Damat Bohçası Nasıl Hazırlanır?

damat-bohcasi-nasil-hazirlanir

Damat bohçası, Türk kültürüne ait çok eski bir gelenek olmakla birlikte bugün dahi çok geniş bir çerçevede varlığını sürdüren bir adettir. Değişime en dirençli milletler arasında olan Türkler hâlâ bu tarz geleneklerine sahip çıkmakta ve yaşatmaktadır. Bazı adetler modern dünyanın getirileriyle birlikte değişip dönüşürken birçoğu bu dönüşüme direnç göstermektedir.

Toplumumuzda önemli bir yere sahip olan evlilik kurumunda çiftler evlenmeden önce “nişan” adını verdiğimiz bir davet ile birlikteliklerini duyururlar. Bu davet kimi zaman eş dost arasında gerçekleşebilirken kimi zaman da sadece aile arasında gerçekleşebilir.

Her ne şekilde olursa olsun çiftlerin birlikteliklerini duyurmak için yaptıkları bu davet ile yapılması hoş görülen birtakım adetler vardır. Bunlar arasında en önemlisi gelin ve damat tarafının, evlilik yolunda atılan bu ilk adımı kutlamak adına birbirlerine hediye sunmalarıdır. Buna toplumumuzda “damat bohçası” ve “gelin bohçası” adları verilmektedir.

Damat bohçası, geçmişte farklı şekil ve yöntemlerle hazırlanırken bugün modern dünyaya ayak uydurarak modern yöntemlerle hazırlanmaya başlamıştır. Bizler de bu yazımızda damat bohçasının nasıl hazırlanması ve bohçanın içinde neler olması gerektiği hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağız.

? Nişanlıya hediye olarak erkekler için tasarladığımız erkeğe hediye kutularını inceleyebilirsiniz. Damat bohçası hakkında merak ettiklerinizi öğrenmek için yazının devamını okuyabilirsiniz, keyifli okumalar dileriz.

Damat Bohçası Listesi

damat-bohcasi-listesi

Öncelikle iyi bir bohça hazırlamak istiyorsanız içine neler koyacağınızı önceden bir liste halinde hazırlamanız iyi olacaktır. Hepimizin bildiği gibi bu süreç insanlar için fazla stresli ve heyecanlı geçebilir. Bu nedenle küçük ama önemli ayrıntılar gözden kaçabilir. Siz de neler alacağınızı ve neler yapacağınızı ufak bir liste haline getirirseniz işiniz kolaylaşır. Sizin için hazırladığımız örnek listeye göz atabilirsiniz.

Örnek Liste

  • Bir çift klasik ayakkabı
  • Bir çift spor ayakkabı
  • Bir tane klasik gömlek
  • Bir tane spor gömlek
  • Bir tane kumaş pantolon
  • Bir tane kot pantolon
  • Mendil
  • Bir tane hırka
  • Kışlık ve yazlık pijama takımı
  • İç çamaşırı
  • Çorap
  • Bir çift damat terliği (deri)
  • Saat
  • Cüzdan
  • Kemer
  • Kravat
  • Mendil
  • Parfüm-deodorant
  • Tıraş seti
  • Havlu
  • Banyo lifi

Bir damat bohçasının içerisinde olması gerekenler genel hatlarıyla bu şekildedir. Siz bu listeyi dilerseniz daha uzun tutabileceğiniz gibi daha kısa da tutabilirsiniz. Bunun yanı sıra damat bohçasının yanında damadın annesine ve diğer yakın akrabalarına da bohça hazırlayabilirsiniz. Damadın annesine ve yakınlarına hazırlayacağınız bohçalara ise patik, tülbent, işlemeli havlu gibi küçük hediyeler koyabilirsiniz.

Damat Bohçası Valiz

damat-bohcasi-valiz

Günümüzde damat bohçası hazırlarken genellikle bavul kullanılmaktadır. Damat için alınan her şey bohçaya konulur. Mesela klasik parçalar bir bohçaya; spor parçalar bir bohçaya; kişisel bakım ürünleri bir bohçaya; pijama, terlik bir bohçaya konulur. Her bir bohça özenle hazırlanır.

Hazırlanan bu küçük parçalar damat bohçası valizine güzelce yerleştirilir ki her şey tek bir yerde toplansın. Eğer valiz hazırlamak istemiyorsanız hazır kutulardan da faydalanabilirsiniz. Bohça şeklinde satılan bu kutulara hediyelerinizi yerleştirebilirsiniz. Günümüzde bohçaya alternatif olarak bu tarz süslü kutular da satılmaktadır. Fakat bu kutuların içeriğini yine kendiniz oluşturmanız gerekmektedir.

Damat Bohçası Süsleme

Bohça hazırlama sürecinde gerekli olan her şey hazırlandıktan sonra süsleme aşamasına geçilir. Bu süreçte özel olarak hazırlanmış süslemelerden yararlanabileceğiniz gibi süslemeleri kendiniz de yapabilirsiniz.

Her bir bohça saten kumaşla hazırlanır. Daha sonra hazırlanan bu bohçalar beyaz bir tülle süslenir. Süslemeye damat bohçası görünümü vermek için siyah papyon ve siyah düğmeler de eklenir. Bunun yanı sıra valizi de süslemeniz gerekmektedir. Valizi de yine bohçaları süslediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.

Valizin dışına beyaz bir tül, tülün üzerine siyah papyon ve siyah düğmeler takabilirsiniz. Valizin tutma yerine de kırmızı bir kurdele bağladığınızda damat bohçası valiziniz hazır olacaktır.

Damat Bohçası İçin En Güzel Detaylar Muhiku’da!

erkek-icin-hediye-kutusu

Tüm bu detaylardan ziyade damada sade ve şık bir hediye sunmak istiyorsanız doğru adrestesiniz. Erkeğe Hediye başlığı altında sizin için en uygun kutuyu seçebilirsiniz. Kutuların içerisinde bulunan Pierre Cardin markasına ait çorap ve mendil damat bohçası için en ideal parçalar arasında yer almaktadırlar.

Bunun yanı sıra siyah deri kartlık, Rebul Dark Spice Erkek Kolonyası hoş kokusuyla kutunuza eşlik edecektir. Burada hazır kutulardan satın alabileceğiniz gibi Kendi Kutunu Yap seçeneği ile en uygun parçaları tek bir kutu içerisinde toplayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

karne-hediyesi-ne-alinir-7-karne-hediyesi-fikri
Daha Fazla

Karne Hediyesi Ne Alınır? 7 Karne Hediyesi Fikri

İçindekiler Gizle Okul Öncesi Karne Hediyeleri ÖnerileriSesli KitapBoyama Setiİlkokul Karne Hediyeleri ÖnerileriKitaplı Hediye KutusuOrtaokul Karne Hediyeleri ÖnerileriPatenMüzik AletiLise…