Hobi Edinmenin Faydaları ve Evde Yapılabilecek Hobiler

hobi-edinmenin-faydalari

Bu yazımızda hobi edinmenin faydaları hakkında size kısaca bilgi verip belki de uzun zamandır ertelediğiniz bu konuya evinizde hızlıca girebilmeniz için ipuçları paylaşacağız. Keyifli okumalar!

Bir sene öncesine kadar içinde bulunduğumuz hızlı yaşam tarzı ve yoğun koşuşturmacadan yorulurken şimdi de çoğunlukla evlerimizde geçirdiğimiz vakitte kendi kendimizle kalıp biraz nefes almaya ihtiyaç duymaya başladık. Kendimize vakit ayırmak istememiz çok doğal. Bu isteğin farkına varsak da bazen nereden başlayacağımızı bilemiyoruz ya da kendimizle kalmak bize bencilce gelebiliyor.

Aslında çevremizdeki insanlara faydalı olmak, onlara neşe vermek için önce kendimizi iyi hissetmemiz gerekiyor. Biraz da olsa hayata daha sakin bakabilmek, kendimizi dinlemek ve dinlenebilmek için farklı alanlarda hobiler edinebiliriz. Hobi kelimesi bazen kulağa yorucu ya da komplike gelse de aslında kelimenin sözlük anlamı “uğraş”.

Yani kendinize iş/okul hayatınız dışında edindiğiniz basit uğraşlar kısa sürede yaşamınızı daha verimli hale getirmenize yardımcı olabilir.

Hobi Edinmenin Faydaları

Hobi edinmenin zihnimiz ve bedenimiz için pek çok faydası var. Bunlardan bazıları;

1. Yargılarınızı bir kenara bırakıp uğraşınızla ilgilenmek zihni dinlendirir.
2. Psikolojik olarak insanı rahtlatır.
3. Sosyallik sağlar.
4. Eğitim aldığınızda online bile olsa yeni bir ortama girmenizi sağlar.
5. İlgi alanlarınızı ve yeteneklerinizin farkına varmanızı sağlar.
6. Yeni deneyimler yaşatır.
7. Kişiyi öğrenmeye açık hale getirir.
8. Kattığı yeni bakış açılarıyla kariyerinizi ya da eğitiminizi olumlu etkiler.
9. Hobiniz ek işiniz olabilir. Maddi olarak katkı sağlayabilir.
10. Hobiler özgüveninizin artmasına fayda sağlar.
11. Emeğinizle ortaya bir şey çıkarmak sabırsızlık duygusuyla baş etmenizi kolaylaştırır.

Hayatınızdaki boş zamanları bizi deşarj edecek hobilerle daha anlamlı hale getirmek eminiz ki kısa sürede kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.

Evde Yapılabilecek Hobiler

evde-yapilabilecek-hobiler-ahsap-boyama

Profesyonel hayatımızda hangi işle meşgul olursak olalım, bu işi ne kadar severek yaparsak yapalım bazen başka bir uğraşımız olsun isteriz. Sıkıldığımız, bunaldığımız ve yorulduğumuzu hissettiğimiz anlarda yenilik arayışına gireriz. Böyle anlarda siz de aşağıda bahsedeceğimiz hobi önerilerinden yardım alabilirsiniz.

Ortaya Ürün Çıkarmak İsteyenlere: Ahşap Boyama

Büyük küçük herkes boyama yapmayı çok sever. Günlük hayatın koşuşturmasından biraz olsun kaçıp kendinize vakit ayırmanızı, küçüklüğünüzde boyama yaparken hissettiğiniz güzel duyguları tekrar yaşamanızı sağlayacak hobilerden biri ahşap boyama. Siz de uygun fiyatlı ahşap kutu boyama deneyimi sayesinde kendinize ve sevdiklerinize birbirinden güzel kutular boyayabilir, yeni hobinizi harika hediyeliklere çevirebilirsiniz.

Doğa Aşıklarına: Bitki Yetiştirme

Bahçe işleriyle ilgilenmek de ayrı bir ilgi alanı. Kimi insanlar doğadan uzakta, betondan binalar içindeyken doğaya hasret kaldığını hissediyor. Hepimizin bahçesi, balkonu ya da terası olmayabilir fakat yine de evinizi ışık, toprak ve sıcaklık durumuna göre farklı bitkilerle güzelleştirebilirsiniz.

İçerisinde tohum, toprak, saksı ve bilgilendirme kartı bulunan fesleğen yetiştirme kiti sayesinde ister yurt odasında ister aile evinde ister kendi evinizde bitki yetiştirme serüveninizin ilk adımını atabilirsiniz.

Müziksiz Olmaz Diyenlere: Müzik Aleti Çalmak

Müzik aleti çalmak notaların dünyasına girebileceğimiz yeni bir uğraş olmasının yanında bize nefes kontrolünü de öğretir. Diyafram nefesi kullanmak, düzenli nefes alıp vermek aslında stres seviyemizin düşmesinde de doğrudan etkili. Sesinize güveniyorsanız gitar ya da piyano gibi sesinizle eşlik edebileceğiniz enstrümanlar seçebileceğiniz gibi dilerseniz keman, flüt, bateri gibi müzik aletleri de seçebilirsiniz.

Anı Ölümsüzleştirin: Fotoğrafçılık

Hepimizin cebinde yer alan telefonlar sayesinde aslında günümüzde herkes fotoğrafçı. Tabii ki siz bu işi bir adım öteye taşıyarak profesyonel bir ekipman edinebilir ve manuel ayarlarınızla benzersiz kareler yakalayabilirsiniz. İçinde bulunduğumuz şartlarda insan içine pek girmeden, çıktığınız doğa yürüyüşlerinde fotoğrafçılık yeteneklerinizi konuşturabilirsiniz.

Fotoğrafçılık hobisinin bir diğer getirisi ise Photoshop. Siz fotoğrafları düzenlemenin sanata aykırı olduğunu düşünenelerden misiniz bilemeyiz ama bizce çekilen fotoğraf kadar üzerindeki dokunuşlar da duyguyu ifade etmede önemli bir etken.

Ellerini ve Renkleri Kullanmayı Sevenlere: Resim Yapmak

Masanızın başına geçip karşınızdaki objeyi kağıda aktarmak gözlemci benliğinizin büyük hevesle çalışacağı en keyifli aktivitelerden biri. Zihninizdeki düşünceler bırakın gelip gitsinler. Siz renkleri, dokuları, çizgileri tüm dikkatinizle kağıda aktarmaya çalışın. Evinizde ya da online eğitimle küçük küçük başlayabileceğiniz bu hobi ilerleyerek yağlı boya tablolara kadar uzanabilir.

Resim konusunda pek de yetenekli olmadığınızı düşünüyorsanız yine “bilinçli farkındalık” yani mindfulness egzersizlerinin en sevilen parçalarından biri olan mandala boyama hakkında bilgi edinmenizi önerebiliriz. Böylece kendinizi sadece renklere bırakarak harika resimler ortaya çıkarabilirsiniz.

Deşarj Olun: Spor Yapmak

evde-spor-yapmak-yoga

Spor yapmanın sağlıklı bir yaşam sürmek için ne kadar önemli olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Beynin farklı bölgelerini çalıştırarak hem mental iyileşme sağlayan hem de vücudu dinçleştiren sporlar sayesinde kendinizi eskisine göre çok daha enerjik hissedebilirsiniz. Bunu yapmak için illa kalabalık spor salonlarına para dökmenize de gerek yok. Evinizde yoga yapabilir, dans edebilir, doğada yürüyüşlere çıkabilirsiniz. Tabii ki bu uğraşı düzene oturtmak önemli.

Video Yeteneklerinizle Birleştirin: Yemek Yapmak

Yemek yapmaya meraklıysanız, yapıp yedirmeyi seviyor ve yeni tarifler deniyorsanız belki de sizin için en ideal uğraş alanı mutfağınızdır. Baharatları, sebzeleri, sosları özgürce bir araya getirdiğiniz özgün tariflerinizi ve yapım aşamalarını sosyal medya platformlarında da video halinde paylaşabilirsiniz. İnsanlar yemek tarifi videoları izlemeye bayılıyor!

Yenilikçi Bir Meydan Okuma: Yabancı Dil Öğrenmek

Farklı ülkelere seyahat etmeyi, yeni kültürler tanımayı seviyorsanız dil öğrenmek sizin için ideal bir hobi olacaktır. Telefonunuza indirebileceğiniz uygulamalarla istediğiniz dili yavaş yavaş öğrenmeye başlayabilirsiniz. Günümüzde tek bir ülke haline gelen sosyal medyayı da pratik kazanmak için pekala kullanabilirsiniz.

Blog veya Günlük Yazmak

Başka bir hobi de günlük yazmak veya blog yazmak olabilir. Eskiden dijital dünya bu kadar hayatımzda değilken günlük tutmak hemen hemen herkesin yaptığı bir aktiviteydi. Akşamları yatağa girmeden hemen önce o gün yaşadıklarımızı defterimize yazardık. Şimdilerde ise internetin daha yaygın olduğu bir zaman dilimi içinde yaşıyoruz. Bu durumdan istifade edenler farklı mecralarda faaliyet gösteriyorlar. İlgilerinize göre bir alan seçip siz de blog sayfası oluşturabilirsiniz.

İçinde bulunduğumuz dönem hepimiz için zorlayıcı. Siz bu durumdan daha fazla etkilenmiş olabilirsiniz. Hobi edinmenin faydaları hakkında bilgi vermemizin en önemli sebebi de bu. Bunun yanında hobi edinirken kendinizi çok zorlamanıza ve büyük beklentilere girmenize gerek yok. Muhiku’nun birbirinden keyifli ve uygun fiyatlı deneyim kitleri sayesinde evinizin rahat ortamında zihninizdeki düşünceleri bir kenara koyup uğraşlarınıza odaklanabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir