Endonezya, Okyanusya ve Güneydoğu Asya da yer alan bir Cumhuriyet ülkesidir. Endonezya on yedi binden fazla adadan oluşmaktadır. İki yüz elli milyon nüfusu ile en kalabalık dördüncü ülke ve en kalabalık Müslüman ülkesidir. Ülkenin Başkenti Cakarta’dır. Bunun yanı sıra Endonezya, Cava Adasında yer alan bir şehirdir. Endonezya’nın yanı sıra en çok merak edilen konulardan biri de Endonezya kahvesi ve kahvenin özellikleridir.
Ülkenin sınırları Papua Yeni Gine, Doğu Timor, Malezya, Singapur, Filipinler, Avustralya, Andaman ve Nikobar ülkelerinden oluşur. Ayrıca bilindiği gibi Endonezya kahvesi dünyada en çok tercih edilen kahve türlerinden biridir. Bu kalabalık ülke dünya kahve üretiminde dördüncü sıradadır.
Bunun yanı sıra ülkenin kahve ile tanışması Hollandalı sömürgeciler tarafından gerçekleştirilir. Ayrıca Endonezya’nın kahve ile tanışması ülkenin ekonomisinde ve gelişiminde etkin bir rol oynar.
Endonezya kahvesi üretimi %25 Arabica ve %75 Robusta şeklindedir. Ülkenin bütün yerleri kahve üretimi için ideal koşullara sahiptir. Ülkede yetişen Arabica kahve çekirdekleri düşük asitli yapıya ve olgun bir gövdeye sahiptir. Endonezya’nın ilk kahve üretim denemeleri Yemen Arabica çekirdekleri ile yapılmıştır. Ayrıca bu çekirdekler, 1696 yılında Hollandalı Malabar valisinin, Cakarta valisine gönderdiği kahve çekirdekleridir.
İlk deneme o yıl yaşanan sel sebebi ile başarısızlığa uğramıştır. Fakat sonrasında 1711 yılında tekrar üretim denemeleri yapılmış ve ilk mahsul alınmıştır. Bu ilk mahsuller VOC (Hollanda Doğu Hindistan Şirketi) tarafından Avrupa’ya ihraç etmiştir. Ayrıca Endonezya, Arabistan ve Etiyopya haricinde yaygın olarak kahve üretimi gerçekleştiren ilk ilke konumundadır. Bunun yanı sıra 1725 ile 1780 yılları arasında VOC şirketi kahve üretiminde tekel konumundadır.
Ülkenin ilk Robusta kahve çekirdekleri ekimi 1900 yılında gerçekleştirilmiştir. 1870’li yıllarda gerçekleşen kahve küfü salgını Typica plantasyonlarını yok etmiştir. Ayrıca ülkenin 1950 yılında bağımsızlığını ilan ettikten sonra kahve çiftlikleri kamulaştırılarak Arabica türleri çeşitlendirilmiştir.
Günümüzde ise Endonezya kahvesi üretiminin %90’nı 1 hektarı geçmeyen küçük boyutlu tarlalar tarafından sağlanır. Ayrıca o dönemde arazi sahiplerinin çoğu organik tarım yapmaktadır.
Bilindiği gibi Endonezya kahvesi, 6 ana kategori içinde yirmiden daha fazla Arabica türü olarak yetiştiriliyor.
- Typica, Hollandalılar tarafından yetiştirilen ilk Arabica türüdür.
- Hibrido De Timor(HDT), doğal bir Robusta- Arabica melez türüdür.
- Catimor cinsi Arabica-Robusta melezi olup zayıf tat karakteristiğine sahiptir.
- Caturra cinsi bir Bourbon çeşitlemeleridir.
- Etiyopya cinsi Rambung ve Abyssina türlerini içerir.
- S-linea, Bourbon cinsinden üretilmiştir.
Endonezya Kahve Türleri
Sumatra Kahve
Sumatra kahvesi, dünyanın en kaliteli kahvelerindendir. Bunun yanı sıra bu kahve türü, Mandheling, Ankola ve Lintong olarak da tanımlanıyor. Bu kahve türleri daha gövdeli ve düşük asit oranına sahiptir.
Bilindiği gibi Sumatra kahveleri zengin ve tatmin edici lezzetler sunar. Ayrıca Mandheling cinsi kuru işlenmiş bir cinstir. Ancak tipik olarak kuru işlenmiş kahvelerden daha iyi bir kazanması için sıcak suda yıkanır ve kahvenin tadına katkıda bulunur.
Sumatra Mandheling kahvesi adını Kuzey Sumatran Mandailing halkından almıştır. Ayrıca bu kahve dünyanın en özel kahvelerinden biridir. Bunun yanı sıra Sumatra, deniz seviyesinden 1500 metre yüksekliğe kadar yetişmektedir.
Sumatra Lintong Kahve
Lintong Kahveleri orta gövdeye, düşük asit oranına ve tatlı bir yapıya sahiptir. Ayrıca bu kahve türü deniz seviyesinden 1500 metre yüksekliğe kadar yetişebilmektedir.
Java Arabica Kahvesi
Java adasında yetişir. Islak işlenen bir arabica kahve türüdür. Ayrıca bu kahve türü, deniz seviyesinden 1400 metre yükseklikte yetiştiriliyor. Java kahvesi diğer Endonezya kahvelerine göre hafiftir. Ancak dünyadaki diğer kahve türlerine göre ağır bir vücuda sahiptir.
Mocha Java Kahvesi
Mocha Java kahvesi, Endonezya Java arabica ve Yemen Mocha kahvesi ile beraber geleneksel harmanlarda kullanılmaktadır.
Sulawesi Kahve
Sulawesi kahvesi adından da anlaşılacağı gibi Endonezya’nın Malay takımadalarının ortasında yer alan Sulawesi adasında yetiştiriliyor. Olgunlaşmış meyve ve koyu çikolata tonlarına sahiptir. Bunun yanı sıra canlı bir asit oranına da sahiptir. Sumatra kahvesine göre daha az asitli ve vücutludur. Java kahvesine göre ise daha topraklıdır.
Endonezya Kahvesi Nasıl Yapılır?
Espresso ile kahvenin ideal lezzeti yakalamak mümkündür. Espresso tercih etmezseniz Aeropress de kullanabilirsiniz. Alternatif olarak soğuk demleme yöntemlerini de deneyebilirsiniz.
Ayrıca Endonezya kahvesini French Press ile demlemek için;
- Bir yemek kaşığı taze öğütülmüş Endonezya kahvesi,
- Arıtılmış su,
- French Press
Endonezya kahvesini French Press’e koyduktan sonra üzerine su ilave edin. Burada suyun kaynamadan hemen önceki halini kullanmakta fayda var. Ayrıca demlediğiniz kahveden zengin bir tat ve aroma almak için dört dakikaya yakın demlenmeye bırakın. Eğer dört dakikadan fazla demlerseniz acı tatlar . Daha sonra French Press pistonunu kullanarak kahve parçalarını aşağıya itin.
Dünya Kahveleri Kapınıza Gelsin!
Siz de Etiyopya (Ethiopia) Sidamo kahvesini tatmak isterseniz Muhiku hediye kutuları arasında bulunan “Dünya Kahveleri Kutusu” nu keşfedin. Dünya kahveleri kutusu size ve sevdiklerinize dünyanın 5 farklı ülkesinden kahveler sunar. Ethiopia Sidamo, Nikaragua, Kenya, Honduras, Colombia kahveleri ile enfes bir kahve tadım deneyimi yaşayabilirsiniz.
Her bir paket 50 gramdır. Ayrıca bu kahveler, kargoya verilmeden önce sizler için taze çekilmektedir. Kullanım ömrü paket açıldıktan itibaren 12 aydır. Serin ve kuru yerde saklanması tavsiye ediyoruz.
Afiyet Olsun!
3 yorum
Merhaba, Endonezya -Sumatra Bölgesine ait
Mandheling, Ankola veya Lintong çekirdek kahvelerinden baktım.
Orta derecede kavrulmuş olacak,
çekilmiş olursa sevinirim.
Fiyat ve ne zaman gonderebileceginizi söylerseniz sevinirim.
Selam ve sevgilerimle.
Merhabalar, Muhiku’daki filtre kahve çeşitlerini bu link üzerinden inceleyebilirsiniz: https://muhiku.com/yiyecek-icecek/kahve/
Merhabalar, şu anda Sumatra kahvemizin satışı yok. Dilerseniz bu link üzerinden filtre kahve çeşitlerimizi inceleyebilirsiniz: https://muhiku.com/yiyecek-icecek/kahve/