Çiçek Bakımı Nasıl Yapılır? Püf Noktaları Nelerdir?

cicek-bakimi-nasil-yapilir

Dünya genelinde artan şehirleşme ile birlikte yeşil alanlar her geçen yıl daha da azalıyor. Evlerimizde, iş yerlerimizde elimizden geldiğince bitki yetiştirerek kendimize huzur verici doğal alan yaratmak isteriz. Günümüzde çiçek çeşitlerine kolayca erişebilmekteyiz. Sahip olduğumuz çiçekleri sağlıklı ve güzel kalmalarını sağlamak için düzenli olarak çiçek bakımı yapmamız gerekir. 

Çiçek bakımı ve yetiştiriciliği zevkli olduğu kadar zor bir işlemdir. Güneş alan bir yere koyup düzenli su vermek maalesef yeterli olmayacaktır. Sulama işlemine özellikle dikkat edip çiçeğinizin özelliğine göre sulama yapmak gerekmektedir. Çiçek yetiştirmek emek ve sabır isteyen bir hobi olmakla birlikte bu yazımızda çiçek yetiştirmenin püf noktaları ve çiçek bakımı ile ilgili bilgi vermeye çalışacağız.

Diğer taraftan çiçekler günümüzde hediye olarak sıkça tercih edilen bir seçenektir. Özel günlerde sevdiklerimize hediye olarak alabileceğimiz seçeneklerin başında gelir. Fakat herkes hayatında birkaç defa hediye olarak çiçek almıştır.

Araştırmalar gösteriyor ki tekrar eden hediyeler hatırlanmanın aksine üzerine düşünülmemiş veya vakit harcanmamış olarak izlenim bırakıyor. Mesela yeni işe giren bir arkadaşınız için gönderilen hediyelerin ne kadarı çiçektir? Oldukça fazla bir kısmı.

Muhiku olarak ise hediye seçeneklerine yenilikçi çözümler getiriyoruz. Bugüne kadar hediye için tercih ettiğiniz seçeneklerden sıyrılarak sevdiklerinize alacağınız Muhiku hediye kutuları ile onların yüzündeki tebessümün sebebi olabilirsiniz!

Çiçek Bakımı için Önemli Noktalar

cicek-bakimi-puf-noktalari

Çiçeğinizin solmaması, gelişmesi ve canlılığını yitirmemesi için bazı hususlara dikkat etmelisiniz. Nasıl ki insanlığın yaşamak için nefes almaya, yemeye ve barınmaya ihtiyacı varsa çiçeğin de yaşamak için aşağıda sayacağımız hususlara ihtiyacı var.

Işık

Çiçek bakımı denince akla gelen en önemli unsur ışıktır. Tüm çiçekler ışığı sevmezler. Bazı çiçeklerin doğrudan güneş ışığı alması gerekirken bazı çiçekler doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Örneğin kaktüsler güneş ışığını direkt alabilirken begonyalar sabah güneşini sever.

Eğer evde veya iş yerinizde çiçek bakımı yapıyorsanız çiçeğinizin sadece bir tarafı değil tamamen ışık gördüğünden emin olmalısınız. Çiçeğinizin ışığa ne kadar ihtiyacı olduğu bilgisine bloğumuzda çiçeğinize ait olan bölümde bulabilirsiniz.

Nem

Ortamın nemi çiçeğinizin sağlığı için yine çok önemli bir etkendir.  Nemi en çok seven çiçek menekşe bile fazla nemli ortamda mutlu olmayacaktır.

Sıcaklık

Çiçek bakımında sıcaklık çok önemlidir. Çiçeğinizin hangi sıcaklıkları sevdiğini bilmeniz gerekir. Çiçeğinizin sahip olduğu özelliklere göre bakım yöntemlerdi de farklılık göstermektedir. Çiçeğinizi gerektiğinden sıcak tutmak yahut sevdiği sıcaklığın altında tutmak büyümesini ve sağlığını kötü etkileyecektir. Çiçeklerinizi ısıtıcılardan uzak tutmanızda da ayrıca fayda. Zira ısıtıcılar çiçeklerin köklerine zarar verir.

Sulama

Su, hayati bir sıvıdır ve çok değerlidir. Nasıl ki insanların su ihtiyacı fiziksel özelliklerine göre değişebiliyorsa çiçeklerde de su ihtiyacı sahip olduğu özelliklere göre değişmektedir. Bunun en güzel örneği; kaktüsler ayda 1-2 kez, menekşeler ise 4 günde yahut 7 günde bir sulanır.

Sulama çiçek bakımının en önemli aşamalarındandır. Çiçeğinize düzenli olarak su vermek çiçeğinizin sağlığı için hayati önem taşır. Çiçeğinizin su ihtiyacına göre bir takvim oluşturulup her zaman belirli günlerde sulama yapmalısınız.

Sulama yapmadan önce mutlaka toprağın ıslaklık durumu ölçülmeli ve taban kısmı delik saksılar kullanılmalıdır. Suyun fazlası bu deliklerden akmalı ve sulama işleminden 15 dakika sonra saksı tabanına biriken fazla su dökülmelidir.

En Önemlisi de Sevgi

cicek-bakimi-sevgi

Dünyada en güzel şey sevgidir, bitkinize yapabileceğiniz ilk çiçek bakımı ona sevgi göstermek olacaktır. Çiçeklerin onlarla konuşulduğunda, müzik dinletip yapraklarının sevildiğinde daha hızlı büyüdükleri gözlemlenmiştir.

Bitkiler etraflarında devam eden düzenli bir yaşam olmasını sever ve buna tepki verir. Günün yorgunluğunu ve stresini çiçeğinizle konuşarak atmak, ona ne kadar güzel bir bitki olduğunu ve büyüdükçe daha da güzelleşeceğini söylemekten daha olumlu sonuç alabileceğiniz bir çiçek bakımı düşünemiyoruz.

Sukulent Türleri Nelerdir, Bakımı Nasıl Yapılır?” başlıklı blog yazımız da ilginizi çekebilir.

Çiçek Bakımı için Püf Noktalar

cicek-bakimi-toprak-degisimi

Saksı çiçeklerinde bazı önemli noktalar var ki çiçeğin sağlıklı bir şekilde büyümesi için oldukça önemli. Bu bakımlar yapılmadığı takdirde çiçeğiniz siz fark etmeden ölebilir ya da hastalanabilir. Ayrıca en taze çiçek modellerine Muhiku ile ulaşabilirsiniz. Dilerseniz uzun süre kullanacağınız saksı çiçekleri dilerseniz de özel günlere renk katacak modeller…

Toprak Seçimi ve Toprak Değişimi

Çiçek bakımı esnasında toprak seçiminin önemini de ayrıca vurgulamak isteriz. Nasıl ki normal bir dairede yaşayan insanlar kutuplardaki iglolarda yahut ormanlardaki ağaç evlerde yaşayamıyorsa çiçekler de ihtiyaç duydukları toprağa ekilmezler ise sağlıklı olamayacaklardır.

Çiçeğinizin ihtiyaç duyduğu besinleri topraktan alabildiğine emin olmalısınız. Çiçek bakımı yapılırken toprak seçimi çiçeğinizin ihtiyacına göre yapılmalıdır. Örneğin menekşeler torf bakımından zengin toprağı severken kaktüsler kalın kumlu toprak severler. Yetiştireceğiniz bitkinin cinsine göre saksının en alt kısmında çakıl taşları ile drenajlı bir yapı sağlayabilirsiniz.

Çiçek toprağı temiz olmalıdır. Çiçeğinizin dökülen yaprak ve çiçeklerini toprak üzerinden alarak temizlemeniz gerekmektedir. Temiz toprak çiçek bakımı için önemli bir etkendir.

Kirli toprakta bakteri ve mantar üreyerek çiçeğinizi hasta edecek, zarar verecektir.  Çiçeğinizin toprağı kirli yahut eskisi gibi görünmüyorsa çiçek bakımı için değiştirmeniz gerekebilir.

Saksı Seçimi ve Saksı Değişimi

saksi-toprak

Çiçek bakımında ilk ve en önemli adımlardan biri çiçeğinizi yetiştireceğiniz saksının seçimidir. Tohumlarınızı ekerken büyük saksılar tercih etmemelisiniz. Çiçeğinizin kökleri kısa ve geniş alana yayılıyor ise büyük saksılar değil geniş saksılar tercih etmelisiniz. Çiçeğinizin kökleri çok derine iniyor ise uzun saksılar daha uygun olur.

Çiçeğinizi ektikten sonra büyüme durumuna göre çiçek bakımı işlemlerinin olmazsa olmazı saksı değişimi yapmanız gerekecektir. Çiçeğiniz yeterli alan bulamazsa büyümesi duracaktır.

Bununla birlikte saksınızın tabanı mutlaka delikli olmalıdır. Sulama işleminde fazla gelen su saksıdan atılmaz ise bitkinizin köklerini çürütür. Tabii saksıdan atılan suyun çiçeğin bulunduğu alanı kirletmemesi için mutlaka saksı tablası bulunması gerekir.

Çiçek Bakımında Takviye Ürün Kullanımı

Çiçek bakımında tabii ki takviye ürünler kullanmamız gerekiyor. Piyasada çiçek coşturan adında içerisinde çeşitli mineraller bulunan ürünler satılmakta. İçeriğini tam olarak bilmediğiniz bu ürünlerden ziyade evinizde kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz son derece doğal olan birkaç tarif vermek istiyoruz.

Çiçek Coşturan Tarifi

Vitamin bizler için olduğu kadar çiçek bakımında da çok önemlidir. Taze soyduğunuz meyve kabuklarının üzerine kaynar su dökün ve bekletin. Su soğuduktan sonra çiçeklerinizin köklerine azar azar dökebilirsiniz. Bu tarif 1 günden fazla bekletilmemelidir. Bu karışım, meyvelerde bulunan vitamini çiçeğinize geçirerek daha gür çiçekler oluşmasını sağlayacaktır.

Daha kaliteli bir çiçek bakımı için bir diğer çiçek coşturan tarifimiz ise haşlanmış yumurta suyu. Evet kulağa garip geliyor fakat yumurtanın kabuğunda bulunan kalsiyum haşlanırken suya geçiyor ve bu su çiçeğimiz için oldukça güçlendirici olacaktır. Yumurtalarınızı haşladığınız su soğuduktan sonra azar azar çiçeklerinizin dibine dökebilirsiniz. Dilerseniz bu işlemi haftada bir tekrarlayabilirsiniz.

1 yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

teraryum-bitkileri-nelerdir
Daha Fazla

Teraryum Bitkileri Nelerdir?

İçindekiler Gizle Teraryum Bitkileri ÇeşitleriKullanabileceğiniz Bitkiler ve ÖzellikleriTeraryum Bitkilerinin Bakımında Önemli AdımlarTeraryuma Alternatif Dekorasyon Hediyesi Fikri Artık hepimiz…
teraryum
Daha Fazla

Teraryum Bakımı Nasıl Yapılır?

İçindekiler Gizle Teraryum Bakımı Hakkında Bilinmesi GerekenlerToprak BakımıSulama İhtiyacıIşık MiktarıIsı ve SıcaklıkTeraryum TemizliğiTeraryum Bakımı Hakkında Unutulmaması Gereken Durumlar…
saksi-cicekleri
Daha Fazla

Saksı Çiçekleri Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

İçindekiler Gizle Saksı Çiçekleri ÇeşitleriSukulentOrkide ÇiçeğiMenekşeKılıç ÇiçeğiGülKaranfilBegonyaBonsai AğacıSaksı Çiçekleri BakımıSaksı Çiçekleri Neden Sineklenir? Saksı çiçekleri çok seviliyor. Bunun…