Ceylon Tea Özellikleri Nelerdir? Nasıl Demlenir?

Ceylon Tea, Seylon Çayı

Ceylon Tea diğer adı ile “Seylan Çayı” Sri Lanka’da yetişen bir çay türüdür. Dünyada meşhur olan bu çay Güney Hindistan’daki Sri Lanka adasında yüksek dağ eteklerinde yetişen eşsiz bir bitki türüdür. Başta Avrupa olmak üzere dünyanın her yerinde tüketilmektedir. Ceylon Tea ülkemizde üretilen çaya göre daha iri yapraklıdır. İklim ve bölgenin toprağının yapısı bu çayın tüm sene boyunca aralıksız hasat olanağı sunmaktadır. Bu hasatlar makine olmaksızın el ile toplanmaktadır.

Ceylon Tea yetişme bölgesine göre 3’e ayrılmaktadır. Bunlar deniz seviyesinin altı, deniz seviyesi ve deniz seviyesinin üstüdür. Bu çay yaprakları low grown, mid grown ve high grown olmak üzere isimler almaktadır. Her seviyedeki yetişen çaylar farklı özelliklere sahiptir. Farklı damak tatlarına hitap etmektedir. Hiçbiri diğerinden üstün özelliklere sahip değildir. Low grown ve mid grown çayları demlendiğinde koyu ve sert içimlidir. High grown çayları ise demlendiğinde açık renge sahiptir ve daha geniş bir aroma alanına sahiptir.

Bu çaylardaki sertlik derecesini suda demlediğiniz süreye göre ayarlayabilirsiniz. İdeal demleme 3-4 dakika ve 85 derece su sıcaklığıdır. Bunu artırabilir veya azaltabilirsiniz. Çayı yakmamak ve acılaştırmamak için öncelikle suyu ısıtın ve çayı onun içine atın. Bu çaylar güçlü aroma ve karakteristiğe sahip olmaları ile birçok kişiye hitap etmektedir.

Ceylon Tea Faydaları

Seylon Çayı, Ceylon Tea

Zengin Antioksidan Kaynağı

İçerisinde barındırdığı bol miktardaki antioksidanlar ile resmen bir gençlik iksiri görevi görür. Kandan zehirli bileşenlerin atılmasını sağlar. Bununla birlikte kalp hastalıkları, kanser ve inme gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini en aza indirir. Erken yaşlanmaya engel olur.

Kilo Kontrolü Yaparak Dengede Tutar

İçindeki tein maddesi sayesinde metabolizmayı hızlandırır. Uyanıklık ve zindelik verir. Sindirim sistemini düzene sokarak şişkinliğe son verir ve kilo kontrolü yaparak denge sağlar.

Hastalıklar İle Mücadele Eder

Özellikle kış aylarında fazla tercih edilmektedir. İçerisindeki vitamin ve mineraller enfeksiyon ve hastalıklar ile savaşır. Vücut direncinizi artırarak bakterilere ve virüslere kalkan olur. Böylece hastalık geçirme ihtimalinizi en aza indirir.

Nasıl Demlenir?

Seylon Çayı, Ceylon Tea

İlk olarak kişi başına bir tatlı kaşığı çay kullanmaya dikkat edin. Seramik veya cam demlikleri tercih edin. Metal demliklerde mümkünse uzak durun. Kullanacağınız suya önem verin. İçme suyu olmasına ve taze kaynamış olmasına dikkat edin. Kaynattığınız suyu hemen kullanmaya özen gösterin. Kullandığınız demliğin temizliğini yaptığınızdan emin olun.

Suyu kaynatın. Kaynattığınız suyu demliğe dökün ve 15- 20 dakika kadar demleyin. Acı bir tat almaması için 20 dakikayı geçirmemeye dikkat edin. Bu süreyi damak tadınıza göre kısaltıp artırabilirsiniz. Mümkün olduğunca şeker kullanmamaya veya az kullanmaya dikkat edin. Ayrıca şeker yerine bal kullanmayı da seçenek olarak göz önünde bulundurun.

Çayınızı demledikten sonra kullanmadığınız çayları uygun şartlarda saklamak oldukça önemlidir. Ceylon tea paketlerini kuru ve serin bir yerde saklamaya özen gösterin. Muhafaza ettiğiniz sıcaklık 30 derece ve altında olmalıdır. Ağzı iyi kapanan bir seramik kapta veya buzdolabında saklayabilirsiniz.

Ceylon Tea Çeşitleri

Siyah Ceylon Tea

En bilinen ve en çok tüketilen çeşittir. Hafif turunçgil lezzetine sahiptir. Rengi, tadı ve kokusu ile dikkatleri üzerine çeker.

Yeşil Ceylon Tea

Keskin fındık aromalarını taşır. Geleneksel Çin Yeşil çayına benzemektedir.

Beyaz Ceylon Tea

Ülkedeki en değerli çay çeşididir. Öteki türlere göre kalitesi ve fiyatı daha fazladır.

En Sevilen Dünya Çaylarını Sizinle Buluşturuyoruz!

Dünyanın dört bir yanında yetişen çay bitkilerini deneyimlemek ister misiniz? Muhiku olarak sizi ve sevdiklerinizi her ay dünyanın çeşitli bölgelerinden özenle seçtiğimiz bitki çaylarıyla buluşturarak doğayla birlikte evinize misafir oluyoruz.  Gerek siz gerekse çay tutkunu sevdikleriniz için tasarladığımız kutularda geleneksel hediyelerden sıyrılıp hem kendinize vakit ayırabileceğiniz hem de onların hayatının farklı alanlarına dokunup kendilerini özel hissedecekleri yenilikçi çözümler geliştirdik. Muhiku ile bugüne kadar özel günlerde tercih ettiğiniz hediye seçeneklerinden sıyrılarak kendinize ve sevdiklerinize harika bir Dünya Çayları Kutusu hediye edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

sutlu-cay
Daha Fazla

Sütlü Çay Nedir? Nasıl Yapılır?

Çay dediğimiz zaman çoğumuzun aklına evlerimizde demlediğimiz, tavşankanı diye tabir ettiğimiz klasik çay aklımıza gelmektedir. Sütlü çay ise…