Cadılar Bayramı (Halloween) Nedir? – Cadılar Bayramı Hediyeleri

cadilar-bayrami-hediyeleri-cadilar-bayrami-halloween-nedir

Yurt dışında büyük bir coşkuyla kutlanan Cadılar Bayramı, orijinal adıyla Halloween; ülkemizde de son yıllarda popülerleşmeye başladı. Cadılar Bayramı hediyeleri, partiler, kostümler gibi renkli detaylar; bu özel bayramın özellikle gençler arasında yaygınlaşmasını sağladı.

Halloween denildiği zaman pek çoğumuzun aklına ilk; içi boşaltılan bal kabakları, renkli ve eğlenceli kostümler geliyor. “Şeker mi, şaka mı?” sözüyle hafızalarımıza kazınan bu özel bayrama esasında izlediğimiz dizi ve filmlerde pek çok kez şahit olduk.

Hatta çoğu zaman bu renkli bayrama fazlasıyla özendik. Son dönemde Türkiye’de de yaygınlaşmaya ve kutlanmaya başlayan Cadılar Bayramı partisi İstanbul şehrinde farklı mekanlarda düzenleniyor. Gençlerin rağbet ettiği bu partiler tıpkı yurt dışında olduğu kadar eğlenceli ve renkli.

Peki, Cadılar Bayramı hediyesiz olur mu? Tabii ki olmaz. Sevdiklerinizi Halloween hediyeleri ile isterseniz şaşırtabilir, isterseniz de hafızalara kazınacak bir şaka yapabilirsiniz.

🎃 Muhiku’nun hediye kutusu seçenekleri arasında sevdiklerinizi şaşırtabileceğiniz birçok seçenek mevcut. Özellikle Harry Potter, Yüzüklerin Efendisi, Batman, Joker gibi ünlü kahramanlarla ve onların hikayeleriyle hazırlanan hediyelerle sevdiklerinize özel bir hediye hazırlayabilirsiniz.

Belki de Cadılar Bayramı’nda giyecekleri kostümlerle uyumlu hediyelerle sevdiklerinizi şaşırtabilirsiniz.

Cadılar Bayramı Hikayesi Nedir, Ne Zaman Kutlanır?

cadilar-bayrami-hikayesi-nedir

Cadılar Bayramı’nın kökeni Paganizm’e ve Hristiyanlık’a dayanmaktadır. Ancak bu bayram günümüzde seküler bir kutlama halini almıştır. Biz de bu başlık altında Cadılar Bayramı’nın kökenlerini ayrı ayrı ele alacağız ne nasıl tek bir noktada birleştiğini açıklamaya çalışacağız.

Cadılar Bayramı esasında antik Britanya’da Pagan Keltlerin kutladığı Samhain Festivali’dir. Keltler, 1 Kasım’ı yazın bitişi; kışın ise başlangıcı olarak kabul ediyorlardı. Kelimenin etimolojik kökeni de bunu kanıtlar niteliktedir.

Eski İrlandaca’ya ait bir kelime olan “sam:yaz”, “fuin:son” anlamına gelmektedir. Bu tarihlerde sürüler yaylalardan döner ve arazi kira sözleşmeleri yenilenirmiş. 

Ayrıca bu dönem, ölülerin kutsandığı ilahi bir dönemmiş. Bu özel günde; ölen kişilerin ruhlarının eskiden yaşadıkları evleri ziyaret ettiğine inanılırmış. İnsanlar ise bu ruhlara tanınmamak için maskeler takarlar ve kostümler giyerlermiş. Bu da festivalin zaman içinde iblislerle, perilerle, goblinlerle ve cadılarla özdeşleşmesine sebep olmuştur.

Romalılar ise 1. yüzyılda Kelt topraklarını fethettiklerinde Samhain ile kendi hasat festivalleri olan Pomona’yı ve ölüm festivalleri Feralia’yı birleştirmişlerdir.

VII. yüzyıla gelindiğinde ise Papa IV. Boniface 13 Mayıs tarihinde kutlanan Azizler Günü’nü 1 Kasım tarihine yani Samhain Festivali’nin gerçekleştiği güne taşımıştır. Bunun ana sebebi Paganlardan kalan bu inanışın izlerini silmek istemek olabilir.

Azizler Günü’nün arifesi olan 31 Ekim tarihi de kutsal kabul edilmiştir. Halloween adıysa All Hallow’s Eve yani Azizler Günü arifesi kelimesinin kısaltılmasıyla oluşturulmuştur. Bu da Cadılar Bayramı ne zaman kutlanır sorusuna verilecek en net yanıt diyebiliriz.

Günümüzde dünyanın farklı bölgelerinde kutlanılan bu bayram, ABD’deki başlıca çocuk bayramlarından biridir. Yetişkinler Cadılar Bayramı’na günler kala evlerini süslerler ve kıyafet baloları düzenlerler. Bu partilere misafirler; hayalet, cadı ya da korku filmlerindeki ürkütücü karakterlerin kostümleriyle gelirler.

Çocuklar ise korkunç kıyafetleriyle kapı kapı gezerek ev sahiplerine “Şaka mı, şeker mi?” diye sorarlar. Ev sahibinin cevabına karşılık ya muziplik yaparlar ya da harçlık/şeker alırlar.

Halloween’ın en belirgin sembolü ise bal kabağıdır. Bal kabağının içi boşaltılır ve gülen yüz şeklinde oyulur. Daha sonra içine mum ya da ışık konularak şeytani bir ifade oluşturulmaya çalışılır. Bugün Cadılar Bayramı’nın kutlandığı birçok yerde genel süslerden biri de bu bal kabaklarıdır.

Evde Yapabileceğiniz Cadılar Bayramı Hediyeleri

cadilar-bayrami-halloween-kurabiyeleri

Seküler bir kutlamaya dönüşen Cadılar Bayramı’nı siz de arkadaşlarınızla ya da ailenizle kutlamayı düşünüyorsanız birbirinden renkli hediyelerden faydalanmanızı tavsiye ederiz. Gerek Halloween konseptli, gerek ise konsept hediyelerle sevdiklerinize güzel bir sürpriz hazırlayabilirsiniz.

Biz evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz birkaç hediye fikrini sizinle paylaşacağız. Siz de bu fikirlerden ilham alarak kendi hediyenizi yapabilirsiniz.

O halde evde yapabileceğiniz Cadılar Bayramı hediyeleri nelermiş hep birlikte bakalım.

Halloween Kurabiye

Yapması hem oldukça kolay hem de eğlenceli olan kurabiyelerle sevdiklerinize lezzetli bir kutu armağan edebilirsiniz. En sevdiğiniz kurabiye tarifini hazırlayıp bu kurabiye hamurunu Cadılar Bayramı’na özel şekillerle süsleyerek evde uygun fiyatlı lezzetli mi lezzetli bir hediye hazırlayabilirsiniz.

Halloween kurabiyesi hazırlamak için hazır kalıpları kullanabilirsiniz. Dilerseniz hamuru tezgahın üzerinde açtıktan sonra kalıba gerek olmadan bıçak yardımıyla kendiniz de şekiller oluşturabilirsiniz. Daha sonra ise renkli şeker hamurlarıyla kurabiyelerinize son halini verebilirsiniz.

Şekerle Dolu Bal Kabağı

Marketten alacağınız bir bal kabağıyla ve şekerlemelerle dopdolu bir hediye hazırlamaya ne dersiniz? Eğer bu fikir hoşunuza gittiyse hediyenin adım adım yapılışına göz atabilirsiniz.

  • Öncelikle marketten ya da pazardan dilediğiniz boyda turuncu bir bal kabağı alın.
  • Daha sonra hediyeyi vereceğiniz kişinin hoşuna gidecek şeker ve çikolatalar alın.
  • Aldığınız bal kabağının içini dikkatlice oyun.
  • Oyduğunuz kabağın dış yüzeyine siyah (silinmeyen) bir kalem ile üçgen şeklinde göz ve gülen bir ağız çizin. Ağız bölgesine birkaç sivri diş de çizebilirsiniz.
  • Daha sonra kabağın içini güzelce temizleyin ve aldığınız şekerlemeleri içine doldurun.

İşte, Halloween hediyesi hazır bile.

Bonus: Cadılar Bayramı Hediye Kutusu

Muhiku’yla Halloween’a özel bir hediye kutusu hazırlamaya ne dersiniz? Kendi kutunu yap ile zaman kaybetmeden sevdiklerinize özel bir Cadılar Bayramı hediye kutusu hazırlayabilirsiniz. Hazırlayacağınız hediye kutusuna Batman, Joker, Harry Potter gibi karakterlerin;

  • Çıkartmalarını,
  • Kupalarını,
  • Defterlerini,
  • Puzzle çeşitlerini ve daha birçok ürünü ekleyebilirsiniz.

Böylece Cadılar Bayramı’nın renkli ve korku dolu atmosferini tek bir kutuda sevdiklerinize sunabilirsiniz. Hazırlayacağınız hediye kutusuyla belki de partinizin konseptine uygun bir sürpriz hazırlayabilirsiniz.

Dilerseniz Muhiku’nun sonbahara özel hazırladığı Trick & Treat çiçek buketi ile de sevdiklerinizi şaşırtabilirsiniz. Tam anlamıyla Halloween’ı yansıtan bu buketle evinizde Halloween konsepti de oluşturabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

gecmis-olsun-mesaji-nasil-yazilir
Daha Fazla

Geçmiş Olsun Mesajı Nasıl Yazılır?

İçindekiler Gizle Hastaya Geçmiş Olsun Mesajları Nasıl Yazılır?En İçten Geçmiş Olsun MesajlarıSevgiliye Geçmiş Olsun MesajlarıArkadaşa Geçmiş Olsun MesajlarıAnneye…