Ethiopia Yirgacheffe, Sidamo, Limu Kahvesi Özellikleri Nelerdir? Nasıl Yapılır?

Birinci Nesil Kahve

Ethiopia Yirgacheffe Kahve Çekirdekleri

Etiyopya Kahve Çekirdekleri, Ethiopia Coffee Beans

Ethiopia Yirgacheffe kahve çekirdekleri, hafif ve orta gövdeli yapıda olmakla beraber tatlı bir aromaya sahiptir. Dünyada üretilen en yüksek kaliteli Arabica kahvelerinden birisidir. Baharatlı ve hoş kokuludur. Başlıca özellikleri;

Yetişme Seviyesi: 1700-2200 metre

Arabica Çeşitliliği: Heirloom Varietals

Hasat Dönemi: Ekim-Aralık arası

Frezleme Süreci: Kurutulmuş veya yıkanmış

Aroması: Çiçekli ve tatlı

Lezzeti: Çiçekli, Karmaşık, Meyveli, Çay, Limon tatları

Bu kahve türü hem normal hem de Fair Trade Organic sertifikasına sahiptir.

Bu kahve türünün yetiştiriciliğini yapan çiftçiler Kırk bin civarındadır. Bu çiftçiler Yirmi üç farklı üye kooperatifini içeren Yirgacheffe Çiftçi Kooperatifleri Birliği(YCFCU)’ne üyedirler. Kooperatifleşme çiftçilere işleme, sıralama ve satış konusunda destek olmakta, Pazar verimliliğini artırmakta ve Etiyopya kahvelerinin itibarını artırmaktadır. Ödemeler konusunda istikrar sağlayarak hasat mevsiminde çiftçilere büyük avantaj sağlamaktadır.

Büyüme, işleme, dağıtım ve kavurma aşamalarının son derece özen göstererek yapıldığı Etiyopya Yirgacheffe kahveleri demleme yönteminize ve tercihlerinize göre farklı lezzetler alabilirsiniz. Bu kahve türünden en iyi lezzetleri yakalayabilmek için bir French Press yardımı ile demleyebilirsiniz. Ayrıca Chemex gibi kahve demleme yöntemlerini de deneyebilirsiniz. Burada önemli olan kahvenizden nasıl zevk aldığınızdır. Kahvenizi demlemeden önce kahve çekirdeklerinin tazeliğini ve öğütülme derecesini kontrol edin.

Ethiopia Sidamo Kahve Çekirdekleri

Etiyopyada yetiştirilen en iyi kahve çekirdeklerinden birisidir. Başlıca özellikleri;

Yetişme Bölgeleri: Kaffa, Sidamo

Yetiştiricileri: Sidamo Kahve Çiftçileri Kooperatifi

Yetişme Yüksekliği: 1500 – 2000 metre

Hasat Zamanı: Ekim İle Ocak Arası

Frezleme İşlemleri: Kurutulmuş veya Yıkanmış

Aroması: Tatlı

Lezzeti: Badem ve yaban mersini

Vücut: hafif, asitli, karmaşık ama dengeli

Sertifikaları: USDA Organik

Bu bölgede kahve yetiştiricileri olarak seksen bin bağımsız çiftçi yaşamaktadır. Kahvenin işlenmesi, toplanması ve yetiştirilmesi süreçleri kuşaklar boyunca öğretilerek aktarılmıştır. Bu bölgenin kahvelerin tamamı Strictly High yetişme yüksekliğine sahiptir. Yani kahveler ortalama olgunlaşma süresinden bir süre daha sonra hasat edilmektedir. Etiyopya Sidamo kahvelerini diğer kahvelerden ayıran en önemli özellik eşsiz bir yaban mersini tadı içermesidir. Sidamo bölgesi tropikal ve nemli bir iklime sahiptir. Ancak iklim değişikliği ve küresel ısınma sonucu iklimde değişiklikler belirginleşmeye başlamıştır. Bu kahve çekirdekleri espresso ve French Press  kullanımı için oldukça elverişlidir. Ayrıca süt ile güçlendirerek latte ve cappucino elde edebilirsiniz. Sidamo kahvesinin doğal tatlılığı ile kahvenize şeker eklemeden tüketebilirsiniz.

Etiyopya Limu Kahve Çekirdekleri

Kahve Çekirdekleri, Coffee Beans

Etiyopya Limu kahve çekirdekleri, düşük bir asitlik sergiler. Aynı zamanda kalitesi yüksektir. İşleme yöntemi olarak yıkanmış bir Etiyopya kahvesidir. Demlenmiş bir Etiyopya Limu kahve çekirdekleri, dengeli bir gövdeye sahiptir. Baharatlı tatlar, meyve ve çiçek tonları ile ayırt edici bir özelliğe sahiptir. Limu kahvesi ülkenin güneydoğusunda 1000 ile 1800 metre yükseklikte yetiştirilir. Bölgenin kahveleri kendine özgü yuvarlaklıkta, yeşil renkte ve orta büyüklükte kahve çekirdekleri üretir.

Nasıl Demlenir?

Espresso çeşitleri ile kahvenin aradığınız lezzeti yakalayabilirsiniz. Espresso tercih etmezseniz Aeropress, Chemex gibi yöntemleri de kullanabilirsiniz. Alternatif olarak soğuk demleme yöntemlerini de deneyebilirsiniz. Kahvenizi French Press ile demlemek için;

  • Bir yemek kaşığı taze öğütülmüş Etiyopya kahvesi,
  • Damıtılmış saf su,
  • French Press

Etiyopya kahvesini French Press’e koyduktan sonra üzerine su ilave edin. Burada suyun kaynamadan hemen önceki halini kullanmakta fayda var. Demlediğiniz kahveden zengin bir tat ve aroma almak için üç veya dört dakikaya yakın demlenmeye bırakın. Eğer dört dakikadan fazla demlerseniz acı tatlar olabilir.  Daha sonra French Press pistonunu kullanarak kahve parçalarını aşağıya itin.

Dünya Kahveleri Kapınıza Gelsin!

Siz de Etiyopya (Ethiopia) Sidamo kahvesini tatmak isterseniz Muhiku hediye kutuları arasında bulunan “Dünya Kahveleri Kutusu” nu keşfedin. Dünya kahveleri kutusu size ve sevdiklerinize dünyanın 5 farklı ülkesinden kahveler sunar. Ethiopia Sidamo, Nikaragua, Kenya, Honduras, Colombia kahveleri ile enfes bir kahve tadım deneyimi yaşayabilirsiniz. Her bir paket 50 gramdır. Kargoya verilmeden önce sizler için taze çekilmektedir. Kullanım ömrü paket açıldıktan itibaren 12 aydır. Serin ve kuru yerde saklanması tavsiye edilir. Afiyet Olsun! ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir