Gala Çiçeği Nedir?
Araceae familyasından bir çiçek olan ve Zantedeschia olarak da bilinen gala çiçeğinin Latince ismi “Calla Lily”dir. Gala çiçeği, ülkemizde gelin çiçeği olarak da bilinir.
Genellikle pembe, mor, sarı ve turuncu gibi renklerde görülen gala çiçeğinin farklı renklere sahip çiçekleri de bulunur. Her ne kadar buket çiçeği olarak bilinen bir çiçek olsa da, bahçede ve saksıda da bakımı gerçekleştirilebilir.
Çiçeklenmesi genellikle yaz aylarında olan gala çiçeği, bu dönemde yeni çiçekler patlatarak son derece diri bir görünüm kazanır. Kış aylarında ise genellikle kendini dinlenmeye alır. Çok yıllık bir bitki olan gala çiçeği uzun süre dayanıklılığı ile dikkat çeker.
Gala Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Gala çiçeği aydınlık ortamı seven bir bitkidir. Bakımı karanlık bir yerde yapılmamalıdır. Aksi takdirde çiçeklerin formunda ve gelişiminde bazı olumsuzluklar meydana gelebilir. Az ışık nedeniyle gala çiçeği solabilir ya da kararabilir.
Aynı zamanda gala çiçeği çok sıcak ve çok soğuk ortamı da sevmez. İdeal ortam sıcaklığı ayarlanamadığında bitkinin çiçekleri ve yaprakları solabilir.
Gala çiçeğinin diğer bir özelliği, hava şartlarından çok çabuk etkilenmesi ve hızlıca tepki vermesidir. Buna bağlı olarak gala çiçeği soğuğa maruz kalmak istemez.
Özellikle kış aylarında ve rüzgârlı alanlarda çiçeğin gövdesi sallanabilir ve bitkinin sapı zarar görebilir. Ayrıca, hava akımı toprağın köküne dek girebilir.
Soğuk ve rüzgâra bağlı olarak bitkinin yaprakları sararıp solabilir. Narin bir bitki olan gala çiçeğinin, başka bir cisimle temasa bağlı olarak solabileceği de unutulmamalıdır.
Gala çiçeği vitaminli toprak ve düzenli bakım ister. Toprağı besin takviyesiyle desteklenmelidir. Toprak ve saksı değişimi sırasında çiçeğe uygunluğa özen gösterilmelidir.
Bu işlemler genellikle ilkbahar aylarında yapılır. Gala çiçeği, toprağı kurudukça sulanması tavsiye edilen bir bitkidir. Ayrıca, sulama sırasında oda sıcaklığında dinlendirilmiş su kullanılmalıdır.
Yaz aylarında sulama ihtiyacı daha fazla olan gala çiçeği kış aylarında daha az sulanmalıdır. Periyodik sulama isteyen nadir bitkiler arasında yer aldığından yaz aylarında haftada iki kez sulanması önerilir.
Kış aylarında ise haftada bir gün sulama yeterlidir.
Soğuktan hoşlanmayan gala çiçeği, hava sıcaklığı 12 derecenin altında olan ortamlarda bulunduğu takdirde gelişim süreci olumsuz şekilde etkilenecektir.
Bu nedenle, bitkinin bakımı uygun ortam sıcaklığında gerçekleştirilmelidir. Bunun yanı sıra bitkiye ilkbahar ve yaz aylarında sıvı gübre verilmelidir.
Gala Çiçeği Özellikleri
Davetlerde, düğünlerde ve hediye alternatiflerinde zirvedeki yerini koruyan gala çiçeği, görkemli ve asil bir çiçek olarak beğeni kazanır.
Çok yıllık uzun ömürlü bitkinin yaprakları kıvrımlı bir yapıya sahiptir. Gala çiçeği son derecen narin, buna bağlı olarak kırılmaya yatkın bir çiçektir. Senede bir kez yapılması gereken saksı değişimi nisan – mayıs aylarına denk getirilmelidir.
Kökten çoğalan ve yumrulu bir bitki olan gala çiçeğini çoğaltmak için köklerinden ayırma yöntemi kullanılabilir.
Çiçekleri genellikle beyaz renkte olan gala çiçeği, düzenli olarak gününde ve aynı ölçüde sulanmalıdır. Doğrudan güneş görmemeli, rüzgâr almamalı ve gerekli miktarda ışık alacak şekilde konumlandırılmalıdır.
Gala Çiçeği Anlamı
Genellikle saflık, masumiyet ve doğallıkla ilişkilendirilen gala çiçeği, farklı anlamlar taşıyabilen bir çiçek olarak dikkat çeker.
Sevgi, şefkat ve sadakat gibi duyguları ifade etmesi nedeniyle düğünlerde en çok tercih edilen çiçeklerin başında gelir. Sevdiklerinden özür dilemek ve aradaki kırgınlıkları giderip barışmak isteyen kişiler de galan çiçeği hediye etmeyi tercih edebilir.
Diğer yandan gala çiçeğinin anlamı, renklerine göre değişebilir. Beyaz gala çiçeği saflığı ifade ederken sarı gala çiçeği ihanet anlamına gelebilir. Bu nedenle, gala çiçeği hediye edileceği zaman renklerine ve bu renklerin anlamlarına dikkat edilmelidir.
Gala Çiçeği Kaç Günde Bir Sulanır?
Gala çiçeğinin yaz aylarında haftada 2 kez, kış aylarında ise haftada 1 kez sulanması genellikle yeterli olur. Ancak, gala çiçeğinin sulanması sırasında aynı su kabının kullanılmasına ve her zaman aynı miktarda su verilmesine dikkat edilmelidir.
Gala Çiçeği Evde Yetişir mi?
Gala çiçeği bakımı ve yetiştirilmesi kolay bir çiçek olarak ev ortamında yetiştirilebilir. Doğru bakımın düzenli olarak uygulanmasıyla gala çiçeğinin küsmesi önlenir ve çiçeğin uzun ömürlü olması sağlanır.
Gününde ve doğru ölçüde sulanmaması durumunda gala çiçeği küser. Son derece narin ve kırılgan yapılı bir çiçek olduğu için evde gala çiçeği yetiştirirken hiç bir ayrıntı ihmal edilmemelidir.
Gala Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Diğer çiçeklerden farklı olarak gala çiçeği kökten çoğalan bir bitkidir. Gelişimi çok hızlı olmayan ve boyu çok fazla uzamayan gala çiçeğini çoğaltmak için köklerinden ayrılan kökler bir başka saksının içerisine dikilir.
Kökten ayırma yöntemi olarak adlandırılan bu yöntemde, kökten ayrılan 2. bitki en kısa süre içinde büyür ve meyve verir. Diğer bitki de aynı şekilde kök vermeye başlar. Gala çiçeğinin çoğaltılması için ideal zaman nisan ayıdır.