Değerli Taşlar Listesi – Değerli Taşların İsimleri, Özellikleri ve Anlamları

degerli-taslar-listesi-degerli-taslarin-isimleri-ozellikleri-ve-anlamlari-muhiku-blog

Değerli taşlar, yüzyıllardır insanlığın ilgisini çekmiştir. Bu mistik, doğal ve zarif oluşumlar benzersiz şekilleri, parlak görünümleri ve renkleriyle hep göz kamaştırıcı olmuşlar.

Değerli taşların her biri birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Örneğin; elmasın göz kamaştıran ışıltısı, yakutun sıcacık kırmızı rengi, safirin derin mavisi, zümrütün ise canlı yeşil rengi insanların estetik zevkine ve hayal gücüne hep hitap etmiştir.

Biz de hazırladığımız değerli taşlar listesi ile doğanın renkli ve benzersiz eserlerine doğru keyifli bir yolculuğa çıkacağız. İşte, tabiat ananın en güzel eserleri olan doğal taşlar ve özellikleri.

Değerli Taşlar İsimleri ve Özellikleri

Doğada farklı özelliklere sahip pek çok taş bulunmaktadır. Her birini farklı kılan en az bir özelliği var. İşte, en değerli taşlar sıralaması ve özellikleri:

1. Elmas

degerli-tas-elmas

İlginizi Çekebilir: Zarif ve Şık Aksesuarlar

Karbonun yoğun basınç ve sıcaklık altında kristalleşmesiyle elmaslar oluşur. Mücevherler arasında en değerli taşlardan biridir.

Elmasların renksiz olanları idealdir. Ancak yeryüzünde farklı renklere sahip elmaslar da vardır. Genellikle madenlerde, nehir yataklarında ve kumullarda bulunurlar.

Elmasların fiyatı ise taşın kalitesine göre değişir. Bu değerli taşın kalitesi de berraklığına, rengine, kesimine ve karatına göre değişiklik gösterir. Elmaslar içinde en değerli olanları ise büyük, berrak ve renksiz olanlardır.

Bugün Topkapı Sarayı’nda yeryüzünün en büyük elması diyebileceğimiz Kaşıkçı Elması bulunmaktadır. 86 karatlık bu elmas büyük olmasının yanı sıra etrafında işlenen elmaslar sayesinde daha gösterişli hale getirilmiş.

2. Kırmızı Yakut

degerli-tas-yakut

Alüminyum oksit minerallerinin kristalleşmesiyle oluşan yakutlar, içinde bulunan krom sebebiyle kırmızı renge sahipler. Dünyada nadir bulunan değerli taşlardan biridir.

Genellikle Rusya, Sri Lanka, Myanmar ve Tayland gibi ülkelerde çıkarılırlar. Renk ve berraklık ise yakutların değerini belirleyen en önemli faktörlerdir.

Yakutların diğer bir özelliği ise güzelliği, aşkı ve asaleti simgelemeleri. Bu sebeple hükümdarlıklarda da sıkça kullanılan değerli taşlardan olmuşlardır.

Genel itibariyle yüzük, gerdanlık ve büyük broşlarda kullanılırlar.

3. Mavi Safir

degerli-tas-safir

Korindon mineralinin kristalleşmesiyle meydana gelen safir, şüphesiz değerli taşlar arasındaki en gizemli olan taştır. Ona mavi rengini verense içinde bulunan demir ve titanyum mineralleridir.

Genel itibariyle Madagaskar, Tayland, Myanmar ve Sri Lanka gibi ülkelerde çıkarılmaktadır. Safirlerin değerini etkileyen faktörler ise; rengin berraklığı, kesimi ve kökeni şeklindedir.

Bu taş “Mavilerin Efendisi” olarak anılmaktadır. Doğada mavi renginin farklı tonlarında bulunabilirler. Açık mavi safirler dişi, koyu mavi safirler ise erkek safir olarak isimlendirilmektedir.

Elbette mavi safir dışında farklı renklere sahip safirler de bulunmaktadır. Mücevherat sektöründe de gerek mavi rengi, gerek farklı renkleri kullanılmaktadır.

4. Yeşil Zümrüt

degerli-tas-zumrut

Beril minerallerinin kristalleşmesiyle meydana gelen zümrütler, içinde bulunan krom ve vanadyum mineralleri sayesinde yeşil renge sahip olurlar. Detaylı, hassas ve işlemesi zor bir taştır. Bu sebeple de “Taşların Kraliçesi” olarak anılmaktadır.

Dünyada en çok çıkarıldıkları ülkeler arasında; Kolombiya, Brezilya, Zimbabve ve Zambiya gibi ülkelerdir. Zümrütlerin değeri ise yeşil rengin doygunluğuna ve koyuluğuna, berraklığına ve çatlaksızlığına göre değişir. Zümrüt ne kadar koyu renge sahipse, pürüzsüzse ve berraksa o kadar değerli olur.

Yine diğer taşlarda olduğu gibi mücevherat sektöründe kullanılmaktadır. Özellikle yüzükler ve gerdanlıklarda sıklıkla kullanıldığını görürüz. Hatta meşhur Hürrem Sultan yüzüğünde kullanılan taş da zümrüttür.

5. Pırlanta (Renksiz)

degerli-tas-pirlanta

Pırlantalar, karbonun yüksek basınç ve sıcaklık altında kristalleşmesiyle meydana gelirler. Kadınlar arasında oldukça popüler bir taştır. Elmasın kesilmesi ve parlatılmasıyla elde edilirler.

Diğer değerli taşlara göre daha ulaşılabilir olması sebebiyle mücevherat sektöründe sıklıkla tercih edilmektedir. “Elmasın Yavrusu” olarak da anılmaktadır. Ana pırlanta madenleri dünyada genel itibariyle Afrika, Avustralya, Rusya ve Kanada’da bulunmaktadır.

Pırlantanın değeri ise 4C kuralına göre belirlenmektedir. Bu kurallar şu şekilde:

  • Cut (Kesim)
  • Carat (Karat)
  • Clarity (Berraklık)
  • Color (Renk)

Pırlanta satışının kolay yapılabilmesi için sektörde farklı sınıflara ayrılmıştır. D sınıfı pırlantalar en değerli olanlardır. Dolayısıyla en nadir pırlantalar arasında yer alırlar. Z sınıfına doğru ise pırlantanın değeri azalır.

6. Zirkon

degerli-tas-zirkon

Silikat minerallerinin kristalleşmesiyle meydana gelen zirkonlar, doğada farklı renklerde bulunabilirler. Dünyada genel itibariyle Sri Lanka, Tayland, Avustralya, Kamboçya ve Mozambik gibi ülkelerde çıkarılmaktadır.

Yine bu taşın değerini de rengi, kesimi ve berraklığı belirler.

7. Kuvars

degerli-tas-kuvars

Silikon dioksitin kristalleşmesiyle oluşan kuvarslar; ametist, citrin ve roze kuvars çeşitleriyle bilinmektedir. Dünyada genellikle Brezilya, Madagaskar, ABD, Rusya ve Çin gibi ülkelerde çıkarılırlar.

Kuvarsların değeri de diğer taşlarda olduğu gibi rengine, berraklığına ve kesimine göre değişir. Mor renkli kuvarslar en değerli kuvarslardır.

8. Turmalin

degerli-tas-turmalin

Kompleks bir bor minerali grubundan gelen turmalin taşı, doğada farklı renklerde bulunabilir. Turmalin taşının rengi dıştan içe doğru değişmektedir. Bu sebeple de “Gökkuşağı Taşı” olarak da anılmaktadır.

Bu taş Afganistan, Brezilya, Nijerya ve Mozambik gibi ülkelerden çıkarılmaktadır. Genel itibariyle dekorasyon alanında kullanılmaktadır.

9. Opal

degerli-tas-opal

Doğada farklı renklerde bulunan opallar; Avustralya, Meksika, Brezilya ve Etiyopya gibi ülkelerde çıkarılmaktadır. Siyah renkli opal en nadir görünendir. Bu sebeple siyah opal taşı diğer renklere göre daha değerlidir.

Opaller özellikle kolye ve bileklik yapımında kullanılırlar ve enerjisi olduğuna inanılan taşlar arasında yer alırlar. Meditasyonda da sıklıkla kullanılan bu taş; kişilerin üzerindeki negatif enerjiyi temizler ve duyguların dengelenmesine yardımcı olur.

10. Akuamarin

degerli-tas-akuamarin

Mavinin en güzel tonuna sahip olan akumarin taşı, beril mineralinin bir çeşidinden oluşmaktadır. İçeriğinde bulunan demir bu taşa mavi rengini verir. Büyük bir kısmı Brezilya’dan çıkarılmaktadır. Ancak Pakistan, Nijerya ve Mozambik gibi ülkelerden de çıkarılır.

Görünüşü okyanusu andırdığı için “Denizkızı Taşı” olarak da anılmaktadır. Yine bu taşında insan enerjisi ve sağlığı üzerinde etkileri olduğuna inanılır.

Özellikle güven duygusunu geliştirir, vakti dolmuş enerjinin temizlenmesini sağlar ve mutluluk getirdiğine inanılır.

11. Tanzanit

degerli-tas-tanzanit

Bir zoisit minerali olan kalsiyum alüminyum hidroksil sorosilikattan oluşan bu taş, sadece Tanzanya’dan bulunmaktadır. Adını da çıkarıldığı ülkeden almıştır. Özellikle Tanzanya’nın Merenani bölgesinde bulunmaktadır.

Bu taş “Mavi Zoisit” olarak da anılmaktadır. Yine insan enerjisine iyi gelen taşlardan biridir.

Özellikle negatif enerjiyi pozitif enerjiye dönüştürdüğüne inanılmaktadır. Diğer taraftan stresi azaltır ve sakinleştirici bir etkisi vardır.

12. İnci

degerli-tas-inci

Yumuşak dokulu bir deniz kabuğunun içinde yaşayan salyangozun savunma mekanizması sonucu oluşan inciler, denizin derinliklerinden çıkarılan değerli taşlar arasında yer alır. Mücevherat sektörünün gözde parçalarından biridir. Zarif ve şık bir görünüme sahip olan bu taş çoğunlukla kolye, küpe ve saç aksesuarı yapımında kullanılır.

Çoğunlukla Japonya, Çin, Avustralya ve Tahiti’den çıkarılmaktadır. İncilerin değeri ise; boyutuna, parlaklığına, şekline, yüzey kalitesine ve rengine göre değişir. Özellikle iri, yuvarlak, parlak ve az kusurlu olan inciler daha değerlidir.

Değerli Taşlar ile İlgili Merak Edilenler

Yukarıda doğada kendiliğinden var olan farklı taş çeşitlerine ve özelliklerine değindik. Bu başlık altında da bu taşlarla ilgili en çok merak edilen soruların cevaplarını derledik. İşte, en çok merak edilen sorular ve cevapları:

Değerli Taşlar Nerelerde ve Nasıl Bulunur?

degerli-taslar-nerelerde-ve-nasil-bulunur

Değerli taşlar, genel itibariyle özel jeolojik koşullar altında oluşurlar. Yeryüzünde bu koşullar belirli bölgelerde yoğunlaşmıştır.

Örneğin; elmaslar genel itibariyle Afrika, Avustralya, Rusya ve Kanada gibi ülkelerde bulunurlar. Zümrütler ise Kolombiya, Zimbabve ve Zambiya gibi ülkelerden çıkarılır.

Taşların yoğun olarak bulunduğu yerlerde özel çalışmalar yapılır. Burada kurulan madenlerde işçiler taş arayışına girerler ve bunu yaparken teknolojiden de faydalanılabilir.

Dünyadaki En Değerli Taş Nedir?

dunyadaki-en-degerli-tas

Dünyanın en değerli taşı elmas olarak kabul edilir. Yüksek sıcaklık ve basınç altında karbonun kristalleşmesiyle oluşan bu taş özellikle doğada nadir bulunması sebebiyle oldukça değerli. Diğer taraftan oluşum süresi de diğer taşlara göre daha uzundur. Esasında bu taşı nadir kılan da bu özelliğidir. Lüksün ve zenginliğin sembolü olan bu taş pazardaki talep sebebiyle değerini gün geçtikçe arttırmaktadır.

En Güçlü Taş Nedir?

en-guclu-tas-nedir

Doğanın en güçlü taşları arasında da elmas ilk sırada yer alıyor. Hatta doğadaki en sert malzemelerden biri. Mohs sertlik ölçeğinde de 10 değerine sahip.

Bu özelliği elmasın dayanıklılığını ve sertliğini kanıtlıyor. Ayrıca sert ve dayanıklı olması sebebiyle kırılmalara ve çizilmelere karşı oldukça dayanıklı.

Bu özellikleri elmastan pek çok endüstride yararlanılmasını sağlamış. Özellikle mücevherat ve endüstriyel kesme alanlarında sıklıkla kullanılmaktadır.

Safir mi Daha Değerli Zümrüt mü?

safir-mi-daha-degerli-zumrut-mu

Safirlerin ve zümrütlerin değerleri belli faktörlere göre değişkenlik gösterir. Dolayısıyla hangisinin değerli olduğu bu özelliklere göre değişir.

Ancak genel itibariyle safir mavi rengi ve nadir bulunması sebebiyle zümrütten daha değerlidir. Ancak yüksek doygunlukta yeşil renge sahip bir zümrüt safirden daha değerli olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir