Honduras Kahvesi Özellikleri Nelerdir, Nasıl Yapılır?

honduras-kahvesi-ozellikleri-nelerdir-nasil-yapilir-muhiku-blog

Honduras kahvesi, nitelikli kahveseverlerin en çok tükettikleri kahve çekirdekleri arasında yer alır. Kahve piyasasında hatırı sayılır bir yeri olan Honduras, bugün dünya kahve piyasasında önemli bir yere sahiptir.

Dünya kahvelerini Muhiku ile keşfetmeye ne dersiniz? Muhiku ile Mithra Coffee’nin farklı ülkelerden seçtiği kahve çeşitlerini deneyimleyebilir ve sevdiklerinize eşsiz lezzetler armağan edebilirsiniz. Muhiku’nun beş farklı kahve çeşidine yer verdiği Dünya Kahveleri Kutusu ile sevdiklerinize sıra dışı bir sürpriz yapabililirsiniz. Ayrıca onlara unutulmaz bir lezzet deneyimi de yaşatabilirsiniz.

dunya-kahvelerini-kesfedin

Honduras, güneybatısında El Salvador, güneydoğusunda Nikaragua, batısında ise Guatemala ülkeleri olan bir Orta Amerika ülkesidir. Yönetim şekli demokratik cumhuriyettir. Belize olarak bilinen Britanya Hondurası’ndan farklı olarak İspanyol Honduras’ı olarak da bilinmektedir.

Ülkenin başkenti Tegisukalpa’dır. Yaklaşık olarak on milyon nüfusa sahiptir. Honduras tarihinde kahve üretimi önemli bir yer sahiptir. Muz ile Honduras kahvesi ülkenin en önemli ihracat ürünleri olmaktadır. Honduras kahvesi açıklanan son verilere göre üretim olarak Orta Amerika’nın birincisidir. Aryıca Latin Amerika’nın üçüncü ve dünyada ise beşinci sırada yer alır.

Dünya kahve istatistiklerine göre Honduras kahvesinin yıllık üretimi 5 milyon torbadan fazladır. Kasım ile nisan arası hasat zamanı olan Honduras Kahvesi, günümüzde yüz bin den fazla ailenin geçim kaynağı olmaktadır. Çiftçilerin %95’i 2 hektardan daha az bir alanda çiftçilik yapmaktadır.

Buna karşın çiftçilik ülke ekonomisinde toplam üretimin %30’unu karşılamaktadır. Dünya kahve pazarının ise %4’üne hakimlerdir. Honduraslı çiftçilerin çoğunluğu tecrübe ve deneyim açısından aile büyüklerine güvenmektedir. Bunun yanında INCAFE, çiftçilere eğitim vermekte, fidanlık ve sera kurmada yardımcı olmaktadır. Teknik eğitimin yanında zararlı böceklere karşı erken uyarı sistemleri de kurmuştur.

En İyi Honduras Kahveleri Nasıl Yetişir?

en-iyi-honduras-kahveleri-nasil-yetişir

Honduras, yağış oranları bakımından yüksek değerlere sahiptir. Honduras kahvesinin kurutulma işlemi birçok üretici bakımından sorun teşkil etmektedir. Ülkedeki yağışlı iklim kahvelerin fermantasyona aşırı yatkın hale gelmelerine sebep olmaktadır.

Bu da kurutma verandalarını kullanmayı zorlaştırmaktadır. Bunun için üreticiler “domos” olarak bilinen çok kanallı kurutuculara veya INCAFE tarafından teşvik edilen güneş kurutucularına yönelmektedir.

Honduras Kahve Bölgeleri

Honduras kahvesi, üretimi dağlarda yapılan bir kahvedir. Bin ile bin altı yüz metre arasında yetişmektedir. Bu kahvenin yüksek rakımlarda yetişmesi onu mineral ve besin kaynağı bakımından zengin yapar. Ayrıca aroma bakımından sert bir kahve olmasını sağlar.

Oldukça yumuşak ve parlak bir görünüme sahip olan Honduras kahvesi yetiştiği bölgeye göre farklı tatlar alır. Ülkenin üretim alanları merkeze yakın olmakla birlikte güney ucunda pasifik ve karayip denizine bakan dağ sıraları ile batıya doğru Guatemala ve El Salvador sınırına doğru yetiştirilir.

  • Copan Bölgesi: Bu bölgede kahve meyveleri bin ile bin beş yüz metre arasında yetişir. Ayrıca kahveler çikolata tadındadır.
  • Opalca Bölgesi: Bu bölgede ise kahve meyveleri bin yüz ile bin altı yüz metre arasında yetişir. Bölgenin kahveleri asit bakımından dengeli diyebiliriz. Ayrıca daha meyveli aromalara sahipler.
  • Montecillos Bölgesi: Bin iki yüz ile bin altı yüz metre arasında yetişen kahvelere portakal ve şeftali notaları hakim.
  • Agalta Bölgesi: Bin yüz ile bin dört yüz metre arasında yetişen kahvelere çikolata tadında tropik meyveler ile karamel notaları hakim.
  • El Paraiso Bölgesi: Bölgenin kahveleri bin yüz ile bin dört yüz metre arasında yetişir. Kahveler asit bakımından dengeli ve narenciye aromasına sahiptirler.
  • Comayagua Bölgesi: Bin yüz ile bin dört yüz metre arasında yetişen kahveler ise asidite olarak dengeli bir tada sahiptir.

Honduras Kahvesi Nasıl Yapılır?

honduras-kahvesi-nasil-yapilir

Honduras kahvesi hazırlarken farklı demleme yöntemleri kullanabilirsiniz. Diğer taraftan Honduras kahvesine özgü bir demleme yöntemi yoktur. Fakat yine de güvendiğiniz bir baristanın reçetesini de uygulayabilirsiniz. Biz V60 ile demleme tekniğini anlatacağız.

Hario V60 demleme yöntemi ile demlemek için ihtiyacınız olan malzemeler 20 gram Honduras kahvesi ve 300 ml içme suyu. Hazılanışı ise şu şekilde:

  • İçme suyunu 95 santigrat dereceye ulaşıncaya kadar ısıtın. Eğer sıcaklığı ölçecek bir aletiniz yoksa suyu kaynatın ve ağzı açık bir şekilde birkaç dakika bekleyin. Böylece ideal sıcaklığa kavuşacaktır.
  • V60’ın içine kağıt filtreyi yerleştirin.
  • Sıcak su ile önce kağıt filtreyi ıslatın ve serverda biriken suyu boşaltın.
  • 20 gram Honduras kahvesini kağıt filtrenin içine dökün.
  • Kahvenin üzerine altmış ml içme suyunu ilave edin otuz saniye bekleyin. Burada tüm kahvenin ıslandığından emin olmalısınız.
  • Daha sonra kalan suyu da yavaş yavaş süzüldükçe kahvenin üzerine ilave edin. Kağıt filtreyi ağzına kadar suyla doldurmayın.
  • Son olarak da serverı birkaç kere dairesel hareketlerle sallayın ve kahveyi servis edin.

Afiyet olsun!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

5-hediyelik-kahve-seti-onerisi
Daha Fazla

5 Hediyelik Kahve Seti Önerisi

İçindekiler Gizle Hediyelik Filtre Kahve SetiKahve Zamanı Hediye KutusuKahve Keyfi Hediye KutusuHediyelik Kahve Fincanı ve Türk Kahvesi SetiTürk…