En Güzel Çay Nasıl Demlenir? Çay Tarifleri

Çay Demleme, Tea brewing

Çay insanımız için olmazsa olmaz içeceklerden birisidir. Türkiye çayla 1787 yılında Japonya’dan getirilen çay tohumlarının ekilmesi ile tanışmıştır. Ancak ilk ekim bölgesi olan Bursa, iklim şartlarının elverişsizliği yüzünden başarısız olmuştur. 1924 yılında ise Botanikçi Ali Rıza Erten tarafından yapılan teknik çalışmalar sonucunda meclis tarafından onay alınmış ve Zihni Derin bu iş için görevlendirilmiştir.

Daha sonra 1947 yılında kurulan ilk çay fabrikası ile çay üretimi hız kazanmıştır. Her ne kadar Türk insanının çay ile buluşması geç olsa da kısa sürede ayrılmaz bir parça haline gelmiştir. Ancak kaliteli çay demlemek kolay değildir. En güzel çay demlemek için bazı püf noktalara dikkat etmek gerekmektedir.

En Güzel Çay Nasıl Demlenir?

Çay Demleme, Tea brewing

Malzemeler

  • Bir adet çaydanlık
  • Yeterince su
  • Şeker
  • Siyah çay

Hazırlanışı

  • İlk olarak çaydanlığınızın temiz olduğundan emin olun. Kireç tutmuş çaydanlıklarda çay demlemeyin.
  • Mümkünse arıtılmış su kullanın. Çeşme suyu kullanmayın.
  • Çaydanlığınızın altını 2/3’ü dolacak şekilde su doldurun ve ocakta kaynamaya bırakın.
  • Demlik kısmına yedi veya sekiz tatlı kaşığı çay ekleyin. Damak zevkinize göre bu oranı değiştirebilirsiniz. Bu aşamada çayın üzerine bir tatlı kaşığı şeker koyarak çayın acılığını alabilirsiniz.
  • Kaynattığınız suyu biraz dinlendirdikten sonra çaydanlığa dökün üstünde bir parmak boşluk kalsın. Daha sonra çaydanlığa döktüğünüz kadar su doldurun.
  • Bu aşamada kaynayan suyun hızına dikkat edin. Suyu orta ateşte kaynatmaya özen gösterin.
  • Suyun kaynadığını gördüğünüzde çaydanlığın altını kısın ve ocakta demlenmeye bırakın.
  • Kısık ateşte demlediğiniz çayınızı beş veya altı dakika sonra kontrol edin. Demlikteki çaylar dibe çökmüşse çayınız hazır demektir.
  • Ancak demlenmiş çayınızı servis yaptıktan sonra tekrar ocağa koyun ve kısık ateşte tutun. Çayın kısık ateşte demlenmeye devam etmesi çayın lezzetini artıracaktır.

Çayınızı servis etmek için;

Çayınızı ince belli bardağınızın 1/3’ü dolacak şekilde dökün. Bu yaklaşık 1.5 parmak kalınlığına tekabül eder. Daha sonra üstüne su ekleyin. Çayınızın daha demli olmasını istiyorsanız parmak kalınlığını 2 veya 2.5 arasına çıkarabilirsiniz.

En güzel çay “tavşankanı” diye tabir edilen demini iyi almış, rengi hafiften kırmızıya çalan çaydır. Siz de bu çaydan yudumlamak istiyorsanız demleme adımlarını yerine getirmeye özen gösterin.

En Güzel Çay Demlemenin Püf Noktaları

  • Kullandığınız çayın kalitesine önem verin ve uygun koşullarda muhafaza edin.
  • Porselen demliklerde daha iyi bir aroma elde edebilirsiniz.
  • Çaydanlıkta su ısıtırken demliğinizi de koyarak ısıtın.
  • Çayınızı demlerken suyu mesafeli dökün ki hava ile temas etsin.
  • Demlediğiniz çayı 30- 35 dakika arasında tüketin.
  • Arıtılmış su kullanmaya dikkat edin.

Diğer Çay Türleri

Yeşil Çay

Bu çay demlenirken acımsı tadını engellemek için süreyi kısa tutun. Demleme için ideal sıcaklık 65-80 derece arasıdır. Ancak aldığınız yeşil çayın türüne göre bu değer değişebilir. Japon yeşil çayları daha yüksek ısı isterken yasemin gibi kokulu çaylar daha düşük sıcaklıklarda demlenmelidir.

Yeşil çay için ideal demlenme süresi yeşil çay yaprakları için 2-4 dakika, poşet çay için 1-3 dakika arasıdır.

Beyaz Çay

Çok hassas yapıya sahip olduğu için kaynama noktasının altında demlenmelidir. 70 derece su sıcaklığı demlemek için idealdir. En güzel çay tadı yakalamak için bu sıcaklığa dikkat edin. Demlikte kabarcıklar oluşmaya başlayınca ocağı kapatın ve bir süre dinlendirin.

Beyaz çay için ideal demleme süresi beyaz çay yaprakları için 2-3 dakika, poşet çay için 30-60 saniyedir.

Pu-erh Çayı

Dünya çapında kabul gömüş şifa veren bir çaydır. Çin kaynaklıdır. Bu çayı demlemeden önce çay yaprakları iki kez çalkalanır. İdeal su sıcaklığı ise 95 derecedir.

Demleme süresi yaprak ve poşet çay için 2-4 dakika arasıdır.

Oolong Çayı

İdeal su sıcaklığı 85-90 derecedir. Oolong çayı demlemek için yaprakları 5-7 dakika, poşet çayı 3-5 dakika arası demleyin.

En Sevilen Dünya Çaylarını Sizinle Buluşturuyoruz!

Dünyanın dört bir yanında yetişen bitki çaylarını deneyimlemek ister misiniz? Muhiku olarak sizi ve sevdiklerinizi her ay dünyanın çeşitli bölgelerinden özenle seçtiğimiz bitki çaylarıyla buluşturarak doğayla birlikte evinize misafir oluyoruz.

Gerek siz gerekse çay tutkunu sevdikleriniz için tasarladığımız kutularda geleneksel hediyelerden sıyrılıp hem kendinize vakit ayırabileceğiniz hem de onların hayatının farklı alanlarına dokunup kendilerini özel hissedecekleri yenilikçi çözümler geliştirdik. Muhiku ile bugüne kadar özel günlerde tercih ettiğiniz hediye seçeneklerinden sıyrılarak kendinize ve sevdiklerinize harika bir Dünya Çayları Kutusu hediye edebilirsiniz.

Dünya Çayları Kutusu’nun içerisinde lezzetiyle hemen favoriniz olacak roobios, jasmine pearls, blooming (jasmine rose), hibiskus ve Lady Grey çayları bulunuyor. Her damak tadına hitap edecek seçkimizi kendinize deneyimleyebileceğiniz gibi sevdiklerinize de armağan edebilirsiniz.

Şimdiden afiyet olsun!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

Yeşil Çay, Green Tea
Daha Fazla

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir?

Yeşil çay, Camellia Sinensis yapraklarından oksidasyon işlemi olmadan kullanılan bir çay türüdür. İlk üretimi Çin yapmıştır. Ancak yıllar…