Espresso Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri Nelerdir? – Espresso Rehberi [En Geniş]

en-genis-espresso-rehberi

Kahve, dünya üzerinde en çok tüketilen içeceklerden birisidir. Birçok kahve çeşidi günümüzde insanların kullanımına sunulmaktadır. Espresso ise bu kahve türlerinden birisidir. En çok tercih edilen türler arasındadır.

Espressonun bu kadar popüler olmasında lezzeti, pratik oluşu ve hazırlanışı gibi etmenler vardır. Günümüzde ise espresso popülaritesini artırmaya devam etmektedir.

☕ Muhiku, dünya kahveleriyle hazırladığı hediye setleriyle size ve sevdiklerinize eşsiz bir lezzet deneyimi sunuyor. Birbirinden özel tadım kutularıyla kendinizi ve sevdiklerinizi şımartabilirsiniz.

Espresso Nedir? Espresso Ne Demek? Espresso Ne Anlama Geliyor?

espresso-nedir

Espressoyu ilk keşfedenler İtalyanlar olmuştur. 1900’lü yıllarda keşfedilmiştir. Kahve basınç gücünden faydalanılarak hazırlanmaktadır. Tadı oldukça sert olan bir kahve türüdür. Ayrıca kıvamı yoğundur. İçerdiği kafein miligram başına oldukça yüksektir.

Ayrıca zengin bir aromaya sahiptir. Filtre kahvelerde olduğu gibi içimi herkese hitap etmemektedir. Sert tadı ve yoğun kıvamından ötürü herkes sevmemekte ve tüketmekten  çekinmektedir. Ancak tadını yumuşatmanın yolları vardır. İçerisine süt, karamel ve çikolata gibi malzemeler ekleyebilirsiniz.

Tadının yumuşaması espressoyu tercih edenleri artırmaktadır. Espresso isim olarak İtalyancada hızlı anlamına gelen “espress” kelimesinden esinlenilmiştir. Başka bir görüşe göre ise basınç anlamına gelen “press” kelimesinden esinlenildiğidir.

Espresso Tarihi

1820 yılında Fransız Bernard Rabaut tarafından kahve kaynayan su buharından geçirilmeye başlanmıştır. Bu metodun başarılı olması kahve satıcılarının ilgisini çekmiştir. Bu metodu kullanan ilk makine ise Fransız Edwarda Loysel De Santais tarafından yapılmış ve Paris Fuarında tanıtılmıştır. Espressonun en önemli gelişim aşamaları yaşanmıştır.

Ancak kahvenin hazır hale gelmesi için dakikalarca beklemek gerekiyordu. Bunun için kahvenin yapılış süresinin kısalması ve daha hızlı hizmet sağlanması gerekmişti. Bu soruna çözüm getiren kişi Alman Gustav Kessel olmuştur. Suya basınç uygulayarak su buharını kahve yatağından geçirip bardağa akıtan bir sistem geliştirmiş ve patentini almıştır.

Ancak bu sitem laboratuar ortamında geliştirilmiştir. Ayrıca uygulanması da zordu. Ancak basınç yardımı ile suyun buharı ile kahve yapma fikri oldukça popüler hale geldi. Yıl 1884’ü gösterdiğinde İtalyan Angela Mariondo bu makineyi daha da geliştirdi.

Mariondonun geliştirdiği bu makine su kazanının ısıtılıp 1.5 bar basınçla suyu kahve yatağından geçirip demleme işlemini tamamlamaktaydı. Ancak icadını Torino Fuarında tanıtan Mariondo makinesini kullanmak istedi ama makinesi sorun çıkardı.

İlk Çalışan Espresso Makinesi

ilk-calisan-espresso-makinesi

1901 yılına gelindiğinde ise İtalyan Luigi Bezzera çalışan bir espresso kahve makinesi yapmayı başardı. Uzun yıllar süren deneylerinin sonucunda kahve yatağından bardağa düzgünce akan bir portafilter sistemi kurmayı başardı.

Bu makine kahveyi yaparken dağıtmıyor ve birden fazla kahve yapıyordu. Ancak tek sıkıntısı fazla ısınmasıydı. Bu aşamada Bezzera başka bir İtalyan olan Desideri Pavoni ile çalışarak makineyi ısıtan buharın çıkarılmasını sağlayan bir sistem geliştirdiler ve adına “cafee espresso” dediler.

1938 yılına gelindiğinde ise İtalyan Giovanni Achille Gaggia espresso makinesine el gücüyle basınç uygulayan vidalı bir piston ekledi. Ancak bu sitemin uzun süreli kullanımlar için uygun olduğunu düşünmemekteydi. 1947 yılında icat ettiği makine ise günümüz espresso makinelerinin temelini oluşturmaktadır.

Bu makine sonunda ideal basınç oranı olan 8-10 bar arasını yakalayarak istenilen espresso kıvamını yakalamayı başarmıştır. Bu aletin çıkardığı kremamsı görüntü makinenin yıllarca “caffe crema” olarak anılmasına yol açmıştır.

Günümüzde kullanılan makinelerin ilk hali ise 1960 yılında İtalyan Carlo Ernesta Valente tarafından üretilen E61 model espresso kahve makinesi ile üretilmeye başlanmıştır. Bu makine ile piston otomatik pompalamaya başlamış ve basınç 9 bar olarak sabitlenmiştir.

Espresso Bazlı Kahve İçecekleri

espresso-bazli-mocha

Günümüzde severek içtiğiniz kahvelerin çocuğunun espresso bazlı olduğunu biliyor muydunuz? Espressodan elde edilen kahve çeşitleri şu şekilde:

Mocha

Eritilen çikolataların latteye eklenmesi ile yapılan espresso bazlı bir kahve türüdür. Fincanınızın 1/3’ü bitter çikolatadan kalanı ise süt, süt köpüğü ve espresso dan oluşmaktadır. Damak tadına göre sütlü çikolata veya beyaz çikolata da kullanılabilir. Bu içeceğin ismi ise Yemen’in günümüzde Muha olarak telaffuz edilen şehrinden gelmektedir.

Rıstretto

Espressodaki gramjlarla hazırlanır. Ancak daha az su kullanılır. Oldukça sert bir kahve türüdür. Espressonun sert yapısı insanları uzaklaştırırken Ristretto tüketmek oldukça zordur. Ancak sert kahve sevenlerin mutlaka denemesi gerekmektedir.

Cortado

Latte ve cappucino benzeridir. Süt ve espresso karışımı ile elde edilir. Espresso ve süt kullanımı eşit miktardadır. Ancak tadı cappucino ve latteye göre daha ağırdır.

Latte

espresso-bazli-latte

Günümüzde espresso bazlı kahve türleri içerisinde en popüler olanıdır. İnsanların ilgisini en çok çeken kahve türüdür. Lezzeti ve üzerine yapılan süslemeleri ile bir sanat eserinden farksızdır. Latte süt ve kahvenin karışımı ile elde edilen yumuşak bir kahvedir. Cappucinodan en büyük farkı ise lattenin köpüksüz bir içecek olmasıdır.

Lattenin köpüksüz olması idealken az miktarda köpük bile olsa bu lattenizin kusurlu olduğunu gösterir. Latte fincanları genelde 150-170 ml arasıdır. Shot espresso üzerine süt eklenerek elde edilir. Üzerine süt kreması veya farklı soslarla süslemeler yaparak Latte Art sanatına hayat verebilirsiniz.

Latte Macchıato

Genel olarak latteden ayrılan yönü cam bardaklar ile servis edilmesidir. Latteye göre daha hacimli (200-220 ml) bardaklar tercih edilmektedir. Bu espresso bazlı kahve türünde lezzet arka plandadır. Görsel yönü ön plana çıkarılır. Üç katmandan oluşan kahve süt, süt köpüğü ve kahve malzemelerini içerir. Kullanılan kahve miktarı 14-15 gr kadardır. Ayrıca lezzetli şuruplar ekleyerek kahvenizi dört katmana da çıkarabilirsiniz.

Americano

espresso-bazli-americano

Basit olarak espresso ile sıcak su karışımından oluşur. İkinci Dünya Savaşı sırasında bulunan Americano, Amerikan askerlerinin espressonun acılığını gidermek için üzerlerine su eklemeleri ile bulunmuştur. Üzerine süt ve benzeri gıdalar eklenmemektedir. Tadı filtre kahveye benzemekle birlikte filtre kahveye göre daha yoğun ve gövdelidir.

Espressonun sertliğine karşı alternatif bir içecektir. Servisinde genellikle 170-180 ml fincanlar tercih edilmektedir. Bir shot espresso 3/2’si sıcak su dolu fincana ekleniyor. Eğer kahveye kaynar su eklerseniz kahvenizin yanmasına sebep olursunuz. Bu durum da kahvenizin tadı rahatsız edici şekilde acılaşır.

Cappucino

En bilinen espresso bazlı kahve türlerinden birisidir. Bir shot espressoya süt eklenerek elde edilir. En önemli özelliği süt sayesinde elde edilen köpüktür. Köpük cappucino için olmazsa olmazdır. İyi bir cappucinonun özelliği köpüğünün bardak seviyesini geçmemesidir. İyi bir cappucino için lezzetini belirleyen faktörler vardır.

Bunlar kahve harmanının kalitesi, kullanılan sütün kalitesi, sütün oluşan kremasıdır. Cappucino ¼ oranında espresso ile süt ve köpükten oluşmaktadır. 150 ml fincanlarla servis edilir. Anlatılan rivayetlere göre cappucino ismini İtalyan Capuchin isimli rahiplerden almaktadır. Bu rahiplerin kıyafeti siyah kıyafet üstüne beyaz şapkadan oluşmaktadır. Cappucino’nun kahve üstüne süt köpüğü ile yapılması İtalyan rahiplere benzetilmiş ve ismi bu rahiplerden esinlenerek konulmuştur.

Espresso Nasıl Yapılır?

evde-espresso-yapimi-muhiku-blog

  • Öncelikle hangi espresso çekirdek kahve ile demlemeye yapacağınıza karar verin. Çeşitli derecelerde kavrulan kahve çekirdeklerini deneyin.
  • Kahve çekirdeklerinizin taze olmasına özen gösterin. Kavrulmuş kahve çekirdekleriniz üç haftayı geçmemelidir.
  • Kahve çekirdeklerinizi espresso öğütücüsü ile kendiniz öğütün. Klasik kahve öğütücüler kahve çekirdeklerinin yanmasına neden olmaktadır. Satın aldığınız durumda ise yeni öğütülmüş ve kavrulmuş olmasına dikkat edin. Aldığınız kahve çekirdekleri şeker taneleri gibi olmasına özen gösterin. Çok küçük veya çok büyük kahve parçacıkları kahvenizin kıvamını bozmaktadır.
  • Temiz içme suyu kullanmaya özen gösterin. Su sıcaklığını 90 dereceye ayarlayın. Eğer su sıcaklığınız 90 dereceden daha az veya daha fazla ısınırsa kahvenizin tadı bozulmaktadır.
  • Kullandığınız kahve ölçüsü oldukça önemlidir. Bir espresso fincanı için 7 gr kahve kullanın.
  • Kahvenizin tadını değiştirmek için sıkıştırıcının ayarları ile oynayın. Eğer hafif kahve tercih ediyorsanız daha az sıkıştırma, daha sert ve yoğun kahve tercih ediyorsanız daha fazla sıkıştırma gerçekleştirin.
  • Kahvenizi filtrenin içine koyun ve makineye yerleştirin.
  • Kahvenin çıkış yerine fincanınızı koyun. Makineyi çalıştırın. Kahveniz 20-25 saniye içinde içmeye hazır hale gelir.

Espresso Makinesi Nasıl Temizlenir?

İlk olarak dış yüzeyini temizleyin. Ancak kullandığınız temizleyicinin iç kısımlara geçmediğine dikkat edin. Makinenizin içindeki parçaları temizlemek için espresso makinesi temizleyicilerini veya sirke ve su tercih edebilirsiniz. Sirke ve su kullanırsanız yirmi damla suya üç damla sirke kullanın. Sirkeli su ile temizlediğiniz hazneyi üç veya dört kere temiz su ile durulayın.

Öndeki çubuğu sökerek temizleyin. Suyun aktığı başlığı çıkarın. Diş fırçası veya bir bez yardımı ile temizleyin. Her köşesini iyice temizlediğinizden emin olun. Makinenizin tüm aksamlarını temizledikten sonra su ile doldurun ve çalıştırın. Su tamamen boşalmadan çalışmayı durdurun.

Espresso Hazırlanırken Yapılan Yanlışlar

espresso-yapimi-muhiku-blog

  • Kahveniz ikili porta filtrede bir tarafta az diğer tarafta çok akmaması gerekir. Eğer akıyorsa sıkıştırma aşaması yanlış yapılmıştır. Ayrıca makine eğri bir tabanda olabilir.
  • Kahvenizi tükettiğiniz fincan içinde kahve tortuları kalmış olabilir. Bu durumda süzgeçlerin tıkınması söz konusu olabilir veya değirmenin bıçakları çekirdekleri yeterli seviyede öğütmemiş olabilir.
  • Eğer kahvenizin az akışkan ve koyu renkli bir kremaya sahip olduğunu görürseniz kahveniz ince öğütülmüş, yüksek gramaja sahip veya çok sıkılaştırılmış olabilir.
  • Eğer kahvenizi çok akışkan ve açık renkli bir kremaya sahip olarak görürseniz kahveniz kalın öğütülmüş, eksik gramaja sahip veya az sıkılaştırılmış olabilir.
  • Espressonuzu yaparken tüm aşamalarda özenle ve eksiksiz çalışmaya özen gösterin. Yapacağınız en küçük hatada espresso lezzetiniz önemli ölçüde etkiler.

Evde Espresso Hazırlamanın Püf Noktaları

  • Espressonuzun lezzetli olmasını istiyorsanız kahve çekirdeklerinizi doğru ölçüde kavurmaya özen gösterin. Koyu kavrulmuş kahve çekirdekleri espressonuzun lezzetli olmasını sağlar. Bu yüzden espresso hazırlarken koyu kavrulmuş kahve çekirdeklerini kullanmaya özen gösterin.
  • Çok kalın öğütülmüş kahve çekirdekleri sulu ve tatsız bir espresso tecrübesine neden olurken, çok ince öğütülen kahve çekirdekleri ise acı ve hafif yanmış tadı veren bir espresso tecrübesine neden olur.
  • Espresso diğer kahve çeşitlerine göre lezzet açısından oldukça yoğun bir tat sağlar. Bayat kahve çekirdekleri ile kahve yapılması durumunda espressonuzun tadı belirgin şekilde bozulmaktadır. Bu problemin önüne geçmek için kahve çekirdekleri espressoya için kullanılmaya başlamadan hemen önce öğütülmelidir.
  • Hangi kahve çekirdeği türünü kullanacağım diye düşünmeyin. Kahve çekirdeği türünü Arabica’dan yana kullanabilirsiniz. Robusta kahve çekirdekleri lezzet açısından iyi olmasına karşın Arabica kalitesinde değildir.
  • Kaliteli bir espresso için basınç kuvveti çok önemlidir. Espresso için ideal basınç oranı 9 bar’dır.
  • Kullandığınız suyun sıcaklığının 90-95 derece arasında olmasına dikkat edin. Ayrıca su sıcaklığı 95 derece üstüne çıkarsa müdahale edin. Bu nokta kahvenizin tadının yanmasını engellemektedir. 90 derece altı ise kahvenizin tadının çiğ olmasına neden olur.
  • Suyun geçiş süresi single shot için 23, double shot için 32 saniyeyi geçmemelidir. Böylece yoğun aromalı ve yumuşak kahveler elde edilmektedir.
  • Kullanılan su miktarı kahvenizin tadını etkilemektedir. Single Shot için 30 ml, Double Shot için ise 60ml su kullanılmalıdır. Daha fazla su kullanmak espressonun acı ve sulu olmasına neden olur.
  • Kaliteli espresso hazırlamak için sürece tam hakim olunması gerekir. Kullanılan malzemeler ne kadar kaliteli olursa olsun kahvenin bardağa dökülmesi, ihtiyaç duyulan basınç gibi konularda yeterli bilgiye sahip olunması gerekir. Aksi takdirde lezzetli bir espressoya ulaşmak imkansızdır.

Espresso Makinesi İle Latte Yapımı

espresso-makinesi-ile-latte-yapimi

  • Kahve çekirdeklerini filtreye yerleştirin ve iki kere sıkıştırın.
  • Filtreyi makinenize yerleştirin.
  • Su ısıtma düğmesini açın ve suyun biraz ısınmasına izin verin.
  • Bir sürahi alın ve yarısını süt ile doldurun. Daha sonra buhar çubuğunun altına yerleştirin.
  • Sürahinin içine buharı verin. Sütün iyice karıştığından emin olun. Daha sonra su ısıtma düşmesini tamamen açın.
  • Kahvenin dolması için 30-35 saniye arası bekleyin. Ardından suyu kesin.
  • Sütün kıvamı koyulaşmaya başlayınca buhardan kurtulun. Son olarak sütünüzü espressonun içine dökün. Afiyet olsun.

Espresso Makinesi ile Cappucino Yapımı

  • Latte yapımında uyguladığımız ilk beş madde burada da geçerlidir.
  • Kullandığınız süt daha koyu ve köpüklü bir hale gelince buharı kesin.
  • Kullandığınız sürahiyi içindeki havadan kurtarmak için hafifçe çalkalayın.( Eğer sürahinin altına vurduğunuzda sesler derinden geliyorsa havadan kurtulmuşsunuz demektir.)
  • Son olarak sütünüzü espressonun üzerine dökün. Afiyet olsun.

ÖNEMLİ: Americano yapmak için espressonuzu hazırlayın ve onu bir bardak sıcak suyun içine dökün. Afiyet olsun.

Makinesiz Espresso Nasıl Yapılır?

moka-pot-ile-kahve-demleme-yontemi

Evde makinesiz espresso nasıl yapılır diye merak mı ediyorsunuz? Pahalı kahve makinelerine para harcamadan da evde kolaylıkla espresso kahve hazırlayabilirsiniz.

Moka Pot ile Espresso Yapımı

Moka pot ile hazırladığınız kahveler espresso makinesi ile hazırladığınız kahvelere benzerlik göstermektedir. Espresso kadar sert ve lezzetli olmasa da evde makinesiz espresso yapmanın en kolay yöntemlerinden biridir.

Kaynatılmış suyunuzu Moka Potun alt bölümüne koyun. Orta bölümüne ise espresso için öğütülmüş kahve parçacıklarını yerleştirin. Moka potu orta ateşte kaynaması için ocağa yerleştirin. Kaynamasını bekleyin. Kaynayan su kahvenin aroması ile üst hazneye geçecek. Moka Potunuzdan fokurdama sesleri geldiğinde kahveniz hazır demektir. Kahvenizi ocaktan alın.

French Press ile Espresso Kahve Nasıl Yapılır?

French press, espresso kahve yapmak için ideal bir araç değildir. Çünkü French pressin demleme yöntemi espresso makinesinin baskı ve sıcaklık kontrolünü sağlayamaz. Ancak, daha yoğun bir kahve içeceği elde etmek için French press kullanarak bir tür “ev yapımı espresso” yapabilirsiniz.

İşte French press ile espresso yapmak için takip edeceğiniz adımlar:

Malzemeler:

  • Espresso ayarında öğütülmüş kahve
  • Su
  • French press

Yapılışı:

  • Kahve Çekirdeklerini Öğütme: Espresso öğütme seviyesinde (ince) öğütülmüş kahve kullanın. Bu, daha konsantre bir kahve elde etmenize yardımcı olacaktır.
  • Suyu yaklaşık 90-96°C arasında ısıtın.
  • French pressin pistonunu yukarı kaldırın ve içine öğütülmüş espresso kahvesini ekleyin. Kahve miktarı genellikle 1 litrelik bir French press için 7-8 yemek kaşığı arasıdır. Ancak kişisel tercihinize bağlı olarak ayarlayabilirsiniz.
  • Suyu öğütülmüş kahvenin üzerine dökün. Tüm kahve çekirdeklerinin ıslanmasını sağlayın. Bir kaşıkla hafifçe karıştırabilirsiniz.
  • Kahvenin demlenmesi için 3-4 dakika bekleyin. Bu süre, daha konsantre bir içecek elde etmek için yeterli olacaktır.
  • Bekleme süresi sona erdikten sonra, pistonu yavaşça aşağı doğru iterek kahveyi filtreleyin.
  • Espresso benzeri kahvenizi fincana veya kahve kuplarına dökerek servis edebilirsiniz.

Unutmayın ki bu yöntemle elde edeceğiniz kahve, gerçek espresso kadar yoğun veya kremsi olmayacak. Ancak size daha koyu ve konsantre bir kahve deneyimi sunacak. Ayrıca, French pressin demleme yöntemiyle kahve çekirdeklerinin aromalarını daha iyi ortaya çıkarma avantajını da yaşayacaksınız.

Aeropress ile Espresso Yapımı

aeropress-ile-espresso-yapimiBu yöntem ile espresso benzeri kahve yapmak için tek ihtiyacınız bir Aeropress edinmektir. Bir fincanlık su ısıtın. İki yemek kaşığı espresso için öğütülmüş kahveyi Aeropress içine yerleştirin. Kaynattığınız bir fincan suyu kahvenin üzerine dökün. Aeropress aletini sıkıştırın. Ardından kahveniz hazır hale gelmiş olacaktır.

Espressonun Faydaları Nelerdir?

  • Hafızanın güçlenmesine yardım eder. California Üniversitesi’nden Dr. Micael Yassa’nın yaptığı araştırmalar günlük düzenli olarak tüketilen iki fincan espressonun belleği güçlendirdiği ve hafızayı geliştirdiğini ortaya koymuştur.
  • Espressonun içerdiği kafein zihnin uyanık kalmasını sağlar. Yorgunluk hissini azaltır. Dikkat eksikliğini giderir.
  • Kilo vermeye yardımcıdır. Düşük kalorili olması sayesinde spor yaparken performansınıza katkı sağlar. Kilo vermenizin yolunu açar.
  • İsviçreli bilim insanı Susana Larson tarafından yapılan bir araştırma da günlük tüketilen bir fincan espressonun antioksidan özelliği sayesinde felç ve inme riskini azalttığı tespit edilmiştir.
  • Harvard Halk Sağlığı Okulu tarafından yapılan bir araştırmada günlük tüketilen bir fincan espressonun gerek kadınlar gerekse de erkeklerde tip 2 diyabet olam ihtimalini %11’e kadar düşürdüğü görülmektedir.

Espressonun Yan Etkileri ve Zararları

espressonun-faydalari

  • Espresso içmenin yan etkileri ve zararları daha çok kahvenin içinde bulunan kafeinden ötürü kaynaklanmaktadır.
  • İçerdiği kafein kalbe giden kan akışını yavaşlatır. Bu durum da kalbe zarar vermektedir.
  • Ayrıca espressonun aşırı tüketilmesi kalp çarpıntısına neden olmaktadır.
  • Espressonun içerdiği kafein midenin ekşimesine neden olmaktadır. Bu da reflüyü ortaya tetikler.
  • Aşırı alınan kafein vücudun titremesini tetikleyen hormonları uyarır.
  • Kafeinden ötürü kaynaklanan adrenalin bazı kimselerde anksiyeteye neden olmaktadır.

Dünya Kahveleri Kapınıza Gelsin!

Siz de Etiyopya (Ethiopia) Sidamo kahvesini tatmak isterseniz Muhiku hediye kutuları arasında bulunan “Dünya Kahveleri Kutusu” nu keşfedin. Dünya kahveleri kutusu size ve sevdiklerinize dünyanın 5 farklı ülkesinden kahveler sunar.

Yöresel kahve çeşitleriyle enfes bir kahve tadım deneyimi yaşayabilirsiniz. Her bir paket 50 gramdır. Kargoya verilmeden önce sizler için taze çekilmektedir. Kullanım ömrü paket açıldıktan itibaren 12 aydır. Serin ve kuru yerde saklanmalısınız.

Afiyet Olsun! ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir