India Monsooned Malabar Kahvesi Özellikleri Nelerdir? Nasıl Yapılır?

Filtre kahve çeşitleri

Hindistan günümüz dünyasının önemli kahve üreticilerinden birisidir. Hindistan çay üreticisi kimliği ile tanınsa da yüz elli yıldan fazladır kahve üretip ihraç etmektedir. Bugün Hindistan’ın kahve üretimindeki yeri Brezilya, Kolombiya, Meksika ve Etiyopya’dan sonra gelerek dünyadaki en büyük beşinci Arabica kahvesi üreten ülke konumundadır. Hindistan’ın kahveyi ticari bir argüman olarak kullanmaya başlaması 1840’lara dayanır. Hindistan’ın ilk kahve tarlaları İngilizler tarafından Güney Hindistan dağlarında kurulmuştur. Anlatılan efsanelere göre hacdan getirilen yedi kahve çekirdeği Müslüman olan hacı Baba Budana dikmesi için verilir. Bu kahve çekirdekleri Hindistan’daki kahve üretiminin beşiği olan Karnataka Eyaletinin Chikmahlur dağındaki mağaranın yanına dikildiği anlatılır. Monsooned Malabar kahvesi ise rengiyle, şekliyle, aroması ve tadı ile özel hasat işlemleri sonucunda ortaya çıkar.

India Monsooned Malabar Kahvesi Özellikleri;

Bölge: Güney Hindistan, Karnataka, Western Ghats

Rakım: 1.100 – 1.200 metre

Arabica Çeşidi: Kents, S.795, Catimor

Hasat Zamanı: Ekim – Şubat

Frezleme Süreci: Monsooned

Aroması: Baharatlı

Vücut: Orta

Asidite: Orta

Monsooned Malabar Kahvesi

Filtre Kahve

Tarihte Avrupa’ya gönderilen kahveler hedefine ümit burnu çevresinden ahşaptan yapılan yelkenli gemilerle dört ile altı ay süren yolculuklar sonucunda varmaktaydı. Yolculuk süresince deniz suyunun nemi ile temas eden kahve çekirdekleri bir dönüşüm geçirmekteydi. Parlak renkli kahve çekirdekleri soluk altın rengine dönüşmekte ağırlıkları artmakta ve tamamen yeni bir tat profili oluşmaktaydı. Avrupalı müşterilerin Hindistan’dan gelen bu kahvelere alışması sonucu talebin artması lezzet profilini artırmak için “musonculuk” denen süreci sistematik hale getirmiştir.

Musonculuk diye tabir edilen muson süreci, on veya on beş cm kalınlıktaki yığınlardan oluşan kahve çekirdeklerini havalandırması iyi yapılmış tuğla veya beton zemine sahip bir depoda nem yüklü muson rüzgarlarına maruz bırakmaktan oluşmaktadır. Bu işlem Hindistan’ın Batı kıyılarında yapılmaktadır. Muson dönemi hazirandan eylül ayına kadar devam etmektedir. Nemli muson rüzgarları ise Arap denizinden gelmektedir.

Kahve çekirdeklerinin işlenme süreci ilk olarak kuru yöntemle işlenmiş kahve çekirdekleri Arabica cherry AB ile başlamaktadır. Nem oranının dengeli dağılması için kahve çekirdekleri sık sık toplanarak yeniden dağıtılmaktadır. Bu süreç on iki ile on altı hafta arası sürer. Kahve çekirdekleri nemi emer ve orijinal boyutunun iki katı hacme ulaşır. Rengi ise solmuş altından kahverengiye kadar değişik renkler alır. Birkaç hafta sonra ise tekrar toplanan kahve çekirdekleri kalitesine göre tekrar derecelendirilir, paketlenir ve daha uzun süreli depolama için kuru olan başka bir bölgeye taşınır.

Nasıl Yapılır?

Moka Pot İle

mocha pot

Kaynatılmış suyunuzu Moka Potun alt bölümüne koyun. Orta bölümüne ise öğütülmüş Indian Monsooned Malabar kahvesi parçacıklarını yerleştirin. Moka potu orta ateşte kaynaması için ocağa yerleştirin. Kaynamasını bekleyin. Kaynayan su kahvenin aroması ile üst hazneye geçecek. Moka Potunuzdan fokurdama sesleri geldiğinde kahveniz hazır demektir. Kahvenizi ocaktan alın. Afiyet olsun.

French Press İle

Bir French Press yardımı ile de lezzetli kahveler hazırlayabilirsiniz. Kullanacağınız suyu kaynatın ve otuz saniye kadar dinlendirin. Ardından iki yemek kaşığı öğütülmüş Hindistan kahvenizi French Presse koyun. (Kullandığınızdan iki kat fazla kahve kullanırsanız kahvenizin tadı daha sert olur, eğer daha az kahve kullanırsanız daha yumuşak bir tat elde edersiniz.) Ardından kaynattığınız suyu kahveniz üzerine dökün. Üç veya dört dakika içinde kahveniz demlenecektir. Üstteki pistonu bastırın ve kahveleri dibe çökertin. Afiyet olsun.

Aeropress İle

Aeropress

Bu yöntem kahve yapmak için tek ihtiyacınız bir Aeropress edinmektir. Bir fincan ölçüsünde su ısıtın. İki yemek kaşığı öğütülmüş kahveyi Aeropress içine yerleştirin. Kaynattığınız bir fincan suyu kahvenin üzerine dökün. Aeropress aletini sıkıştırın. Ardından kahveniz hazır hale gelmiş olacaktır. Afiyet olsun.

Dünya Kahveleri Kapınıza Gelsin!

Siz de Etiyopya (Ethiopia) Sidamo kahvesini tatmak isterseniz Muhiku hediye kutuları arasında bulunan “Dünya Kahveleri Kutusu” nu keşfedin. Dünya kahveleri kutusu size ve sevdiklerinize dünyanın 5 farklı ülkesinden kahveler sunar. Ethiopia Sidamo, Nikaragua, Kenya, Honduras, Colombia kahveleri ile enfes bir kahve tadım deneyimi yaşayabilirsiniz. Her bir paket 50 gramdır. Kargoya verilmeden önce sizler için taze çekilmektedir. Kullanım ömrü paket açıldıktan itibaren 12 aydır. Serin ve kuru yerde saklanması tavsiye edilir. Afiyet Olsun! ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

turk-kahves-micao-muhiku-blog
Daha Fazla

Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

İçindekiler Gizle Türk Kahvesi Pişirme YöntemleriTürk Kahvesinin Soğuk Su ile PişirilmesiTürk Kahvesinin Bakır Cezvede PişirilmesiTürk Kahvesinin Kumda PişirilmesiTürk…