Filtre Kahve Nedir? Nasıl Yapılır?

filtre-kahve-nedir-nasil-demlenir

Filtre kahve, genellikle orta kalınlıkta çekilen öğütülmüş kahve çekirdeklerinin kağıt, metal veya bez bir filtre yardımı ile filtrelenerek demlenmesi sonucunda ortaya çıkar. Filtre kahvede herhangi bir telve ya da posa bulunmaz. Suyun filtreden geçip kahveyle bir araya gelmesi ve bir filtreden süzülmesi nedeniyle bu yöntemle hazırlanan kahveye filtre kahve denir. Filtre kahve, süzüldüğü için farklı kahve çeşitlerinden daha akışkan bir haldedir.

Filtre Kahve, Filter Coffee

Filtre kahveyi ilk bulan kişi Alman Melitta Bentz olmuştur. Ağzına gelen kahve telvelerinden rahatsız olan Bentz, 1908 senesinde ev eşyalarından bir filtre yaratarak kahvesini süzülmüş halde içmeye başladı. Sonrasında bir filtre kahve aleti üreterek ürünün patentini aldı ve bunun üzerine şirket dahi kurdu. Bu şekilde günümüzde gelen filtre kahve, 3. nesil kahvelerin yaygınlaşması ile oldukça popüler hale gelmiştir. Şirket ise günümüzde hala faaliyet göstermektedir.

Filtre Kahve Çeşitleri

evde-filtre-kahve-demleme-muhiku-blog

Filtre kahve, günümüzde en çok tercih edilen kahve türlerinden biridir. Farklı çekirdek türleri, kavurma dereceleri ve demleme yöntemleri vardır. Bu nedenle, çekirdek türü, kavurma derecesi ve demleme yöntemi açısından birçok kahve çeşidi bulunmaktadır. İşte, en popüler filtre kahve çeşitleri.

  • Kahve Çekirdeği Türüne Göre: Filtre kahve yaparken en çok tercih edilen kahve çekirdekleri; arabica, robusta, liberica ve excelsadır. Arabica; en çok tercih edilen kahve çekirdeğidir. Genellikle daha hafif, asidik ve aromatik bir tada sahiptir. Robusta ise; daha fazla kafein içerir ve tadı daha acımsıdır. Güçlü ve sert bir kahve olduğu söylenebilir. Liberica ise nadir bulunan bir türdür. Meyvemsi ve çiçeksi bir aromaya sahip olduğu söylenebilir. Excelsa, karışımlarda kullanılan bir kahvedir. Farklı, meyvemsi ve ekşi bir tadı vardır.
  • Kavurma Derecesine Göre: Hafif, orta ve koyu kavrulmuş olmak üzere üç çeşidi vardır. Hafif kavrulmuş, çekirdeğin orijinal tadını daha belirgin hale getirir. Kahvenin gövdesi ve aroması orta kavrulmuş kahvede daha belirgindir. Ayrıca, koyu kavrulmuş kahve ise daha dumanlı bir aroma sunmaktadır.
  • Demleme Yöntemine Göre: Filtre kahve, demlenme çeşitlerine göre de farklılık göstermektedir. French press ile demlenen kahve; yoğun ve dolgun olur. Pour over yöntemiyle demlenen kahve; kahvenin tüm aromaları suya geçirildiği için daha temiz bir tada sahiptir. Chemex yönteminde ise kahve, kalın bir filtre kağıdı kullanılarak yapılır. Aeropress, basınçla yapılan bir yöntemdir ve kahveyi kısa sürede demlemeyi sağlar. Kahve çekirdeklerinin soğuk suyla uzun süre demlenmesi ise cold brew yöntemi olarak adlandırılır.
  • Kahve Menşeine Göre: Filtre kahveler, üretildikleri ülkeye göre de çeşitlilik gösterirler. Örneğin, Etiyopya kahvesi, meyvemsi ve çiçeksi tatlara sahipken; Brezilya kahvesi, çikolata ve fındık aromalarına sahiptir.

Filtre Kahve Demleme Yöntemleri Nelerdir?

Zaman geçtikçe filtre kahveyi çeşitli şekilde demleme yöntemleri ortaya çıkmıştır. Bu yöntemler kullanılan ekipmanlara, kullanılan filtre çeşidine, demleme süreleri ve demleme miktarlarına göre farklılık gösterir. Bu yöntemlerden bazıları:

  • French Press
  • American Press
  • Chemex
  • Aeropress
  • Sifon
  • Filtre Kahve Makinesi

French press ve American press gibi yöntemlerde metal filtreler kullanırken aeropress ve chemex gibi yöntemlerde kağıt filtre kullanılır. Sifon yönteminde ise bez filtre kullanılır. Yöntemlerden de anlaşılacağı gibi filtre kahve yapmak için çekilmiş kahve ile beraber ekipmana da ihtiyaç vardır.

Filtre kahve demleme yöntemleri, Filter coffee brewing methods

Bütün bu yöntemlerde genel prensip olarak kahveyi kaynama sıcaklığında su ile yakmamak oldukça büyük önem taşır. Bu yüzden kaynayan suyu direkt kahve ile buluşturmak iyi bir tercih olmayacaktır. Kaynamış su, biraz bekletildikten sonra kahveye dökülmelidir. Kullanılan kahvenin taze ve doğal olması da bir başka dikkat edilmesi gereken husustur. Kahvenin hava ile temas etmesini önleyerek ve sakladığınız yeri doğru seçerek daha uzun süre taze kalmasını sağlayabilirsiniz.

French Press İle Kahve Nasıl Demlenir?

French Press ile kahve demleme, Coffee brewing with French Press

  • Öncelikle french press ve kahveyi içeceğiniz fincanı sıcak suyla çalkalayıp ısıtmakta fayda vardır. Önce suyu kaynatıp sonrasında filtre kahveyi hazırlamaya başlamak daha doğru bir yöntem olacaktır.
  • Her fincan kahve için yaklaşık bir tatlı kaşığı kahve üst taraftaki filtre kısmına yerleştirilir. Daha yoğun bir tat için biraz daha fazla kahve ekleyebilirsiniz.
  • Kaynayan su, birkaç dakika bekletildikten sonra french press’e eklenir. Önerilen su miktarı 300 ml kadardır.Suyu hemen kaynadıktan sonra eklememek oldukça önem taşıyor çünkü 100 derecedeki su kahvenin acımasına sebep olabilir. 90-95 derecelik bir sıcaklık filtre kahve için ideal bir sıcaklıktır. Kapağı kapatmadan önce kahve yavaş bir şekilde karıştırılabilir.
  • French press’in kapağı kapağı kapatılır ve bekleme süresinin geçmesi beklenir. Bu süre boyunca süzme görevini yapan üst kısım bastırılmamalıdır. Bekleme süresi yaklaşık 4-5 dakika olmalıdır.
  • Süre geçtikten sonra french press kahveyi süzdürmek için yavaş yavaş bastırılır. Bastırma işlemi bittikten sonra french press’te süzülen kahveyi bardağa boşaltıp afiyetle içebilirsiniz.

American Press ile Kahve Nasıl Demlenir?

  • Kahve haznesine orta kalınlıkta öğütülmüş kahve eklenir. Önerilen miktar 20-25 gram kadardır.
  • Hazne, american press’in pistonuyla bir araya getirilir.
  • Su haznesine 300 ml kadar su eklenir ve piston haznenin üzerine kapatılır.
  • 4-5 dakika kadar beklenildikten sonra piston aşağı doğru indirilir ve kahve bu şekilde hazır hale gelir.

Kahve, filter coffee

Chemex ile Kahve Nasıl Demlenir?

  • Filtresine orta kalınlıkta öğütülmüş kahve eklenir. Önerilen miktar 15 gram kadardır.
  • Kahvenin üzerine sıcak su eklenir. Bu işlemi birden değil de yavaşça yapmak gerekir.
  • Belirli bir süre bekledikten sonra demlenen kahve, chemex’ten başka bir kaba yukarıdan dökülerek eklenir. Sonrasında kahve, kaptan tekrar chemex’e dökülür.
  • Bu işlem birkaç defa tekrarlanır ve kahve içmeye hazır hale getirilir.
  • Tekrarlanan bu işlem, kahvenin aromasını ortaya çıkarmaya yarar.

Sifon ile Kahve Nasıl Demlenir?

Sifon ile kahve demleme, Brewing coffee with siphon

  • Öncelikle üst kısımdaki hazne çıkarılır ve alt kısımdaki hazneye 300 ml kadar su eklenir. Suyun kaynamış olmasına gerek yoktur.
  • Su ısıtılmaya başlanır ve ısınırken üst hazne kapatılır. Alt haznedeki suyun üst hazneye ulaşması beklenir.
  • Su üst hazneye çıktıktan sonra, orta kalınlıkta öğütülmüş kahve eklenir. Önerilen miktar 20-25 gram kadardır.

Filtre Kahvenin Yararları Nelerdir?

Filtre kahve, içerdiği kafein nedeni ile düzenli tüketimde metabolizmayı hızlandırarak kalori harcamayı artırır. Böylelikle daha fazla yağ yakmayı sağlar. Ayrıca vücuda enerji vererek zinde kalmanızı sağlar.

Vücuttaki dopamin miktarını artırarak içen kişiye mutluluk verir. Depresyon yaşama oranını düşürdüğü yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Ayrıca parkinson hastalığına yakalanma riskini de azaltır.

Hazır kahvelerin ne içerdiğinin bilinmemesine ve kimyasal işlemlerden geçmesine karşılık, filtre kahve içerken ne içtiğinizi hatta kahvenin nerede hangi koşullarda yetiştiğini bilirsiniz ve bu sayede doğal ve sağlıklı kahve içme zevkine ulaşabilirsiniz.

Filtre Kahve Yan Etkileri

en-iyi-filtre-kahve-nasil-yapilir

Filtre kahve, ölçülü bir şekilde tüketilirse sağlık için herhangi bir sorun teşkil etmez. Ancak, fazla tüketildiğinde bazı yan etkilere sebep olabilir. İşte, filtre kahvenin olası yan etkileri.

  • Filtre kahve, kafein içerir. Bu nedenle, fazla tüketilirse anksiyete, sinirlilik, stres ve uyku sorunlarına sebep olabilir. Ayrıca, kafein fazla tüketilirse bağımlılığa da yol açabilir ve bireyler yoksunluk hissedebilir.
  • Kahve, mide asidini artırabilir. Bu nedenle, reflü ve mide ekşimesi gibi sağlık problemlerine de yol açabilir. Ayrıca, fazla kahve tüketimi bazı insanlarda mide bulantısı, hazımsızlık ya da mide ağrısına yol açabilir.
  • Aşırı kafein tüketimi, vücudun kalsiyum emilimini azaltabilir. Bu nedenle, uzun vadede kemik sağlığını olumsuz etkileyebilir.
  • Yüksek dozdaki kafein, kalp ritimlerini hızlandırır. Bu nedenle, aşırı kahve tüketimi kalp ve damar sisteminize zarar verebilir.
  • Kahve, demirin bağırsaklarda emilimini azaltabilir. Demir eksikliği anemisi riski taşıyan kişilerde bu durumun dikkatle izlenmesi gerekmektedir.
  • Aşırı kahve tüketiminin duygusal dalgalanmalara yol açabileceği bilinir.

Filtre Kahve Ne Kadar Sürede Tüketilmeli?

Filtre kahvenin en taze ve aromatik tadına ulaşmak istiyorsanız, demledikten sonra 15 – 30 dakika içerisinde tüketmeniz tavsiye edilir. Çünkü, bu süre içerisinde kahvenin tadı ve aromaları korunmuş olur. Ayrıca, soğuyan filtre kahvenin tekrar ısıtılması tavsiye edilmez. Çünkü, kahvenin tat profili bozulur. Daha acı ve yanık bir tat haline gelebilir.

Sağlıklı Filtre Kahve

filtre-kahve-cesitleri-nelerdir

Filtre kahve, pek çok insanın günlük hayatının bir parçasıdır. Özellikle, aşırıya kaçmadan tüketildiğinde pek çok faydası vardır. Ancak, bu faydalardan yararlanabilmek ve olası yan etkilerden kaçınmak için dikkat edilmesi gerekenler vardır. Bilinçli tüketim, en önemli aşamadır.

Sağlıklı bir filtre kahve deneyimi için kahve çekirdeklerinin kalitesi çok önemlidir. Organik olarak yetiştirilmiş, kimyasal ilaçlar ve gübreler kullanılmadan işlenmiş kahve çekirdeklerini tercih etmeniz daha sağlıklı bir yol olacaktır.

Ayrıca, kahvenin kavrulma derecesi de büyük önem taşımaktadır. Kahve, yüksek miktarda antioksidan içerir ama kavurma derecesi bu antioksidanları etkileyebilmektedir. Demleme yöntemi, kahvenin sağlığınız üzerindeki etkilerini belirleyen bir diğer önemli faktördür. Kağıt filtre kullanılan yöntemlerde, kahvenin içeriğindeki bazı zararlı bileşenler filtrelenebilir. Bu nedenle kağıt filtreli demleme yöntemleri genellikle daha sağlıklı kabul edilir.

Sağlıklı bir filtre kahve tüketicisi olmak istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan biri de tükettiğiniz kahve miktarıdır. Kahve, kafein içerir ve fazla tüketimi bazı sorunlara yol açabilir. Dikkatli bir şekilde tüketildiğinde ise enerji verecektir.

Filtre kahveyi sağlıklı tüketebilmenin yollarından biri de şeker eklememektir. Şekerin, insan sağlığı üzerinde bilinen pek çok zararı vardır. Bu nedenle, kahvenizi şekersiz içmeniz daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Kahve tüketim zamanlaması da sağlık üzerinde etkilidir. Örneğin; akşam saatlerinde tüketilen kahve, uykusuzluk problemine sebep olabilir. Ayrıca, kahve satın almadan önce işlenmiş herhangi bir madde ya da katkı maddesi içerip içermediğine de dikkat etmelisiniz.

En Özel Filtre Kahve Çeşitlerini Sizin İçin Bir Araya Getirdik!

Kahve zincirlerinde veya kafelerde size sunulan sınırlı seçeneklerdense kendi damak tadınıza göre hazırladığınız filtre kahve, size hoş bir içim sunacaktır. Üstelik kahve tutlunu sevdiklerinizin de bu hazzı yaşamasını sağlayıp yüzlerindeki tebessümün sebebi olabilirsiniz. Hem kendinize hem de sevdiklerinize hediye edebileceğiniz Muhiku dünya kahveleri kutusu ile damak tadınıza uygun kahve çeşitlerini keşfedebilir ve en lezzetli kahve tadına ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir
kahve-turleri-nelerdir
Daha Fazla
Kahve Türleri Nelerdir?
İçindekiler Gizle En Çok Tüketilen Kahve TürleriFiltre Kahve TürleriDiğer Kahve TürleriSoğuk Kahve TürleriDünyadan Kahve Türleri Dünya üzerinde en…