Kedi Bakma Rehberi – Yeni Doğan Kedi Yavrusu ile İlgili Her Şey

yeni-dogan-kedi-yavrusu-bakimi-hakkinda-her-sey

Yavru bir kedinin bakımının yetişkin kedi bakımından çok daha zor olduğunu her zaman söyleriz. Hele de yeni doğan kedi yavrusu bakımı söz konusu olunca çok daha özenli ve dikkatli olmak gerekir.

Yeni doğan yavru kedi buldum ne yapmalıyım mı diyorsunuz? Bu yazımızda sizler için bir kedi bakma rehberi hazırladık.

İçeriğimizde yeni doğmuş yavru kedi bakımı nasıl yapılır, yeni doğan yavru kedi nasıl beslenir gibi soruların cevaplarını bulacaksınız. Ayrıca kedi bakımı için size gereken malzemelere de değineceğiz.

Ancak bu içerik oldukça uzun soluklu olacak. Bu yüzden öncesinde size Muhiku’dan bahsetmek istedik. Eğer yeni doğum yapmış kedinizi mutlu etmek isterseniz kedi hediye kutularını tercih edebilirsiniz.

Ayrıca yeni doğan minik dostunuzun ihtiyaç duyacağı ürünler de Muhiku’nun evcil hayvan ürünleri kategorisinde. Dostlarınızı da mutlu ettiğinize göre uzun soluklu bir maceraya birlikte adım atabiliriz.

Keyifli okumalar dileriz.

Yavru Kedi Doğduktan Sonra Ne Yapılır?

kedi-bakma-rehberi-yeni-dogan-kedi-yavrusu-ile-ilgili-her-sey

Kedi doğum yaptıktan sonra ne yapılmalı? İster sokakta doğum yapmış bir kediye şahit olun, ister kendi kediniz doğum yapmış olsun; hiç fark etmez. İlk adım her zaman kontrol olmalıdır.

Hem yeni doğum yapmış olan anneyi hem de bebek kediyi veterinere göstererek işe başlayın. Ortada herhangi bir sorun olmadığından emin olduktan sonra her ikisinin de sağlıklı olması için bakım rehberimizin devamı sizler için bir kılavuz olacak.

Yavru kedinin bakımı boyunca dikkat etmeniz gereken bazı ana maddeler vardır. Bunlardan ilki de elbette beslenmedir. Yeni doğan kedilerin büyümesinde beslenme çok önemli bir rol oynar.

Bazı kediler ne yazık ki annelerini kaybederler, bu da hayatı onlar için zorlaştırır. Ancak kedinizin bir annesi varsa ilk iki ay anne sütü ile beslenmesi önemli.

Yeni doğan yavru kedi hemen emer mi? Evet, yeni doğan kediyi annesi hemen emzirir. Çünkü bebek kedinin enerjiye ihtiyacı vardır.

Annesi olmayan kediler için süt tozu alabilirsiniz. Süt tozları yavru kediler için özel olarak üretilir. Çünkü bilinenin aksine inek sütü kedilere verilmez. İçerdiği laktoz nedeniyle kediler için zararlı olan bu sütü, oldukça hassas bir midesi olan bebek kediye asla vermemelisiniz.

İkinci adım ise boşaltım konusu. Yeni doğan bebek kedi nasıl kaka yapacağını bilemez ve zorlanır. Bu yüzden yavru kedinin annesi yoksa ona siz yardım etmelisiniz.

Bunun için bir pamuğu ıslatarak bebek kedinin dışkılama bölgelerine dairesel hareketlerle çok bastırmadan masaj yapabilirsiniz. Böylece bebek tuvaletini pamuğa yapacaktır.

Gelelim sıcaklık konusuna. Kediler sıcağı seven hayvanlardır. Sıcaklık, yeni doğan kedi için de birincil ihtiyaçlardan biridir.

Onu üşümeyeceği bir yerde tutmanız gerekir. Örneğin bir battaniyeye sarabilir ya da bulunduğu yere sıcak su torbası yerleştirebilirsiniz.

Tabii ki torbayı ona değdirmemeye dikkat etmelisiniz. Bunun için torbayı kalın bir havluya ya da örtüye sarabilirsiniz.

Annesiz Yavru Kedi Bakımı

Bebek kediler için en zor durumlardan biri de annesinden ayrı kalmaktır. Çoğu yavru kedinin annesiz olduğuna rastlarız. Kimi zaman annesi bebekle ilgilenmeyi reddeder kimi zaman ise ne yazık ki ölür. Yani sözün özü annesiz yavru kedi sayısı epey çoktur.

Annesiz bir kediye bakmak için anne sütünün ve sıcaklığının yerinin doldurulması çok önemlidir. Özellikle ilk iki ay, bebek kediler annelerine bağlıdır. Bunun yerine doldurmak pek kolay olmasa da veterineriniz de yardımıyla bunun üstesinden gelebilirsiniz.

Kediler için özel olarak hazırlanan süt ve süt tozu sayesinde minik kediyi besleyebilirsiniz. Özellikle ilk ay yalnızca süt tozu kedinin beslenmesinde yeterlidir. Hangi süt tozunu alacağınızı bilmiyorsanız, seçim yapamıyorsanız veterinere danışmalısınız.

Yeni Doğan Kedi Yavrusu Nasıl Beslenir?

yeni-dogan-kedi-yavrusu-nasil-beslenir

Bebek kedi bakımı için gerekli materyaller olduğundan bahsetmiştik. Bunun başında elbette biberonlar geliyor. Çünkü bebek kedinin bir an önce beslenmesi gerekir. Eğer kedinin annesi ortalarda yoksa veya ölmüşse, o halde biberona duyulan ihtiyaç kaçınılmaz oluyor.

Yavru kedilerin ihtiyaç duyduğu enerji miktarı oldukça fazladır. Hele de yeni doğan kedileri sık sık beslemek gerekir. Bu yüzden bebek kediler için özel olarak yapılan biberonlardan kullanmanızı öneririz. Çünkü bebek kedilerin ağız ve çene yapıları büyük biberonları kullanmak için uygun değildir.

Kedi sütü tozu; bebek kedilerin gelişmesine yardımcı olan vitamin ve mineralleri içerir. Ayrıca içinde bulunan antikorlar sayesinde kediyi hastalıklara karşı korur.

Özellikle bebekler hassas bünyeleri sebebiyle birçok hastalığa karşı savunmasız olurlar. Süt tozu ise kediyi bu gibi hastalıklardan korumaya yardım eder.

İkinci ayla birlikte artık bebek olan kedi yavaş yavaş büyümeye başlar. Bu zamanlarda da ona mama verebilir. Yanına haşlanmış et ve sebze de ekleyebilirsiniz.

🐱 “Aylara Göre Yavru Kedi Beslenmesi” yazımız da ilginizi çekebilir.

Yeni Doğan Yavru Kediye Süt Verilir mi?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi kediler, hele de küçük kediler, laktozu sindiremezler. Bu yüzden bebek kedilere inek sütü vermeniz onun sağlığına zarar verecektir. Bunun yerine bebek kediye süt tozu vermek daha doğrudur.

Gözleri Açılmamış Yavru Kedi Nasıl Beslenir?

Genelde kedilerin gözleri ikinci haftada açılır. Henüz gözleri açılmayan kediye süt tozu vererek onu besleyebilirsiniz. Kedinin gözleri açıldıktan 2-3 hafta sonra ise kediye yavaş yavaş mama vermeye başlayabilirsiniz. Ancak elbette bunu alıştırarak yapmalısınız.

Yeni Doğan Kedi Yavrusu Ne Yer?

Bebek kediler için ana besin maddesi anne sütüdür. Anne sütüne erişemeyen kediler için de süt tozu yeterlidir. Kedi bir aylık olana kadar kediye süt tozu dışında bir şey vermenize gerek yoktur. Bir ayın sonrasında ise mama yemeye başlar.

Yeni Doğan Kedi Kaç Saat Aç Kalabilir?

Yeni doğan bir kediyi 2-3 saat aralıklarla beslemeniz gerekir. Bu zaman aralığını aşmamaya dikkat etmelisiniz. Çünkü yeni doğan kediler için beslenme çok önemlidir ve eksikliğinde sorunlar ortaya çıkar.

Yeni Doğan Kedi Ne Zaman Kaka Yapar?

Bebek kedilerin sıkıntı yaşadığı alanlardan biri de kaka yapma konusudur. Yavru kediler belli bir süre boyunca kendi kendine tuvaletini yapamazlar. Bu durumda da anneleri olmadığı sizin yardımınıza ihtiyaç duyarlar.

Burada yapmanız gereken şey anneyi taklit etmektir. Anne kediler yavrularını yalayarak tuvaletlerini yapmalarını sağlarlar. Bu yüzden siz de yemekten önce veya sonra karnını yavaşça sıvazlayabilirsiniz.

Sonrasında ise bir pamuk yardımıyla genital bölgesini silerek ona bir nevi masaj yapabilirsiniz. Böylelikle kedi çisini ve kakasını yapar.

Eğer kedinin çişinin renginde ve kakasının kıvamında bir gariplik fark ederseniz derhal veterinere başvurmalısınız.

Yeni Doğan Kedi Yavrusu Kaç Günde Gözlerini Açar?

yeni-dogan-kedi-yavrusu-kac-gunde-gozlerini-acar

Bebek kediler doğduklarında gözleri kapalıdır ve bu durum bir süre devam eder. Genellikle 5 ila 10 gün içinde kedilerin gözleri açılır.

Ancak bazı bebek kedilerin gözlerini açması iki haftayı bulur. Bu kedinin gelişmesi ile de ilgilidir. Eğer kedi sağlıklı bir şekilde büyüyorsa daha çabuk gözlerini açacaktır.

Ancak bazen gözleri açılan kedilerin gözleri tekrar kapanabilir. Bu konuda endişe etmeden direkt olarak veterinere başvurabilirsiniz.

Ayrıca kedilerin gözlerine dokunmamaya dikkat edin. Ve kendiniz açmaya çalışmayın. Bu tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Yeni Doğan Kedi Ne Zaman Yürür?

yeni-dogan-kedi-ne-zaman-yurur

Peki elimizde büyüyen, ellerimizle ısıtıp beslediğimiz yeni doğan kedi yavrusu ne zaman yürümeye başlar? Genelde kediler ilk iki haftanın sonunda ayakta durmaya başlarlar. Yavaş yavaş ayakta durmaya alıştıktan sonra da bulundukları ortamda gezinmeye başlarlar.

Sizler için yeni doğan kedi yavrusu hakkında pek çok bilgiyi bir araya getirdik. Eğer kedilerin beslenmesine ve bakımına dair daha fazla ve detaylı bilgiye ihtiyacın varsa Muhiku Blog her daim yanında!

Büyüttüğünüz yavru kedinin büyüdükçe nasıl beslenmesi gerektiğini merak ediyor olmalısınız. O halde sizi Kediler Günde Kaç Öğün Yer başlıklı yazımıza davet ediyoruz.

Minik dostunuzla size huzur dolu bir hayat dileriz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir