Çin Çayı Çeşitleri Nelerdir?

cin-cayi-cesitleri

Çin çayı işlem yöntemine, renklerine ve tatlarına bağlı olarak türlere ayrılabilir. Bunlar Oolong çayı, Yeşil çay, Beyaz çay, Pu’er çay, sarı çay, koyu çay ve Siyah çaydır. Bu çaylar Camellia Sinensis bitkisinden elde edilmektedir.

Oolong Çayı

Oolong çayı Camellia Sinensis bitkisinden üretilen fermante edilmemiş bir çaydır. Çin, Tayvan ve Japonya gibi ülkeler bu çayı tüketerek bir kültür haline gelmesine katkı sağlamışlardır. Yeşil ve kırmızı çayların harmanlanması ile elde edilen bu Çin çayı en iyi aroma ve tat deneyimi sunmaktadır. Yemeklerden önce veya sonra tüketilen Oolong çayı İpek yolu ile dünya pazarına sunulmuştur. Efsanelere göre Japon kralları ömürlerini hastalık yaşamadan geçirmek için bu çayı tüketirlermiş. Hücreleri yenileme özelliği olan Oolong çayı çilt sağlığına da faydalıdır. Yapılan araştırmalar günlük düzenli tüketilen 2 bardak Oolong çayının ağız sağlığına, sindirim sistemine ve sinirlere iyi geldiği ve toksinleri vücuttan uzaklaştırdığı tespit edilmiştir. Ancak içerdiği yüksek kafein oranı ile geç saatlerde tüketildiği takdirde uykusuzluğa sebep olur. İdrar sökücü özelliği ile vücudun su kaybetmesine neden olabilir.

Yeşil Çay

Yeşil Çay, Green Tea

Yeşil çay, Camellia Sinensis yapraklarından oksidasyon işlemi olmadan tüketilen bir çay türüdür. Yeşil çayın kökenleri İmparator Shennong dönemine kadar gitmektedir. Çin çayı çeşitleri içinde en eski ve popüler olan bir çaydır. Eski çağlardan beri kullanılmaktadır. Geleneksel yeşil çay soluk bir renge sahiptir. En ünlü yeşil çay Hangzhou’da üretilen West Lake Dragon Well’dir. Yeşil çayı demlemek için gerekli olan her 100 ml su için bir çay kaşığı çay ihtiyacıdır.  Demleme için ideal sıcaklık 60-90 derece arasındadır. Süreyi ise damak tadına göre 30 saniye ile 3 dakika arasında tutmak gerekir. Düzenli tüketilen yeşil çay zihnen uyanıklık sağlar. Yararlı bileşenleri ile sindirim sisteminizin düzenli çalışmasına yardım eder.

Çin Çayı İçinde Beyaz Çay

Beyaz çay, bahar dönemi zamanı çiçek açmayan çay yapraklarının toplanarak ve herhangi bir işleme tabi tutmadan kurutulması ile elde edilir. Bu çay hasat döneminden önce toplanarak içerisinde bulunan zengin antioksidan kaynağı olan kateşin maddesi korunur. Demlendiğinde diğer Çin çayı türlerine göre daha açık renge sahiptir. Beyaz çay üretimine göre kendi içerisinde farklı çeşitlere sahiptir. Gümüş Kadife olarak bilinene beyaz çay türü yoğun tüketimi ve diğer türlere göre daha hafif tadı ile bilinmektedir. Ekonomik getirisi en yüksek olan ise beyaz çaydır. Bir diğeri beyaz çay çeşidi ise Beyaz Şakayık olarak adlandırılır. Bu çay demlendiğinde altın sarısı bir renge sahip olur. Darjeeling, Seylan beyazı, Afrika beyazı gibi türleri de vardır.

Pu Erh Çayı

Pu Erh çayı  Yunnan eyaletinde yetişmektedir. Adı en popüler Çin çayı türleri içinde olmasa da şifası ile Çin’in geleneksel çaylarından birisidir. Lezzetli oldukça iyi olan bu çay dünyadaki en değerli çaylardan birisi olarak kabul edilmektedir. Birçok hastalığa şifa kaynağı olarak bilinene bu çay Çinliler tarafından 100 farklı hastalığa şifa kaynağı olduğu düşünülmektedir. Üretimi çok eski dönemlere dayanmaktadır. Bu çay 2008 yılında Genel Kalite Kontrol , Muayene ve Karantina Genel Müdürlüğü tarafından coğrafi bir gösterge ürünü olarak belirlenmiştir.

