Hindistan Kahvesi Özellikleri Nelerdir? Nasıl Yapılır?

hindistan-kahvesi-muhiku-blog

Hindistan, iklimi ve yer şekilleri itibariyle kahve yetiştirmeye elverişli ülkeler arasında yer alıyor. Dünya kahve piyasası içinde kendine yer edinen Hindistan kahvesi, bugün pek çok kahvesever tarafından sevilerek tüketiliyor. Biz de bu içeriğimizde hem Hindistan hem de Hindistan kahve çekirdeği özellikleri hakkında bilgi vermek istedik. O halde siz kahveseverleri bekletmeden içeriğimize geçelim.

dunya-kahvelerini-kesfedin

Hindistan, dünyanın en fazla nüfusa sahip ikinci ülkesi olup Güney Asya’da yer almaktadır. Güneyinde Hint okyanusu, doğusunda Bengal Körfezi, batısında Umman denizi vardır. Sınır komşuları ise doğuda Bangladeş ve Myanmar, batıda Pakistan, kuzeydoğuda ise Çin Halk Cumhuriyeti, Nepal ve Butan vardır.

☕ Muhiku ile dünyanın en lezzetli kahvelerine tek bir kutu ile sahip olun! Dünya Kahveleri Kutusu, içeriğinde yer alan beş farklı kahve çeşidi ile sizi egzotik bir yolculuğa çıkarıyor. Beş farklı ülkeden seçilen Arabica çekirdeklerinin zengin aromasıyla kendinizi şımartabilir, kahveseverleri mutlu edebilirsiniz.

Hindistan Kahve Çekirdeği Özellikleri

hindistan-kahve-cekirdegi-ozellikleri

Hindistan kahvesi düşük asitli, arta gövdeli ve baharat aromalı özelliklere sahiptir. Çoğunluğu ülkenin güneyinde yetiştirilen kahve çekirdekleri yıllık 4.600.000 torba civarında yetiştiriliyor. Diğer taraftan Hindistan kahvesi asitli yapısı ve aromalı tadının yanında dezavantajı çabuk yumuşamasıdır.

Bölgelere göre yapısal farklılık gösteren Hindistan kahvesi Shevaroys ve Nilgiris bölgelerinde daha asitlidir. Eğer bir paket Hindistan kahvesini inceler ve kahve çekirdeklerinin yeşil bir renge sahip olduğunu görürseniz bu yeşil gıda boyaları ile işlendiği anlamına gelir.

Ayrıca iyi bir Hindistan kahvesi, Endonezya kahveleri ile gövde ve asit bakımından benzerlik gösterir. Hindistan kahvesinin baharatlı yapısına ek olarak kakule, karanfil, biber ve Hindistan cevizi tatları ile tropik meyve lezzetine ulaşabilirsiniz.

Hindistan kahvesi için iki işleme yöntemi vardır. Bunlar kuru veya ıslak işlemedir. Kuru işleme yöntemi basit olarak güneşte kurutmaya dayanır. Islak işleme yönteminde ise kahve çekirdekleri fermante edilerek yıkanır. Daha iyi verim almak için çürük ve kusurlu olan kahve çekirdekleri ıslak işleme ile temizlenir.

Daha sonra farklı büyüklük ve çeşitteki kahve çekirdekleri harmanlanıyor. Bu aşamada kahve çekirdekleri kavruluyor. Bunun için ise kavurma makineleri kullanılıyor. Son olarak ise kavrulan kahve çekirdekleri uygun boyutlarda öğütülür.

Hindistan’daki kahve araştırma ve geliştirme çalışmaları, Güney Doğu Asya’nın popüler araştırmacılarından “Kahve Araştırma Enstitüsü” tarafından yapılmaktadır. Enstitü, Chikmalagur ilçesinin Balehonnur yakınlarında kurulmuş. Burada karnataka kahve tarlaları vardır.

Hindistan Kahvesi Yetişme Bölgeleri

Kahve kuşağındaki diğer ülkelerde olduğu gibi Hindistan’da da kahve üretimi belli bölgelere ayrılmıştır. Kahve çekirdeğinin yapısı, besin değerleri ve içim özellikleri bölgeden bölgeye farklılık gösterebiliyor.

Muson Malabar Kahve Çekirdekleri

Güney Hindistan’da kahve çekirdeklerinin kuru olarak işlendiği tek bölgedir. Bu kahve bilinçli olarak açık ambarlarda tutuluyor. Muson rüzgarları ile işlenmesi kahvenin tadını artırmakta ve asit oranını azaltmaktadır. Kahve muson rüzgarları sezonuna kadar ambarlarda saklanıyor. Çünkü kahve çekirdekleri muson rüzgarları başladığı zaman rüzgar sirkülasyonu sayesinde nemlenir. Açık yerlerde rüzgarla işlem gören kahveler şişer ve daha lezzetli olurlar.

Bu işlem çok fazla iş gücü gerektirmektedir. Ambarlarda yere yayılan kahve çekirdekleri tırmık yardımı ile havalandırılıyor. Böylece kahve çekirdekleri alabilecekleri maksimum nemi alabiliyor. 12-16 ay süren bu işlem sonunda kahve çekirdekleri hacimlerini ikiye katlar ve rengi açık sarı olur.

Hindistan Kahvesi Nasıl Demlenir?

moka-pot-kullanimi-ile-ilgili-puf-noktalar

Evde bir fincan Hindistan kahvesi mi hazırlamak istiyorsunuz? Bunu farklı yöntemlerle yapabilirsiniz. Hindistan kahvesiyle dilerseniz bir fincan espresso, dilerseniz bir fincan filtre kahve hazırlayabilirsiniz. Biz bu defa kahve ekipmanları içinde çokça kullanılan bir ekipmanla demleme yöntemine değineceğiz.

Aşağıda Moka pot ile Hindistan kahvesi hazırlama yöntemini anlattık. Eğer siz kahvesini French press ile hazırlamak istiyorsanız French press ile kahve yapımı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Moka pot ile Hindistan kahvesi demlemek için kullanacağınız malzemeler; 30 g öğütülmüş Hindistan kahvesi, bir su bardağı içme suyu, 60 ml kapasiteli moka pot ve iki adet fincan.

Yapılışı:

  • İlk olarak bir su bardağı suyu ocakta veya elektrikli ısıtıcıda kaynama noktasına kadar ısıtın.
  • Moka potunuzu alt bölüm, üst bölüm ve filtre olacak şekilde üçe ayırın.
  • Kaynattığınız bir bardak suyu moka pot’un alt bölümünde bulunan sibobu geçmeyecek şekilde boşaltın.
  • Filtrenin içine elinizdeki otuz gram kahveyi koyun ve dengeli yayılması için düzeltin. Düz bir zemin olmasına dikkat edin. Dilerseniz damak tadınıza göre kahve miktarını azaltın veya fazlalaştırın.
  • Daha sonra filtrenizi makinenizin alt bölümünün üstüne yerleştirin. Bir bez yardımı ile Moka Pot’un alt bölümünü ve üst bölümünü birleştirin.
  • Kahve makinenizi ocağa koyun ve kaynamaya bırakın. İki veya üç dakika içinde su kaynamaya başlar. Daha sonra kaynayan suyu gördükten sonra kahve makinenizi ocaktan alın.
  • Son olarak içmeye hazır hale gelen kahvenizi bardaklara boşaltın ve servise hazır hale getirin.

Afiyet olsun!

Sadece bu demleme yöntemine bağlı kalmayın. Alternatif demleme yöntemlerine de göz atın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir
5-hediyelik-kahve-seti-onerisi
Daha Fazla
5 Hediyelik Kahve Seti Önerisi
İçindekiler Gizle Hediyelik Filtre Kahve SetiKahve Zamanı Hediye KutusuKahve Keyfi Hediye KutusuHediyelik Kahve Fincanı ve Türk Kahvesi SetiTürk…