İş Dünyası İçin Etkili İletişim ve İkna Teknikleri

etkili-iletisim-ve-ikna-teknikleri

İş hayatında aynı masaya oturduğumuz, birlikte proje yürütmek istediğimiz insanlarla kurduğumuz ilişki; başarıya ulaşmak ve iş dünyasında kalıcı olmak için oldukça büyük öneme sahip. Etkili iletişim ve ikna teknikleri de bu yüzden sürekli olarak araştırılıyor.

İletişim sözlükteki tanımıyla bireyler arasında, duygu, düşünce, bilgi, haber alışverişi; duygu, düşünce, bilgi ve haberlerin, akla gelebilecek her türlü şekilde ve farklı kanallar üzerinden kişiden kişiye aktarılmasıdır. Her ne kadar çok temel bir ihtiyaç ve ilkel bir eylem olsa da günümüz dünyasında insan davranışlarının incelenmesiyle daha etkili iletişim kurabilmek mümkün hale gelmiştir.

Hayatımıza ışık hızıyla giren teknolojik gelişmeler, yüzlerce yeni iletişim kanalını ve iletişim şeklini de günlük yaşantımıza dahil etmeyi başarmıştır. Buna uyum sağlayabilmek ve elimizdeki imkanları en etkili şekilde kullanmak biraz çabayla bizi iş hayatında zirveye taşıyacaktır. İş hayatında etkili iletişim kurmak, çalışanlarınızın ve ekip arkadaşlarınızın sizinle çok daha pürüzsüz bir şekilde iş yapabilmesine yardımcı olurken elinizdeki müşterilerinizin bağlılığını da sağlayacaktır.

Günümüzde çoğu iş yerinin en temel sorunun iletişimsizlik ya da iletişimdeki kopukluklar olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda her kurumun bu konuda ilerleme kaydetmesini sağlayacak adımlar atması, ileride karşılaşacağı sorunların da önüne geçecektir. Şimdi yazımıza etkili iletişim kurmanın yollarından bahsederek devam edelim.

Etkili İletişim Kurmanın Yolları

etkili-iletisim-kurma-yollari

İş hayatında özellikle yöneticilerin, ekipleriyle arasında güçlü bir iletişim kurması gerekiyor. Karşılıklı anlaşılma ve sorunların ifade edilmesi, yaşanan sıkıntıların hızlı bir şekilde çözülmesinde en temel etken. Bu yüzden çalışanlarınızın ya da ekip arkadaşlarınızın karşınızda huzurlu hissetmeleri ve sizinle iletişim kurmaya açık olmaları çok önemli. Peki çalışanlarınız, ekip arkadaşlarınız ve müşterilerinizle kurduğunuz iletişimi nasıl daha kaliteli hale getirebilirsiniz?

Net Olun

Konu ne kadar büyük ya da stresli olursa olsun sakinleşmeden ve değinmek istediğiniz temel noktaları belirlemeden iletişim kurmaya çalışmayın. Sonuçta iletişim kurarken en önemli şey anlaşılmak ve anlaşabilmek. İnsanların karşısına kafası karışık ve huzursuz çıktığınızda kaliteli iletişim kurmanız mümkün olmayacaktır. Kendinizi ne kadar rahatlatır ve durumu basitleştirirseniz karşınızdaki kişiler tarafından anlaşılmanız da o kadar kolay olacaktır.

Konuşma yapmadan önce burnunuzdan derin nefes alıp birkaç saniye tutabilir ve ardından tuttuğunuz nefesi yavaşça ağzınızdan vererek stresinizi azaltabilirsiniz. Nefes egzersizleri sayesinde çok daha sakin, net ve huzurlu hissetmeniz kurduğunuz iletişimin de daha etkili olmasına yardım edecektir.

Olumlu Yönleri Vurgulayın

İş dünyasında sorunları çözebilmek için etkili iletişim ve ikna teknikleri oldukça önemli. Karşınızdaki kişiyi bir sorun olduğuna ikna edebilmek ve kaliteli iletişim kurabilmek için konuya eleştiri oklarınızı fırlatarak girmeniz sizin zararınıza olacaktır. Eleştiriler karşısında savunma moduna geçen birini ikna etmeniz ve çözüme yönelik adımlar atabilmeniz sizi epey zorlayacaktır.

Bunun yerine konuşmaya başlarken öncelikle olumlu yönleri vurgulamaya özen gösterin. Karşınızdaki kişinin yaptığı işler ya da kişiliği hakkında eminiz söyleyecek birkaç güzel sözünüz vardır. Bu sözler onu rahatlatacak ve kendini güvende hissetmesine yardımcı olacaktır. Güvenli alanda olduğunu hisseden huzurlu biri, kendini savunmaya çalışan birine göre çok daha açık ve yapıcı olacaktır.

Olumlu vurgularla karşınızdaki kişiye esneklik kazandırdıktan sonra eleştirmek ya da değiştirmek istediğiniz yönleri kırıcı olmadan, anlayışlı ve nazik bir şekilde dile getirin. Karşınızdaki savunma moduna geçiyorsa onu rahatlatmak için olumlu yönlere değinebilirsiniz. Kapanışı yaparken eleştirdiğiniz noktaların karşınızdaki kişi tarafından rahatlıkla çözülebileceğine emin olduğunuz vurgusunu yapmanız, kendini değerli ve güvende hissetmesini sağlayacaktır.

İkna Etmenin Arkasındaki Bilim

ikna-edici-olma-teknikleri

İkna; düşünce ve davranış şeklini inanç, tutum ve motivasyon üzerinden etkileyerek değiştirmek anlamına gelmektedir. Psikoloji biliminin ilerlemesiyle zihin ve davranış üzerine pek çok araştırma yapıldı, yapılmaya devam ediyor. Bu sayede eskiden bize çok daha karmaşık gelen insan davranışları, zihinsel süreçlerin takip edilmesiyle basit bir zemine indirgenebiliyor. Etkili iletişim ve ikna teknikleri üzerine yapılan araştırmaları sürekli olarak takip etmeniz bu noktada çok önemli. Çünkü bu bilgilerin her yerde paylaşılıyor olması aynı zamanda savunma mekanizmalarımızı da güçlendiriyor.

Belirli tetikleyiciler, beynimizdeki çeşitli noktaları uyararak düşünme ve karar verme sürecimize etki ediyor. Konu ikna etmek olduğunda ise işimizi kolaylaştıracak çeşitli ilkeler devreye giriyor. İçinde bulunduğunuz duruma ve karşınızdaki kişinin özelliklerine göre aşağıdaki ilkelerden uygun olanını deneyerek sihirli sonuçlar elde etmeniz mümkün. Farklı ikna tekniklerini olabildiğince harmanlayarak daha güçlü bir iletişim kurabilirsiniz.

İknanın Temel İlkeleri

İkanın prensiplerini ele alırken psikolog Robert Beno Cialdini’den söz etmemek olmaz. Yaptığı araştırmalarla ikna sürecini anlamamıza yardımcı olan Cialdini’nin öne çıkardığı 6 anahtar nokta: Bağlılık, kıtlık, karşılıklılık, sosyal kanıt, otorite ve hoşlanma. İş hayatında ikna yeteneklerinizi geliştirecek bu ilkeleri örneklerle açıklayalım.

Karşılık Yaratın

Karşımızdakinin fikrini ve inancını değiştirebilmemiz için kullanabileceğimiz tekniklerden biri karşılık yaratmak. Örneğin bir proje için anlaşmak istediğiniz potansiyel adaya hediye götürdüğünüzde karşınızdaki kişide karşılık verme dürtüsü uyanır. Sizin yaptığınız bu ince davranış karşısında kendini borçlu hissederek istediğiniz şeyi verme konusunda daha olumlu davranır.

İkna etmek istediğiniz çalışma arkadaşlarınız ya da anahtar müşterileriniz için kurumsal hediye seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Şirketinizin kültürüne uygun, güzel bir hediye kutusu ile karşınıza çıkan kapıları kolaylıkla açabileceğinize eminiz. Uzman Muhiku ekibiyle iletişime geçerek size uygun kurumsal hediye seçeneklerini keşfedebilirsiniz.

Kıtlık Prensibi

Sunduğumuz teklifin çok az kişiye özel olduğunu ve bu teklifin her an geçerliliğini kaybedebileceğini hissettirmek, onların bu teklife olan ilgisinin normale göre çok daha yüksek olmasını sağlar. Örneğin bir projeniz için sırada bekleyen çok sayıda tedarikçi arasından yalnızca biriyle iş birliği yapabileceğinizi vurguladığınızda bu, potansiyel iş ortaklarınızın iştahını kabartacaktır.

is-dunyasinda-ikna-teknikleri

Otorite Etkisi ve Beğenilen Kişiler

Söz sahibi ve görünür insanların aldığımız kararlarda etkisinin olduğu yadsınamaz bir gerçek. Genel olarak bu insanların söylediklerine karşı çok daha az eleştiri yaptığımız için davranışlarımızı kontrol edebilmeleri de kolaylaşıyor. Siz de değiştirmek istediğiniz davranışlarda herkesin saygı duyduğu otoritelerin sözlerinden faydalanabilirsiniz.

Otorite ilkesine benzer şekilde insanlar beğendikleri kişilerden de daha kolay etkileniyor. İş yerinde ekip liderlerinin ve yöneticilerin sevilen ve beğenilen kişiler olması, size çoğu konuda yardımcı olacaktır.

Sosyal Kanıt Sunun

Çoğunluğun yaptığı şeyler bize benzersiz bir konfor sağlar. “Bu kadar insan yanılıyor olamaz” sözü beynimizi patlatarak bir sonuca ulaşma ve karar verme yükünden bizi kurtararak içimiz rahat bir şekilde seçim yapabilmemizi sağlar. Siz de iş yerinde daha kolay ikna edebileceğiniz kişilerle başlayarak çoğunluk oluşturabilirsiniz. Böylelikle ikna etmesi zor kişilere geldiğinizde etraflarında konuyla ilgili net kararını vermiş insanların olması onların da davranış ve düşüncelerini daha hızlı bir şekilde değiştirmelerini sağlayacaktır.

Kendini Adama ve Tutarlılık

Mantıklı olmaktansa tutarlı olmak, insanları çok daha mutlu ve huzurlu hissettiriyor. Bu yüzden iş ortaklarınızı ve çalışanlarınızı bir şeye ikna etmek için onların önceki tutumlarını iyi değerlendirmenizde fayda var. Geçmiş çalışmalarınızda neler yaptıklarını ve nasıl yaptıklarını analiz edebildiyseniz gelecekti projelerde de onlara uygun bir yol haritası çizebilmeniz ve işlerin sizin istediğiniz doğrultuda ilerlemesi oldukça kolaylaşacaktır. ,

Etikili iletişim ve ikna teknikleri kullanırken elinizden geldiği kadar doğal olmaya çalışmalısınız. Bu tekniklerin yapay bir şekilde kullanılması karşı tarafta ters bir etki yapacaktır. Güncel gelişmeleri sürekli takip ederek ve bu önerileri hayatınızın her alanında uygulamaya geçirmek pratiğinizin artmasını sağlayacaktır. Pratik yaptıkça iletişim kalitenizin arttığını ve ikna etme becerilerinizin geliştiğini rahat bir şekilde fark edeceksiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir