Özellikle son yıllarda sık sık duymaya başladığımız decaf kahve hakkında doğru yanlış pek çok bilgi var. Özellikle sanal alem bu konuda oldukça zengin. Bu sebeple bu içeriğimizde decaf kahveyi tüm doğrularıyla size aktarmaya çalışacağız. Siz kahvesever okurlarımıza keyifli okumalar dileriz.
Kahve dünya üzerinde tüketilen en popüler içeceklerden biri. İçerdiği kafeinden ötürü sinir sistemini uyarır. Birçok insan kahve içmeyi sevmesinin yanında kafein alımını sınırlandırmak ister. Bir bardak kahvede (yaklaşık 220 ml) 5 mg kafein bulunur.
Kafeinden uzak durmak isteyen insanlar için decaf kahve mükemmel bir alternatif. Kafein, 19. Yüzyılda Alman kimyacı Friedlien Ferdiand Runge tarafından keşfedilmiştir. Kafeinin ilk kez ayrılma işlemi Kaffee Hag adlı şirketin sahibi Alman Ludwig Roselius tarafından yapılmıştır.
Decaf kahve her ne kadar kafeinsiz gibi gözükse de her ayırma işleminden sonra bir miktar kafein kalmaktadır. Kahvenin barındırdığı kafeinin %97’si ayrıştırılmaktadır. Kafeinin ayrıştırılmasının birçok yolu vardır. Bunların içinde su, organik çözücüler ve karbondioksit vardır.
Kahve çekirdekleri kafeinden ayrışana kadar yıkanır. Kafeini ayrıştırmanın bir diğer yolu ise İsviçre su prosesi olarak tanınan karbondioksit veya kömür filtresi ile çıkarılmasıdır. Kahve çekirdekleri kavrulmadan ve öğütme işlemine girmeden kafeinden ayrıştırılır. Kafeinden ayrılan kahve çekirdekleri kullanılan yönteme göre renk, tat, koku değiştirebilirler.
Kafeine karşı hassasiyeti olan insanlar ya kafeinsiz kahve tüketmeli yada alternatif içeceklere yönelmelidir. Aşırı tüketilen kafein sinir sistemini etkiler. Huzursuzluk ve kaygı verir. Uyku problemlerine yol açar.
Bazı kimseler için kafein kısıtlaması gerekebilir. Hamile olan veya emziren kadınların kafein alması kısıtlanmalıdır. Çocuklar, ergenler, uyku ve kaygı problemi yaşayan kimseler için de kafein kısıtlaması gerekir.
Muhiku’nun dünyanın farklı yerlerinden seçtiği 5 farklı kahve çeşidiyle eşsiz bir lezzet yolculuğuna çıkın! Gerek kendinize, gerek ise sevdiklerinize Dünya Kahveleri Kutusu ile lezzet dolu bir kutu armağan edin!
Decaf Kahvenin Sağlığa Faydaları
Kahvenin içeriğinde pek çok yararlı bileşen bulunmakta. Bu sebeple besleyici özelliği oldukça yüksek. Aynı şekilde decaf kahvenin de pek çok faydası bulunuyor. Öyleyse kafein yönünden oldukça temiz olan bu kahvenin faydalarına bir bakalım.
Diyabet, Karaciğer Hastalıkları Ve Erken Ölüm Riski
- Günlük düzenli tüketilen kafeinsiz kahve Tip 2 Diyabet riskini %7 oranında azaltmaktadır.
- Kafeinsiz kahve karaciğer enzim seviyelerini düşürerek koruyucu bir kalkan olmaktadır.
- Decaf kahve, erken ölüm riskini, inme ve kalp rahatsızlıklarından kaynaklı ölümleri az da olsa azaltmaktadır.
Yaşlanma Ve Nörodejeneratif Hastalıklar
- Kafeinsiz kahve, yaşa bağlı zihinsel gerilemelerde olumlu etkilere sahiptir.
- Kafeinsiz kahve beyindeki nöronları koruyarak Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıklara karşı koruyor.
- Uykusuzluk gibi rahatsızlıkları tedavi etmede yardımcıdır.
- Yapısındaki fosfor sayesinde hafızayı kuvvetlendirir.
Mide Ekşimesi ve Rektum Kanseri Riski
- Kahvenin önemli yan etkilerinden birisi mideyi ekşitmesi veya reflüye sebeb olmasıdır. Ancak kafeinsiz kahve bu yan etkileri en aza indirmektedir. Normal kahvelere göre daha az geri asit salgılanmasına neden olur.
- Düzenli olarak günde iki bardak kafeinsiz kahve rektum kanseri riskini %48’e kadar azaltmaktadır.
Decaf Kahve ile İlgili Doğru bilinen Yanlışlar
İçeriğimizin giriş kısmında da değindiğimiz gibi decaf (kafeinsiz) kahve hakkında bilinen pek çok yanlış var. Bu sebeple bu konuya da değinmek ve bu kahvenin de esasında diğer kahve çekirdeklerinden çok da farklı olmadığını söylemek isteriz.
Decaf Kahve Kimyasal İşlemlere Maruz Kalır
Kafeinsiz kahve Etil Asetat ve Metilen Klorür kimyasalları ile yapılıyor. Ancak Etil Asetat, etanol ve asetik asit esteridir. Meyve ve şaraplarda bulunur ve parfüm yapımında kullanılır. Matilen Klorür ise kahvenin kavrulma aşamsında tamamen yanarak yok olur.
Decaf Kahvede Kafein Yoktur
Kahve çekirdeklerinin kafeinden ayrışma işlemi kafeini büyük oranda yok eder. Ancak çok az miktar da olsa kafein kalmaktadır. 220 ml fincanda 5 mg kafein kalmaktadır.
Decaf Kahvenin Tadı Kötüdür
Modern kafeinsizleştirme prosedürlerinin gelişmesi ile firmalar kaliteli ve özel kahve çekirdeklerinden kahve hazırlamaya yönelmişlerdir. Hangi kahve türü olursa olsun kalitesiz kahveyi ortaya çıkaran etmenler ucuz ve kalitesiz kahve kullanımıdır.
Koyu Kavrulması Decaf Olmasını Artırır
Kahvenin kavrulma derecesi kahvenin içindeki kafeini etkilememektedir. Kahvenin koyu kavrulması içindeki Sitrik Asit gibi asitleri etkiler.
Baristalar Decaf Kahve Tüketmezler
Baristalar çalışma saatlerinde hazırladıkları kahveler aracılığı ile yeterince kafein almaktadırlar. Hatta aldıkları kafein baristaları rahatsız edecek seviyeye kadar ulaşabilmektedir. Benzer şekilde profesyonel kahve uzmanları da tattıkları kahveleri içmemektedirler. Sadece dillerinden emilen kafein bile rahatsızlık derecesine kadar ulaşabilmektedir.
Aradığınız o lezzete Mithra Coffee’den ulaşabilirsiniz. Mithra Coffee’nin Guatemala decaf kahvesi size lezzet dolu bir kahve deneyimi sunuyor.
Decaf kahve nasıl yapılır sorusuna bir blog yazımız ile cevap vermek isteriz. Evde filtre kahve demleme yöntemleri başlıklı blog yazımızdan yardım alarak da evde rahatlıkla decaf kahvenizi demleyebilirsiniz.