Gün Batımı Şiirleri – Ünlü Şairlerin Kaleminden Gün Batımı

gun-batimi-siirleri

İnsanlık tarihi boyunca kişiler, kendilerini ifade etmek için binlerce yol keşfetti. Bunlardan biri ve belki de en güzeli sanat. İçerisinde binlerce dalı bir arada barındıran sanat için doğa her daim bir ilham kaynağı olmuş. Doğada varlığını sürdüren her canlı ya da herhangi bir doğa olayı, sanatçıları fazlasıyla etkilemiş. Gün batımı şiirleri hakkında yaptığımız araştırma sayesinde gün batımının da sanatçıları oldukça etkileyen bir doğa olayı olduğunu fark ettik.

Edebiyatın konusu temelde insandır. İnsanın dertlerini, mutluluklarını, mutsuzluklarını, başarılarını, fikirlerini ve hislerini anlatabilmesi için bir araçtır. Yazarlar, gözlemledikleri herhangi bir şeyi eserlerinde kullanabilirler. Doğayı gözlemleyen, doğa olaylarının güzelliği karşısında büyülenen şairler de gün batımı şiirleri yazmışlardır. Sadece gün batımının güzelliklerinden bahseden şiirler olduğu gibi; farklı duyguları anlatan ancak gün batımını da kendine konu edinen şiirler de vardır.

Gün batımının hissettirdiği duygular her insan için değişiklik gösterebilir. Bazı insanlar için gün batımı vedaları ve mutsuzlukları temsil ederken; bazı insanlar için de yepyeni umutlar ve huzur demektir. Bir günün daha sona ermesi, dünyadaki görevini tamamlayan Güneş’in dinlenmeye çekilmesi ve Ay ışığının tüm dünyayı aydınlatmasını temsil eder.

Türk Edebiyatının kıymetli şairlerinin kaleminden dökülen, gün batımı şiirlerini sizler için bir araya getirdik. Bu şiirleri kendinize vakit ayırmak istediğiniz zamanlarda okuyabilir, güzel bir manzarayı fotoğrafladığınız sosyal medya paylaşımlarınıza not olarak düşebilirsiniz. İşte, birbirinden güzel, anlamlı ve romantik gün batımı şiirleri.

Ünlü Şairlerin Kaleminden Gün Batımı

İnsan ruhunun en gizli köşelerine dokunan gün batımı, doğanın bize sunduğu en efsunlu tablolardan biridir. Oturup saatlerce izlemekten keyif aldığımız gün batımı içerisinde birçok rengi bir arada barındırır. Kızıllar, pembeler, turuncular ve sarılar adeta usta bir ressamın elinden çıkan bir eser gibidir.

Huzuru ve dinginliği çağrıştırmasının yanı sıra bitişleri ve vedaları da temsil eder. Birçok şair için gün batımı, içsel bir yolculuk demektir. Cesaretle alınan kararlar, yeni başlangıçlar her zaman gün batımı ile özdeşleştirilir. Haydi, Türk Edebiyatının gün batımı ile ilgili güzel ve anlamlı şiirlerine hep birlikte bakalım.

Ümit Yaşar Oğuzcan – Gün Batımı

umit-yasar-oguzcan-gun-batimi

İlginizi Çekebilir: Ünlü Şairlerin Gece ile İlgili Şiirleri

Ümit Yaşar Oğuzcan’ı birçok kişi oğlu Vedat’ın trajik hikayesiyle tanısa da kendisi Türk Edebiyatı’nın önemli şairlerinden biridir. Lirik, melankolik ve romantik şiirlerine daha önce hepimiz denk gelmişizdir. 1926 yılında Adana’da doğan şair, uzun yıllar memurluk yapmıştır. Şiirle çok genç yaşta tanışmış ve okuyucularına birçok anlamlı ve güzel şiir armağan etmiştir.

Şiirlerinde en sık rastladığımız temalar; aşk, yalnızlık, ölüm ve ayrılıktır. Rubai formunu modern bir şekilde yorumlayan şairin şiirlerinde en çok dikkat çeken detaylardan biri de İstanbul’u güzellikleriyle anlatmasıdır. Süslü bir dil kullanmak yerine akıcı ve anlaşılır bir dil kullanmayı tercih eder. Sadeliğin içinde sakladığı anlam oldukça etkileyicidir.

Edebiyat hayatı boyunca 50’den fazla şiir kitabı yayınlayan şairin gün batımını en güzel anlatan şiirlerinden biri Gün Batımı‘dır. Bu şiirde şair, insanın derin yalnızlığı üzerine odaklanır. Aynı zamanda melankoli ve içsel yolculuk hakkında da derin izler görebiliriz.

Gün Batımı şiiri için insanın hayatla olan hesaplaşmasını yansıtan bir eser olduğunu söyleyebiliriz. Gün Batımı, doğanın bir döngüsüdür ve şair, gün batımını insanın yaşam yolculuğuna ve duygusal iniş çıkışlarına benzetir. Bunun yanı sıra, gün batımının sunduğu eşsiz manzara eşliğinde hayatın geçiciliğini ve kaçınılmaz sonu hatırlatır.

İşte, Ümit Yaşar Oğuzcan’ın Gün Batımı şiirinden kısa bir alıntı:

“Yaklaşan ayak sesleridir akşamın,
Şafaktan çıkmış bu uzun yolculuğa,
Bir gelen var uzaktan soluk soluğa…
Kapkara gözleri hüzünlü ve dalgın!
Akşam, rüyalarımıza giren o esmer kadın! …”

Cahit Sıtkı Tarancı – Gün Eksilmesin Penceremden

cahit-sitki-taranci-gun-eksilmesin-penceremden

Türk Edebiyatı’nın önemli şairlerinden biri olan Cahit Sıtkı Tarancı, sanat için sanat anlayışını benimsemiştir. Şiiri bir güzellik aracı olarak gören şairin şiirlerinde estetik kaygı ön plandadır. Samimi, içten ve lirik bir anlatımı tercih eder. En sık işlediği temalar; yaşama sevinci, yalnızlık, aşk, ölüm ve doğadır.

Cahit Sıtkı Tarancı, şiirlerinde ahenk ve ritme çok önem vermiştir. Bireyin iç dünyasına odaklanan şiirleriyle tanınan şairin edebiyatımızda göz ardı edilemez bir yeri vardır. Birçok değerli eser bırakan Tarancı, birçok şaire ilham olmuş ve olmaya devam etmektedir.

Gün batımını en hoş şekilde anlatan şiirlerinden biri Gün Eksilmesin Penceremden eseridir. Bu eserde şair, yaşama sevincini ve hayata olan bağlılığını zarif bir şekilde aktarır. Hayatın geçiciliği karşısındaki umut dolu duruşunu ve küçük şeylerden aldığı büyük mutluluğu net bir şekilde görebiliriz.

Yaşanan her günün insan için bir armağan olduğunu vurgulayan şiirden minik bir alıntıyı sizlerle paylaşmak isteriz:

“Ne doğan güne hükmüm geçer,
Ne halden anlayan bulunur;
Ah aklımdan ölümüm geçer;
Sonra bu kuş, bu bahçe, bu nur…”

Orhan Veli Kanık – Gün Olur

orhan-veli-kanik-gun-olur

Türk Edebiyatı’nın en kıymetli şairlerinden biri olan Orhan Veli Kanık, Garip Akımı öncülerindendir. Geleneksel şiir kalıplarını reddeden şair, sıradan insanların hayatını ve gündelik dili şiirlerinin konusu haline getirmiştir.

Şiirlerinde en çok işlediği temalar; gündelik yaşam, sıradan insanlar, mizah ve ironidir. Sokakta geçen diyaloglar, halk deyimleri ve mizahi unsurlar şiirlerinde sıkça yer alır. Gündelik dili eserlerine yansıtması sayesinde Türk Edebiyatı’nda bir değişimin öncülerinden biri olmuştur.

Yazdığı eserlerle birçok şaire ilham olan Orhan Veli, genç şairlere ilham olmaya devam etmektedir. Gün Olur isimli şiiri de gün batımına dair yazılmış şiirlerden biri olarak adlandırılabilir. Bu şiirde Orhan Veli, sade ve derin bir anlatım kullanmıştır. İnsanın iç dünyasını ve yaşamın değişken taraflarını ifade eder.

Doğanın sakinliği ve bunun insan ruhuna olan etkisi, kaçış ve özgürlük arzusu ve masumiyeti açıkça okuyabildiğimiz şiirden kısa bir alıntıyı sizlerle paylaşmak isteriz:

“Gün olur alır başımı giderim
Denizden yeni çıkmış ağların kokusunda.
Şu ada senin, bu ada benim,
Yelkovan kuşlarının peşi sıra…”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir