Cam Güzeli Çiçeği Nedir?
Afrika kökenli bir bitki olan cam güzeli çiçeği, kına çiçeği ve Yeni Gine çiçeği olarak da bilinir. Doğada yüzlerce çeşidi bulunan cam güzeli çiçeği; kırmızı, somon, beyaz, pembe, mor ve turuncu gibi renkleriyle adeta bir görsel şölen sunar.
Aydınlığı seven cam güzeli çiçeği, bol çiçek açması için genellikle pencere kenarına yerleştirildiğinden cam güzeli olarak adlandırılır. Cam güzeli çiçeği özel bakım teknikleri uygulanarak kolayca yetiştirilip çoğaltılabilecek bir bitki türüdür.
Doğru ve eksiksiz bakım uygulandığında güzelliğini yıl boyu koruması mümkündür.
Cam Güzeli Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Bakımı kolay olan cam güzeli çiçeği hem iç hem dış mekân bitkisi olarak popülerdir. Bitki doğrudan güneş ışığı alan bir yerde olmamalıdır.
Sadece öğleden önce 2 ila 4 saatlik bir güneş ışığını tolere edebilir. Bitkinin tamamen gölgede olması ise daha iyidir. Ancak, bitki gölgede tutulurken ortam aydınlık olmalıdır.
Kuraklığa dayanıklı olmayan bitki, toprağı sürekli nemli olmazsa solar. Sulama sıklığı bölge iklimine ve bitkiye nerede bakıldığına göre değişebilir.
Güneş ışığı alan bitkilerin su ihtiyacı daha fazla olur. Toprağın üst 3-5 cm’lik kısmı kuruduğunda bitki sulanabilir. Bitkinin saksısı altında yeterli sayıda drenaj deliği bulunmalıdır.
Aşırı sulamanın kök çürümesine neden olması riski göz ardı edilmemelidir.
Cam güzeli çiçeği organik madde açısından zengin ve drenajlı toprakları daha çok sever. Ayrıca toprak hafif asidik olmalıdır. Sıcağa karşı hassas olduğundan yüksek nem ihtiyacı göz ardı edilmemelidir.
İlkbahar ve yaz aylarında her iki haftada bir suda çözünebilen gübreyle düzenli olarak gübrelenmelidir. Yavaş salınımlı gübre ise ilkbahar başlarında ve yaz ortasında kullanılabilir.
Cam Güzeli Çiçeği Özellikleri
Bahçeleri ve evleri süslemek için en çok tercih edilen çiçeklerden biri cam güzeli çiçeğidir. Cam güzeli çiçeğinin çiçekleri gibi yaprakları da rengârenktir.
En çok tercih eilen iç mekân bitkilerinden biri olan cam güzeli çiçeği, tropikal bölgelerde çok yıllık bir bitkidir. Diğer bölgelerde ise genellikle tek yıllık yetiştirilen bir bitki olma özelliğine sahiptir.
Çok fazla güneş ışığı istemeyen cam güzeli çiçeği hem iç hem dış mekânda son derece kolay bir şekilde yetiştirilebilir.
İlkbahar ve sonbahar ayları arasında sürekli olarak açan cam güzeli çiçeği, bakımı güzel yapıldığı takdirde kış aylarının ılıman geçtiği bölgelerde kış mevsiminde de çiçeklerini dökmez.
Çok dallı yapısı olan cam güzeli çiçeğinin boyutları son derece değişkendir. Genellikle 30 cm ila 2 metre arasında değişir.
Cam Güzeli Çiçeği Anlamı
Bakımı düzenli yapıldığında durmaksızın büyümeye başlayan cam güzeli çiçeği, pek çok güzel anlama sahiptir. 850 türü bulunan cam güzeli çiçeği “seni görmek için sabırsızlanıyorum” ya da “seni görmeden duramıyorum” gibi özel anlamlara sahiptir.
Cam Güzeli Çiçeği Kaç Günde Bir Sulanır?
Cam güzeli çiçeği, açık havayı ve güneş ışığını seven bir bitkidir. Yaz aylarında haftada en az iki kez sulanması gerekir.
Hava sıcaklığına ve nem durumuna bağlı olmak kaydıyla toprak kontrol edilerek daha sık sulama yapılabilir. Kış aylarında ise cam güzeli çiçeğini yılda bir kez sulamak yeterlidir.
Cam Güzeli Çiçeği Evde Yetişir mi?
Cam güzeli çiçeği, evde yetişen bir bitkidir. Verimli bir yetişme dönemi yaşanması için doğru ve eksiksiz bir bakım uygulanması gerekir.
Eğer evde yetişen cam güzeli çiçeği solduysa, genellikle sulama hatası yapıldığından bahsedilebilir. Az ya da fazla sulamak cam güzeli çiçeğinin yapraklarında solmaya neden olabilir.
Ayrıca cam güzeli çiçeğinin toprağı da besin değerleri açısından zengin olmalıdır. Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da cam çiçeği saksısının sulama için elverişliliğidir.
Uygun bir delikli saksı modelini seçmek, saksının fazla sulardan arındırılmasını sağlayabilir. Ayrıca saksının altına tabak yerleştirmek, cam güzeli çiçeğinin yeterli miktarda su almasını sağlayabilir.
Cam Güzeli Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Cam güzeli çiçeği kökten ayırma, tohumdan ya da çelikle çoğaltma yöntemleri ile çoğaltılabilir. Tohumla çoğaltma yönteminden en iyi verimi almak için nisan ve mayıs ayları tercih edilmelidir.
Tohum havalar ısınırken ekilir ve 10 gün içinde çimlenir. Çimlenmeden bir buçuk ay sonra bitki kendini göstermeye başlar. Bazı türlerde bu süre daha uzun olabilir.
Tohum ekildikten sonra hava hemen ısınmazsa, ev içinde ya da ılık bir ortamda tutmaya özen gösterilmelidir. 18 derece sıcaklığın altına düşmemek, bitkinin sağlıklı bir şekilde gelişmesi açısından önemlidir.
Çelikle çoğaltma yönteminde çelikler yaz sonunda alınmalıdır. Alınan çelikler uygun bir toprağa dikildikten sonra büyüme süreci gözlemlenmelidir.
Tercih edilebilecek diğer yöntem ise kökten ayırmadır. Köklerinden ayrılan çiçek doğrudan yeni bir saksıya dikilir.
Son derece pratik olan kökten ayırma yöntemi sayesinde yeni bitki kısa bir süre içinde büyür. Bu işlemin ardından her iki bitkiye de rutin bakım uygulanmalıdır.