Dua Çiçeği Nedir?
Dua çiçeği yani Calathea, kalın yaprakları ve şık görüntüsüyle ev ve ofis dekorasyonunu tamamlayan bitkiler arasında yer alır. Görünümüyle yarattığı etkinin yanı sıra ortama ferahlık da sağlar.
Sabah açılıp akşam kapanan yapraklarıyla dikkat çeken dua çiçeği, egzotik görünümlü bir bitkidir.
Son yılların en popüler saksı çiçekleri arasında yer alan dua çiçeğinin; Calathea Whitestar,Calathea Makoyana, Calathea Orbifolia, Calathea Triostar,Calathea Triostar, Calathea Ornata, Calathea Medallion, Calathea Crocata ve Calathea Suprisestar gibi farklı türleri vardır.
Dua Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Dua çiçeği; nemli, sıcak ve hafif esintili yerlerde konumlandırıldığı ve uygun gübre kullanıldığında en iyi şekilde büyür.
Diğer yandan toprak drenajının kötü olması, bitki köklerinin çürümesine ve bitkinin ölmesine neden olabilir. Çok fazla güneşe maruz kalması durumunda bitkinin yapraklarında kahverengi lekeler ortaya çıkabilir.
Dua çiçeği az ışıkta yetiştirilebilir ve doğrudan güneş ışığı almayan ortamlar için uygundur. Bitkinin üzerine doğrudan güneş ışığı geldiği durumlarda rengi solabilir ve yaprakları yanabilir. Bu nedenle, doğrudan güneş ışığı almayan yerler seçilmelidir.
Dua çiçeğinin toprağı besin ve organik madde bakımından zengin ve drenajı iyi olmalıdır. Saksı toprağı olarak satılan karışımlar genelde yeterli olsa da, torf ve perlit gibi malzemeler kullanılarak toprak drenajı artırılabilir.
Toprağın üst kısmının kuruması, dua çiçeğinin sulama zamanının geldiğini gösterir. Bitkinin büyüdüğü ilkbahar – yaz aylarında daha sık sulama yapılmalıdır.
Kuru toprakta oturan ve uzun süre sulanmayan dua çiçeği uzun süre hayatta kalamaz. Toprak çok ıslak olduğunda ise mantar sorunu görülebilir. Çok az ya da aşırı sulama nedeniyle çiçeğin yaprakları dökülebilir.
Dua çiçeği için ideal ortam sıcaklığı 18 ila 30 derece arasında değişir. Havanın soğuk olduğu aylarda kapı ve pencere kenarlarına konulmaması önemlidir.
Aksi takdirde yaprakları zarar görebilir. Dua çiçeği nemi çok sevdiğinden havanın çok kuru olmasından etkilenir.
Dua Çiçeği Özellikleri
Geniş yapraklı çiçekler arasında yer alan dua çiçeğinin en az 50 türü vardır. Yeşil ve kırmızı tonlarına sahip geniş yapraklı tür, en çok görülen dua çiçeği türüdür.
Bakımının doğru yapılması hâlide yaprak genişliğinin açıldığı ve boyunun uzadığı görülebilir. Dua çiçeği yaz aylarında gelişir ve yaprak renkleri daha canlı bir hâl alır.
Dua çiçeğinin üçgen şeklindeki yaprakları güneş ışığında açılıp kapanır. Çiçeğin türüne göre yapraklar ve çiçekler pembe, mor ya da beyaz gibi farklı renkler alabilir.
Sulama ihtiyacı olan bir bitki olmasına karşın aşırı sulamaya bağlı olarak bitkinin kökleri zarar görebilir. Dayanıklı bir yapıya sahip olan ve parlak ışıkta daha iyi gelişen dua çiçeğinin iyi drenajlı toprakta yetiştirilmesi gerekir.
Dua Çiçeği Anlamı
Dua çiçeği, dünya genelinde farklı isimlerle anılan bir bitkidir. Tahminen 16.yüzyılda keşfedilmiş olan ve günümüzde sıkça tercih edilen dua çiçeği, ismini karakteristik özelliklerinden alır.
Buna bağlı olarak dua çiçeğinin anlamı da kültürlere ve coğrafyalara göre farklılık gösterebilir.
Dua çiçeği şekil itibarıyla dua eden bir kişiyi sembolize ettiğinden pek çok kişi için umut etmek, duaları ve dilekleri ifade etmek anlamına gelir.
Dua çiçeği bazı kültülerde aşkın sembolü olarak nitelendirilir. Özellikle pembe ya da mor çiçeklerinin romantizm ve sevgiyi ifade ettiği ifade edilebilir.
Dua Çiçeği Kaç Günde Bir Sulanır?
Dua çiçeği nemi seven ve fazla neme gereksinim duyan bir bitkidir. Toprağı belirli aralıklarla kontrol edilmeli ve toprağın tüm yüzeyine eşit bir şekilde su verilmelidir.
Ortamın çok kuru olması hâlinde bitki sıklıkla nemlendirilmelidir. Özellikle yaz aylarında, nem ihtiyacını karşılamak için dua çiçeğinin yapraklarına su püskürtülmelidir.
Dua çiçeğinin yaprakları nemsiz kaldığında kıvrılabilir ve yapraklarda kahverengi lekelenmeler ortaya çıkabilir. Yaprakları nemli bezle düzenli olarak silmek, bitkinin sağlıklı olmasını sağlayabilir.
Dua çiçeğinin toprak yüzeyi tam kurumadan, haftada 1 kez sulanması önerilir. Ayrıca, çiçeğin toprağının kurumamasına özen gösterilmelidir.
Sulama sırasında dinlendirilmiş su kullanılmalıdır. Doğrudan soğuk su yerine, ılık ve dinlendirilmiş su tercih edilmelidir. Sulama yapıldıktan sonra ise saksının tabağında biriken sular dökülmelidir.
Dua Çiçeği Evde Yetişir mi?
Dua çiçeği evde yetişir. Hatta iç mekânda bakılabilecek en güzel tropik bitkilerden biridir. Kendine özgü desenlere sahip yapraklarıyla iç mekân dekorasyonunda özel bir yer tutar.
Gündüzleri düz, geceleri ise dua eden eller gibi kıvrık duran dua çiçeği, iç mekânlarda 30 cm yüksekliğe kadar erişebilir.
Dua Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Dua çiçeği, eldeki mevcut bitki kullanılarak çoğaltılabilir. Bunun için bazı adımları izlemek gerekir. Saksısını değiştirmek için topraktan çıkarılan dua çiçeğinin köklerindeki toprak hafifçe sallanır.
Kökler ayrılıp birkaç küçük bitkiye bölünür. Yetiştirilecek her yeni bitkinin köklerinin sağlam olduğundan emin olmak gerekir.
Bunlar ayrı olacak şekilde ve çok derin olmayan saksılara koyulmalıdır. Bitkiler yeni sürgünler verene dek ilk birkaç hafta boyunca ortamın sıcak ve nemli olması sağlanmalıdır.