Etiyopya (Ethiopia) Sidamo Kahvesi

etiyopya-sidamo-kahvesi

Etiyopya Sidamo kahvesi, kahvenin doğum yeri olan Etiyopya topraklarında yetişen bir kahve türüdür. Çiçeksi bir aromaya sahip olan bu kahve çeşidi dünyanın pek çok yerindeki kahve severlerin gözdesi olmuştur. Bu içeriğimizde sizlere öncelikle Etiyopya hakkında bilgi vereceğiz. Daha sonra ise Etiyopya Sidamo kahve özelliklerine değinerek bu kahvenin nasıl yapıldığını anlatacağız.

Etiyopya,  Afrika’nın en kalabalık ikinci ülkesidir. Sudan, Güney Sudan, Eritre, Cibuti, Somali, Kenya ve Uganda Etiyopya’nın komşu ülkeleridir. Başkenti Addis Ababa’dır. Amharikçe’de Addis “yeni” anlamına gelmektedir; Ababa ise “çiçek” demektir.

Etiyopya, 1936-1941 arasında 5 yıl İtalyan işgali altında kalmıştır. Yüzyıllar boyunca krallıkların hüküm sürdüğü Etiyopya’da İmparator Haile Selassie son hükümdardır. Uzun süren iktidarı sırasında Selassie, Habeşistan’da bulunan Müslümanlara dini, siyasi, kültürel çeşitli baskı ve zulümler yapmıştır.

1974 yılında Komünist Derg rejimi, son imparator Selassie’yi devirmiş ve ülkeyi ele geçirmiştir. Böylece 1991 yılına kadar Derg rejimi hakimiyetini sürdürmüştür. Fakat bu hakimiyet çok da uzun soluklu olmamıştır. 1991 yılında rejim devrilmiş ve ülkede geçiş hükümeti kurulmuştur. 1987’de kabul edilen anayasa ile seçimler yapılarak demokrasiye geçiş yapılmıştır. Son olarak ise 1994 yılında ülke Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti olmuştur.

Etiyopya iklimi ise Subekvatoral ve tropikal iklim hâkimiyeti altındadır. Diğer Afrika ülkelerine nazaran daha serindir. Mart ve mayıs aylarında yağış görülürken ekim ve şubat ayları arasında kurudur.  2400 m ile 3200 m yükseklikte bulunan yerlerde ılıman iklim görülür. Buralarda ortalama sıcaklık 16°C’dir. Yağış ortalaması ise bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Güneybatıda 2500 mm olan yağış miktarı, kuzeydoğuda 50 milimetreye kadar düşmektedir.

Etiyopya ve Kahve

Etiyopya Sidamo Kahvesi, Ethiopia Sidamo Coffee

Etiyopya, kahvenin ana vatanı kabul edilmektedir. Kaffa bölgesi ormanlarında bulunan Arabika kahve ağaçları ile başlayan süreç, bugüne gelene kadar bir çok önemli olaya tanıklık etmiştir. Etiyopyalılar tarafından “bun” veya “buna” olarak isimlendirilen kahvenin İngilizce adı olan “coffee”, “Kaffa Bun”un biraz hatalı tercümesi üzerinden gerçekleşmiştir.

Etiyopya’da çok fazla genetik çeşitliliğe sahip kahve bitkileri yetişmektedir. Kahvelerin çoğu ıslak yöntemle işlenmektedir böylece meyve ve çiçekli tatlar vermektedir. Ayrıca kuru yöntemle işlenmesi durumunda ise meyveli aromalar oluşmaktadır. Sidamo, Yirgacheffe, Limu, Djimah kahveleri yıkama metodu ile işlenmiştir. Dolayısıyla bu kahveler hafif içimli ve turunçgiller tadındadır.

Etiyopya, kahveye ticari gözle bakmamaktadır. Kahve hasadın önemli ve kıymetli bir bölümü ülkeden çıkmadan  halk tarafından özenle tüketilir. Kahve yetiştiricileri genelde kahvenin kaliteli kısmını, hasadın iyi kısmını ihraç ederken Etiyopya’da bu durum tam tersidir. Yerli halk kahve artıklarını da şeker ve sütle karıştırarak değerlendirmektedir.

