Chemex Demleme Nedir, Nasıl Yapılır?

chemex-demleme-nedir-nasil-yapilir-muhiku

Chemex, 2000’li yılların başından itibaren popülaritesi artmaya başlamış 3. Nesil bir kahve demleme yöntemidir. Chemex gövde ve tat olarak damlama tipi kahvelere benzerlik gösterir.

dunya-kahvelerini-kesfedin

Ancak Hario V60 kahve ekipmanları ve benzer filtrelere göre %20 ile %30 arası daha kalın filtreler kullanılır. Bu durum kahvenizin daha yavaş demlenmesine neden olur ve daha zengin tatlar elde edersiniz. French Press kadar iyi bir deneyim sunmasa da kahveniz tortusuz ve berrak olur.

Chemex ile kahve demlerken önerilen miktar yüz kırk gramlık bir bardağa bir çay kaşığı öğütülmüş kahvedir. Kahvenin öğütülme kalınlığı normal olmalıdır. Bazı kişilere göre kahvenin öğütülme kalınlığı French Press boyutunda olmalıdır.

Burada öğütme kalınlığını kendiniz ayarlamalısınız. Kahvenizin daha geç demlenmesini ve zengin bir tadı olmasını isterseniz biraz daha ince öğütmelisiniz. Eğer filtreniz tıkanır ve suyun akışı zorlanırsa kahve tanelerini daha iri öğütmenizi tavsiye ederiz.

Kahvenizi demlerken ideal oranı tutturmak çok önemlidir. 1:17 oranı yani her bir birim kahveye on yedi gram su gelecek şekilde ayarlamalısınız.

Bunu ayarlamak göz kararı zor olacağı için elektronik tartı kullanabilirsiniz. Otuz gram öğütülmüş kahve için beş yüz on gram su kullanmalısınız. Bu oran dengeyi sağlamak içindir. Damak tadınıza, zevkinize göre bu oranları azaltabilirsiniz veya artırabilirsiniz.

Muhiku’nun Dünya Kahveleri Kutusu içinde yer alan beş farklı kahve çeşidiyle egzotik bir lezzet yolculuğuna çıkabilirsiniz. Chemex kahve demleme ekipmanınızla ya da dilediğiniz herhangi bir filtre kahve demleme ekipmanıyla demleyebileceğiniz kahve çeşitleriyle her yudumda bir başka aroma keşfedebilirsiniz.

Kahvenin damağınızda bıraktığı o etkinin tadını uzun süre çıkarabilirsiniz. Dilerseniz bu lezzet dolu kutuyla sevdiklerinize de egzotik bir sürpriz yapabilirsiniz. Ayrıca onlara yeni lezzetler keşfetme fırsatı verebilirsiniz.

Chemex Nedir ve Demleme Özellikleri Nelerdir?

Chemex demleme 1941 yılında Alman Peter Schlumbohm tarafından keşfedildi. Peter Schlumbohm insan hayatını kolaylaştırmaya yönelik buluşlar yapan bir mucittir. Kendisine ait üç yüzden fazla patent vardır. Sshlumbohm aynı zamanda bir kimyager.

chemex-kahve-demleme-ekipmani

Chemex’i icat ederken sadece kahve demleme aparatı değil aynı zamanda kahve servis aparatı olmasını istemiştir. Kimyager kimliği sayesinde karışımlara ve gerekli parametrelere oldukça hakimdi. Dolayısıyla çift katmanlı Chemex kahve filtrelerini de kendisi bulmuştur.

Bu ürünün çok başarılı olmasının kanıtı günümüzde hala Brooklyn Müzesi Corning Cam Müzesi Ve MOMA (Museum Of Modern Art) tarafından sergilenmesi. Ayrıca 1943 yılında en iyi tasarım ödülü MOMA tarafından verildi.

Chemex Demleme Özellikleri 

Temelde üç tip demleme aleti vardır. Otomatik, cam tutacaklı ve ahşap olanıdır. Cam tutacaklı olan Chemexler 3 Cup(1 Cup 150 ml), 6 Cup, 8 Cup ve 10 Cup modellerinden oluşur.

Ahşap tutacaklı Chemex’in ise 3 Cup, 6 Cup, 8 Cup ve 13 Cup versiyonları vardır. Bu iki demleme tipinin sadece dış dizaynları farklıdır. Ahşap tutacaklı olan Chemex’in deri ve ahşap kısımları yıkamaya uygun.

İçerdiği teknoloji kimyasal kalıntıları barındırmaz ve demlediğiniz her kahvede aynı lezzeti yakalayabilirsiniz. Gerek camlı gerekse de ahşap olan modeli ocak üstünde ısıtabiliyorsunuz.

Chemex filtre kağıtları %20 ile %30 arası daha hafiftir. Kahvenizde istemediğiniz artıkları, kalıntıları kahvenize geçirmez. Kendine özel dört çeşit filtre kağıdı vardır;

  • Önceden katlanmış beyaz yuvarlak filtre 3 cup hariç bütün modellere uygun.
  • Öncesinde katlanmış beyaz kare filtre 3 cup dışında her modele olur.
  • Önceden katlanmış saman kare filtre 3 cup dışında tüm modellere olur.
  • Katlanmamış yuvarlak beyaz filtre 3 cup hariç her modele uygun.

Chemex ile Nasıl Kahve Demlenir?

chemex-ile-nasil-kahve-demlenir

  • İlk adım olarak beş yüz on gram su ısıtın. Cam kabı ısıtmak ve filtreyi ıslatmak isterseniz daha fazla su ısıtarak işleme başlayın.
  • Öğütülmüş otuz gram kahveyi hazır bulundurun. Bu kahvenin öğütülmüş kalınlığı Drip Over kahveden biraz daha iri, French Press’den biraz daha ince olabiliyor.
  • Filtre kağıdınızı Chemex içine yerleştirin. Üç bölümlü tarafı ağız kısmına gelsin. Filtre kağıdını yerleştirdikten sonra sıcak su ile ıslatın. Aynı zamanda kahvenizi koyacağınız sürahiyi de ısıtın ve içindeki suyu dökün.
  • Kahvenizin taze öğütülmüş olmasına dikkat edin. Kahveyi filtre kağıdının orta kısmına gelecek şekilde dökün ve sallayın. Bu kahvenin dengeli yayılmasını sağlar.
  • Su kaynadıktan sonra kahvenizin üzerine dökmeden yirmi ile otuz saniye boyunca dinlendirin. Kaynar suyun hepsini bir anda dökmeyin. Önceliğiniz tüm kahvenin ıslanması olsun. Tüm kahve ıslandıktan sonra Blooming aşamasına geçin. Yirmi ile otuz saniye arası bekleyin. BU aşamada karbondioksit salınımı gerçekleşecek. Daha sonra bir kaşık yardımı ile karışımı karıştırabilirsiniz.
  • Son olarak kalan suyu aşamalı olarak ekleyin. Ağzına kadar doldurmayın. En azından üç cm boşluk kalsın. Eklediğiniz suyun eksik veya fazla olduğunu düşünüyorsanız elektronik tartı ile kontrol edebilirsiniz.
  • Son aşama olarak filtre kağıdını çıkartın. Chemex kahvenizi servis edin.

Dikkat Etmeniz Gereken Önemli Noktalar

  • Demlediğiniz kahveden kalan olursa termal bir sürahide saklayarak sıcak tutabilirsiniz. Kahveyi ateşte veya elektrikli ısıtıcıda ısıtmak ise kahvenin tadını bozabiliyor.
  • Kağıt filtre yerine metal filtreler de kullanabilirsiniz. Lezzet açısından çok büyük bir fark ortaya çıkmaz. Temizleyerek tekrar kullanabilirsiniz. Ayrıca temizliği de oldukça kolay.
  • Ahşap modelleri için temizliğe başlamadan önce deri aparatını ve ahşap tutma aparatını çıkarmayı unumayın. Bulaşık makinesinde yıkamayı da tercih edebilirsiniz.
  • Chemex ile kahve deneyiminizi en üst seviyelere çıkarabilirsiniz. Elektronik tartı ve su ısıtıcısı ile ideal oranları yakalayabilirsiniz. Böylece lezzetli kahveler yapabilirsiniz. İhtiyacınıza göre piyasada farklı modelleri bulunmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

filtre-kahve-nedir-nasil-demlenir
Daha Fazla

Filtre Kahve Nedir? Nasıl Yapılır?

İçindekiler Gizle Filtre Kahve Demleme Yöntemleri Nelerdir?French Press İle Kahve Nasıl Demlenir?American Press ile Kahve Nasıl Demlenir?Chemex ile…
Türk Kahvesi, Turkish Coffee
Daha Fazla

Türk Kahvesi Nereden Gelmektedir?

İçindekiler Gizle Osmanlı Devletinin Kahve ile TanışmasıTürk Kahvesinin Keşfi İle İlgili Anlatılan Diğer RivayetlerKahvenin Avrupa Tarafından Keşif SerüveniDünya…