İş dünyasındaki en büyük yanılgılardan biri, iş yerinde motivasyon sonsuza kadar en yüksek seviyede kalacak sanılmasıdır. İşe yeni giren biri için farklı bir projeye başlamak keyifli ve heyecan verici olabilir fakat işveren hiçbir çaba göstermezse bir süre sonra bu balon söner ve geriye isteksiz, karamsar biri kalır.
Instagram’da paylaşılan mutlu fotoğrafların gerçek dünyayı %100 yansıtmadığını hepimiz biliyoruz. Her insanın iyi ve kötü günleri olur, bu çok normaldir. Bir yönetici olarak sizin yapmanız gereken çalışanlarınızı tanımak, onlara kötü günlerinde destek olmak ve motivasyonu arttıracak önlemler almaktır.
Motivasyonun azaldığını hissettiğinizde neler yapabileceğinizle alakalı birkaç ipucu paylaşarak yazımıza devam edelim.
İş Yerinde Motivasyon Sağlayacak Adımlar
Önce Güvenlik
Eğer bir çalışan, maaşının ödenip ödenmeyeceğinden emin değilse ve her an işten çıkarılabileceğini düşünüyorsa kendini işe tam olarak veremez. Bazı şirketler bilinçli olarak yazılı bir sözleşme imzalamaz ve iş yerindeki ayrıcalıkları belirtmez. Bu şekilde çalışanların işini her an kaybedebileceği korkusuna sahip olarak daha çok çalışacağını düşünür.
Fakat tam tersi, bu durum insanların başka iş arayışına girmesine ve sürekli şikayet etmesine sebep olur. Sonuç olarak hedeflerinize ulaşmak için bu ruh halinde birisi size yardımcı olmayacaktır.
Endüstri psikoloğu Dr. Vander Elst’e göre şirkette güvencesi olmayan çalışanların hem fiziksel hem de zihinsel sağlıkları kötüye gidiyor, işteki memnuniyetleri azalıyor ve performansları düşüyor.
Bu durumda yöneticilerin yapması gereken, şirkete yeni kişiler alınırken bu güvensizliğin oluşmasına izin vermeyecek bir sözleşme hazırlamak ve çalışanların şirkette kendini iyi hissettiğinden emin olmak. Aynı zamanda yeni ekip arkadaşlarıyla düzenli olarak konuşmalar yapmak ve eksik/yanlış olan şeyleri düzeltmek de iş verimliliğini arttıracaktır.
Gerçekçi Hedefler
Bir şirkette hedefler yoksa insanlar kendilerine potansiyellerinin daha altında, küçük hedefler koymaya başlar. Örneğin siz bir blog yazarına içeriğini tamamlaması için bir tarih vermezseniz, bu iş bir haftada bitebilecekken bir ayda biter. Öncelikle çalışanlarınızın performansına göre onlara bir teslim tarihi vermelisiniz. Sonrasında ise hedeflerinizi başka yerlere taşıyabilirsiniz; blog içeriklerine aylık 100.000 tekil ziyaretçi çekmek gibi.
Çalışanlarınızın önüne onları tanıyarak gerçekçi hedefler koyarsanız, işler başardıkça kendilerine güvenleri artar ve tatmin olurlar. Özgüveni sağlam ve tatmin olmuş bireyler de işlerini heyecanla yapar.
Farklılıkları Kabullenin
Yöneticilerin kritik hatalarından biri de herkese aynı şekilde davranmaktır. Zeynep 3 günlük bir eğitimin ardından müşteri hizmetlerinde çalışmaya başlayabiliyorsa bu Ahmet’e de 3 günlük eğitim yetecek anlamına gelmez. Zeynep’in bu konuyla alakalı tecrübesi varsa Ahmet’in işi anlamak için daha fazla zamana ihtiyacı olabilir.
Yöneticiler, ekip arkadaşlarının ihtiyaçlarını ve durumlarını anlamak istiyorsa onlarla teker teker konuşmalıdır. Bu sayede yönetici ulaşılmaz bir insan olmaktan çıkıp insani yanını gösterecek, bu da çalışanların fikirlerini ve isteklerini daha rahat ifade edebilmesini sağlayacaktır.
