Sizce aşk nedir? Hayatınızda hiç aşık oldunuz mu? Eğer aşık olduysanız nasıl hissettiniz?
Aşkın belki de yüzlerce tanımı vardır. Ancak elbette ki bu tanımlar arasında yalnızca birkaç tanesi öne çıkar ve kabul görür. Tıpkı bilimdeki diğer kavramlar gibi.
❤️ Peki aşk nedir? İşte aşkın tanımları ve aşka dair her şey.
Aşk Ne Demek?
Aşkın sözlükte iki farklı tanımı vardır. Bu tanımlar şu şekilde:
- Aşk: Bir kimseye ya da bir şeye karşı duyulan aşırı sevgi ve bağlılık duygusu.
- Aşk: İki ayrı cinsin birbirine karşı duydukları bedensel ve ruhsal güçlü duygu, sevgi ilişkisi.
İnsanlık kadar kadim bir duygudur aşk. Adem ile Havva’dan bu yana var olan bu duygu, en karışık ve derin duygulardan biri.
Aşk kavramının; sınırları belirsiz, tanımlaması oldukça güç ve herkes için farklı bir anlam taşır. Bu kavramın sadece romantik ilişkilerde değil aynı zamanda aile fertlerine, dostlara ve hayvanlara karşı da hissedildiğine şahit oluruz.
Çünkü temelde yer alan duygu sevgidir. Aşk güçlü bir sevginin simgesidir.
💝 Aşka dair en özel hediyeler Muhiku’da! Muhiku’nun sevgiliye hediye sayfasında aşkınıza yakışacak ve duygularınıza tercüman olacak hediyeleri bulabilirsiniz.
Aşkın Anlamı
Aşk, bir bütün halinde var olma arzusunu içerir. Aşkın anlamı; birbirini tamamlama, birlikte güzel anlılar biriktirme ve tüm zorluklara göğüs germektir. Aşkın en derin anlamını bu unsurlar oluşturur.
Aşk Nedir En Güzel Tanımı
Aşk, pek çok güzel tanımla açıklanabilecek bir kavramdır. Bir o kadar da karmaşıktır. Ancak aşkın en güzel tanımını şöyle yapabiliriz:
“Derin ve tutkulu sevgi, samimiyetle örülü bir bağ.”
Platonik Aşk Ne Demek?
Platonik aşkın Antik Yunan filozoflarından biri olan Platon’dan geldiğini biliyor muydunuz? Platon, Şölen adlı eserinde aşk hakkında çeşitli tartışmalar yer alır. Sokrates’in ise bu tartışmada savunduğu ve tanımladığı “ideal” aşk türü platonik aşktır.
Platonik aşk, fiziksel çekimden daha derin bir anlam içerir. Burada esas olan derin bir bağ ile bağlanmaktır. Ruhsal bir bağ ve zihinsel bir uyum içerir.
Platonik Aşk Nedir?
Platonik aşk denildiği zaman aklımıza çoğu zaman kaşılıksız ve habersiz yaşanan duygular gelir. Nitekim de öyledir. Kişi karşısındaki insana hiçbir şey söylemeden sessizce ve derinlemesine yaşar aşkını.
Bu duygu bir cesaret haliyle açıklanabilir ve karşılıklı aşka dönüşebilir. Ancak çoğu zaman kalbin en derin köşesine gömülür.
Gerçek Aşk Nedir?
Gerçek aşk; gelmiş geçmiş en romantik dramaların, kitapların, şiirlerin, şarkıların ve hatta resimlerin en güçlü temasıdır. Yeryüzündeki tüm duyguların üstünde tutulur.
Rastlanması ve yaşanması öylesine azdır ki adeta yeryüzünün en özel taşı kadar değerlidir. Aşkın ömrü üç gündür diyenlere inat kalbimizin en derinlerinde varlığını korur.
Gerçek aşk sadece bir duyguymuş gibi görünse de esasında karşılıklı; sevgi, anlayış, saygı, destek ve kabul üzerine kuruludur. Zamanla daha da kuvvetlenir ve birbirinize olan bağınızı derinleştirir.
Birbirinizi olduğunuz gibi kabul etmek, zorluklarla birlikte başa çıkmak ve birlikte büyümek bu aşkın temellerini oluşturur. Ancak çoğu kişi gerçek aşkı tüm bu anlamları dışında değerlendirir.
Gerçek Aşk Nasıl Olur?
Kalbin pır pır atması, heyecandan yerinde duramama ve midede kelebekler uçması. Esasında bu açıdan bakıldığı zaman son derece rahatsız edici değil mi?
Çoğumuz aşkı “heyecan” ile tanımladığımız için hayatımızda pek çok kişide bu duyguyu ararız. Bu arayış içinde belki de “ruh eşimizi” bile görmezden geliriz.
Halbuki heyecan “savaş ya da kaç” tepkisidir. Bu duygunun altında huzura yer yoktur. Esasında birine karşı heyecan hissettiğinizde bu kaçmanıza dair bir uyarı.
Çünkü heyecan hissettiğiniz kişi size huzuru getirmeyebilir. Tam tersine yaşadığınız tüm kötü ilişkilerin travmalarınızı hatırlatabilir.
Gerçek aşk yani birini gerçekten sevmek en yukarıda hissetme hali değildir. Aşk yani sevgi huzurdur. Yaşadığınız o anın dışında başka hiçbir şeyin önemli olmamasıdır. Başka bir şeye ya da kişiye ihtiyaç duymamak.
İşte bu sebeple insanlar çoğu zaman aşk adı altında yanlış seçimler yapabiliyorlar. O huzur onlara o kadar yabancı geliyor ki kaosun peşinde sürükleniyorlar.
Kısacası gerçek aşk midenizde uçuşan kelebekler ya da heyecan değil. Gerçek aşk onun size hissettirdiği huzur.
Bizden size tavsiye, o huzuru tattığınızda koşar adımlarla kaçmayın. Anın tadını çıkarın ve kendinizi o güvenilir limana bırakın.
Aşık Olduğumuzu Nasıl Anlarız?
Aşk, hayatımızda ansızın beliriveren ve bizi derinden etkileyen bir duygu. Aşık olduğumuzu anlamak ise bazen çok karmaşık olabilir. Aşık olduğunuzu anlamak için yapmanız gereken kalbinizin derinliklerine inmek. Mutluluk, huzur ve onu düşünmekten kendini alıkoyamamak aşkın en önemli belirtileri.
Bu duygu beraberinde bir dizi davranışsal, fiziksel ve duygusal değişiklikleri de getirir. Peki aşık olduğunuzu gösteren işaretler nelerdir?
Aşık Olmanın Belirtileri
- Öncelikle fiziksel görünüşünüze her zamankinden daha fazla özen göstermeye başlarsınız. Markete giderken dahi onu görme ihtimaline karşı kendinize son derece özenli davranırsınız. Saçınızı güzelce tarayabilir, tarz giyinmeye çalışabilir ve hoş kokular sıkabilirsiniz. Çünkü onun sizi beğenmesini istersiniz.
- Aşık olmanın bir diğer önemli belirtisiyse anlam aramak. Karşı tarafın en küçük davranışlarına, sosyal medya paylaşımlarına ve sözlerine dikkat kesilirsiniz. Çünkü bunlarda size dair küçük ayrıntılar görmek istersiniz. Bazen paylaştığı bir şarkı sözünde, bazen ise küçük bir bakışında kendinizi ararsınız.
- En can alıcı kısım ise sürekli onu düşünmek. Uyurken ya da uyanıkken her zaman sizinle olur. Bazen çalışırken bazen ise rüyalarınızda daima onunla olursunuz. Dişinizi fırçalarken dahi kendinizi onu düşünürken bulabilirsiniz. Gecenin sessizliğiyle bu duygu daha da yoğunlaşır ve onunla birlikte uykuya dalarsınız.
- Aşk, birinin başına gelebilecek olumsuz durumlara karşı bir koruma içgüdüsü de uyandırır. Onun incinmesini ya da zarar görmesini istemezsiniz. Bu nedenle ona karşı son derece korumacı davranabilirsiniz.
- Kıskançlık herkeste görünmese de sevginin başladığı ilk zamanlarda en yoğun hissedilen duygulardan biridir. Uçan kuştan, elinde tuttuğu kitaptan ve hatta yolda başını okşadığı kediden bile kıskanabilirsiniz. Tabii buradaki kıskançlık toksik anlamda bir kıskançlık değil. Onun yerinde olma isteği.
- İlgilendiğiniz aktivitelerde de birtakım değişiklikler meydana gelir. Örneğin; siz rap müzik dinlemeyi seviyorsunuzdur, karşı taraf ise alternatif rock. Kendinizi bir anda onun dinlediği şarkıları dinlerken bulursunuz. Çünkü dünyaya onun gözünden bakmak istersiniz. Onun hissettiklerini hissetmek ve onun yaşadıklarını yaşamak istersiniz.
Aşık olmak genel itibariyle bu belirtilerle anlaşılabilir. Ancak her kişi biricik ve tektir. Dolayısıyla aşkı yaşama ve hissetme şekli de farklı olabilir. Bu bilgiler genel bilgiler olup sizin yaşadığınız belirtiler farklı olabilir.
Aşkın Evrimsel Temelleri
Aşkı farklı açılardan ele aldık. Peki, aşkın evrimsel temelleri nelerdir?
Evrimsel açıdan ele aldığımızda aşkın ana amacı tür devamlılığını sağlamak ve genetik mirası devam ettirmekle ilgili.
İnsanlar üreme ve bir arada kalma ihtiyacı içine girerler. Bu da insanların böyle güçlü duygular ile birbirine bağlanmasının temel sebebini oluşturur.
Evrimsel Psikolojinin Aşka Yaklaşımı
Evrimsel psikoloji, aşkın insan davranışlarına ve ilişkilerine evrimsel açıdan nasıl bir etki yaptığına dair bilimsel bir yaklaşım sunar. Partner seçimi, cinsellik ve bağlanma gibi konular evrimsel psikolojinin açı açıklama çabasında odak noktalardır.
Aşkın Sinirbilimsel Temelleri
Aşkın sinirbilimsel temelleri, beyin işleyişinin ve kimyasının aşık olmak üzerinde oynadığı rolü bilimsel bir açıdan inceler. Oksitosin ve doğamın gibi nörotransmitterler aşık olduğumuz zaman beynin içinde etkileşime giren kimyasallardır. Bu kimyasallar gerek davranışlarımızı gerek ise düşüncelerimizi önemli ölçüde etkilerler.
Aşkın Endokrinolojisi
Endokrin sistemin ana amacı hormon salınımını düzenlemek. Aşk da bu hormonların etkisi altında ortaya çıkan bir duygu. Aşık olmak özellikle oksitosin ve vazopressin artışına sebep olur. Bu da endokrin sisteminde önemli bir rol oynar.
Özetle, aşk karmaşık bir duygu. Yüzyıllar boyunca birçok psikolojik, felsefi ve bilimsel bakış açısıyla incelenmiştir. Hala daha incelenen ve açıklanmaya çalışılan bir duygu.
👇 Peki, sizce aşk nedir? Hayatınızda hiç aşık oldunuz ve sizde neler hissettirdi? Duygularınızı ve düşüncelerinizi yorum kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın.
1 yorum
Aşk, psikolojik bir hastalıktır.