Buhurdanlık Nedir, Nasıl Kullanılır? Şık Buhurdanlık Modelleri

buhurdanlik-nedir-nasil-kullanilir

Buhurdanlık çok eski yıllardan beri kullanılmaktadır. Fakat son yıllarda bilinirliği daha da artmıştır. Biz de bu sebeple buhurdanlık nedir, nasıl kullanılır gibi sorulara yanıt vermeye çalışacağız.

Beş duyumum içinde koku alma duyusu önemli bir yere sahip. Koku dışındaki tüm duyular beynimize ulaşmadan önce beyindeki özel bir yer olan talamustan geçip süzülmek zorundadır.

Fakat koku duyusu için bu söz konusu değildir. Koku duyusu doğrudan beyin kabuğu ve beyin kabuğu altındaki duygusal merkezlere bağlıdır.

Bu sebeple koku insan üzerinde büyük bir etkisi vardır. Örneğin; uzun süre kötü kokuya maruz kaldığımız zaman sinirleniriz. Bir süre sonra kokuya alışıp hissetmesek dahi koku beynimiz üzerindeki etkisini devam ettirir.

Dolayısıyla yaşadığımız ortamın ya da çalışma alanımızın kokusu ruh haliniz üzerinde etkilidir. Ortamdaki baskın kokuyu hissedemesek dahi o koku ya da kokular algılama kapasitemizi, duygularımızı ya da geleceğe yönelik planlarımızı dahi etkiler.

Bu sebeple içinde bulunduğumuz ortamda bize hoş gelen ve rahatlatıcı etkileri bulunan kokular bulundurmalıyız. Buhurdanlık da bulunduğumuz ortamın havasını güzelleştirmemizi ve ortamdaki negatif duyguların etkisini azaltmasına yardımcı olur.

Buhurdanlık Nedir?

buhurdanlik-yag

Son zamanlarda hemen hemen her yerde gördüğümüz bu küçük  ve etnik objenin ne olduğuna geçmeden önce buhurdanlık anlamı nedir, sorusuna yanıt verelim. Buhurdanlık Arapça kökenli bir kelimedir. Buhur Arapça’da “güzel, hoş koku yayan” anlamına gelir. Buhurdanlık nedir sorusunun yanıtına gelecek olursak da güzel hoş kokuları yaymak için kullanılan özel bir obje olduğunu söyleyebiliriz.

Buhurdanlık genel itibariyle tütsülerle aynı görevi görmektedir. Fakat tütsüden farklı olarak saf uçucu yağlar ile kullanılıyor. Buhurdanlığın ısısıyla yağın kokusu ortama yayılıyor. Yayılan koku, etkisine göre enerjimiz ve duygularımız üzerinde çeşitli etkilere sebep olabiliyor.

Bu sebeple evinizde farklı özelliklerde yağlar bulundurabilirsiniz. Zaman zaman ruh halinize ve bedensel yorgunluğunuza göre farklı esansiyel yağlar kullanabilirsiniz.

Esansiyel yağ olarak da adlandıracağımız yağlar aromaterapide uzun yıllardır kullanılmaktadır. Saf uçucu yağların fiziksel ve duygusal yönde iyileştirici bir etkisi vardır. Bu sebeple aromaterapi de çok uzun yıllardan beri kullanılmaktadır. Alternatif bütünsel terapi şekli olan aromaterapiyi ve uçucu yağların diğer etkilerini öğrenmek için aromaterapiye giriş yazımızı okuyabilirsiniz.

Evinizde buhurdanlık kullanırken aşağıda önereceğimiz yağlar arasından seçim yapabilirsiniz.

Buhurdanlık Yağları ve Etkileri

Her kokunun üzerimizde yarattığı etki başkadır. Bazı kokuların etkileri birbirine benzer olmakla birlikte genel itibariyle beynimizde uyandırdıkları etkilerle farklı ruh haline bürünmemizi sağlarlar. Peki, buhurdanlık kokusu nedir ve bu kokuların etkileri neler?

Buhurdanlık kokuları ve etkileri genel itibariyle şu şekildedir:

  • Lavanta Yağı: https: En güçlü sakinleştiricilerden biridir. Aromaterapi de en çok kullanılan yağlardan biri olan lavanta;  uykusuzluk problemi başta olmak üzere pek çok soruna iyi gelir. Sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisiyle meditasyon esnasında da yogiler tarafından sıkça tercih edilir.
  • Papatya Yağı: Sakinliğin ve huzurun anahtarı olan papatya, kokusuyla da aynı etkiyi yaratıyor. Özellikle sinirli, stresli ya da kaygılı olduğunuz zamanlarda papatya yağının kokusuyla gevşeyebilir ve rahat bir uyku çekebilirsiniz.
  • Sandal Ağacı Yağı: Kadim zamanlardan bu yana şifalı kokusuyla dikkat çeken sandal ağacı; egzotik ve odunsu notalarıyla ortamdaki negatif enerjiyi temizler. Aynı zamanda kokusunu doğrudan soluduğunuz zaman nefes darlığı gibi sorunlara da iyi gelmektedir.
  • Biberiye Yağı: Solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelmesiyle bilinen biberiye, zihin yorgunluğu için de birebirdir. Zorlu sınavların, toplantıların ya da dikkatinizi veremediğiniz zamanlarda biberiye kokusuyla zihninizi rahatlatabilir ve daha kolay odaklanabilirsiniz.
  • Okaliptüs Yağı: Canlandırıcı ve enerji verici etkisi bulunan okaliptüs yağını, özellikle mevsim geçişlerinde hissettiğimiz halsizliğin geçmesi için kullanabilirsiniz.
  • Ylang Ylang Yağı: Son zamanlarda yaptığınız hiçbir şey size keyif vermiyor mu? Öyleyse ylang ylang yağının huzur ve neşe verici etkisinden faydalanabilirsiniz. Ayrıca antibakteriyeldir. Dolayısıyla yaşadığınız alanın havasını temizler.

Yukarıda saydığımız kokular buhurdanlık için en çok tercih edilenler arasında. Fakat koku çeşitliliği oldukça fazla. Dolayısıyla siz diğer kokuların etkilerini bilen bir kişiye sorabilir ve kendiniz için en uygun yağı seçebilirsiniz.

Buhurdanlık Nasıl Kullanılır?

buhurdanlik-nasil-kullanilir

Kendinizi huzursuz, öfkeli, stresli, kaygılı hissettiğiniz zamanlarda buhurdanlıktan yayılan hoş kokularla rahatlayabilirsiniz. Ayrıca akşam eve yorgun döndüğünüz zamanlarda bedeninizi gevşetmek ve rahat bir uyku çekmek için de uçucu kokuların şifalı etkilerinden faydalanabilirsiniz.

Bunun için yapmanız gereken tek şey buhurdanlıktan yayılan hoş kokular eşliğinde; sakin bir müzik dinlemek, kitap okumak ya da sizi rahatlatan herhangi bir aktiviteyle ilgilenmek. Peki ama buhurdanlık nasıl kullanılır?

Buhurdanlıktan yayılan şifalı kokular eşliğinde hem ruhunuzu hem de bedeninizi iyileştirmek için:

  • Buhurdanlığın en üst haznesine bir miktar sıcak su ekleyin.
  • Daha sonra tealight mumu buhurdanlığın yuvasına yerleştirin.
  • Uzun kibrit ile mumu yakın.
  • Son olarak sıcak suyun içine ruhunuz ve bedeniniz için uygun olan uçucu yağdan birkaç damla ekleyin.

Seramik Buhurdanlık Modelleri

muhiku-buhurdanlik

Muhiku etnik çizgilerle tasarlanan şık seramik buhurdanlık modelleriyle evinize huzur taşıyor. Evinizin enerjisini temizlemek ve havasını yumuşatmak için kullanabileceğiniz buhurdanlıkları hediye kutularınıza da dahil edebilirsiniz. Böylece sevdiklerinize huzur dolu bir hediye armağan edebilirsiniz.

Muhiku’dan sizin için iki farklı modeli seçtik. Bu modelleri detaylıca incelemek ve diğer buhurdanlıklara göz atmak için dekorasyon sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Beyaz Etnik Buhurdanlık

Buhurdanlığın köklü geçmişini yansıtan beyaz etnik buhurdanlık yaşam alanınıza huzur dolu bir atmosfer oluşturacak. Seramikten yapılan bu model açık tonların kullanıldığı ortamlarla büyük bir uyum yakalayacak.

Mavi Etnik Buhurdanlık

Renkler de en az kokular kadar duygularımız üzerinde etkili. Mavinin huzur verici tonunun kullanıldığı mavi etnik buhurdanlık ile huzuru birden fazla duyu organınızla hissedebilirsiniz. Bu model de seramikten yapılmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

ahsap-boyama-nasil-yapilir
Daha Fazla

Ahşap Boyama Nasıl Yapılır?

Hobiler kendimize ayırdığımız zamanı eğlenceli ve dolu dolu geçirmemizi sağlar. Ahşap boyama ise çok uzun yıllardır gerek hobi…