Evde Çiçek Bakımı Nasıl Yapılır?

baykus-figurlu-el-yapimi-saksi

Evde çiçek bakımı yorucu ve zaman isteyen bir iş de olsa sırf çiçeğimizi sulamak bile bizi mutlu eder. Estetik ve dekoratif duruşunun yanı sıra evde çiçek baktığınız zaman; bitkileriniz sessiz yoldaşlarınız olur ve kendinizi evinizde asla yalnız hissetmezsiniz.

Evde çiçeklerimizi sularken içimizi istemsiz bir neşe kaplar. Bir de güzel çiçeklerini açıp kendi dillerinde bize teşekkür ettiler mi dünyalar bizim olur.

Annemin evde çiçek bakımı yaparken, çiçeklerinden nasıl şefkatle bahsettiğini hiç unutmam. Aman üşümesinler, yerini galiba sevmedi, ilgisiz kaldı boynu büküldü gibi yorumlar yapsa da ben evde çiçek bakımı nasıl yapılır bilmediğim için pek anlamazdım. Bu yazımızda sizlere evde çiçek bakımının nasıl yapıldığı ile ilgili bilgiler vermek istiyoruz.

Eğer evinizde rengarenk çiçekler görmekten hoşlanıyorsanız Muhiku’nun çiçek kategorisi içerisinden birbirinden güzel seçimler yapabilirsiniz. Bulunduğu her ortamın atmosferini değiştiren bu çiçekler, yaşam alanlarınızda şık bir hava yaratacak.

Öyleyse evde çiçek bakımı yapmak için dikkat etmemiz gereken unsurlar nelermiş birlikte bakalım.

Evde Çiçek Bakımı Nasıl Olur?

evde-bitki-bakimi-puf-noktalari

Şehir hayatı koşuşturması, stresi içinde huzurla nefes alacak bir yer arıyoruz. Bu özel yer bir miktar çaba ile evimiz olabilir. Tabii kolay olmayacaktır zira evde çiçek bakımı için gerekli şartları sağlamamız lazım. Evimizde yeterli yerimizin olması önemli ki artık şehirler büyük fakat evler küçük.

Evde çiçek bakmak için çok geniş alanlara ihtiyacınız yok imkanlarınız doğrultusunda küçük saksı çiçekleri edinebilirsiniz. Biraz hayal gücü biraz da çaba ile kendinize şirin bir köşe hazırlayabilirsiniz.

Muhiku’nun dekorasyon ürünleri arasında bakımı oldukça kolay sukulent çeşitlerini ve el yapımı seramik saksı modellerini inceleyebilirsiniz. Böylece çok uğraşmadan ve aklınız evde kalmadan evinizi doğanın en güzel tonlarından biriyle ferahlatabilirsiniz.

Genel hatları ile çiçek bakımı hakkında bilgi edinmek isterseniz Çiçek Bakımı Nedir? Nasıl Yapılır? yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Güneş Işığı

Evinizin hangi cepheye baktığı, ne kadar güneş gördüğü çok önemli, çiçeğinizin güneşsiz kalması kadar çok fazla güneş ışığına maruz kalıp zarar görmesini istemezsiniz. Kaktüs, sukulent vb birkaç bitki dışında güneş ışığını direkt almayı seven çiçek yoktur.

Evde çiçek bakımı yaparken çiçeğinizin özelliğini de biliyor olmalısınız. Örneğin begonyalar sabah güneşini çok severken öğle güneşinin çiçeğinize dik bir açı ile devamlı nüfuz etmesini istemezsiniz.

Su Verme Rutini

cicek-sulama

Bu işlemi gerçek bir rutine dönüştürmeniz gerekiyor. Çiçeğinizin ihtiyacı olan su miktarını öğrenip her zaman aynı aralıklarda su vermelisiniz. Bunu çiçeğinizle randevulaşma olarak görebilirsiniz. Düzenli olarak sağlıklı bir şekilde sulanan çiçeğiniz toprağından yeterli besinleri alabilecek gelişimine tam verim ile devam edecek.

Bizler düzenli yemek yemediğimiz zaman hasta olmaya meyilli oluruz, ya kilo alır ya da kilo veririz ki her şekilde de sağlığımız ve bünyemiz kötü etkilenir. Bizler bu kadar güçlü bir yaşam formu iken besin dengesizliği bizi bu denli etkiliyorsa narin çiçeğimiz düzensiz sulamada nasıl sağlıklı kalabilir ki?

Hava Akımı

Evimizin havadar olması önemli, biz bile uzun süre kapalı kalmış olan bir ortama girdiğimizde rahatsız olurken güzeller güzeli çiçeklerimiz bununla nasıl başa çıksın? Tabii evde çiçek bakımı yapmak için çiçeklerimizin havadar alana ihtiyacı var dediysek de cereyanda olmamalıdırlar. Rüzgarda kalan bitkilerimizin yaprakları ve dalları zarar görecek zayıf kalacaktır.

Nem Durumu

Evimiz üst katlarda olunca, bahçeli, balkonlu olunca güzel de ya bodrum katlar? Giriş katlar, çatısı akıtan en üst katlar ne olacak? Evde çiçek bakmak istemeniz yeterli, her çiçeğin özelliği farklıdır. Nem seven, çok sıcak seven, sıcak sevmeyen, suya çok az ihtiyaç duyan çiçek çeşitleri mevcuttur.

Tek yapmanız gereken size uygun şartları seven bir çiçek bulmak. Nice gençlerin sararıp solduğu nemli yaz aylarında evde çiçek bakımı hayli zor. Fakat doğru işlemler ile bitkimizi sağlığı bozulmadan muhafaza edebiliriz.

Evde Çiçek Bakımı Püf Noktaları

evde-cicek-bakimi

Çiçek bakımı için yukarıda saydığımız pek çok konuyu biliyor olabilirsiniz. Fakat aşağıda sizinle paylaşacağımız püf noktalar da en az güneş ışığı ve su kadar gerekli. Bu sebeple içerikte bahsettiğimiz tüm noktaları bir bütün olarak değerlendirmelisiniz.

Ancak çiçek bakımının püf noktalarını da ihmal etmemelisiniz. Eğer çiçeğiniz gereken her şeyi yapmanıza rağmen bir de bu püf notlara dikkat edin deriz.

Çiçeğinizin Yerini Sevmesi

İlk duyduğumda bana gerçekten saçma gelmişti. Fakat evde çiçek bakarken çiçeğinizin ihtiyaç duyduğu ışığı alma, hava akımı yönü, bulunduğu yerin sıcaklık durumu çiçeğinizin yerini sevmesini direkt etkiliyor.
Vibrasyon yani titreşim de bir diğer etken.

Evde çiçek bakımı yapmak istediğinizi söylediğinizde kimse çamaşır yahut bulaşık makinenizin üzerine çiçeğinizi koymamanızı belki söylemez fakat bu makinaların titreşimi çiçeğinizi olumsuz etkileyecektir. Aynı şekilde kullanıyorsanız dikiş makinesi gibi aletlerin olduğu masalarda da saksı bulundurmak istemezsiniz.

Titreşimle yer değiştiren çiçeğinizin saksısının bulunduğu yerden düşüp kırılması işten bile değil. Çiçeğinizin göreceği hasarın yanı sıra oluşan kirlilik ve angarya iş de sizi evde çiçek bakma düşüncesinden uzaklaştırıp olumsuz etkileyecektir.

Çiçeğinizin yerini sevip sevmediğini duruşundan büyüme hızından kolayca anlayabilir, eğer yerini sevmezse değişiklik yapabilirsiniz. Yine de çiçekler çok sık yerlerinin değiştirilmesinden hoşlanmazlar. Yerini seven çiçekler çok hızlı ve sağlıklı büyürken yerini sevmeyen çiçekler solmaya meyilli oluyor.

İlgi ve Sevgi

Aman canım bitki de ne anlarmış sevgiden, ilgiden demeyin. Nasıl ki hayvanlar onları seven ve sevmeyen insanları anlayabiliyor karşısındaki insana ona göre yaklaşıyorsa çiçeklerimizde onları sevip ilgilendiğimizde bunu fark edip ona göre tepki veriyorlar. Yaşayan varlıklar çevrelerinde canlılık olsun ister, bu canlılığın olduğu yere eğilim gösterirler.

Günlük hayatın koşuşturmasında kendinize bile vakit ayıramadığınızı biliyoruz. Fakat evde çiçek bakımını bir angarya, vakit alan bir şey olarak görmeyin. Tam aksine bunu sizin için de bir terapi olarak görebilirsiniz. Bir şeyi sadece sevdiğiniz için yapıyor olmak bile sizi mutlu edecektir. Bununla birlikte çiçeğinize saatlerinizi almadan kısa zamanlar da ayırabilirsiniz. Sevginin gücünü çiçeğiniz büyüdükçe göreceksiniz.

Yaşlı komşu teyzelerin çiçekleri kocaman ve sağlıklı, muhabbet kuşları hep neşeyle şakıyordu değil mi? Sevginin gücünü hayatımız boyunca her yerde görüyoruz. Evde çiçek bakımı yaparken siz de aldığınız sonuçlara şaşıracaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

sukulent-cesitleri
Daha Fazla

Sukulent Türleri Nelerdir? Bakımı Nasıl Yapılır?

İçindekiler Gizle Sukulent Bakımı Nasıl Yapılır?SıcaklıkSaksı TercihiToprakSulamaEk BesinlerSukulent Türleri Nelerdir?Aloe VeraSenecio RowleyanusKalanchoe Blossfeldiana (Kalandiva)Haworthia FasciataSedum MorganianumSukulent Nasıl Çoğaltılır?…