Hibiskus Çayı Faydaları Nelerdir, Nasıl Demlenir?

hibiskus-cayi-faydalari-nasil-demlenir

Hibiskus çayı yaparken kullandığımız hibiskus bitkisi, özel yetişme şartları taşımayan ve bu sayede dünyanın hemen her yerindeki çeşitliliğe uyum sağlayan bir bitkidir. Hindistan’dan Meksika’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada kendine yetişme alanı bulmaktadır.

Dünyanın dört bir yanında yetişen çay bitkilerini deneyimlemek ister misiniz? Muhiku olarak sizi ve sevdiklerinizi her ay dünyanın çeşitli bölgelerinden özenle seçtiğimiz bitki çaylarıyla buluşturarak doğayla birlikte evinize misafir oluyoruz.

dunya caylarini kesfet

Gerek siz gerekse çay tutkunu sevdikleriniz için tasarladığımız kutularda geleneksel hediyelerden sıyrılıp hem kendinize vakit ayırabileceğiniz hem de onların hayatının farklı alanlarına dokunup kendilerini özel hissedecekleri yenilikçi çözümler geliştirdik.

Muhiku ile bugüne kadar özel günlerde tercih ettiğiniz hediye seçeneklerinden sıyrılarak kendinize ve sevdiklerinize harika bir Dünya Çayları Kutusu hediye edebilirsiniz.

Farklı desenlerde yetişen hibiskus daha çok kırmızı çiçekli deseni ile meşhur. Ülkemizde ise istenilen her bölgede yetiştirilebilmektedir.

Değişik lezzetler deneyimlemeyi seviyorsanız Çin’in meşhur çiçek açan çayı olan blossom tea hakkında yazdığımız blog yazımızı okuyabilir ve bu sıra dışı lezzeti test edebilirsiniz.

Hibiskus Çayı Nedir?

Hibiskus çayı, son zamanların en popüler bitki çaylarından biri. Rengiyle ve mayhoş aromasıyla dikkat çeken bu çay, hibiskus bitkisinden elde edilir.

Hibiskus, tropikal ve subtropikal iklimlerde yetişen büyük çiçeklere ait bir türdür. Asya, Afrika ve Güney Afrika gibi bölgelerde yaygın olarak görülür. 

Çiçekleri genellikle parlak renklidir. Farklı kültürlerde gerek tıbbı amaçlı gerek ise estetik amaçlı kullanılır.

Bu bitki çayı hoş bir tat profiline sahiptir. Ancak onu özel kılan yalnızca tadı değil. Aynı zamanda sağlık üzerinde de çeşitli olumlu etkileri bulunur. Bu sebeple sık tüketilen bitki çayları arasında sayabiliriz.

Hibiskus Çayı Ne İşe Yarar?

hibiskus-cayi-faydalari

Hibiskus, bölgelere göre farklı isimler ile anılmaktadır. Bunlardan bazıları Mekke çiçeği, Jamaika gülü, bamya çiçeği ve gülhatmidir. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Hibiskus çayı ise ekşi bir tada sahiptir. Çok fazla tercih edilmesinin bir nedeni kafein içermemesidir.

  • İçerdiği antioksidanlar sayesinde beynin sağlıklı çalışmasını destekler, hafızayı güçlendirir ve motivasyon düşüklüğüne iyi gelir.
  • Antibakteriyel özelliği ile mantar oluşumunu engeller ve cilde zararlı oluşumları ciltten uzak tutar.
  • Grip, nezle, soğuk algınlığı, burun akıntısı gibi hastalıkların iyileşmesini destekler.
  • Düzenli tüketilirse kan basıncını dengede tutar. Kalp ve damar hastalıklarının önüne geçer, kalp sağlığını korur.
  • Kötü kolesterolü düşürür ve dengede kalmasını sağlar.
  • Kan basıncını dengeler ve tansiyonunuzun yükselmesini engeller. Aynı zamanda diyabet yani şekeri de dengelemektedir.
  • İçerdiği antioksidanlar karaciğer için faydalıdır. Hücre ve dokulardaki serbest radikaller ile savaşır, vücudu olası hastalıklara karşı muhafaza eder.
  • Kadınların yaşadıkları regl ağrılarına fayda sağlar. Hormonları dengede tutar. Ağrı ve kramplarda etkilidir.
  • Yapısındaki flavonidler sayesinde anti depresan özelliği gösterir. Bedenen ve zihnen sakinleşmenizi sağlar.
  • Sıvı takviyesi görevi görür. Susuzluğu gidermeye yardımcıdır. Vücuttan toksinleri atar.
  • Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesine göre idrar söktürücü özelliğe sahiptir.

Hibiskus Çayı Zayıflatır mı?

  • Zayıflama ihtiyacı hissedenler için faydalıdır.
  • Bağırsakların çalışmasını destekler ve kabızlık problemine yarar sağlar.
  • Sindirim sisteminizi çalıştırır. Gaz sancısı ve hazımsızlık gibi sorunları geçirir.
  • İç organlardaki yağlanma probleminin önüne geçer.
  • Vücuttaki kilo alımına sebep olan ödemleri atar. Yapılan bir araştırmaya göre 12 hafta düzenli içilen hibiskus çayının bel çevresinde incelmeye ve vücuttaki yağ yüzdesinin azalmasını sağladığı saptanmıştır.

Hibiskus Çayının Zararları

  • Aşırı tüketilen hibiskus çayı kan basıncınızı düşürür. Düşük tansiyon sahibi kişiler için zararlıdır. Baygınlık geçirmeye sebep olabilir.
  • Aşırı tüketim sonucu bazı insanlar için halisülasyon görmeye kadar gidebilir. Hayal görmeler ortaya çıkabilir.
  • Hamilelik veya emzirme dönemi içindeki kimseler için tüketilmesi önerilmez.
  • Bazı insanlar da alerjik reaksiyon gösterebilir.
  • Tansiyon hastaları, kolesterolü olanlar hibiskus çayı tüketmeden doktor onayı almaları gerekir. Ayrıca düzenli ilaç kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.

Kimler Hibiskus Çayı İçmemeli?

hamilelik-hediyeleri

Hibiskus her ne kadar güvenilir bir çiçek olsa da bazı durumlarda tüketilmesi sakıncalı olabilir. Peki kimler hibiskus çayı içmemeli ve hangi durumlarda tüketilmemeli?

Gebelik Dönemi

Hamile kadınların hibiskus çayı tüketimine dair belli belirsizlikler vardır. Bazı araştırmalar hibiskusun uterusu uyarıcı etkileri olduğunu öne sürmektedir. Bu sebeple hamile kadınların hibiskus çayı tüketmeden önce hekimlerine danışmalarını tavsiye ederiz.

Emziren Anneler

Hibiskus çayının emziren anneler ve bebekler üzerindeki etkileri tam olarak kestirilemiyor. Bu sebeple onların da tüketmeden önce hekimlerine danışmalarını tavsiye ederiz.

Düşük Tansiyon

Hibiskus çayının kan basıncını düşürme üzerinde etkileri var. Eğer düşük tansiyon probleminiz varsa hibiskus çayını tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız.

İlaç Kullananlar

Hibiskus çayı bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu nedenle kronik bir hastalığınız varsa ve devamlı ilaç kullanıyorsanız buna dikkat etmelisiniz. Çayı tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız.

Alerji

Hibiskus çiçeğine karşı alerjisi olanlar bu çaydan kesinlikle uzak durmalılar.

Hibiskus Çayı Ne Zaman İçilmeli?

yerba-mate-cayi-faydalari

Keyifli bir içecek olduğu kadar faydalı da olan hibiskus çayını doğru zamanda içmek önemli. Böylece bu çayın faydalarından en üst düzeyde faydalanabilirsiniz.

Genel itibariyle hibiskus çayının öğle ya da akşam vakitlerinde içilmesi tavsiye ediliyor. Özellikle öğle saatlerinde içilen hibiskus çayı, metabolizmanın hızlanmasına ve gün içinde enerji seviyenizin yükselmesine yardımcı olur.

Akşam saatlerinde içilen hibiskus çayıysa günün stresini atarak rahatlamanıza ve daha iyi uyku çekmenize yardımcı olur. Böylece yeni bir güne çok daha dinç başlayabilirsiniz.

Ayrıca yemeklerden sonra tüketeceğiniz bir fincan hibiskus çayının sindirim sisteminize destek olacağını söyleyebiliriz. 

Hibiskus Çayı Her Gün İçilir mi?

Her gün bir ya da iki fincan hibiskus çayı tüketmenin bilinen bir yan etkisi yok. Ancak herkesin vücut kimyası farklı. Dolayısıyla bu genel durum herkes için geçerli değil.

Eğer herhangi bir sağlık probleminiz ya da özel bir durumunuz varsa her gün hibiskus çayı tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız.

Hibisküs Çayı Günde Kaç Bardak İçilebilir?

Genel olarak günde bir ya da iki fincan hibiskus çayı tüketmek önerilir. Bu miktarın üstüne çıkmak sağlığınız üzerinde olumsuz durumların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu sebeple aşırıya kaçmamanızı tavsiye ederiz.

Hibiskus Çayı Nasıl Demlenir?

hibiskus-cayi-demleme

Mis gibi hibiskus lezzetiyle çay keyiflerinize renk katmaya ne dersiniz? Kıpkırmızı rengiyle, mis gibi kokusuyla ve mayhoş aromasıyla size benzersiz bir keyif yaşatacak olan hibiskus çayını hazırlamak ise oldukça basit. Evinizde hibiskus çayı demlemek için ihtiyacınız olan malzemeler bir su bardağı içme suyu, bir tutam kuru hibiskus çiçeği ve süzgeç veya French press.

Hazırlanışı:

  • İlk olarak suyu kaynatın.
  • Ardından içerisine kuru hibiskus çiçeğini atın.
  • 10 dakika kadar demlenmesi için bekleyin.
  • Son olarak süzün. Damak tadınıza göre demlerken içine bir veya iki adet kuşburnu ekleyebilirsiniz. Demledikten sonra ise içine bal, limon veya tarçın ekleyebilirsiniz. Damak tadınıza hitap eden malzemeleri tercih edebilirisiniz.

Şimdiden afiyet olsun!

Taze hibiskus çiçeklerinin başka bir kullanım alanı ise salatalar ve sebze yemekleridir. Ancak kuru haline ulaşmak tazesine ulaşmaktan daha kolaydır. Kuru hibiskus çiçeklerini hamur işlerinize, reçel, sos, şerbetlerinize katarak farklı bir aroma yakalayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

berry-punch-cayi
Daha Fazla

Berry Punch Çayı Özellikleri Nelerdir? Nasıl Demlenir?

İçindekiler Gizle Berry Punch Çayı FaydalarıAntioksidan DeposudurKilo Vermeye YardımcıdırBeyni KorurKansere Karşı KorurKemikleri KorurDiş Sağlığında EtkilidirCildi KorurMikroplarla SavaşırSakinleştirirSindirimi DesteklerSoğuk…