Guatemala Kahvesi Özellikleri Nelerdir, Nasıl Yapılır?

guatemala-kahvesi

Gutemala, Orta Amerika’da yer alan bir ülkedir. Ülkenin güneyinde; El Salvador, doğusunda Honduras, kuzeyinde ise Meksika var. Ayrıca ülkenin Karayip Denizi’ne ve Büyük Okyanus’a da kıyısı var. Ülkede farklı bitki çeşitleri yetiştiriliyor. Guatemala kahvesi ise bu çeşitlerden biri. Diğer taraftan ülkenin en önemli geçim kaynakları arasında.açıklanan son verilerine göre yıllık 3.3 milyon torba üretime sahiptir.

dunya-kahvelerini-kesfedin

Guatemala dünyadaki kahve üretiminde onuncu sıraya sahip. Ayrıca ürettikleri kahvenin yarısından fazlası ABD’ye ihraç ediliyor. Fakat bu denli güçlü bir pazarı elinde bulundurmasına rağmen halkının büyük çoğunluğu yoksul.

Guatemala, 1700’lerin başında kahve ile ilk tanıştığı zaman bu bitkiyi “süs bitkisi” niyetine kullanılıyordu. Fakat ülke doğal boya endüstrisini sentetik boyaya kaptırması ile yeni bir sektör arayışına girdi. Böylelikle 1860’lı yıllarda hükümet kahve tarlalarını teşvik etti ve kahveyi bir sektör haline getirdi.

1960 yılında kurulan Anacafe (Asosiacion Nacional Del Cafe) ile mevcut ve yeni çiftçilere; finans, araştırma ve pazar desteği sunmaya başladı. Ayrıca yüz yirmi beş binin üzerindeki üreticilerin yaşam standartlarını iyileştirmeye yönelik çalışmalar da yapılıyordu.

Dünyanın farklı bölgelerinden seçilen kahve çeşitlerini evinizin rahatlığında deneyimleyebilirsiniz. Her bir kahve çeşidiyle her günü başka bir aromayla karşılayabilirsiniz. Dilerseniz 5 farklı yörenin kahvesinin yer aldığı farklı Dünya Kahveleri Kutusu ile aynı anda 5 farklı aromaya sahip olabilirsiniz. Dilerseniz bu lezzetli kutu ile kahvesever yakınlarınıza da hoş bir sürpriz yapabilirsiniz.

Bölgelere Göre Guatemala Kahvesi

bolgelerine-gore-guatemala-kahvesi

Guatemala’da farklı bölgelerde kahve yetiştiriliyor. Bölgelerin yüksekliği ve toprak cinsi gibi sebeplerden ötürü kahve çeşitleri arasında birtakım farklılıklar meydana gelebiliyor. Bu sebeple Guatemala kahvesi de diğer tüm kahve türleri gibi bölgelere göre farklı özellikler kazanıyor.

Guatemala’nın farklı iklimli yapısı, Guatemala kahvesinin farklı tatlar almasına neden oluyor. Guatemala kahvesi yedi ana bölgede büyüyor. Bunların içinde Antigua, Huehuetenango ve Atitlan ön plana çıkan bölgeler. Her bölge kendi yetişme koşullarını ve mikro iklimini içinde barındırıyor.

Antigua kahveleri, yanardağ eteklerinde az yağmur alan ve çok güneş gören yerlerde yetiştiriliyor. Huehuetenango kahveleri ise Meksika sınırının eteklerinde en yüksek rakıma sahip yerlerde yetişiyor. Atitlan kahveleri ise volkanik topraklarda yetiştiriliyor. Ayrıca bu kahveler ilaç kullanılmadan doğal gübre ile korunuyorlar. Bu bölgenin kahvelerine ceviz ve çikolata notaları hakim.

Guatemala’nın iklimi çok yağış alıyor. Bu sebeple nem oranı yüksek. Bu yüzden çiftçiler kahveleri ıslak işlem yöntemi ile işliyorlar. Bu da kahvenin doğal asiditesini ortaya çıkarıyor. Genel itibariyle Guatemala kahvesinde; acı kakao, sütlü çikolata, fındık tatlarını içinde barındırır.

Nuevo Oriente Kahve Bölgesi

Doğu Guatemala ile Honduras sınırında yer alır. Killi ve volkanik topraklar açısından zengin. Kahveler ise 1300 metre ile 1600 metre arasında yetişiyorlar. Yıllık ortalama 1900 mm yağış alıyor. Sıcaklık değerleri ise 18 ile 25 derece arasındadır. Bu sebeple kahve hasatı aralık ayından mart ayına kadar sürüyor.

Atitlan Kahve Bölgesi

Pasifik Okyanusu’nu gören, üç yanardağ ile çevrili ve Atitlan Gölü’nün çevresinde. Her ay ortalama 50 mm yağış alıyor. Diğer taraftan bölge zengin aromatik lezzetleri ile tanınıyor. Tarlaların gübrelenmesi organik maddeler ile yapılıyor. Ayrıca kahve çekirdeklerini ıslak işlemden geçiren çiftçiler, bu işlem için Atitlan Gölü’nün suyunu kullanır. 1200 ile 1700 metre arasında yetişen kahvelerde zararlı böcek ve hastalıklara çok az rastlanıyor.

Huehuetenango Kahve Bölgesi

kahve-ve-cikolata

1500 ile 1800 metre arasında yetiştirilir. Meksika sınırında bulunmasından ötürü, Meksikanın Tehuantepec ovasından gelen sıcak ve kuru rüzgarlar kahve bitkilerini donmaya karşı korur. Huehuetenango kahvesi, ocaktan nisana kadar hasat edilir.

Fraijanes Kahve Bölgesi

Ermita Vadisi’ni çevreleyen bölgede yetişiyor. 1200 ile 1500 metre arasında yetiştiriliyor. Diğer taraftan bölgedeki toprağın volkanik yapısı kahvenin tadının mükemmel olmasını sağlıyor. Ayrıca bölgenin potasyum değeri yüksek toprağından birinci sınıf Strictly Hard Bean dereceli kahveler üretiliyor.

Antigua Kahve Bölgesi

Bölgede yetişen kahveler sert çekirdekli. Yıllık sıcaklığı 19 ile 22 derece arasında. Diğer taraftan bölgenin geçirdiği kuru ve yağışlı dönemler kahvenin olgunlaşmasını sağlıyor. Kahveler ocak ayından mart ayına kadar hasat edilebiliyorlar.

Rainforest Çoban Kahve Bölgesi

Ülkenin kuzeyinde nemli ve subtropikal ormanlarla kaplı bir bölgededir. Bölgenin kahveleri sert çekirdeklidir. 1300 ile 1500 metre arasında yetiştirilir. Hasat dönemi mart ile aralık arasıdır. Bölgedeki toprak kil ve kireçtaşı ile kaplıdır.

Volcan San Marcos Kahve Bölgesi

Guatemala kahvesi üreten bölgeler içinde ilk hasada başlayan yerdir. Hasat dönemi aralık ayından mart ayına kadar sürer.

En İyi Demleme Yöntemleri

kahve-demleme-chemex

Guatemala kahvesi demlenirken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Kahvenin asitliği ve lezzeti noktasında üzerine dökerek demlemek doğru olacaktır. Bu yöntem hafif kavrulmuş kahve ile daha sağlıklı sonuçlar verir.

Eğer daha koyu kavrulmuş kahve taneleri tercih edilirse French Press kullanmak daha iyi sonuçlar verir. Tercih ederseniz soğuk demleme yöntemlerini de kullanabilirsiniz.

Bu sebeple Guatemala kahvesi için kullanabileceğiniz demleme ekipmanlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hario V60
  • Chemex
  • Origami Dripper
  • French Press

Muhiku’nun kahve ekipmanları ile kahve demleme keyfi artık çok başka! Birbirinden kaliteli ekipmanlarla kahve keyfinize şıklık katabilirsiniz. Dilerseniz bu ekipmanlarla kahvesever dostlarınıza harika bir sürpriz hazırlayabilirsiniz. Üstelik yanına dünyanın en lezzetli kahveleri arasında yer alan Guatemala kahvesini de ekleyerek!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

FrenchPress ile Kahve Demleme, Brewing coffee with French press
Daha Fazla

French Press ile Kahve Yapımı

İçindekiler Gizle French Press Nasıl Kullanılır?French Presste Hangi Kahve Kullanılır?Kahvenizin Su Sıcaklığı Nasıl OlmalıFrench Press ile Kahve Demleme…