Bu konuda Groove’un gelişim süreci iyi bir örnek. Ekiptekiler uzaktan çalıştığı için birbirleriyle sürekli iletişim kurabilmeleri mümkün değil. Bu da bir süre sonra memnuniyetsizliklerini anlatmak yerine içlerinde biriktirmelerine sebep olmuş. Şirketin CEO’su Alex Turnbull ise durumun vehametini fark ettiğinde ekiptekilerle bire bir konuşmaya karar vermiş:
“Kısaca iş için neler yaptıklarını konuştuk. Konuşmaların çoğunda Groove’da çalışmaktan, içinde bulundukları ekipten, karşılaştıkları zorluklardan ve CEO olarak benim performansımdan bahsettik.”
Bu konuşmalarda Alex Turnbull, tüm çalışanlardan daha açık olmasını ve hissettiklerini dürüstçe ifade etmesini istemiş. Böylelikle insanlar Slack gibi iletişim kanallarında kendini daha iyi ifade etmeye ve ilişkilerini geliştirmeye başlamışlar.
Çalışanların, hislerini paylaşabilecek kadar güvende hissetmesi şirkete bağlılığı ve motivasyonu arttırmak için mükemmel bir zemin hazırlayacaktır.
Güzel Başarısızlıklar
“Güzel başarısızlık”, Silikon Vadisi’nde iyi planlanmış ve hayata geçirilmiş fakat pazardaki değişiklikler gibi elde olmayan sebeplerle başarısızlığa uğramış projeler için kullanılır. Yani iyi oynar ama yine de kazanamazsanız güzel kaybetmiş olursunuz. Bunun gibi durumlarda çalışanlarınızı cezalandırırsanız risk alma güdülerini törpülemiş ve motivasyonlarına zarar vermiş olursunuz. Bu da uzun vadede yaratıcılıklarını öldürecektir.
Başarılı yöneticilerden ilham almak için 5 TED konuşmasından oluşan listeye buradan ulaşabilirsiniz.
Takdir Etmek
Takdir etmek, çalışanların işe olan motivasyonunu arttırmanın en temel adımıdır. Yöneticiler bu işi ödedikleri maaşın hallettiğini düşünse de bunun bir gerçekliği yok. Günümüzde maaş, çalışanları motive etmek ve şirkette tutmak için yeterli değil. Takdir etmenin birçok yolu var maaş bunlardan sadece biri.
Harvard Üniversitesi’nin iş yerlerinde takdir kültürünü geliştirmeye yönelik birkaç ipucu verelim:
- Çalışanların başarılarında onlara güzel sözler söylemek ve küçük ödüller vermek (micro-bonus) işteki motivasyonlarını arttıracaktır.
- Bir iş iyi yapıldığında neyi ve neden çok beğendiğinizi açıklayacak şekilde iltifat ederseniz, çalışanlarınız için “Çok iyi, harika!” gibi kalıplardan çok daha fazla anlam ifade eder.
- Her insanın iltifat karşısında vereceği tepki farklıdır. Örneğin kimisi arkadaşlarının önünde iltifat aldığında utanırken kimisinin çok hoşuna gider. En uygun şeklini bulabilmek için çalışanlarınızı tanımaya gayret etmelisiniz.
- Takımdaki diğer kişileri unutmayın. Bir ekibin iyi çalışmasını istiyorsanız sadece birkaç kişiye iltifat etmemelisiniz. Her çalışanın iyi yaptığı bir şeyler bulabilirsiniz.
Çalışanlarınızı motive edecek ve işe olan bağlılıklarını arttıracak, şirketinize özel yenilikçi kurumsal hediye seçeneklerini öğrenmek için Muhiku.com adresindeki kurumsal iletişim formunu doldurabilirsiniz. Şirketler için kurumsal hediyeler alınırken nasıl bir bütçe ayarlanacağını blog yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Birlikte Çalışmak
Çalışanların bağlılığını sürekli hâle getirmek kolay bir iş değil. Ekibin nasıl çalıştığını ve nelerle motive olduğunu anlamanız gerekiyor. Bunun için de ekiple bir araya gelmek ve birlikte bir şeyler yapmak çok önemli. Gözlem yeteneği güçlü ve çalışanlarıyla iletişimi kuvvetli olan yöneticiler, iş yerinde motivasyon eksikliği sorunu yaşamayacaklardır.
Umarız bu yazdıklarımız ofis ortamınızın daha üretken ve pozitif olmasına yardım edecektir. Paylaşımımızda da belirttiğimiz gibi her insan biriciktir ve farklı şeylerle motive olur. Bu ayrımları bulabilmek için yöneticilere çok iş düşüyor.