French Press İle Çay Nasıl Demlenir?

Çay demleme, Tea Brewing

French Press, işlevi, görüntüsü ve şekliyle kahveden çaya kadar geniş bir demleme yelpazesiyle yüksek popülariteye sahip bir demleme yöntemidir. Kolay temizlenebilir özelliği ve basit kullanımı ile mükemmel bir demleme yöntemidir. French press ilk olarak Fransızlar tarafından bulunmuş ve popüler hale gelmiştir. İlk French Press tasarımı ise 1929 yılında İtalyan tasarımcı Attilio Calimani tarafından ortaya konmuştur. Son hali ise Faliero Bondanini tarafından tasarlanarak Fransa’da bir fabrikada seri üretime başlanmıştır. Günümüz dünyasında ise farklı boyutlar da satılmaktadır. Cam bir tasarıma sahiptir. Tutacağı plastik veya çelikten yapılır. Silindir şeklinde bir bardağı benzer. İçerisinde ızgaralı bir piston vardır. Bu piston sayesinde sıvı yüzeyde kalırken çay artıkları dibe çöker. Bu kadar pratik bir aletle cay nasıl demlenir ve nelere dikkat etmek gerekir.

Öncelikle satın aldığınız French Press’te arayacağınız ilk özellik ısıyı muhafaza edip etmediğidir. Pratik ve estetikliği ile ön plana çıkan French Press süzgeci sayesinde kullandığınız bitki çayının saplarını ve ufak parçalarını engelleyerek çay kalitenizi artırır. Sağlıklı ve hijyeniktir. Bitki çaylarını saf hali ile kullanacağınız için organik olmayan maddeler ile temasınız olmaz. Ayrıca bitki çaylarını karıştırıp demleyerek de tüketebilirsiniz.

Bitki çayınızı demlemek için cam kabın içine bitki çayınızı koyun ve üzerine kaynattığınız suyu dökün. Bir süre demlemeye bırakın. Demleme süresini en fazla dört dakika ile sınırlayın. Son olarak metal pistonu bastırın. Bu sayede çayın su ile karışması ve çayı tüketirken ağza gelebilecek küçük parçaları engellersiniz.

Çay Nasıl Demlenir?

Bitki Çayı Demlerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir

  • Suyu kaynattınız. Ancak hemen dökmeyin. Birkaç dakika bekleyin.
  • Eğer bitki çayınızın lezzetinin daha kaliteli olmasını isterseniz büyük çay yaprakları kullanın.
  • French Press’in cam kabını önceden ısıtmak daha iyi bir demlenme sağlar.
  • Musluk suyu yerine arıtılmış su kullanın. Bu şekilde bitki çayının aromasını daha iyi alırsınız.
  • Demleme sürenizi uzun tutmayın.
  • Bitki çayının üzerine direk kaynar su dökmeyin.
  • Bitki çaylarını aç karnına tüketin. Çaydaki besin değerini almak ve hazmı kolaylaştırmak için yemek yemeden yarım saat önce ve yemeklerden bir veya iki saat sonra tüketin.

Nane Limon Çayı

Nane Limon Çayı, mint lemon tea

Malzemeler

  • İki tane limon
  • Bir çorba kaşığı kuru nane

Tarifi

Limonları dört eşit parçaya ayırın. Ama kabuklarını soymayın. Kestiğiniz limonları ve kuru naneyi French Press’e atın. Üzerine sıcak su ekledikten sonra on ile on beş dakika demlemeye bırakın. Çayınızı demledikten sonra sıcak olarak tüketin.

Zencefil, Bal ve Karanfil Çayı

Zencefil, Bal ve Karanfil Çayı, Ginger, Honey and Clove Tea

Malzemeler

  • Bir yemek kaşığı bal
  • Bir çay kaşığı toz zencefil
  • Bir çay kaşığı karanfil

Hazırlanışı

Balı, karanfili ve toz zencefili french press’e koyun ve üstüne önceden kaynattığınız suyu ilave edin. Üç ile beş dakika arası demlenmesi için bırakın. Damak tadınıza göre limon da ekleyebilirsiniz. Sıcak veya soğuk tüketebilirsiniz.

Ayva Çayı

Ayva Çayı, Quince Tea

Malzemeler

  • Bir çay kaşığı ayva tohumu

Tarifi

Ayva tohumlarını french press içine koyduktan sonra üzerine kaynattığınız suyu ekleyin. (Öncelikle bir dakika kadar dinlendirin) On dakika kadar demlenmeye bırakın. Günde bir fincan tüketin.

Bitki Çayı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bitki çayınızın taze olmasına özen gösterin. Son kullanma tarihi geçmiş bitki çaylarını kesinlikle almayın. Nem almayan ve kapalı kap içinde muhafaza edilen bitki çayları 18 aylık raf ömrüne sahiptir. Bitki çaylarınızı aşırı sıcak ve kuru yerlerde tutmayın. Eğer bitki çayını kurutacaksanız kökünü güneşte, çiçeklerini gölgede ve rüzgar alan bir yerde kurutun. Ayrıca her bitki için farklı hasat zamanları vardır. Her bitkiyi zamanında toplamalı ve kurutmalısınız.

En Sevilen Dünya Çaylarını Sizinle Buluşturuyoruz!

Dünyanın dört bir yanında yetişen çay bitkilerini deneyimlemek ister misiniz? Muhiku olarak sizi ve sevdiklerinizi her ay dünyanın çeşitli bölgelerinden özenle seçtiğimiz bitki çaylarıyla buluşturarak doğayla birlikte evinize misafir oluyoruz.  Gerek siz gerekse çay tutkunu sevdikleriniz için tasarladığımız kutularda geleneksel hediyelerden sıyrılıp hem kendinize vakit ayırabileceğiniz hem de onların hayatının farklı alanlarına dokunup kendilerini özel hissedecekleri yenilikçi çözümler geliştirdik. Muhiku ile bugüne kadar özel günlerde tercih ettiğiniz hediye seçeneklerinden sıyrılarak kendinize ve sevdiklerinize harika bir Dünya Çayları Kutusu hediye edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

ihlamur-cicegi
Daha Fazla

Ihlamur Çiçeği Nedir? Özellikleri Nelerdir?

İçindekiler Gizle Ihlamur Çiçeği Nedir?Ihlamur Çiçeği Nasıl Demlenir?Ihlamur Çiçeği Özellikleri Nelerdir?Bonus: Ihlamur Balı Ihlamur çiçeği çayını hepimiz kış…