Demli Çay Nedir? Demli Çayın Sağlığa Zararları Nelerdir?

Demli Çay, Brewed Tea

Demli çay ülkemizde sudan sonra en çok tüketilen içecektir. Sabah kahvaltısından akşam yemeklerine kadar geniş bir tüketim alanına sahiptir. Siyah çay, beyaz çay ve yeşil çay aynı bitkiden elde edilirken ülkemizde en çok siyah çay tüketilmektedir.

Siyah çayın diğer çaylara göre deminin ve tadının farklı olması bitki yapraklarının daha fazla oksitlenme geçirmesidir. Fazla oksitlenme geçiren çay yapraklarının ise besin değeri azalmaktadır. Demli çay koyu renkli pigment ve polifenoller açısından oldukça zengindir. Bunlar antioksidan bakımından zengindir; Polifenoller sayesinde bağışıklık sistemi güçlenmekte, kolesterol azalmaktadır.

Demli çay tüketmek insanların kişisel tercihlerine dayalıdır. Aşırı çay tüketen insanların içtikleri çaya alışması onları daha koyu çay içmeye yönlendirmektedir. Bu bağımlılığa karşı durmak için demli çay içmekten uzak durmalısınız.

Demli çay başta demir olmak üzere vücudunuz için gerekli olan minerallerin emilmesine engel olmaktadır. Bu durumu ortaya çıkaran şey ise çaya renk veren maddenin bağırsaklardaki emilmeye hazır minerallerin önünde set görevi görerek emilimi engellemesidir. Vücudun ihtiyacı olan besinlerin emilmesini engelleyerek aslında vücuda zarar vermektedir.

Çay, kafein bakımından zengindir. Açık çay yerine demli çay tercih etmenizin sebebi bağımlı olduğunuz kafein ihtiyacından kaynaklanıyor. Sürekli tükettiğiniz demli çay ile yorgunluk hissinizi kısa süreliğine bastırmış oluyorsunuz. Kafeinin etkisi geçtiğinde ise yorgunluğunuz artarak geri dönüyor.

Yani demli çay içerek kendinizi bir kısır döngü içine hapsetmiş oluyorsunuz. Bunun  yerine açık çay tercih ederek hem ihtiyacınız olan gerçek enerjiyi alırsınız hem de bu kısır döngüden kurtulmuş olursunuz.

Kafeinli ve kafeinsiz seçenekleri bulunan birbirinden lezzetli dünya çaylarını keşfedin!

Yüksek tansiyon hastalarının ve düzenli kafein alan kişilerin demli çay içmeleri önerilmemektedir. Aksi takdirde tansiyon yükselmesine neden olur. Ancak düzenli kafein almayan kimselerde bu durum geçici olarak ortaya çıkar. Bir süre sonra tansiyon normal seyrine döner.

Tükettiğiniz çayın tansiyonunuzu etkileyip etkilemediğini bulmak için çay içeceğiniz zaman 40 dakika önce ve sonra tansiyonunuzu ölçün. Bu şekilde tansiyonunuzun kontrolünü sağlayın.

Çay Demleme, Tea Brewing

Demli Çayın Zararları Nelerdir?

Demli çayın vücumuza etkilerini gelin tek tek inceleyelim. Eğer siz de gün içinde çok fazla çay tüketiyorsanız artık daha dikkatli olabilirsiniz.

Hamile Kalma İhtimalini Azaltır

Hamile kalmak isteyenlerin kafeinden uzak durması gerekir. Bu da demli çayda oldukça fazladır. Ayrıca gebelik ve emzirme dönemindeki kimseler de bebeklerinin sağlığını riske atmamaları için tüketmemeliler.

Dişlere Etkisi

Dişlerinizde sarılık ve leke görmek istemiyorsanız demli çaydan uzak durmalısınız. Eğer böyle bir probleminiz varsa çayınızı içtikten sonra bir bardak su alın ve ağzınızı gargara ile temizleyin.

Aç Karnına Tüketilirse

Aç karnına tüketildiğinde tansiyonu yükseltmektedir.  Ancak yapılan araştırmalarda yemek sırasında tüketilen demli çayın tansiyonu etkilemediğini ortaya koymuştur.

İnsülin Direnci Artar

Eğer karaciğer hastalığınız varsa demli çay tüketmemeye özen gösterin. Karaciğer ve pankreasınız gerektiği gibi çalışmıyorsa bu durum insülin direnciniz olduğunu gösterir.

Vücudun Su İhtiyacı Artar

Çay içenler çok fazla su ihtiyacı yaşamazlar. Ancak çay, vücudun su ihtiyacını karşılamamaktadır. Aksine vücuttaki suyu dışarı atmaktadır. Bu yüzden daha fazla su içmeye dikkat etmek gerekir.

Ödem ve Şişkinlik Sebebi

Kilonuzda sürekli belirgin değişiklikler yaşıyorsanız bunun nedeni vücudunuzda ödem olmasıdır. Günde dört fincan çay tüketip iki litre su içmiyorsanız vücudunuz ödem ve şişkinliklere açık hale gelecektir.

İdrar Problemi

Kafein kişinin mesanesine baskı yaparak idrar yapma ihtiyacını artırmaktadır.

Böbrek Sıkıntıları

Demli çay böbreklerde taş oluşumuna zemin hazırlamaktadır.

İshal

Günlük limitten fazla alına demli çay sindirim sistemini uyarır ve ishale neden olur.

Mide Rahatsızlığı

Aşırı çay tüketimi midenizin asit üretmesine neden olur. Ülser, gastrit, hastalarının demli çaydan uzak durmaları gerekmektedir.

En Faydalı Dünya Çaylarını Sizinle Buluşturuyoruz!

Dünyanın dört bir yanında yetişen çay bitkilerini deneyimlemek ister misiniz? Muhiku olarak sizi ve sevdiklerinizi her ay dünyanın çeşitli bölgelerinden özenle seçtiğimiz bitki çaylarıyla buluşturarak doğayla birlikte evinize misafir oluyoruz.

Gerek siz gerekse çay tutkunu sevdikleriniz için tasarladığımız kutularda geleneksel hediyelerden sıyrılıp hem kendinize vakit ayırabileceğiniz hem de onların hayatının farklı alanlarına dokunup kendilerini özel hissedecekleri yenilikçi çözümler geliştirdik.

Muhiku ile bugüne kadar özel günlerde tercih ettiğiniz hediye seçeneklerinden sıyrılarak kendinize ve sevdiklerinize harika bir Dünya Çayları Kutusu hediye edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

Çay demleme, Tea Brewing
Daha Fazla

French Press İle Çay Nasıl Demlenir?

İçindekiler Gizle Çay Nasıl Demlenir?Nane Limon ÇayıZencefil, Bal ve Karanfil ÇayıAyva ÇayıBitki Çayı Alırken Dikkat Edilmesi GerekenlerEn Sevilen…
Yeşil Çay, Green Tea
Daha Fazla

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir?

Yeşil çay, Camellia Sinensis yapraklarından oksidasyon işlemi olmadan kullanılan bir çay türüdür. İlk üretimi Çin yapmıştır. Ancak yıllar…
berry-punch-cayi
Daha Fazla

Berry Punch Çayı Özellikleri Nelerdir? Nasıl Demlenir?

İçindekiler Gizle Berry Punch Çayı FaydalarıAntioksidan DeposudurKilo Vermeye YardımcıdırBeyni KorurKansere Karşı KorurKemikleri KorurDiş Sağlığında EtkilidirCildi KorurMikroplarla SavaşırSakinleştirirSindirimi DesteklerSoğuk…