Colombia Supremo, Altamira Kahvesi Özellikleri Nelerdir? Nasıl Yapılır?

colombia-supremo-kahvesi

3. nesil kahve dendiği zaman tabii ki aklımıza ilk Colombia kahvesi geliyor. Colombia kahvesi sadece tek bir çeşit kahve değildir; Colombia, kahvenin yetiştirildiği bölge oluyor ve bu bölgede 7 farklı cins kahve çekirdeği yetişiyor. Bu çekirdeklerin en lezzetlisi tabii ki en çok tercih edilen Supremo ve hemen ardından lezzet sırasına göre Extra, Bogota, Bukaramanga, Cucuta, Exelso ve Narino türleri geliyor. Her kahve çekirdeğinin farklı aroması ve notaları bulunuyor.

Kahve severler olarak en çok tüketilen ve en kolay ulaşılabilen bu kahveler ile ilgili size önemli ayrıntıları ve özelliklerini; bu kahveleri aromaları tam alacağınız şekilde nasıl demleyebileceğinizi anlatmak istiyoruz. Bu yazımızı yazarken Etiyopya kahvesi içiyor olmam bana biraz komik geldi, farklı tatları denemeyi şahsen çok seviyorum. Eğer siz de Colombia sonrasında Etiyopya kahvesi ile ilgili bilgilere göz atmak isterseniz ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

Colombia Supremo Kahvesi Özellikleri

colombia-supremo-kahvesi-özellikleri

Supremo çekirdekleri aroması yoğun kakao ve çikolata tatları barındırır. Asiditesi düşüktür, lezzet olarak sizi yormaz ve çekirdekleri doğru kavrulmuş ise yoğun acı tat vermez. Eğer bu kahveyi içerken çok acı, sert bir tat alıyorsanız çekirdekler kavrulurken yanmıştır.

Kahve çekirdeklerini yakmak genelde 3. nesil kahvecilerde ünlenmiş bir taktiktir. İsim vermeyeceğiz ama eminim ki oralardan en az bir kere sade filtre kahve içtiyseniz (sütlü de içseniz o acılığı alıyorsunuz gerçi) demek istediğimi anlayacaksınız. Bu kahveciler genelde kaliteli kahve çekirdeği yerine karma çekirdek kullanır ve tat farkının anlaşılmaması için kavurma esnasında çekirdekleri yakarlar. Böylece kahve çekirdeğinin aroması yerine acı sert bir kahve tadı alırsınız fakat çekirdekler ne kadar değişirse değişsin her seferinde aynı tatta kahve satışı yapabilirler.

Ara bilgimizin ardından Colombia Supremo kahvesi özellikleri ile devam etmek isterim. Çikolata notaları olan yumuşak içimli bir kahve olduğundan bahsetmiştik. Supremo çekirdekleri sert yapıda olduğu için aroması kolay uçmaz ve uzun süre muhafaza eder. Supremo kahve çekirdekleri Antioquia, Tolima, Çaldaş, Valle del Cauca, Huila, Cauca ve Santander bölgelerinde yetişir.

Altamira Kahvesi Özellikleri

Altamira kahvesini anlatmadan önce peaberry nedir bundan bahsetmemiz gerekir.

Peaberry

Peaberry, mutant kahve çekirdeği olarak da bilinmektedir. Kahve kirazlarından 2 tohum çıkar, bazı kahve kirazlarında ise tek tohum bulunur. Kahve çekirdeklerinin büyüme aşamasında birbirine olan etkisinden mahrum olan peaberry tohumu tek çekirdek olarak ayrılır. İkiz çekirdek olarak da adlandırılan peaberry, normal kahve çekirdeklerinden daha güçlü bir aromaya sahiptir inancı olsa da bunu kanıtlayacak çalışmalar yapılmamıştır. Bir kahve ağacından toplanan çekirdeklerde %5-10 oranında peaberry bulunur.

Aletemira kahvesi, Supremo ile aynı çekirdekleri barındırır fark olarak içerisinde peaberry çekirdekleri de bulunur. Tat olarak elbette küçük bir aroma farkı bulunuyor fakat iki kahveyi yan yana denemediğiniz sürece tat farkı -bence- anlaşılmıyor. Altemira kahvesinin aroması karamel tadına yatkındır. Ekonomik olarak Supremo’dan daha uygun fiyatlı olduğu için çokça tercih edilir.

Supremo ve Altemira Kahveleri Nasıl Demlenir?

filtre-kahve-nedir-nasil-demlenir

Çekirdek kahveleri demlemek için birçok yol bulunsa da ben aromaları en güzel alabileceğiniz ve en pratik yöntemleri anlatacağım. Demleme yöntemi daha yaygın ve pratik olduğu için espresso yöntemini es geçeceğim, evde espresso kahve yapmak nedense kafamda oturmuyor. Kültürümüzde çay demleme köklü bir yere sahip olduğu için olsa gerek kahveyi de demlemek daha uygun geliyor.
Kahve demlemek için suyunuzun tam kaynar olmaması gerekiyor. Suyu kaynattıktan sonra bir iki dakika bekleyerek 85-95 derece civarına inmesini bekleyin. Kahvenizin tadını önemsiyorsanız çeşme suyu kullanmaktan kaçınıp içme suyu kullanmalısınız. Çeşme suyu içerisindeki kireç ve sertleştirici mineraller sebebi ile kahvenizin tadını kötü etkileyecektir.

Kahvenizi alırken taze olduğundan emin olmalısınız, satın alırken çekinmeden ne zaman kavrulup öğütüldüğünü sorun. Çekirdek kavrulduktan sonra kademeli olarak aromasını kaybetmeye başlar, hava almayan paketlerde hatırı sayılır bir süre aromasını korusa da evinizde kahveyi hemen tüketemeyeceğiniz için saklama süresi taze kavrulup çekilen kahvelerde daha uzun olacaktır.

  • Muhiku’nun Önerisi: Kahvenizi alırken nasıl demleyeceğinizi belirterek almalısınız, demleme yöntemine göre çekirdeklerin öğütülme büyüklüğü de değişecektir.

Damıtma

Damıtma yöntemini filtre kağıdı ve huni yardımı ile ya da sadece fitre kağıdı ile dahi yapabilirsiniz. Çok çok pratik bir yöntemdir diyemem ama damıtılarak yapılan kahvelerin aroması güzel çıkmaktadır. Örneğin akşam ya da hafta sonu evinizde lezzetli bir kahve içmek isterseniz kesinlikle damıtma yöntemi ile kahvenizi demleyebilirsiniz. Benim yeni öğrendiğim ve kesinlikle çok memnun kaldığım Hario V60 ekipmanını incelemenizi tavsiye ederim. Bu ekipman ile kahve çekirdeklerinin aroması tam olarak hissediliyor ve demlenme esnasında beklemeye gerek kalmadan içilecek kıvama geliyor. Denediğiniz zaman ne demek istediğimi kesinlikle anlayacaksınız.

French Press

Bu yöntem en pratik kahve demleme yöntemidir diyebiliriz. İşte ya da evde 1-2 dakika içerisinde demleyebilir, toplamda 7-8 dakika içerisinde kahvenizi hazır edebilirsiniz. Bir fincan kahve demlemek için en uygun yöntemlerden biridir. French press fiyatları uygun ve kolay ulaşılabilir olduğu için sıklıkla tercih edilir.

Kahve Makinesi

Çalışma prensibi olarak damıtmanın mekanik hali diyebiliriz. Eğer çok kahve tüketimi yapılıyor ise filtre kahve makinesi uygun bir tercih olacaktır. Kahve tüketimi çok olan yerlerde pratik, hızlı ve lezzetli kahve için sıkça kullanılmaktadır.

Dünya Kahveleri Kapınıza Gelsin!

Siz de Colombia Supremo kahvesi deneyimlemek isterseniz Muhiku hediye kutuları arasında bulunan “Dünya Kahveleri Kutusu”nu keşfedin! Dünya kahveleri kutusu size ve sevdiklerinize dünyanın 5 farklı ülkesinden kahveler sunar. Colombia Supremo, Nikaragua, Kenya, Honduras, Etiyopya kahveleri ile enfes bir kahve tadım deneyimi yaşayabilirsiniz. Her bir paket 50 gramdır. Kargoya verilmeden önce sizler için taze çekilmektedir. Kullanım ömrü paket açıldıktan itibaren 12 aydır. Serin ve kuru yerde saklanması tavsiye edilir. Şimdiden afiyet olsun! 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir