Fesleğen Yetiştirme Nedir? Fesleğen Yetiştiriciliği

kendi-feslegenini-yetistir

Fesleğen hoş kokulu küçük yeşil yaprakları olan bir bitkidir. Daha çok bahar ve yaz aylarında balkonların vazgeçilmezidir. Üstüne dokunduğunuzda ortaya yaydığı mükemmel bir koku sizi mest edecektir. Hem yaydığı güzel kokudan hem de görüntüsü ve faydasından dolayı fesleğen yetiştirme son yılların tercih edilen uğraşlarından oldu.

Fesleğen sadece güzel kokusundan dolayı tercih edilmiyor. Mutfaklarımızda süs olarak bekleyen fesleğen yemeklerde de kendinden söz ettiriyor artık. Yemeklere verdiği kendine has o güzel aroması yemekleri daha lezzetli hale getiriyor.

Tabi burada bilinmesi gereken bir durum var ki o da yemeklerde kullanılan fesleğenin yaprakları biraz daha büyük olmasıdır. Yapraklarındaki farklılıktan fesleğenin çeşidi anlaşılabilir.

Fesleğen Yetiştiriciliği

feslegen-yapraklari-nasil-toplanir

Fesleğen yetiştirmek çok uğraş istemez. Zaten genelde fesleğenler tek sezonluk bitkilerdir. Soğuk aylarda yaprakları kuruyup dökülüyorlar. Fesleğenin en güzel zamanları yaz aylarıdır.

Tohum Zamanı

Fesleğeni hem saksıda hem de bahçenizde yetiştirebilirsiniz. Saksıda yetiştirmek isterseniz tohumlarını mart ayında saksıya ekebilirsiniz. Ancak bahçede yetiştirmek isterseniz de tohumları mayıs ayından önce ekmeyin. Henüz toprak ısınmış olmayacağı için fesleğeniniz tutmayabilir. Mayıs ortası gibi bahçenize fesleğen tohumlarını ekebilirsiniz.

Bahçede fesleğen dışında başka bitkiler olacaksa salatalık ve bezelyenin yanında fesleğenin olmaması gerekir ama domates yanına dikebilirsiniz. Hem domates yanında daha güzel büyür hem de kokusundan dolayı domatese gelecek böcekleri de uzaklaştırmış olur.

Evde saksıda fesleğen yetiştirmek için de saksıya ektiğiniz tohumlar ortalama bir hafta içinde köklenecektir. Bu sırada saksınınız gün ışığı alan yerde olmasına özen gösteriniz.

Su İsteği

Fesleğen çok su isteyen bir bitki değildir. Haftada bir yeterince sularsanız fesleğen için ideal olur. Fesleğen sığ bir bitki olduğu için toprağına baktığınızda kurumuş olduğunu görüyorsanız sulayınız. Ancak çok fazla su da sevmez. Çok sulandığında yaprakları sararmaya başlar. Eğer ki yaprakları kurumaya başlıyorsa bu az suladığınız anlamına gelir.

Toprağı

Fesleğen için toprağının da bakımlı olması önemlidir. Fesleğenlerin en büyük tehdidi mantardır. Fesleğen kökleri su içinde kalmayı sevmedikleri için toprağının geçirgen yapıda olması gerekir. Kompost yöntem ile hazırlanan doğal humustan oluşan toprak fesleğen için ideal olan topraktır.

Isı Sıcaklık

Belirttiğimiz gibi fesleğenden yaz aylarında daha çok verim alınır. Güneşi ve sıcaklığı sever. Gün ışığı alan yerlerde olması fesleğenin daha güzel büyümesinde etkili olur.

Fesleğen Yetiştirirken Dikkat Edilecek Hususlar

feslegen-nasil-yetistirilir

  • Fesleğenin daha gür büyümesi için üst yapraklarından kesme işlemi yapınız. Düzenli büyümenin en etkili yolu budur.
  • Bahçede fesleğen yetiştirecekseniz yanında olacak sebzelere dikkat edin. Her sebze fesleğene iyi gelmez. Ancak domates yanı fesleğen için iyi bir yerdir.
  • Bahçede fesleğenin daha sağlıklı büyümesini isterseniz bahçenizde yabancı ot olmamasına dikkat edin.
  • Fesleğeni yemeklerde kullanmak üzere yetiştiriyorsanız haftada bir üst yapraklarından makasla kesme işlemi yapın ki fesleğen daha lezzetli hale gelsin.
  • Fesleğen yaprakları sarardıysa ya çok sulamadandır ya da nitrojen eksikliğindendir. Bu durumda ayda bir ek vitamin takviyesi yapılabilir.
  • Fazla gübre vermeyin gübreleme fesleğenin tadını bozar.
  • Fesleğeni güneş ışığından mahrum bırakmayın.
  • Fesleğen açık havayı sevdiği için ev içindeki fesleğenler çok uzun ömürlü olmayabilir.

Evet, hem iç mekan hem dış mekan bitkisi olan fesleğenler gözümüze de gönlümüze de güzel gelen süs bitkilerindendir. Bakımının kolay olması sebebiyle bahar ayları gelince kadınların yetiştirmek üzere en çok tercih ettiği bitkidir.

Siz de daha önce hiç fesleğen yetiştirmeyi deneyimlemediyseniz bu sene bu fırsatı kaçırmayın. Evinizde, balkonunuzda, mutfağınızda bu muhteşem kokulu bitkiden mahrum kalmayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir
kokulu-mumlar
Daha Fazla
Aromaterapi Mum Nedir, Faydaları Nelerdir?
İçindekiler Gizle Aromaterapi Mum Nedir?Aromaterapi Mum ÇeşitleriKahve Kokulu Aromaterapi MumVanilya Kokulu Aromaterapi MumuYasemin Kokulu Aromaterapi MumuOkyanus Kokulu Aromaterapi…