Espresso Yapılırken Dikkat Etmeniz Gereken 3 Nokta

Espresso

Espresso günümüzde en çok tercih edilen kahve türlerinden birisidir. Bunun sebepleri arasında kolay ve hızlı hazırlanması, lezzetli olması ve pratik olması vardır. Esprsso ilk olarak 1900’lü yıllarda İtalyan’lar tarafından keşfedilmiştir. Çalışma prensibi basit olarak basınç gücünden yararlanarak kahvenin hızlı demlenmesine dayanır. Sert tadı ve yoğun kıvamı olduğu için küçük porsiyonlarda servis edilmektedir.

Espresso zeng,n aromaya sahip kahveler arasında yer almaktadır. Kafein miktarı ise miligram başına oldukça yüksektir. Bu kahvenin tüketilmesi filtre kahveye göre oldukça ağırdır. Bundan ötürü herkes tarafından severek tüketilmemektedir. Ancak dilerseniz  tadını yumuşatmak için çeşitli lezzetler ekleyebilirsiniz. Örneğin; süt, çikolata ve karamel bunlardan bazılarıdır. Tadının yumuşaması onu tercih edenlerin de çoğalmasını sağlamıştır.

Espresso, Türk kahvesi ile benzerlik gösterse de daha kalın kahve çekirdekleri ve telvesiz servisi yönünden ayrılmaktadır. Espresso’nun isminin nereden geldiğine dair iki farklı görüş vardır. Birincisi İtalyancada hızlı anlamındaki “Espress”ten aldığıdır. İkinci görüş ise press kelimesinden aldığıdır. (Press kelimesi basınç anlamındadır)

Espresso Hazırlamanın 3 Püf Noktası

Kahve Çekirdekleri Nasıl Kavrulmalı?

Lezzetli bir espresso hazırlamak istiyorsanız kahve çekirdeklerinizi doğru ölçüde kavurmalısınız. Koyu kavrulmuş kahve çekirdekleri espressonuzun lezzetli olmasını sağlayacaktır. Bu yüzden espresso hazırlarken koyu kavrulmuş kahve çekirdeklerini tercih etmeye özen gösterin. Ayrıca kahve çekirdeklerinizin öğütülme boyutu da oldukça önemlidir. Çok kalın öğütülen kahve çekirdekleri sulu ve tatsız bir espressoya neden olurken, çok ince öğütülen kahve çekirdekleri ise acı ve hafif yanmış tadı veren bir espressoya neden olur.

Kahve Çekirdekleri Taze Olmalı

Espresso diğer kahve çeşitlerine göre lezzet açısından çok yoğun bir tat verir. Taze kahve kullanımına dikkat etikten sonra bu problemin önüne geçmek için kahve çekirdekleri espressoya başlamadan hemen önce öğütülmelidir. Kahve çekirdeği türünü Arabica’dan yana kullanabilirsiniz. Robusta kahve çekirdekleri lezzet açısından iyi olmasına karşın Arabica kalitesinde değildir. Robusta çekirdekleri espressonuza bir tat katması için kullanın. Ancak hiçbir zaman ana kahve çekirdekleri konumuna getirmeyin.

Baristanın Mahareti

Kaliteli espresso hazırlamak için sürece tam hakimiyet gerekmektedir. Kullanılan malzemeler ne kadar kaliteli olursa olsun kahvenin bardağa dökülmesi, ihtiyaç duyulan basınç gibi konularda yeterli bilgiye sahip olunmazsa lezzetli espresso’ya ulaşmak imkansızdır.

Kullanılması Gereken Basınç Kuvveti: Kaliteli bir espresso için basınç kuvveti çok önemlidir. Lezzetli kahve  için ideal basınç oranı 9 bar’dır.

İhtiyaç Duyulan Su Miktarı: Kullanılan su miktarı kahvenizin tadını etkilemektedir. Single Shot için 30 ml, Double Shot için ise 60ml su kullanılmalıdır. Daha fazla su kullanmak espressonun acı ve sulu olmasına neden olur.

Suyun Sıcaklığı: Kullandığınız suyun sıcaklığının 90-95 derece olmasına özen gösterin. Ayrıca su sıcaklığının 95 derece üstüne çıkmamasına dikkat edin. Bu nokta kahvenizin tadının yanmasını engellemektedir. 90 derece altı ise kahvenizin tadının çiğ olmasına neden olur.

Suyun Kahveden Geçiş Süresi: Dikkat edilmesi gereken diğer bir noktadır. Suyun geçiş süresi single shot için 23, double shot için 32 saniyeyi geçmemelidir. Böylece yoğun aromalı ve yumuşak kahveler elde etmiş olacaksınız. Eğer belirtilen saniyelerden daha uzun geçiş olursa süreye orantılı olarak kahvedeki acı tat da artmaktadır.

Espresso Hazırlanırken Yapılan Hatalar

Espresso

  • Kahveniz ikili porta filtrede bir tarafta az diğer tarafta çok akmamalıdır.
  • Kahvenizi tükettiğiniz fincan içinde kahve tortuları kalmış olabilir. Bu durumda süzgeçler tıkanır.
  • Eğer kahveniz az akışkan ve koyu renkli bir kremaya sahip ise kahveniz ince öğütülmüş, yüksek gramajda veya çok sıkılaştırılmış olabilir.
  • Kahvenizi yaparken tüm aşamalarda özenle ve eksiksiz çalışmalısınız. Yapacağınız en küçük hatada espresso lezzetiniz önemli ölçüde değişecektir.

Nasıl Yapılır?

Kaliteli espresso için kahvenizin öğütülme kalınlığı, öğütülme zamanı, gramajı oldukça önemlidir. Ayrıca kahvenizin harmanının iyi olması gerekir. Dünya kahve çeşitlerine Muhiku ile ulaşabilir ya da sevdiklerinize kahvelerden oluşan bir hediye kutusu tasarlayabilirsiniz.

İhtiyaç Duyulan Malzemeler;

  • İçme Suyu (Su sıcaklığı 85-94 derece olmalıdır.)
  • 9 Bar Su Basıncı
  • 7-8 gram öğütülme kalınlığı espressoya uygun kahve çekirdekleri
  • 24-27 saniye akış hızı

Kahvenizin Hazırlanışı;

Öğütülmüş kahvenizi espresso makinenizin porta filtre denen haznesine yerleştirin. Ardından fincanınızı yerleştirip 30 ml sudan kahvenizin otuz saniye kadar geçmesini bekleyin. Koşulları tam olarak yerine getirin. Böylece lezzetli espressonuzu elde edersiniz. Espressoya özel fincanlar 45 ml kapasitelidir. Bu fincanlar oval olmasının yanında köpüğünün kaçmasını engeller ve kahvenizin sıcaklığını korur. Ayrıca bardağınızı önceden ısıtarak da kahvenizin soğumasını engelleyebilirsiniz.

Espressonun Faydaları

  • Vücudunuzdan su atarak ödemlerinizden kurtulmanızı sağlar.
  • Vücudunuzdaki yağları yakmaya yardımcıdır. Metabolizmanızı çalıştırır ve kalori içermediği için yağlanmaya sebep olmaz.
  • Espresso dikkatinizi ve odaklanmanızı artırmaya yardımcı olur. Yapısında bulunan kafeinin miligram başına yüksek olması sayesinde kafeinin muhteşem etkilerini görmenizi sağlar.

Espressonun Zararları

  • Gece geç saatlerde tüketilen kahve uykusuzluğa sebep olur ve uyumanızı geciktirir.
  • Fazla tüketilen kahve vücudunuzda titreme meydana getirir.
  • Kahve tüketiminizi dengeli şekilde yapmalısınız.

Dünya Kahveleri Kapınıza Gelsin!

Siz de Etiyopya (Ethiopia) Sidamo kahvesini tatmak isterseniz Muhiku hediye kutuları arasında bulunan “Dünya Kahveleri Kutusu” nu keşfedin. Dünya kahveleri kutusu size ve sevdiklerinize dünyanın 5 farklı ülkesinden kahveler sunar. Ethiopia , Guatemala , Brasil Bella Giana ,Burundi, Colombia kahveleri ile enfes bir kahve tadım deneyimi yaşayabilirsiniz. Her bir paket 50 gramdır. Kargoya verilmeden önce sizler için taze çekilmektedir. Kullanım ömrü paket açıldıktan itibaren 12 aydır. Serin ve kuru yerde saklanması tavsiye edilmektedir. Afiyet Olsun! ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir
Daha Fazla
Kahve Falında Kedi Görmek Ne Anlama Gelir?
İçindekiler Gizle Kahve Falında Kedinin Yanında Başka Simgelerin AnlamlarıDünya Kahveleri Kapınıza Gelsin!Kahve Falında Kedi Kulağı GörmekKahve Falında Kedi…
filtre-kahve-nedir-nasil-demlenir
Daha Fazla
Filtre Kahve Nedir? Nasıl Yapılır?
İçindekiler Gizle Filtre Kahve Demleme Yöntemleri Nelerdir?French Press İle Kahve Nasıl Demlenir?American Press ile Kahve Nasıl Demlenir?Chemex ile…