Etiyopya Kahvesi Özellikleri Nelerdir? Nasıl Yapılır?

Etiyopya Kahvesi, Ethiopia Coffee

Etiyopya Doğu Afrika’da yer alan bir ülkedir. Resmi adı Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyetidir. Ülkenin başkentinin ismi Addis Abbadır. Bu yerel dilde “yeni çiçek ” anlamına gelmektedir. Etiyopya; Somali, Cibuti, Eritre, Güney Sudana komşudur. Etiyopya, Afrika kıtasının en kalabalık ikinci ülkesidir. Dünyada üretilen en iyi kahvelerden bazıları buradan çıkmaktadır. Etiyopya kahvesi dünya kahve pazarının %3’üne sahiptir. Ülkelerinin dış gelirinin %60’ını karşılamaktadır. Etiyopya kahvesi ülke için önemli bir role sahiptir. Etiyopya kahvesi hakkında kısa bilgiler;

Kahve Üretilen Toplam Alan: 4 bin kilometrekare

Yükseklik: 1500-2700 metre

Sıcaklık: Ortalama olarak 15-21 derece

İşleme: Güneşte kurutulmuş veya yıkanmış

Çeşit: Arabica

Toprak Kalitesi: Volkanik ve Killi Yapıda

Tadım Notları: Hafif meyveli ve narenciye tatları

Etiyopya Afrika’daki en büyük kahve üreticisidir. Dünya kahe üretiminde ise 5. Sıradadır. Ülke ürettiği kahvenin yarısını tüketmektedir. 6,5 milyon torbalık üretimin 3,5 milyon torbası ihraç edilmektedir. Üretimin çoğunu küçük çiftçiler yerine getirmektedir.

Kahvenin Kısa Tarihi

Coffee

Anlatılan hikayeler de Etiyopyalı bir çobanın keçilerinin bir ağaçtan bir şeyler yediğini fark etmesi ve kendisinin de bunu denemesi ile keşfedildiği söylenir. 1974 yılında diktatör yönetim kahvelerin devlete zorla satılmasını sağlamıştır. 1991 yılında diktatörlüğün devrilmesi ile çiftçiler sürdürülebilir fiyatlandırma ve kooperatif usulüne geçmişlerdir. Yıl 2008’e geldiğinde ECX sistemi ortaya çıkmıştır. Bu sistemde toplanan kahve çekirdekleri lezzet profiline göre paketlenir. Bu sistemle piyasa çiftçiye açılır. Daha iyi fiyatlardan satış elde edebilir.

Etiyopya Kahvesinin Farkı

Öncelikle Arabica kahve çekirdeklerinin keşfedildiği yerdir. Kahvenin doğum yeri olarak da adlandırılmaktadır. Kahve Etiyopya halkı için bir kültürdür. Önemli olaylar ve törenlerde kahve içme törenleri ve kahvenin tadını çıkarma seansları düzenlenir. Öyle ki üretilen kahvenin yarısı kendi ihtiyaçlarına gitmektedir.

Etiyopya kahvesi yetişme koşulları bakımından eşsiz olanaklara sahiptir. Vahşi doğada yetişen birçok kahve türü vardır. Yetişme ihtiyaçları oldukça azdır. Kimyasallar kullanılmaz. Kahve bitkileri için doğa gölgesini sunar. Etiyopya toprağı oldukça verimlidir. Yerel insanının topladıkları kahve çekirdeklerini öğütmek ve sonra içmek için koydukları yapılar vardır.

Etiyopya kahvesinin tadı meyveli ve çiçeksidir. Lezzeti üretilen bölgeye ve çeşitlerine göre farklılık gösterir.

Üretilen Kahveler Nasıl İşlenir?

Kahve Ayrıştırıcı, Coffee Seperation

Üretilen kahve çekirdekleri ya güneşte kurutularak işlenir yada ıslak işleme yapılarak işlenir. Kahvenin işleniş yöntemi lezzetini doğrudan etkilemektedir. Güneşte kurutulan kahve çekirdekleri tatlı bir meyve tadı verir. Kahve çekirdeklerinin yıkanma yöntemi ise daha çok çiçek ve narenciye tadı vermektedir.

Etiyopya’nın Kahve Yetişen Bölgeleri

Sidamo(Yirgacheffe)

Bu bölgenin kahveleri dünyada üretilen en iyi kahvelerden birisi olarak anılmaktadır. Oldukça hafif ve narenciye tadına sahiptir. Güney bölgesinde yetişir. Aroması harikadır.

Ghimbi

Bölgenin kahveleri ısıl işlem görmektedir. Batı bölgesinde yetişen kahve çekirdekleridir. Lezzet olarak daha ağır ve dengelidir.

Harar

Üretilmesi açısından günümüzde hala üretilen en eski kahve çekirdeklerinden birisini oluşturmaktadır. Bu bölgenin kahveleri kuru olarak işlenir. Orta asitlikte ve tam vücuda sahiptir. Bu bölgenin işleri genellikle el ile yapılmaktadır.

Etiyopya Kahvesi Demleme Yöntemleri

Üretilen kahveler hafif vücutta ve parlak asiditeye sahiptir. Bunun için filtre kahve yöntemleri kullanmak yerinde bir karar olacaktır. Kullanacağınız kahve taze kavrulmuş ve öğütülmüş olmalıdır.

Yıkanmış Etiyopya kahvesi çekirdeklerini kullanmak isterseniz Chemex ile demleme idealdir. Seveceğiniz lezzetler elde edebilirsiniz.

Şuruplu gövde, parlak asit ve meyve tatlarına ulaşmak için ince kağıt filtre kullanılan V60 tercih edebilirsiniz. Orta öğütülmüş kahve çekirdekleri ile meyveli tatlar yakalayabilirsiniz. Ayrıca acı tatların gelmesine engel olur.

Ayrıca meyveli ve bitkisel tatlarından hoşlanıyorsanız Etiyopya kahvesini soğuk demleme yöntemleri ile de deneyebilirsiniz. Kahvenizin fazla asit çıkarmaması için kahve çekirdeklerinin öğütülme kalınlığına dikkat edin.

Dünya Kahveleri Kapınıza Gelsin!

Siz de Etiyopya (Ethiopia) Sidamo kahvesini tatmak isterseniz Muhiku hediye kutuları arasında bulunan “Dünya Kahveleri Kutusu” nu keşfedin. Dünya kahveleri kutusu size ve sevdiklerinize dünyanın 5 farklı ülkesinden kahveler sunar. Ethiopia Sidamo, Nikaragua, Kenya, Honduras, Colombia kahveleri ile enfes bir kahve tadım deneyimi yaşayabilirsiniz. Her bir paket 50 gramdır. Kargoya verilmeden önce sizler için taze çekilmektedir. Kullanım ömrü paket açıldıktan itibaren 12 aydır. Serin ve kuru yerde saklanması tavsiye edilir. Afiyet Olsun! ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

soguk-kahve-yapımı-hakkında-her-sey
Daha Fazla

Soğuk Kahve Yapımı Hakkında Her Şey!

İçindekiler Gizle Soğuk Kahve Nasıl Yapılır ?Evde Yapabileceğiniz Birbirinden Lezzetli 5 Soğuk Kahve TarifiIced CoffeeDondurmalı Soğuk KahveCold BrewDalgona…
latin-amerika-kahve-cesitleri
Daha Fazla

Latin Amerika Kahvesi Hakkında Her Şey

İçindekiler Gizle Latin Amerika Kahve ÇeşitleriBrezilya KahvesiKolombiya KahvesiGuatemala KahvesiMeksika KahvesiHonduras KahvesiEl Salvador KahvesiNikaragua KahvesiDünya Kahvelerini Evinizde Deneyimleyin! Her…
Daha Fazla

Kahve Falında Kartal Görmek Ne Anlama Gelir?

Kahve falında kartal görmek, fal sahibinin başarıya ulaşmak istediği konularda kararlı olması gerektiğini simgeler. Rahata ulaşmak istiyorsanız odaklanmanız gerekir.…