Sarı Çay

Sarı çay nemli çay yapraklarının doğal yollardan kurumasını sağlayarak elde edilir. Kendine has bir aromaya sahiptir. Tadı yeşil çay ve beyaz çaya yakındır. Çin’in Hunan eyaletinde üretilmektedir. Burada üretilen sarı çaylar en popüler olanlardır.

Koyu Çay

Koyu çay bekteri destekli fermantasyon işlemine tabi tutulan bir Çin çayı türüdür. Bu işlem altı aşamada gerçekleştirilir. Bunlar su alma, yuvarlama, yığınlama, ikinci yuvarlama, fırınlama ve kurutmadır. Bu çayın kökeninin 16. Yüzyıl Hunan Eyaletinin Anhua şehrinden geldiğine inanılmaktadır. Koyu çay Hong Kong, Makao, Güneydoğu Asya ve Japonya’da oldukça popülerdir.

Siyah Çay

Siyah Çay, Black Tea

Siyah çay, Camellia Sinesis bitkisinden elde edilmektedir. Demlenerek tüketilen bir bitkidir. Siyah çay işlendiği sırada oksitlenme geçirir. Siyah çay zengin kafein kaynağıdır ve antioksidan açısından zengindir. İçerisinde bulunan theaflavinler ve thearubiginler çaya lezzet katar ve siyah çaya rengini verir. Sağlık açısından ise oldukça faydalıdır. Şekersiz tüketildiği takdirde kalori içermez ve sodyum oranı en düşük seviyededir. Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir. Yapılan araştırmalar siyah çayın faydalarını daha iyi ortaya koymaktadır. Faydaları;

  • Kaliteli ve doğru yöntemlerle toplanıp kurutulan siyah çaylar demlendiği zaman kişiye mutluluk vermektedir.
  • Diğer içeceklere göre daha az kafeine oranına sahiptir. Kan akışını düzenleyerek beyin fonksiyonlarının çalışmasına destek olur. Metabolizmayı düzenler, solunum sitemini destekler ve böbrekleri uyarır.
  • Virüslere karşı geçilmez bir kalkan görevi görür. Ayrıca içerdiği tanenler sayesinde mide ve bağırsak hastalıklarına karşı yapıcı etki verir. Sindirim sistemi üzerindeki baskıyı en aza indirir.
  • Siyah çay yapısındaki bileşenler sayesinde uzun süreli konsantrasyon sağlar ve rahatlama hissi verir. Günlük düzenli olarak tüketilen iki veya üç bardak siyah çay kortizol seviyesini azaltarak stres oranınızı azaltır.
  • İçeriğindeki Polifenol bileşiği sayesinde DNA hasarlarını engeller. Tütün ve toksin madde kaynaklı DNA hasarları varsa uyguladığınız meyve ve sebze diyetinin içine mutlaka siyah çay ekleyerek vücudunuz için destek sağlayın. Özellikle çayınızı açık için ve limon ekleyin. Bu durum daha fazla antioksidan almanızı sağlayacaktır.
  • 2009 yılında yapılan bir araştırmada günlük üç veya dört bardak siyah çay tüketen insanların çevresel faktörlerde göz önüne alınarak inme riskini günde bir bardak tüketenlere göre %21’e kadar azalttığını ortaya koymuştur. Başka bir araştırma da ise kalp krizi ihtimalini %44 oranında azalttığı tespit edilmiştir. Kötü kolesterol seviyesinde ise %11 oranında düşüş sağlamaktadır.

En Sevilen Dünya Çaylarını Sizinle Buluşturuyoruz!

Dünyanın dört bir yanında yetişen çay bitkilerini deneyimlemek ister misiniz? Muhiku olarak sizi ve sevdiklerinizi her ay dünyanın çeşitli bölgelerinden özenle seçtiğimiz bitki çaylarıyla buluşturarak doğayla birlikte evinize misafir oluyoruz.  Gerek siz gerekse çay tutkunu sevdikleriniz için tasarladığımız kutularda geleneksel hediyelerden sıyrılıp hem kendinize vakit ayırabileceğiniz hem de onların hayatının farklı alanlarına dokunup kendilerini özel hissedecekleri yenilikçi çözümler geliştirdik. Muhiku ile bugüne kadar özel günlerde tercih ettiğiniz hediye seçeneklerinden sıyrılarak kendinize ve sevdiklerinize harika bir Dünya Çayları Kutusu hediye edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

ihlamur-cicegi
Daha Fazla

Ihlamur Çiçeği Nedir? Özellikleri Nelerdir?

İçindekiler Gizle Ihlamur Çiçeği Nedir?Ihlamur Çiçeği Nasıl Demlenir?Ihlamur Çiçeği Özellikleri Nelerdir?Bonus: Ihlamur Balı Ihlamur çiçeği çayını hepimiz kış…