Ev bitkileri, modern ev dekorasyonunun vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş, yaşam alanlarını canlı ve renkli birer ortama dönüştürmüştür.
Ev bitkileri, görsel çekiciliklerinin ötesinde pek çok fayda sunarak her evde mutlaka bulunması gereken unsurlardan biri olarak kabul edilir.
Havanın temizlenmesine katkıda bulunmaktan ruh sağlığını iyileştirmeye kadar çeşitli konularda fayda sağlayan ev çiçekleri, daha sağlıklı ve dengeli bir yaşam ortamı yaratmada önemli bir rol oynar.
Ev bitkileri son derece geniş bir çeşitliliğe ve güzelliğe sahiptir. Bu sayede hem amatör hem profesyonel düzeyde bitki yetiştiriciliği yapan kişilere hitap eder.
Bitki yetiştirme yolculuğuna yeni başlayanlar için, az bakım gerektiren sukulentler ve kaktüsler mükemmel bir başlangıç noktası sunar.
Daha deneyimli olanlar ise iç mekânlarında tropikal bir orman yaratmak isteyebilir. Bu durumda eğrelti otları ve monstera gibi bitkiler, odalara egzotik bir hava katacak yapraklı bir doku sağlayabilir.
Barış Çiçeği
Yelken çiçeği olarak da bilinen barış çiçeği (Spathiphyllum), zarif beyaz çiçekleri ve koyu yeşil yapraklarıyla tanınan popüler bir ev çiçeği türüdür.
Genellikle huzur ve saflığın sembolü olarak kabul edilen barış çiçeği, hem estetik hem de fonksiyonel özellikleriyle dikkat çeker.
Mızrak şeklinde ve parlak koyu yeşil yaprakları vardır. Çiçekleri, aslında spadix adı verilen küçük çiçeklerin topluluğu olan beyaz bir brakte ile çevrilidir.
Bu brakte, çiçeğin en dikkat çekici kısmı olup genellikle bahar aylarında çiçek açar. Barış çiçeği genellikle 30-50 cm boylarına ulaşabilmekte olup uygun koşullarda daha büyük boyutlara da erişebilir.
NASA’nın Temiz Hava Çalışması’nda yer alan ve havayı toksinlerden arındırma özelliği olan bitkilerden biri olarak bilinen barış çiçeği, iç mekân hava kalitesini iyileştirmek için harika bir seçimdir.
Orkide
En sevilen ev çiçekleri arasında yer alan orkide çiçeği, Orchidaceae familyasına aittir. Beyaz, mor ve pembe gibi farklı renklerde çiçek açarak mekânlara benzersiz bir hava kazandırır.
Güneşi sevmeyen orkide çiçeği, loş ortamlarda yetiştirilmelidir. Orkide çiçeğinin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmesi doğru sulanmasına bağlıdır.
Dinlenmiş ve oda sıcaklığında su ile sulanması gereken orkide çiçeği fazla sulandığında kökleri zarar görebilir. Zarif çiçekleri ve egzotik görünümüyle öne çıkan orkide çiçeği, dünya genelinde popülerliğe sahip bir süs bitkisi olma özelliğine sahiptir.
Ayrıca, binlerce farklı türü ve melez çeşidi ile bitki dünyasındaki en zengin çeşitlilik orkide çiçeğine aittir.
Guzmanya
Hem saksı çiçekleri hem salon bitkileri arasında en popüler bitkilerden biri olan guzmanya, Bromeliaceae bitki ailesine dahildir.
Kıpkırmızı çiçekleri yaz aylarında açarak yaşam alanlarının dekorasyonunu bambaşka bir boyuta taşır. Guzmanya çiçeği dolaylı ışık aldığında sağlıklı bir şekilde gelişebilir.
Sulama sıklığı toprağı kontrol edilerek gerçekleştirilmelidir. Guzmanya çiçeği çok sıcak ve soğuk ortamları sevmez.
Monstera
Ev çiçekleri arasında son derece popüler olan Monstera, aslen Güney Meksika’da yetişen bir bitkidir. Araceae ailesinin bu üyesi geniş yaprakları ile dikkat çekici bir görünüme sahiptir.
Deve tabanı olarak da bilinen monstera çiçeğinin bakımı son derece kolaydır. Bol güneş alan bir mekânda hızlıca büyüyüp gelişebilen bitki, loş ışıkta da büyüyebilir.
Yemyeşil yapraklarıyla heybetli bir görünüme sahiptir. Az ve sık sulama yapılması gereken monstera çiçeği, susuzluğa karşı dayanıklı olup fazla sulama nedeniyle köklerinin zarar görmesi riski vardır.
Pachira
Orta ve Güney Amerika’ya özgü bir bitki olan pachira; örgü formundaki kalın gövdesi, ince uzun ve koyu yeşil yaprakları ile dikkat çeker.
Ağaç görünümlü saksı bitkilerinden biri olan pachira, halk aasında para ağacı adıyla da bilinir. Bitki, tropikal yapısı nedeniyle suyu sevdiğinden haftada 1-2 kez sulanmalıdır.
Nemli ortamlarda daha hızlı büyüyen pachira çiçeği, yerinin değişmesinden hoşlanmaz. Bunun için doğrudan güneş almayan bir yer seçilmeli ve bitki için kalıcı bir yer belirlenmelidir.
Kurdele Çiçeği
Kurdele çiçeği, gösterişli ve bol yapraklı ev bitkileri arayanlar için harika bir seçimdir. Agavaceae ailesinin bir üyesi olan kurdele çiçeği, bulunduğu mekâna yemyeşil bir görünüm kazandırır.
Aynı zamanda havayı temizleyen salon saksı çiçeklerinden biridir. Bakımı zahmetsiz olan kurdele çiçeği, susuzluğa dayanabilir.
Ancak sıcağa ve doğrudan güneş ışığına karşı hassas bir bitki olduğu bilinir. Kurdele çiçeğinin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için güneşi dolaylı yoldan alan bir köşe seçmek ve sulama işlemini toprağı kurudukça yapmak gerekir.
Yuka
Ağaç formunda büyük ve kalın bir gövdeye sahip olan yuka, özellikle geniş mekânlar için en çok tercih edilen dekoratif bitkiler arasında yer alır.
Geniş ve şık bir saksı ile dekorasyona benzersiz bir görünüm kazandırmasının yanı sıra dayanıklı yapısıyla uzun yıllar boyunca varlığını sürdürür.
Ayrıca, bakım aşaması da zahmetli değildir. Kalın gövdesi sayesinde susuzluğa dayanabilir. Bitkinin haftada bir kez sulanması yeterli olup güneşi seven yapısı dolayısıyla pencerelere yakın bir köşede konumlandırılması tercih edilebilir.