Etiyopya’da kahve, günlük yaşamın bir parçasıdır ve genellikle Etiyopya geleneğine özgü bir kahve töreni yapılır. Kahve töreninde taze patlamış mısır veya aroma vermesi için tütsü yakmak geleneksel bir yöntemdir. Önce kahve çekirdekleri kavrulur ve bir havan içerisine eklenir ardından özel kahve tokmağı ile döverek öğütülür.

Öğütülen kahveyi demlemek için; bizlerin kullandığı ibriğe benzer özel bir  kil kap kullanılır. Kilden yapılmış kapların içerisine eklenen su ve kahve köz üzerinde pişirilir. Pişirme süreci, içecek mükemmel kıvama gelene kadar devam eder. Ardından kahve porselen fincanlarda ikram edilir.

Etiyopya Sidamo Kahve Özellikleri Nelerdir?

Sidamo Kahvesi, Sidamo Coffee

Bilinen en eski Arabica kahve çekirdeği çeşitlerinden biri olan Etiyopya Sidamo kahvesi, kaza sonucu keşfedilmiştir. Çekirdekler elle toplandıktan sonra işlenir ve karmaşık bir aromaya sahip olur. Bizden yumuşak içimli kahve önerileri isteyecek olsanız önereceğimiz ilk kahvelerden biri Etiyopya Sidamo kahvesi olacaktır. Çünkü bu kahve oldukça hafif bir aromaya sahiptir.

Olağanüstü çeşitliliğe sahip olan Ethiopia’nın Sidamo bölgesinde, 1850-2100 m rakımlarda yetişir. Etiyopya Sidamo kahvesi yıkama metoduyla işlenmiştir bu sebeple hafif  toprağımsı hoş bir kokuya sahiptir. 

Etiyopya Sidamo kahvesi aromasına kırmızı meyveler, çikolata ve çiçeksi notalar hakimdir. Bu notalar kahvenin ilk yudumunda size kendini hissettirecektir. Fakat bu notaları ortaya çıkarmak için kahveyi en iyi şekilde demlemelisiniz.

Siz de Etiyopya (Ethiopia) Sidamo kahvesini tatmak isterseniz Muhiku hediye kutuları arasında bulunan “Dünya Kahveleri Kutusu‘nu keşfedin. Dünya kahveleri kutusu size ve sevdiklerinize dünyanın 5 farklı ülkesinden kahveler sunar.

Ethiopia Sidamo, Nikaragua, Kenya, Honduras, Colombia kahveleri ile enfes bir kahve tadım deneyimi yaşayabilirsiniz. Her bir paket 50 gramdır. Kargoya verilmeden önce sizler için taze çekilmektedir. Kullanım ömrü paket açıldıktan itibaren 12 aydır. Serin ve kuru yerde saklanması tavsiye edilir.

Etiyopya Kahvesi Nasıl Demlenir?

Kahve demleme, Coffee Brew

Hazırlaması oldukça pratik olan bu kahvenin aromasında kaybolacaksınız. Kahve keyfinize lezzet katacak olan Etiyopya Sidamo kahvesi demlemek için ihtiyacınız olan malzemeler; kahve demleme ekipmanı, iki çorba kaşığı Etiyopya Sidamo kahvesi ve içme suyu.

Hazırlanışı:

  • Kaynamış ve iki dakika kadar dinlenmiş içme suyuyla önce ekipmanınızı çalkalayın. Bu işlem kahvenin sıcaklığını çok daha uzun süre korumasını sağlayacaktır.
  • Daha sonra ekipmanın içine iki çorba kaşığı Etiyopya Sidamo kahvesi ekleyin.
  • Dinlenen içme suyunu kahvenin üzerinde saat yönünün tersine doğru dairesel hareketler çizerek dökün. Olabildiğince yavaş ve düzenli olmaya çalışın.
  • Son olarak da kahveyi 6 veya 7 dakika kadar demlenmeye bırakın.
  • Demlenen kahveyi süzün ve servis edin.

Afiyet olsun!

Kahve blogları arasında oldukça faydalı, keyifli ve kaliteli içerikler üreten Mithra Coffee Blog; kahve & bitki çayı çeşitleri hakkında eşsiz bir içerik havuzuna sahip. Bu blogdan merak ettiğiniz pek çok konu hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir