Bitki Çayı Çeşitleri Nelerdir, Nasıl Yapılır? – Bitki Çayı Tarifleri

bitki-cayları-faydalari-ozellikleri

Öyle bir içecek düşünün ki hem soğuk havalarda hem sıcak havalarda içilebilsin. Ayrıca rahatlatsın, yorgunluğunuzu alsın, sohbetinize katılsın ve sizi dünyanın her yerinde farklı aromalarla karşılasın. Farklı bitkilerle hazırlanabilen bitki çayı; kahvaltı sofralarının, akşam yemeğinden sonra aile meclisinin, arkadaşlar arasında bir sohbet başlangıcının vazgeçilmezi olmuştur. Kısacası hayatımızın baş köşesine yerleşmiştir.

İçerik:

Bitki çayları, doğanın eli boş gelmeyen bir misafir gibi bize hediye ettiği eşsiz bitkilerdir. Peki bu bitkiler nelerdir? Bitki çayı nasıl yapılır? Bitki çaylarının faydaları nelerdir? Biraz bunlara değinelim.

Dünyanın dört bir yanında yetişen çay bitkilerini deneyimlemek ister misiniz? Muhiku olarak sizi ve sevdiklerinizi dünyanın çeşitli bölgelerinden özenle seçtiğimiz bitki çaylarıyla buluşturuyoruz. Kısacası doğayla birlikte evinize misafir oluyoruz.

Mithra Coffee & Tea Co. çay çeşitleriyle gerek siz gerekse çay tutkunu sevdikleriniz için harika kutular tasarlıyoruz. Geleneksel hediyelerden sıyrılıp hem kendinize vakit ayırabileceğiniz hem de onların hayatının farklı alanlarına dokunup kendilerini özel hissedecekleri yenilikçi çözümler geliştirdik.

Muhiku ile bugüne kadar özel günlerde tercih ettiğiniz hediye seçeneklerinden sıyrılarak kendinize ve sevdiklerinize harika bir Dünya Çayları Kutusu hediye edebilirsiniz.

Bitki Çayı Çeşitleri

kis-cayi-tarifi

Sizin için en faydalı ve en sevilen bitki çayı çeşitlerini bir araya getirdik. İşte, faydaları saymakla bitmeyen şifa kaynağı bitki çayıları. Bu bitki çaylarından bahsederken kısaca nasıl hazırlandıklarına da değineceğiz. İşte farklı çay tarifleri ve çeşitleri.

Anason: Uzmanlar bu çayı yemek yemeden önce içilmesi tavsiye ediyorlar.  İki gram tohumu beş on dakika kaynatarak hazırlayabilirsiniz. Bu çay öksürüğe iyi gelir ve balgam söktürür. Ayrıca hazımsızlığa da iyi gelir.

Cihan Perçemi: Bitkinin toprağın üstünde bulunan çiçekli kısımları ile hazırlanır. Günde bir buçuk iki gram civan perçemini on ila on beş dakika demleyerek hazırlayabilirsiniz. Etkileri; ödem giderme, adet dönemlerinde ağrı ve sancıyı azaltma. Hamile kadınların ve tansiyon hastalarının kullanma durumlarını bir uzmana danışmaları gerekmektedir.

Dereotu: Dereotunun toprak üzerinde kalan tohumlarıyla yapılır. Üç dört gram dereotunu on dakika demleyerek hazırlayabilirsiniz. Hazımsızlığa, gastrite ve ülsere iyi gelir.

Ekinezya: Ekinezya bitkisinin toprak üzerinde kalan köklerinin maksimum bir gramın on dakika demlenmesiyle hazırlanır. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli etkileri vardır.

Gingko: Farklı bitkilerle karıştırılıp kaynatılarak günde üç ila dört defa içilebilir. Kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu bir etkisi olmakla birlikte, pıhtılaşmayı önleyici etkisi de vardır.

Kekik: Kekik çayı boğaz ve baş ağrısına, bronşite, hazımsızlığa, öksürüğe, romatizma ağrılarına iyi gelir. Vitamin ve mineral değerleri çok yüksek bir bitkidir. Kekik çayını kurutulmuş kekikle veya taze kekikle hazırlayabilirsiniz. Bir tatlı kaşığı kekiği altı dakika demleyerek hazırlayabilirsiniz.

