Ihlamur çiçeği çayını hepimiz kış aylarında soğuk ve gripten kaçınmak için sıklıkla tüketiriz. Ihlamur çiçeği mis kokulu bin bir derde devadır. Aslında ıhlamurun çiçeğinden, yaprağından, ağaç kabuğundan ve direkt ağacından olmak üzere her şeyinden yararlanırız. Bizlere bu kadar faydalı bitkiyi hazırsanız yakından inceleyelim.
Ihlamur Çiçeği Nedir?
Ihlamurun kendi başına bir familyası ve 30’a yakın türü vardır. Ihlamur çiçekleri Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçek verir. Eylül, Ekim arasında ise tomurcuklanmaktadır.
Diğer taraftan ıhlamur ağacı mahkeme ağacı olarak da bilinmektedir. Bunun sebebi önceleri köy mahkemeleri ıhlamur ağacı altında kurulurmuş.
Ayrıca köy meydanlarında bulunan ıhlamur ağaçları buluşma noktaları olarak kullanılırmış. Genç kızlar gelin adayı olarak kendilerini burada gösterirlermiş.
Genelde ormanlarda yetişen bir ağaç olsa da süs ağacı olarak kullanılan türleri vardır. Hangimiz bahçesinde ıhlamur ağaçları olan yazlık bir ev hayal etmeyiz ki?
Ihlamur çiçeği ve yaprakları çay olarak tüketilirken odunu ise oyuncak, oymacılık ve kalem gibi gereçlerde ham madde olarak kullanılmaktadır. Gölgesinde soluklandığımız, odunundan türlü gereçler sağladığımız ve çiçeklerini kaynatıp lezzetle sağlık bulduğumuz ıhlamuru ne kadar övsek az kalır.
Ihlamur Çiçeği Nasıl Demlenir?
Ihlamur çayı demlerken ıhlamur çiçeği ile birlikte yaprakları da kullanıldığı için öyle tatlı kaşığı, çay kaşığı ölçüleri kullanılmaz. Dolayısıyla siz de bu ölçülere hiç kulak asmayın.
Bir fincan için bir çimdik (parmaklarınızın ucu ile aldığınız 2-3 gram) ıhlamur üzerine sıcak su dökerek ortalama 5 dakika beklemeniz gerekiyor. Demlenmiş ıhlamur çayınızı süzerek tüketebilirsiniz.
Ihlamur çayının faydaları saymakla bitmez, birazını tabii ki hatırlatacağız fakat ondan önce önemli bir uyarıda bulunmak isterim. Biliyorsunuz her şeyin fazlası zarar, suyun bile. Ihlamurun fazla tüketimi beyne ve iç organlara zarar vermektedir.
Ihlamur Çiçeği Özellikleri Nelerdir?
- Ihlamur ağacı çiçek açtığı zaman mis gibi bir koku yayar ve sakinleştirir.
- İlaç kullanımına dikkat edenler için ıhlamur harika bir doğal çözüm oluyor.
- Ihlamur çayının yatıştırıcı, sakinleştirici etkisi vardır. Gergin veya stresli zamanlarınızda gönül rahatlığı ile bir bardak ıhlamur çayı tüketebilirsiniz.
- Havaların soğumasıyla grip düşmanı olarak birinci tercihimizdir. Öksürük giderici ve ateş düşürücü etkisi vardır.
- Özellikle cilt hastalıkları olanların düzenli kullanımda şikayetlerinin azaltığı tenlerinin yumuşadığı gözlemlenmiştir.
- Ihlamur çayı kan basıncını düşürür.
- Rahatlatıcı etkisi sayesinde çarpıntıyı önler.
- Mide asiditesini düzenleyerek, mideyi rahatlatır. Gastrit gibi mide rahatsızlığı olan kişilerin de ıhlamur çayını düzenli tüketebilirler.
- Yatıştırıcı etkisi sebebi ile uyku problemi çeken kişilerin uyku saatinden önce tüketmeleri durumunda uykusuzluğa iyi gelir.
- Ihlamur çayının idrar söktürücü etkisi vardır.
Bonus: Ihlamur Balı
Ihlamur balı, Haziran – Ağustos ayları arasında ıhlamur çiçeği açması ile birlikte ağaçların çevresinde yetiştirilen arı kovanları vasıtası ile üretilmektedir. Bölgedeki ıhlamur ve kestane ağaçlarının aynı anda çiçek açmaları arı yetiştiricilerine en büyük zorluğu yaşatmaktadır, çünkü kestane balı ve ıhlamur balı birbirine karışabilmektedir.
Ihlamur balı ülkemizde Çoğunlukla Bursa, Artvin, Rize ve Yalova’da ıhlamur balı üretilmektedir.
Ihlamur Balı;
- Sinir sistemini korur ve güçlendirir.
- Kanseri önler.
- Ter bezlerini çalıştırır. (Böylelikle vücut virüsleri atar ve grip vb hastalık riski çok düşer.)
- Ayrıca migren ağrılarını geçirir.
Söylemeden geçemeyeceğiz; ıhlamur balı sınırlı bölgelerde ve belirli miktarlarda üretilebildiği için oldukça değerli bir baldır. Bu balı deneyimleyenlerin normal çiçek balı değil de ıhlamur balı tercih ettiği söylenmektedir. Maalesef gerçek ıhlamur balı bulmak çok kolay değil. Çünkü piyasada sahte baldan fazla bir şey olmadığı için mutlaka Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı onaylı balları tercih etmelisiniz.