Filografi Nedir, Nasıl Yapılır? Filografi Malzemeleri

filografi-nedir-nasil-yapilir

Yeni deneyimler kazanmak ve hobiler edinmek kendimize vakit ayırmanın en güzel yoludur. Verdiğimiz emeğin güzel, dekoratif bir obje ile sonuçlanması ise hepimizi mutlu eder. Bu süre zarfında filografi yaparken atacağınız stres ve eğleneceğiniz zaman da yazımızda ele alacağımız hobinin diğer artılarıdır.

Edineceğiniz hobiyle hem yaşam alanınızı güzelleştirebilir hem de sevdiklerinize özel mi özel bir hediye armağan edebilirsiniz. Filografi ile beğendiğiniz bir nesnenin ya da canlının görüntüsünü ahşap bir zemin üzerine aktarabilirsiniz. Böylece evinizin ya da çalışma alanınızın duvarını kendi eserlerinizle süsleyebilirsiniz.

Dilerseniz de sevdiklerinizin sevdiği obje ya da canlıları onlar için tasarlayabilirsiniz. En özel zamanlarda bu güzel hediyeyi onlara armağan edebilirsiniz. Kendi ellerinizle hazırladığınız bu eserin onlarda yaratacağı mutluluğu tahmin bile edemezsiniz.

Özel günlerde ya da içinizden gelen herhangi bir zamanda sevdiklerinize sürpriz yapmak için uğrayacağınız ilk adres Muhiku! Çünkü Muhiku geleneksel hediye anlayışına yenilikçi çözümler sunuyor. Hazırladığı hediye kutuları ile sevdiklerinize aynı anda birkaç hediye birden vermenize imkan tanıyor. Siz de Muhiku’nun hediye kutuları ile sevdiklerinizin hayatına dokunabilir ve onlara unutulmaz bir hediye deneyimi yaşatabilirsiniz.

Lafı uzatmadan bu güzel hobinin ne olduğundan, malzemelerinden ve nasıl yapıldığından bahsetmeye başlayalım.

Filografi Nedir?

filografi-renkli-ip

En basit hali ile filografi ahşap bir plaka üzerine belirli bir model ve sıra ile çivi çakılması sonrasında bu çivilerin içerisinden ip veya tel geçirilmesi sonucunda değişik desen ve motifler oluşturmaktır. Son zamanlarda belirli sanatçılar portre ve ünlü tabloları filografi olarak icra etmişlerdir.

Farklı hobilerle boş zamanlarınızı dolu dolu geçirmek ister misiniz? Muhiku’nun birbirinden eğlenceli deneyim kitleri ile yeni alanlarla tanışabilir, kendinizi yeniden keşfedebilir ve sınırlarınızı zorlayabilirsiniz. Hazırlayacağınız birbirinden güzel objelerle yaşamınızı renklendirebilir ya da sevdiklerinize hoş bir anı bırakabilirsiniz.

Evde yapılabilecek hobiler başlıklı yazımızı okuyarak evde edinebileceğiniz hobileri keşfedebilirsiniz.

Filografi Malzemeleri Nelerdir?

Filografiyle beğendiğiniz görselleri ahşabın üzerine aktarmak için belli malzemelere ihtiyacınız var. Fakat bu malzemelerin hiçbiri zor ulaşılabilir ürünler değil. Kısacası oldukça uygun fiyatlarla yaşam alanınızı renklendirebilir ve sevdiklerinize unutulmayacak bir anı bırakabilirsiniz.

Ahşap Plaka

Düz ahşap bir plakaya ihtiyacımız var. Sunta başlangıç için çivi çakma kısmında daha kullanışlı. Bu sebeple başlangıç için 20×30, 8mm sunta tercih etmeniz daha uygun.

Kumaş 

Bu malzeme suntayı kaplamak isterseniz gerekli. Fakat kullanmanız zorunlu değil. Zemin kumaşı için genel itibariyle mobilyacıların kullandığı kaplama kumaşı kullanılıyor. Ancak kadife, peluş gibi seçenekleriniz de mevcut.

Zımba Makinesi 

Zımba makinesi kağıt zımbaladığımız çeşitlerinden değil kumaşı suntaya zımbalamamız için yine mobilyacıların kullandığı cinsten olmalı. Eğer suntayı kaplamak istiyorsanız bu ürün gerekecektir. Bu tip bir zımba bulamıyorsanız zımba yerine kumaş tutkalı gibi seçenekleri de değerlendirebilirsiniz.

Çivi 

Filografi yapmak için yüzlerce farklı çivi seçebilirsiniz. Farklı, renk renk çiviler günümüzde çok kolay bulunabiliyor. Genellikle topbaş çiviler kullanılsa da başlangıçta çivi çakmaya eliniz alışana kadar düzbaş çivi tercih etmeniz daha uygun.

Çekiç 

Çivileri çakmak için ortalama 250 gr çekiç yeterli olacak.

Tornavida ve Pense 

Tornavida kullanımına çok ihtiyaç olduğunu düşünmediğim için pense ile birlikte yazmak istedim. Bu iki malzeme yamuk çakılan ya da çakılırken yamulan çivileri düzeltmek için gerekli. Fakat kullanışlı olması için tamirat işlerinde kullanılan büyük modeller değil de küçük olanları tercih edebilirsiniz.

Bız 

Bız kalın iğneye benzeyen bir malzeme. İp ve tel çiviler arasından geçirilirken kullanılıyor. Şahsen çok çok gerekli bir malzeme olduğunu düşünmüyorum; başlangıç için evde çuvaldız iğne varsa onu kullanabilirsiniz. Eğer çok kullanma ihtiyacı duyarsanız sonrasında bız alabilirsiniz.

İp ve Tel 

Filografi için çivilerin arasından isterseniz ip isterseniz de tel geçirebilirsiniz. İp olarak genelde kalın ip, yün vb tercih ediliyor, bu ürünlerin hem çok renk seçeneği olması hem de kolayca çivi arasından geçirilmesi ve tabii ki her yerde kolaylıkla bulunması çok tercih edilme sebeplerinden. Tel olarak ise 0.3 mm bakır tel kullanabilirsiniz artık filografi teli olarak da bu telleri kolay bir şekilde bulabilmeniz mümkün. İplerdeki gibi olmasa da bakır tellerde de renk seçeneği oldukça fazla.

Model 

Yukarıda belirttiğimiz 20×30’a suntalar için A4’e istediğiniz modeli basabilirsiniz. Filografi malzemelerinin internetten toplu alabilirsiniz.  Dilerseniz ise nalbur, tuafiye gibi yerlerden parça parça kendiniz toplayabilirsiniz. Ürünleri kendiniz toplarsanız tabii ki daha uygun fiyatlara gelecektir. Bu malzemeleri 50-60₺’den başlayan fiyatlarla temin etmeniz mümkündür.

Filografi Nasıl Yapılır?

filografi-yapimi

Suntayı kumaş ile kaplamak istiyorsanız öncelikle kaplama işlemini yapmanız gerekiyor, kaplamayacaksanız modelinizi alabilirsiniz. A4 kağıdına bastığınız modeli sunta üzerine hizalayarak bant yardımı ile yapıştırın (bant hemen hemen her evde bulunduğu ve sadece modeli geçici süre tutturmak için kullanacağımız için malzemelere yazma gereği duymadım).

Modeli sabitledikten sonra çivileri çakmaya başlayabilirsiniz. Yamuk olan veya yamulan çivileri pense ve tornavida yardımıyla düzeltebilirsiniz.

Çivi çakma işlemi bittikten sonra A4 kağıdı kaldırıp ip ya da teli çiviler arasından istediğiniz gibi geçirerek filografinizi oluşturabilirsiniz.

Bonus: Pratik Filografi

Yukarıdaki işlem size çok uzun geldi ise size çok kolay hazırlanabilen bir filografi yapımı alternatifi anlatacağım. Pratik filografi için gerekli malzemeler arasında mantar pano, raptiye veya çivi, ip (yün, kalın ip) ve model yer alıyor.

Mantar pano yumuşak olduğu için çivi de kullansanız elinizle yerleştirebilirsiniz. Bu sebeple raptiyelerin topuzu büyük olduğu için size estetik gelmezse çivi kullanabilirsiniz. Fakat aynı mantar panoyu tekrar tekrar farklı filografi modelleri için kullanmak isterseniz raptiye kullanmanızı tavsiye ederim.

Pratik Filografi Yapımı

  • İstediğiniz modeli mantar pano boyutuna göre çıkarın ve panoya yapıştırın.
  • Daha sonra raptiye veya çivileri oturtabilirsiniz. İşte büyük kısım bitti bile!
  • En son adımda ise kağıt modeli çıkartıp seçtiğiniz ipi çivi/raptiye arasında dolamaya başlayabilirsiniz. Bu işlem çok pratik olmakla birlikte sonucunun sizi mutlu edeceğine emin olabilirsiniz.

Özel günlerde hediye önerisi olarak da değerlendirebileceğiniz filografi, arkadaşlarınıza hediye edebileceğiniz mükemmel bir el yapımı dekorasyon ürünüdür. Dilerseniz aranızda yıllardan beri kullandığınız bir kelimeyi ya da hitabı filografi şeklinde hazırlayarak duvara asmalık güzel bir pano yapabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

keceden-neler-yapilir-kece-ile-obje-yapimi
Daha Fazla

Keçeden Neler Yapılır? Keçe İle Obje Yapımı

İçindekiler Gizle Keçeden Neler Yapılabilir?Bardak AltlığıKalemlikKitap AyracıÇanta-CüzdanKapı SüsüOyuncakEğitici Aktivite KitaplarıMagnet ve SüslerYılbaşı Süsleri El yapımı hediyeler her zaman…