Çiçek Aranjmanı Nedir? Nasıl Yapılır?

Çiçek Aranjmanı Nedir Nasıl Yapılır

Geçmişin romantik sanatı çiçek aranjmanı yeniden hayat buluyor. Evet, yanlış okumadınız. Çiçek aranjamanı bir sanat işidir. Çiçek düzenleme sanatına çiçek aranjmanı denir. Peki, ama nasıl yapılır? Evde kendimiz yapabilir miyiz? Gelin, bu soruların cevaplarını ve çiçek aranjmanlarını biraz anlatalım.

Çiçekler hayatımızın bir parçası. Günlük hayatımızda veya özel bir zamanımızda çiçeklerin varlığı insanı mutlu eder. Kimileri çiçekleri çok sever. Evinde çeşit çeşit saksı çiçekleri yetiştirirken bazıları da çiçek yetiştirmeye vakit ayıramaz. Fakat vazo çiçekleri ile hayatına renk katar.

Bu bazen bir adet çiçek bazen bir demet çiçek ve bazen de bir buket çiçek olurken şimdilerde de bir çiçek aranjmanı olmaya başladı. Yani çiçekler hazırlanırken artık bir sanat eseri gibi özenle ve büyük bir hassasiyetle düzenleniyor. Çiçek aranjmanı son haline geldiğinde ise adeta izlemeye doyum olmayan bir tablo gibi gözüküyor.

Çiçek aranjmanı bazı ülkelerde bir sanat olarak kabul edilmiştir. Fakat bu demek değildir ki bizim ülkemizde çiçek sunmak, çiçek hazırlamak özensiz bir iştir. Aksine, çiçekleri sevdiğimize alırken en güzel şekilde sunmayı hayal ederiz. Aldığımız çiçeklerin kalbe ve ruha dokunması bunun yanı sıra özenle hazırlanması için çaba veririz.

Sevdiğimiz; annemiz, arkadaşımız, eşimiz kim var ise bir tane gül, bir adet karanfil, bir papatya bile vermek o an onu düşündüğümüzün işaretidir. Bazen ellerimizle topladığımız bir demet kır çiçeği çok değerli olur. Bazen de özel bir anın büyüsüne ortak olan bir buket çiçek sevdiklerimize gösterdiğimiz hassasiyeti en güzel biçimde yansıtır.

Muhiku, sunduğu geniş çiçek aranjmanı ile sizi ve sevdiklerinizi mutlu eder. Eşsiz görüntüleri ve mis kokuları ile sizi mest eder. Seradan kapınıza en taze şekilde gelen bu çiçeklerle sevdiklerinize tarifsiz bir mutluluk yaşatabilirsiniz.

Siz Çiçeğinizi Nasıl İstersiniz?

Çiçek Aranjmanı İçin Çiçek Seçimi

Buket çiçek mi aranjman çiçek mi? Bu soru artık sıkça duyduğumuz bir soru olmaya başladı. İnsan bu noktada bildiğimiz bir buket çiçek ne zaman aranjman oldu ya da aranjman çiçekle buket çiçeğin farkı ne diye düşünmeden edemiyor. Çiçek aranjmanlarının son dönemlerde organizasyonlarda kullanılmaya başlanması ve teknolojinin de katkısı ile çiçekçilik workshopları, çiçek atölyelerinde eğitimlerin canlanması çiçeğe olan ilgiyi artırarak çiçek aranjmanının hayatımıza daha çok girmesine katkı sağladı.

Burada hemen belirtelim ki aranjman olarak hazırlanan çiçeklerin görseli buket çiçeklerin görseline nazaran daha ihtişamlı oluyor. Aslında şık ve sade tasarımların bile daha göz alıcı olduğunu gözlemleyebiliriz. Fakat burada işin asıl bilinmesi gereken kısmı ekonomik boyutudur. Çiçek aranjmanlarına baktığınızda ekonomik olarak buket çiçeğe göre daha maliyetli olduğunu görebilirsiniz. Bunun da sebebi kullanılan materyallerin çiçek aranjmanında daha maliyetli olmasıdır. Tabi bir de işçiliğin biraz daha fazla olmasıdır.

Çiçek buketi hazırlarken kullanılan materyaller kesme çiçekler, isteğe göre çeşitli otlar ve farklı yeşil uzun saplı bitkiler ile krepon kağıdı, rafya ipi, tül gibi malzemelerdir. Ayrıca çiçek buketi hazırlarken buketinizi istediğiniz çiçeklerle istediğiniz kompozisyonda hazırlayabilirsiniz.

Çiçek Aranjmanı Nasıl Hazırlanır?

Sevdikleriniz için bir çiçek aranjmanı hazırlamak tamamen sizin hayal gücünüze kalmıştır. Çiçek aranjmanı hazırlarken canlı çiçekler kullanılabileceği gibi kuru çiçekler de tercih edebilirsiniz. Asla solmayacak olması sebebiyle kuru çiçeklerle hazırlanan bir aranjmanı iş hayatı yoğun geçen ya da evinde çok fazla vakit harcayamayan sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Bu düzenlemeleri yaparken vazonun dışına çıkarak, fanus, saksı, sepet, kutu gibi malzemeler tercih edebilirsiniz.

Örneğin canlı kesme çiçeklerden aranjman hazırlamak isterseniz öncelikle hangi çiçekleri kullanmak istediğinize karar verin. Gül, orkide, karanfil, lilyum, şebboy, papatya, taze kır çiçekleri… Nasıl arzu ederseniz, kullanacağınız çiçekleri tercih etmek tamamen size ve sevdiğinizin zevkine kalmış.

Çiçek Aranjmanı Hazırlamanın Püf Noktaları

Çiçek Aranjmanı Nasıl Yapılır

Çiçek aranjmanlarının çiçek buketlerinden ayıran en önemli kısım susuz ama süngerli bir yapıda olmasıdır. Oasis adı verilen bu sünger, suyu güzelce emer ve içine hapseder. Bu süngeri kullanacağınız kabın içine yerleştirdikten sonra  çiçekleri süngere sabitlemek için delikler açın. Sonrasında çiçekleri o deliklerden içeri sokun. Böylece çiçekler süngerin üzerinde duracaktır.

Artık istediğiniz türden ve istediğiniz renkten çiçekler kullanarak hayalinizdeki tasarımı yapabilirsiniz. Aranjman çiçeğinizin canlılığını sağlamak için oasisi nemli tutmanız önemli. 2 günde bir 1 bardak su vererek süngerin nemli kalmasını sağlayın ki çiçeklerinizin ömrü kısa olmasın.

Diğer bir fikir de çiçek aranjmanını canlı çiçeklerden ve yeşil yapraklı bitkilerden yapmak yerine kuru çiçeklerden yapmaktır. Bunun için açık ya da kapalı bir fanus kullanabilirsiniz. Kuru çiçeklerden aranjman hazırlamak için evinizde varsa mevsiminde açmış ve önceden kuruttuğunuz çiçekleri kullanabilirsiniz. Veya hazır kuru çiçek satın alabilirsiniz.

Kuru çiçeklerden hazırlayacağınız fanusta; pampas, kuru papaver bitkisi, kuru güller, kuru lagurus bitkisi gibi hoş çiçeklerin yanında minik kozalaklar, deniz kabuğu, deniz yıldızı gibi istediğiniz küçük objelerden de yararlanabilirsiniz. Ayrıca kuru çiçek aranjmanının ısı, ışık, su gibi ihtiyaçları olmayacağı için çok uzun yıllar kalıcı olur.

Teraryumlar da son dönemlerde oldukça popüler. Teraryum yapmanın inceliklerini ve model seçeneklerini anlattığımız blog yazımız da ilginizi çekebilir.

Kısaca belirtelim ki aranjman yaparken zihninizdeki ana tema, bu temaya uygun çiçek seçimi, çiçeklerin eşit boyda olması, kullanılacak kabın ve çiçeklerin boy oranlarının dengeli olması, çiçek harici kullanılacak çeşitli ot ve bitkilerin çiçeklerle uyum içinde olması oldukça önemlidir. Farklı ton çiçekler kullanırken dengeli şekilde çiçek dağılımının olmasına özen göstermelisiniz. Bu noktalara dikkat ettiğiniz takdirde kusursuz aranjmanlara sahip olabilirsiniz.

Özetle evde kendiniz de çiçek aranjmanı yapabilirsiniz. Ana kurallara dikkat ettiğiniz sürece harika tasarımlar çıkarabilirsiniz. İster kendinize saklar isterseniz sevdiğiniz bir yakınınıza el yapımı hediye olarak çiçek aranjmanı hediye edebilirsiniz. Eminiz ki emeğinizle hazırlamış olduğunuz bu hediye hem doğum günü hem yıl dönümü hem de diğer özel günlerde çok beğenilecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

baykus-figurlu-el-yapimi-saksi
Daha Fazla

Evde Çiçek Bakımı Nasıl Yapılır?

İçindekiler Gizle Evde Çiçek Bakımı Nasıl Olur?Güneş IşığıSu Verme RutiniHava AkımıNem DurumuEvde Çiçek Bakımı Püf NoktalarıÇiçeğinizin Yerini Sevmesiİlgi…