French Press ile Kahve Yapımı

FrenchPress ile Kahve Demleme, Brewing coffee with French press

French Press, görüntüsü, işlevi ve şekliyle kahve tutkunları arasında yüksek popülariteye sahip bir kahve demleme yöntemidir. Demleme sırasında elektrik ve herhangi bir ocağa ihtiyaç duymaz.

Kullanımı ve temizliği oldukça kolay olması sebebiyle mükemmel bir demleme yöntemidir. French Press demleme yöntemi ilk olarak Fransa da insanların kahve çekirdeklerini parçalayıp üzerine sıcak su ekledikten sonra üstte kalan kahve parçalarını aşağıya itmesiyle keşfedilmiştir.

dunya-kahvelerini-kesfedin

İlk şekliyle bardaklarda veya bakır tencerelerde yapılırken, sene 1929 yılını gösterdiğinde İtalyan tasarımcı Attilio Calimani ilk French Press tasarımını ortaya koymuştur.

Son şekli verilmeden önce İtalyanlar kendi aralarında “caffettiera a stantuffo” derken, Fransızlar ise “cafetiere a piston” demekteydiler. French Press adına kavuşması ise Faliero Bondanini tarafından son şekli verilerek Fransa’da bir fabrikada seri üretime geçmesi ile olmuştur.

Bugün ise tüm dünya da farklı boyutlar da satılmaktadır. Tasarım olarak camdan üretilir. Tutacak olarak plastik veya çelik tercih edilir ve silindir şeklinde bir bardağı andırır. İçerisinde ızgaralı bir piston vardır. Bu piston sayesinde sıvı yüzeyde kalırken kahve parçaları kabın altına çökertilir.

French press ile kahve demlemede dikkat etmeniz gereken en önemli nokta kullandığınız aletin ısıyı muhafaza edip edemediğidir. Çelik olanlar cam olanlara göre zarif durmasa da ısıyı daha iyi muhafaza etmektedir.  Bununla birlikte istediğiniz tüm kahve çekirdek çeşitlerini rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Eğer tat kalitesinin daha iyi olmasını istiyorsanız önceden öğütülmüş yerine yeni hazırlanmış kahve paketlerini denemelisiniz. Yeni öğütülmüş kahve çekirdeklerinin içindeki yağlar suya olduğu gibi karışacağı için önceden çekilmiş kahve çekirdekleri ile tat bakımından dağlar kadar fark olacaktır.

Kahve çekirdekleri ne kadar eskiyse kaybedilecek karbondioksit miktarı o kadar çok olur. Ortaya çıkacak olan doğal yağ oranı da bu ölçüde daha az olacaktır.

French Press Nasıl Kullanılır?

French Press ile Kahve Demleme, Brewing coffee with French press

Çalışma Prensibi oldukça basittir. French Press içerisine kahve çekirdekleri ve sıcak su konarak üstündeki piston sayesinde aşağı ittirilir. Burada asıl önemli olan kahvenin tazeliği, ne kadar konulduğu, kahve çekirdeklerinin boyutu, su sıcaklığı ve ne kadar beklemek gerektiğidir.

French Presste Hangi Kahve Kullanılır?

Bu ekipman için kahve parçaları büyük ve kalın olmalıdır. French Press için hazır öğütülmüş kahve uygun değildir. Her ne kadar ambalajlarında French Press (cafetiere) için uygundur ibaresi yer alsa da kahvenin boyutları bu alet için uygun değildir. Eğer böyle bir hata yapıp hazır öğütülmüş kahve alırsanız bunu bir espresso makinesinde kullanabilirsiniz.

Kahve Çekirdekleri French Press’e Uygun Çekilmiş Olmalıdır

Evde kahve öğütme makineniz varsa orta kalınlıkta öğütme ayarı genellikle French press için uygun olacak. Eğer dışarıdan öğütülmüş kahve alacaksanız kahvecinizden French press için uygun öğütme derecesini istemenizi tavsiye ederiz.

Bu öğütme derecesi, kahvenin daha iyi demlenmesini sağlar. Bu da hazırladığınız kahvenin istenen lezzet ve aroma profiline ulaşması için önemli.

Çünkü French press kahve yapma sürecinde, kahve taneleri uzun süre suyla temas eder. Su kahve taneleri arasında süzülüp akmaz.

Bu sebeple daha kalın öğütülmüş kahveler tercih edilir. Bu, kahvenin demlendiği süre boyunca suyun daha yavaş geçmesine; kahvenin daha dolgun bir lezzet profiline sahip olmasına yardımcı olur.

French Press için Kahve Ölçüsü Ne Olmalıdır?

Filtre kahve çeşitleri

French Press içerisine koyacağınız kahve miktarını ölçü kaşığı veya yemek kaşığı kullanarak ayarlayabilirsiniz. Su miktarını ayarlarken, eğer kapasitesinden daha az kişi için kullanacaksanız göz kararı koyabilirsiniz.

Kıvamını tutturmak için kahve oranınız suyun 1/10’una denk olmalıdır. Eğer kahvenizi 200 ml alan bir bardakta içecekseniz 20 gr kahve koymanız gerekmektedir. Bu ölçü her kahve çeşidi için aynı olmayabilir.

Kahvenizin Su Sıcaklığı Nasıl Olmalı

İyi bir aroma elde etmek için suyun sıcaklığı 80-85 santigrat derece aralığında olmalıdır. Eğer üstünde bir sıcaklıkta dökerseniz kahveniz yanar, altında bir sıcaklıkta dökerseniz ise kahvenin aroması iyi çözülmez. Eğer suyun derecesini ölçemiyorsanız kaynamadan hemen önceki halini kullanabilirsiniz.

Suyun ise tüm kahve taneciklerine temas edecek şekilde yavaş yavaş dökülmesi gerekir. Bu aşamada iki tane püf nokta vardır. Birincisi yarısına kadar su ile doldurulan French Pressi bir kere karıştırdıktan sonra kalan suyu üzerine dökmektir. İkincisi ise suyu her kahve parçacığı ıslanacak şekilde saat yönüne veya saat yönünü tersi olacak şekilde koymaktır.

French Press ile Kahve Demleme Süresi Ne Olmalıdır?

French Presse ile ideal kahve demleme süresi 4 dakika. Eğer 4 dakikadan fazla bekletirseniz kahveniz demlenmeye devam edeceği için aromasında acı bir tat bırakır. Eğer 4 dakikadan daha az sürede alırsanız kahve tam çözülmeyeceği için aroma tadını tam alamazsınız.

4 dakikalık süre dolduktan sonra üst kısımdaki pistonu yavaşça aşağıya doğru itiyoruz. Pistonun inişi kahve miktarına göre daha hızlı veya daha yavaş olacaktır. Piston tamamen aşağı indikten sonra bekletmeden kahvemizi bardağa boşaltıyoruz. French Press kahvemiz sonunda hazır. Afiyet olsun.

Kahveyi Fincana Alırken

Öncelikle French Press ve bardağımızı oda sıcaklığından daha sıcak olacak hale gelinceye kadar ısıtmamız gerekiyor. Bunun sebebi içeceğimizin ani sıcaklık farkından ötürü aşırı ısınıp soğumaması içindir.

İçeceklerin tümünde bu durum geçerlidir. Sıcak içecekler için bardağımızın ısıtılması, soğuk içecekler için ise bardağımızın soğutulması gerekir.

Dolayısıyla kahveyi fincana alırken bardağınızı sıcak su yardımıyla ısıtabilirsiniz. Dilerseniz kahveniz demlenirken fincanın içinde sıcak su bekletebilirsiniz. Böylece kahveniz kısa sürede sıcaklığını kaybetmeyecek.

French Press ile Kahve Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Frenchpress ile Kahve Demleme, Brewing coffee with French press

  • Bulaşık makinesinde yıkamayın ve asla ıslak kullanmayın.
  • Kahve ve su dengesini her daim gözetin.
  • Demlemeden önce French Pressinizi ısıtmayı unutmayın.
  • Kahve içtikten sonra French Pressi temizlerken ikiye ayırın. Kahve taneciklerini çöpe boşaltın. Kalan kahve taneciklerini süngerle temizledikten sonra kurumaya bırakın.
  • Eğer kahveyi hemen tüketmeyecekseniz ve acı bir tat bıraksın istemiyorsanız kahvenizi bir kenarda muhafaza edin.

Dünya Kahveleri Kapınıza Gelsin!

Hem kendinize hem de kahve tiryakisi sevdiklerinize özel günlerde hediye seçmek artık çok kolay! Muhiku olarak özenle tasarladığımız Dünya Kahveleri Kutusu size ve sevdiklerinize dünyanın 5 farklı ülkesinden kahveler sunar.

Etiyopya Kochere, Brezilya, Kenya, Honduras, Kolombia kahveleri ile enfes bir kahve tadım deneyimi yaşayabilirsiniz. Her bir paket 50 gramdır.

Kargoya verilmeden önce sizler için taze çekilmektedir. Kullanım ömrü paket açıldıktan itibaren 12 aydır. Serin ve kuru yerde saklamalısınız.

Afiyet Olsun! ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

latin-amerika-kahve-cesitleri
Daha Fazla

Latin Amerika Kahvesi Hakkında Her Şey

İçindekiler Gizle Latin Amerika Kahve ÇeşitleriBrezilya KahvesiKolombiya KahvesiGuatemala KahvesiMeksika KahvesiHonduras KahvesiEl Salvador KahvesiNikaragua KahvesiDünya Kahvelerini Evinizde Deneyimleyin! Her…
chemex-demleme-nedir-nasil-yapilir-muhiku
Daha Fazla

Chemex Demleme Nedir, Nasıl Yapılır?

İçindekiler Gizle Chemex Nedir ve Demleme Özellikleri Nelerdir?Chemex Demleme Özellikleri Chemex ile Nasıl Kahve Demlenir?Dikkat Etmeniz Gereken Önemli Noktalar…