Zerdeçal: Bir çay kaşığı toz zencefili ve bir çay kaşığı toz zerdeçalı yedi dakika demleyerek hazırlayabilirsiniz. Soğuk algınlığına ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir.

Adaçayı: Adaçayı bitkisi doğada yabani ortamlarda bulunur. Adaçayı da adaçayı yapraklarının yaklaşık beş dakika demlenmesiyle hazırlanır. Ortalama on dakika demlenerek , günde iki ila üç defa içildiğinde mide şikayetlerine, soğuk algınlığına, boğaz yanmasına ve bakteri temizliğine iyi geldiği uzmanlar tarafından belirtilmiştir.

En Çok Tercih Edilen Bitki Çayı Çeşitleri

cay-seven-birine-hediye

Hibiskus: İran kültürüne ait hibiskus çayı son zamanların en çok tüketilen çay çeşitlerinden biri. Bunun en büyük sebebi ise gerek sıcak gerek ise soğuk formda ortaya harikalar çıkarması. Özellikle adet döneminde kadınların büyük destekçisi olan hibiskus çayının mayhoş aromasını Muhiku ile keşfedebilirsiniz.

Böğürtlen: Bu çay tadı açısından ağzınızda hoş bir tat bırakır. Bir tatlı kaşığı böğürtlen yaprağının beş altı dakika demlendirerek hazırlayabilirsiniz.. Böğürtlen çayı ishale ve diş eti kanamalarına iyi gelir.

Blossom Çayı: Çin’den dünyaya yayılan bu lezzet son zamanların en trend bitki çaylarından biri. Demlendiği zaman ortaya çıkardığı muhteşem görüntüyle herkesi büyüleyen bir bitki çayı. Yeşil çay, yasemin çayı, gül yaprakları ve değişken bitki çayları ile hazırlanan lezzetli blossom çayını Muhiku ile deneyimleyin.

Kuşburnu: Kuşburnu bitkisinin meyvelerinin günde üç defa on ila on beş dakika kaynatarak hazırlayabilirsiniz. İdrar artırıcı özellikleri olmakla beraber böbrek taşı düşürmede önemli bir etkisi vardır. C vitamini içermesi ve tadının hoş olması kuşburnu çayının ekstra özellikleridir.

Rezene: Bir ila iki çay kaşığı rezenenin beş ila on dakika demleyerek hazırlayabilirsiniz. Hafif içime sahiptir. Kalın bağırsak sancılarına, gaz ve şişkinliğe, mide bulantılarına iyi gelir.

Ihlamur: Ihlamur bitkisinin insanı rahatlatan bir kokusu vardır. Soğuk algınlığına, öksürüğe iyi gelir. Ayrıca balgam sökmeye yardımcı olur. Bir tutam ıhlamuru yedi dakika demlendirerek hazırlayabilirsiniz.

Evde Bitki Çayı Yapımı

bitki-cayi-tarifleri

Doğanın bize sunduğu daha nice bitki vardır ki vücudumuza olan etkilerini görmek için yapılması gereken tek şey on beş dakika kaynatıp düzenli bir şekilde tüketmek. Bir kısım bitkilerin insan vücuduna etkileri kuvvetli olmakla birlikte bazı bitkiler zayıf etkiler yaratır.

Kuvvetli bitki çaylarında aşırı kullanım vücutta tahribata sebep olur. Bu sebeple kullanırken dikkatli olmak gerekir. Bu etkileri dışında türlü bitkiler çeşitli vitaminleri bize sunmaktadır. Özellikle rooibos çayı zengin vitamin ve mineral deposudur. Yüzünüzü doğaya, demliğinizi de doğanın sunduklarına çevirirseniz çayın fizyolojik ve psikolojik etkilerini görmeniz uzun sürmeyecektir.

Her bitki çayının demlenme süresi farklılık göstermektedir. Bu sebeple çayı demlemeden önce o çay için gereken demleme süresini öğrenmenizde fayda var. Aksi takdirde vaktinden önce ya da sonra süzülen çayların faydasını göremezsiniz.

Diğer taraftan evde bitki çayı demlerken çay süzgeci, bitki çay demliği ya da French press kullanabilirsiniz. Bu tarz pratik ve şık ekipmanlar size pürüzsüz bir demleme keyfi sunacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir