Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılır, Nasıl Çoğaltılır?

kaktüs-bakımı-nasıl-yapılır-nasıl-çoğaltılır

Son zamanlarda gelişen ve değişen dünyada fazlaca radyasyona maruz kaldığımız için “kaktüs radyasyon yayılmasına engel oluyor” diye söylemlerin çıkması üzerine bir çöl bitkisi olan kaktüse ilgi artmaya başladı. Çöl bitkisi olmasına rağmen evlerimizde yerini alan kaktüslerle ilgili kaktüs bakımı ve kaktüs çoğaltma nasıl yapılır diye merak ediyorsanız bu yazımız tam size göre!

 Aloe vera bitkisinin özelliklerinden ve faydalarından bahsettiğimiz yazı da ilginizi çekebilir.

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılır?

Birkaç önemli duruma dikkat edildikten sonra kaktüs bakımı oldukça kolaydır. Tıpkı sukulent gibi bakılması en pratik olan bitkilerden biridir. Ayrıca bilindiği gibi kaktüs, radyasyonu emer. Bu yüzden hemen hemen her evde bulunur. Yine de dikkat edilmesi gereken hususları sizler için sıraladık.

Ortam Isısı

Kaktüs çöl bitkisi olduğu için güneşi sever. Kaktüs 40-45 dereceye kadar sıcaklığa uyum sağlarken -15 derecenin altına düşmemesine dikkat ediniz. Bu durumda kaktüsünüzün sağlıklı büyümesini istiyorsanız güneş ışığından daha fazla faydalanması için evin güneş alan yerlerine koymalısınız.

Kaktüs aynı zamanda soğuğa karşı da dayanıklıdır. Dolayısıyla balkonda ve pencere önünde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Hatta balkonda yetiştirirseniz kaktüsün doğal ortamına daha yakın yerde yetiştirmiş olursunuz. Eğer ki kaktüs evin içinde, odanızdaysa, odanızı her gün havalandırmanız gerekir çünkü kaktüsler oda içindeki nemli havadan hoşlanmazlar.

Sulama Miktarı

Kaktüsler çok suyu sevmezler. Sulamak için toprağına parmağınızla hafifçe bastırdığınızda kuruluk durumu varsa sulayabilirsiniz. Burada dikkat edilecek husus fazla sulama.

Suladıktan sonra saksı altlığına biriken suyu yarım saat sonra boşaltınız ki kalan fazla su kaktüse zarar vermesin. Çünkü kaktüsler fazla sudan ölen bitkilerdir. O yüzden toprağı nemli olacak kadar sulama yeterli olur. Bir de yaz sıcaklarının yaşandığı dönemde toprağın durumuna daha sık bakılarak yeteri kadar su vermeniz yeterli olacaktır.

Toprak Çeşidi

Kaktüsün yetişeceği toprak killi olmayan, suyu geçiren bir yapıya sahip olmalı. Çöl bitkisi olduğu için kalın kum ve toprak karışımını sever. Kaktüs saksısının altına çakıl taşı da koyabilirsiniz. Ayrıca kaktüsler, kalın ve ince kum karışımı toprakta daha verimli bir yaşam sürer.

Gübreleme

Kaktüs kış mevsiminde dinlenen bir bitkidir. Bu yüzden gübreleme işini yaz mevsiminde yapmak uygundur. Gübreleme derken kaktüse asla hayvan gübresi verilmez. Hayvan gübresi kaktüsün çürümesine sebep olur. Bunun yerine “çiçek coşturan” adı verilen vitaminler verilmesi iyi olacaktır.

Kaktüs Dikimi

kaktüs-dikimi

Öncelikle kaktüsü dikeceğiniz saksının altına biraz çakıl taşı koyup üzerine saksının yarısına kadar toprak koyduktan sonra kaktüsü toprağın üstüne yerleştirin kalan toprağı da kaktüsün etrafına yayınız. İlk işlem olarak kaktüsünüze can suyunu veriniz. Ardından çiçek vitamini ile kaktüsünüze bakım yapabilirsiniz.

Kaktüs Nasıl Çoğaltılır?

Peki kaktüs çoğaltma yapılır mı, eğer yapılıyorsa nasıl yapılır? Kaktüs bakanlar bilirler ki kaktüsün yanlarında yeni küçük yavrular vardır. Bu yavrular olunca kaktüsünüzü çoğaltabilirsiniz. Kaktüs çoğaltma işlemi yaparken bir bıçak yardımı ile yavru kaktüsü ayırıp hemen yeni saksısına koymalısınız.

Yeni saksısında kaktüs hemen büyümeye başlar. Kaktüs çoğaltma işlemini yaz mevsiminde yapınız. Yeni büyüyecek kaktüsünüz için de sulama ve gübreleme işlemlerini mevsimleri geldiğinde yapınız. Ancak kaktüs çoğaltma işlemi yaparken en fazla iki yavruyu ayırın. Daha fazla yavruyu ayırırsanız ana kaktüsün zarar görmesine neden olabilirsiniz.

Kaktüs Çiçek Açar mı?

Kaktüsler de çiçek açar ama kaktüs seçenekleri çok fazla olduğu için bu soruya net bir cevap verebilmek mümkün değildir. Sizin kaktüsünüz çiçek açan türden ise çiçek açtığı zamanı kaçırmayın. Çünkü kaktüsün çiçeklenme zamanı yılda bir keredir. Kaktüsün çiçekli zamanı kısa olduğu için dört mevsim çiçekli göremezsiniz kaktüsü.

Kaktüsün çiçekli olduğu zaman en fazla 4-5 haftadır. Çiçek açma zamanı geldiğinde önce tomurcuklanmaya başlar. Ama siz bu tomurcuklara dokunmamaya çalışın ki tomurcuklar dökülmesin. Aksi durumda tomurcuk dökülürse kaktüsünüz çiçek açmaz.

Yukarıda anlattıklarımızı kısaca özetlemek gerekirse kaktüs bakımı için;

  • Kaktüsün toprak yapısı,
  • Bulunduğu ortamın ısı ve nem durumu,
  • İhtiyaç duyduğu su miktarı,
  • Sağlıklı büyümesi için doğru gübreleme yapılması gerekir.

Bu önemli püf noktalarına dikkat ettiğiniz takdirde kaktüsleriniz verimli ve sağlıklı şekilde büyümüş olur.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

dogum-gunu-cicekleri
Daha Fazla

Doğum Günü Çiçeği Nasıl Olmalı?

İçindekiler Gizle Doğum Günü Çiçeği Nedir?En Güzel Doğum Günü Çiçekleri Nasıl Olur?Sevgiliye Doğum Günü ÇiçeğiArkadaşa Doğum Günü ÇiçeğiŞık…