Bitki Çaylarının Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?

bitki-cayları-faydalari-ozellikleri

Bitki çaylarının faydaları nelerdir diye merak edenler için dopdolu bir içerik hazırladık. Doğanın şifalı ellerinin bize armağanı olan bitki çayı birçok toplumda yüzyıllardır rahatlatıcı ve şifa verici etkileri doğrultusunda tüketilmiştir.

Bitki çayları sıcak suda veya tercihen kaynamış suda demlenerek hazırlanır. Bitki çayı vücudun birçok vitamin ve mineral ihtiyacını da karşılar. Ayrıca dolaylı olarak bazı fizyolojik problemlere de iyi gelmektedir.

İçerik:

Sözü çok da uzatmadan bitki çayları ve özellikleri hakkında birkaç şey söylemek istiyoruz. Daha sonra ise hangi bitki çayı neye iyi gelir sorusunun yanıtını sizlerle paylaşacağız. Böylece yorgun ve kötü hissettiğiniz zamanlarda bitki çaylarının şifalı dünyasından faydalanabilirsiniz. Öyleyse bitki çaylarının faydaları ve özellikleri nelermiş bir bakalım.

Bitki Çaylarının Özellikleri

bitki-cayi-muhiku

İçeriğinde hiçbir katkı maddesi barındırmayan bitki çaylarının sağlık üzerinde pek çok olumlu etkisi bulunmaktadır. Her bir bitki çayının kendine özel maddeler içermektedir. Kimisi tam bir vitamin ve mineral deposuyken kimisi de zengin antioksidan kaynağıdır.

Bu sebeple bitki çaylarının insan sağlığı üzerinde farklı etkileri bulunmaktadır. Bitki çaylarınının bu özelliği en faydalı bitki çayı hangisidir, sorusuna da cevap olacak nitelikte. Çünkü çaylar içerisinde böyle bir sıralama yapmak pek de mümkün değil.

Bitki çayı içmenin faydaları çok var. Fakat bitki çayları ve etkileri üzerinde fizyolojik özelliklerimiz, hassasiyetlerimiz ve geçirdiğimiz rahatsızlıklar belirleyici özelliklere sahiplerdir. Bu sebeple bitki çayı tüketmeden önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz. Aksi takdirde bitki çayının yan etkilerini görebilirsiniz.

Ayrıca bitki çayının tüketimi konusunda da bilinçli olmalısınız. Sağlığınıza yararlı olacağını düşünerek aşırı tüketim yapmamalısınız. Çünkü bu şifalı bitkiler bünyenize fazla gelip size zarar verir hale gelebiliyor. O yüzden hatırlatmakta fayda var; bitki çayları belli oranlarda belli miktarda içilmelidir.

Size ve sevdiklerinize özel tasarladığımız kutular sayesinde bir fincan şifa verirken; yalnızca fizyolojik iyi oluşunuza değil psikolojik iyi oluşunuza da olumlu etkilerde bulunmak istiyoruz. Gerek çay tutkunu dostlarınız gerekse sizin için hazırladığımız Muhiku Dünya Çayları Kutusu ile dünyanın dört bir yanından özenle seçilmiş en faydalı bitki çaylarını ister bir kaşık balla, ister sütle ister sade içim halde tüketebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!

Bitki Çayları ve Faydaları

bitki-caylarinin-faydalari

Bu başlık altında doğada yetişen bitki çaylarının faydaları nelerdir, sorusuna yanıt vereceğiz. Hangi bitki çayının neye iyi geldiğini sizinle paylaşacağız. Siz de bu bitki çaylarını içerek daha enerjik olabilirsiniz ve daha sağlıklı olabilirsiniz. İşte, bitki çayları ve faydaları.

Yeşil Çay

Yeşil çay yoğun antioksidan içeren bir bitki çayıdır. Antioksidan ise insan vücudunda bulunan ve takviye yoluyla alınabilen bir maddedir. Vücudu dışarıdan ve içeriden tehdit eden zararlı durumlara karşı koruyan antioksidanlar, bizi hastalıklardan korumakla birlikte yaşlanmayı da geciktirir.

Bu nedenle yeşil çay kalp ve damar hastalıklarına karşı kalkan görevi görür. Kan basıncını dengeler, diş ve diş eti problemlerinde olumlu etkiler yaratır. Ayrıca kilo problemlerinde etkilidir. Metabolizmayı daha hızlı çalıştırır ve güçlü bir bağışıklık sistemine zemin oluşturur.

Papatya Çayı

papatya-cayi

Papatya çayı halk arasında genellikle rahatlatıcı ve uyku problemlerindeki olumlu etkileriyle bilinen bir bitki çayıdır. Bu faydalarının yanında romatizma rahatsızlıklarına, cilt ve deri problemlerine de iyi gelir. Ayrıca alerjik durumlara, stres ve kaygıya, bağırsak sorunlarına, kramplara, diş eti rahatsızlıklarına, karaciğerin çalışmasına, adet dönemi kasılmalarına, bağışıklık sisteminin güçlenmesine iyi gelmektedir.

Rezene Çayı

Faydaları saymakla bitmeyen rezene çayı ilaç etkisi yaratan ve halk arasında şifa deposu olarak bilinen bir bitki çayı olup fazla tüketimi çeşitli yan etkilere sebep olabilmektedir. Rezene çayının faydalarına gelecek olursak hazımsızlığa iyi gelir, mide ağrılarına, sindirim problemlerine iyi gelir.

Mısır Püskülü Çayı

Amerika’dan dünyaya tanıtılmış mısır püskülü, gıda olarak tüketilmesi dışında kaynatılıp sıcak içim olarak da tüketilir. Mısır bitkisinin püskülleri kaynatılarak elde edilen bitki çayı ile enfeksiyon hastalıklarına ve diyabete karşı çeşitli faydalar görülmüştür.

Bu faydalarının yanında mesane yolları enfeksiyonlarına, prostata, böbrek taşına karşı vücuda direnç kazandırır. Kalp rahatsızlıklarında, kronik yorgunluğa, yüksek tansiyona iyi gelir.

Isırgan Otu Çayı

Isırgan otu çayı idrar sökücü özelliğiyle bilinir, demir oranı yüksektir, sindirim sisteminin ve diğer organların temizlenmesinde etkilidir, karaciğeri ve böbrekleri temizler, öksürük sökmesiyle bilinir, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, soğuk algınlığına, sindirime faydalıdır.

Ada Çayı

adacayi-muhiku-blog

Ada çayı Latincede “iyileştirmek” anlamına gelmektedir. Çağlar boyu varlığını korumuş bu bitki hayatımıza çeşitli faydalar sunmaktadır. İnsan vücudunu olumsuz etkileyen toksinlerin vücuttan atılmasına, zihinsel fonksiyonların gelişmesine, terlemeye, strese, menapoz dönemi sonrasında yaşanan belirtilerin azaltılmasına, belleğin kuvvetlenmesine, alzheimer ve demans hastalıklarına yardımcı olan bir bitki çayıdır. Bunların yanında yükselen kan şekerini düşürür, ağız yaralarına iyi gelir, sinire bağlı baş ağrılarına iyi gelir.

Biberiye Çayı

Bitki çaylarının faydaları altında biberiyeye yer vermemek olmazdı. Biberiye çayı hazımsızlığa, kabızlığa, iyi gelir ve bellek güçlendirme özelliğiyle meşhur olan bir bitki çayıdır. Bunların dışında konsantrasyon problemleriyle baş etmeye, zararlı maddelerin vücuttan atılmasına, kan dolaşımının hızlanmasına, stres azaltmaya yarar.

Hibiskus Çayı

enerji-veren-hibiskus

Her derde deva adeta şifa olan hibiskus çayı kafein içermemektedir ve tam bir C vitamini deposudur. Tansiyon düşürücü özelliğinin yanında, kolesterolün düşürülmesine, mide rahatsızlıklarına, sindirim problemlerine, kilo problemlerine olumlu etkileri vardır.

Muhiku ile yaz kış hibiskus çayının mayhoş aromasının tadını çıkarabilirsiniz.

Melisa Çayı

Halk tarafından uyku problemlerine karşı tüketilen melisa çayı bu faydasının yanında sinirleri yatıştırmaya, stresin azaltılmasına, sindirim problemlerine, ter atmaya ve mide rahatsızlıklarında yaşanan ağrının hafifletilmesine yarar.

Kekik Çayı

Kekik çayı hemen hemen üç yüz elli farklı türe sahip tam bir antioksidan kaynağına sahip olan bir bitki çayıdır. Öksürük sorunlarına, hazımsızlığa, boğaz ağrılarına, soğuk algınlığına, stres azaltılmasına, romatizmaya, baş ağrılarına iyi gelir.

Maydanoz Çayı

Maydanoz çayı demir eksikliğine, gribal enfeksiyona, nezleye bire birdir. Ayrıca adet sancılarına iyi gelen ve idrar yollarının temizlenmesinde büyük fayda sağlayan bir bitki çayıdır.

Sarımsak Çayı

Sarımsak çayı en şifalı bitki çayı olarak bilinir. Tansiyon hastalıklarına iyi gelir, güçlü bir antibiyotiktir, vücut hastalıklarla mücadele verirken kalkan görevi görür. İçeriğindeki allicin maddesi kanserle mücadelede önemli bir role sahiptir. Bilhassa mide, kolon, göğüs, prostat vb. kanser türlerinde etkilidir.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesine, gribe, kan şekerinin dengelenmesine, cilt problemlerine özellikle sivilce ve akne problemlerine, saç dökülmesine, bronşite, kilo problemlerine ve saymakla bitirilemeyecek daha nice şekilde vücuda iyi gelmektedir.

Nane Çayı

dunya-caylari-hediye-seti

Ferahlatıcı nane çayı, insan vücudunda önemli etkiler yaratan bitkilerden biridir. Nane çayı tüketildiğini antioksidan etkisi görmektedir. Yeşil çayın faydalarında antioksidandan bahsetmiştik yukarıda. Vücudu rahatlatmaya, zararlı bakterileri atmaya, boğaz kuruluğuna, nefes açmaya, vücudun dinç olmasına fayda sağlar.

Fas’ın Moroccon mint çayı ile nanenin ve yeşil çayın ferahlatıcı etkisini tadabilirsiniz.

Kuşburnu Çayı

Kuşburnu Çayı kan basıncının dengelenmesine, romatizma ağrılarına, kolesterole, şeker hastalığına, bağışıklık sisteminin güçlenmesine, soğuk algınlığına, mesane problemlerine iyi gelen bir bitki çayıdır.

Ihlamur Çayı

Yapılan araştırmalara göre en sevilen ve en çok tüketilen bitki çayı olan ıhlamur, vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Ayrıca ateş düşürmeye, gribe, nezleye, öksürüğe, migren ve sinüzite, kaygı ve strese, ishale, karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına fayda sağlar.

Lavanta Çayı

Mis kokulu lavanta çayı uykusuzluğa, ateş düşürmeye, migren ağrılarına, bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve ağız kokusunu gidermeye yarar. Lavanta çayının depresyon dönemlerinde ruhsal açıdan insana iyi geldiği söylenen bir bitki çayıdır.

Beyaz Çay

Son yılların en çok tüketilen bitki çayı olan beyaz çay, kilo problemlerinde tüketilir. Sindirimi kolaylaştırır, cildin yaşlanmasını geciktirir ve tahribatını önler. Ek olarak sivilce ve iltihap problemlerine olumlu etkiler yaratır, hafızayı kuvvetlendirir ve saç dökülmesine karşı da etkilidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

ihlamur-cicegi
Daha Fazla

Ihlamur Çiçeği Nedir? Özellikleri Nelerdir?

İçindekiler Gizle Ihlamur Çiçeği Nedir?Ihlamur Çiçeği Nasıl Demlenir?Ihlamur Çiçeği Özellikleri Nelerdir?Bonus: Ihlamur Balı Ihlamur çiçeği çayını hepimiz kış…