serbest beslenme şekli de tercih edilebilir. 7 yaş ve üzeri yaşlı kedilerin günde 2 ila 3 kez beslenmesi gerekir. Yaşlı kedilerin sindirim sistemlerinin sağlıklı kalması ve enerji seviyelerinin korunması için daha sık beslenmesi söz konusu olabilir.

🐈 Dilerseniz Kediler Ne Yer, Kedilere Mama Dışında Ne Verilir? blog yazımızı da okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir