Çalışan Mutluluğu Şirketinize Ne Katar?

calisan-mutlulugu-faydalari

İş dünyasında çoğu yönetici, müşteri memnuniyeti konusunun ürün alma ve sağlanan servisi kullanmaya devam etme konusunda oldukça etkili olduğunu ve bunun da şirketin başarısındaki en önemli faktör olduğunu bilir. Müşterileri memnun etmenin yolu ise şirketteki çalışan mutluluğu ile doğru orantılıdır. Bu durumu destekleyen birçok istatistik ve bilgi bulunmaktadır.

Çalışan Mutluluğu Nasıl Sağlanır?

Gallup’ın raporuna göre şirkete bağlılığı yüksek olan çalışanlar müşteri ilişkilerinde daha başarılı olmakta ve bu da satışlarda %20 oranında bir artış sağlamaktadır.

QSR’ın hazırladığı bir raporda ise Amerika’nın en büyük üçüncü fast-food zinciri olan Chick-Fil-A’in kendi alanında tüm rakiplerini restoran başına elde ettiği gelirle arkasında bıraktığı görülmektedir. Chick-Fil-A çalışanlarının müşteri memnuniyeti konusunda çok başarılı olduğu düşünülürse, bu özenin kâr bakımından da fayda sağladığı konusunda birçok analist hemfikir.

Tempkin Group’un 2016 yılında hazırladığı bir raporda ise müşteri memnuniyetine önem veren şirketlerde işe bağlılığın da daha yüksek olduğu görülmüş.

Şimdi yazımıza insan kaynakları uzmanı Jason Whitman’ın çalışanların mutluluğunu arttıracak bir şirket kültürü yaratmak için size yardımcı olabilecek fikirleriyle devam edelim.

Takdir Edin ve Ödüllendirin

yaz-nesesi-hediye-kutusu

Güzel bir çalışma ortamı yaratmanın yanında çalışanların başardığı işlerde onları takdir etmek de oldukça önemli. En iyi performans gösteren çalışanları belirlemek için şirkette birbirlerine oy vererek oluşturulacak bir ödül programı dostluğu pekiştirebilir. Bu sayede tüm çalışanlar müşterilere en iyi şekilde destek olmak ve onları memnun etmek için kendi sınırlarını zorlayacaklardır.

Zaman zaman çalışanlarınıza onları mutlu edecek ve hayatlarına değer katacak hediyeler vermek de hem size olan bağlılığı arttıracak hem de onları daha çok çalışmaya motive edecektir. Çalışanlarınızı mutlu edecek yenilikçi hediyeler tasarlamak istiyorsanız iletişim formumuzu doldurabilirsiniz. Uzman ekibimiz şirket kültürünüze uygun kurumsal hediyeler konusunda çok kısa bir sürede size dönüş yapacaktır.

Kurumsal hediyeleri en etkili şekilde kullanmanızı sağlayacak ve şirketinizin bütçesine uygun seçimler yapmanıza yardımcı olacak blog yazımızı okumanızı öneririz.

Eğitimleri Şirket Kültürünün Bir Parçası Haline Getirin

Bir önceki maddede de söylediğimiz gibi çalışanlar yeteneklerini geliştirerek kariyerlerinde daha başarılı noktalara gelebileceklerini bildiklerinde daha iyi çalışırlar. Eğer onlara sahip oldukları yetenekleri geliştirebilecekleri ve yeni alanlarda uzmanlaşabilecekleri eğitimler ya da seminerler ayarlarsanız, artan başarılarıyla yaptıkları işler sayesinde müşteri memnuniyetini sağlayabilirsiniz.

Çalışanlarınızı Desteklediğinizi Hissettirin

Yöneticilerle diğer çalışanlar arasındaki ilişki, eğitimlerde edinilen bilgilerin pratiğe geçirilebilmesinde oldukça önemlidir. Çalışanın kendini geliştirmek için katettiği yolda yöneticisinden tavsiyeler alıp takdir görmesi, uğraşlarının sonuç verdiğini gösterir ve işine daha da motive olmasını sağlar. Eğer yönetici çalışanıyla sağlıklı bir şekilde, onu önemsediğini ve desteklediğini belli ederek ilişki kurarsa ilerleyen dönemlerde şirkete liderlik edecek yeni kişiler de yetişmiş olacaktır. Bu noktada temel ne kadar sağlam kurulursa müşteri memnuniyeti de o kadar güvenceye alınmış olunur.

Yükselecekleri Bir Alan Açın

calisan-gelisimini-desteklemek

Çalışanlar kariyerlerinde yükselebilecekleri bir alan olduğunu bildiklerinde kendilerini geliştirmek için daha çok çaba harcarlar. Eğer onları bekleyen fırsatların neler olduğunu ve buralara nasıl gelebileceklerini açıklarsanız onlar da önlerindeki başarı merdivenlerini çıkmak adına müşterileri daha mutlu etmeye çalışacaklardır.

Eğlenceli Bir Çalışma Ortamı Sağlayın

Burada eğlenceden kasıt tabii ki şirkette sürekli partilemek değil. Ekip için düzenlenecek bir etkinlik hem sosyalleşmelerini hem de eğlenerek daha mutlu olmalarını sağlayacaktır. Ciddi ve büyük şirketler bile çalışanlarının bulunmaktan keyif alabileceği ortamlar oluşturarak ofiste pozitif bir atmosfer yaratabilirler. Böylelikle çalışanlar müşterilere karşı daha sabırlı ve anlayışlı olacaklardır.

Çalışanların mutluluğunun ne kadar önemli olduğu uzun zamandır biliniyor. Yine de yöneticilerin arada sırada bu bilgileri kendine hatırlatması; çalışanların yaptıkları işten tatmin olduğuna, özel yeteneklerinin farkına varabildiğine ve şirkette yenilikler yaratmaya heveslendiğine emin olması gerekiyor. Board of Southwest Havayolları’nın kurucu ortaklarından Herb Kelleher’in şu sözleriyle yazımızı bitirelim.

“Yıllar önce bana ticaret okullarında sorulan bir bilmece sorarlardı: ‘Öncelikli olan hangisidir; ortakların mı, çalışanların mı yoksa müşterilerin mi?’ Cevabım o zamanlar aykırı kabul edilirdi ama derdim ki ‘Çok basit, tabii ki çalışanlarım önceliklidir. Eğer çalışanlara öncelik verirsek, mutlu olurlar ve müşterileri memnun ederler. Müşteriler memnun olduklarında ürünü tekrar alırlar, bu da ortaklarımı mutlu eder. Yani bu zor bir bilmece değil, işler böyle yürür.”

Gerçekten de müşteri memnuniyeti, çalışan mutluluğu ile başlar. Eğer daha önce çalışanlarınızın ortamını güzelleştirecek ve kendilerini yaptıkları işe daha fazla vermesini sağlayacak fikirler bulmadıysanız, harekete geçmenin tam zamanı!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir