Benjamin Çiçeği Bakımı

Benjamin Çiçeği Nedir?

Benjamin çiçeği, doğanın esintilerini evlerinin bir parçası hâline getirmek isteyenlerin favorilerindendir. Dekoratif amaçlı kullanılan mini formda bir ağaç olan Benjamin’in 800 farklı türü vardır.

Bu türlerden bazıları küçük kalır, bazıları ise daha büyük ağaçlara dönüşür. Daha küçük formlarda olan ve bonzai olarak yetiştirilen Benjamin çiçeği türleri iç mekânlarda yetiştirilmek için çok uygundur.

Evde Benjamin çiçeği yetiştirirken, bu bitkinin çok fazla yer değiştirmekten hoşlanmadığı ve bu tür durumlarda yerine uyum sağlama süreci geçirdiği unutulmamalıdır.

Benjamin Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Benjamin çiçeği, uygun yetişme şartlarının sağlanması noktasında titiz bir bitkidir. İhtiyacı olan şartlar sağlanmadığında yapraklarını döker.

Bu nedenle, iç mekânda Benjamin çiçeği bakmak için dikkat edilmesi gereken noktalar göz ardı edilmemelidir.

Benjamin çiçeğinin en önemli ihtiyaçlarından biri, aydılık bir ortamdır. Bitki sabahları güneş alan ve öğleden sonra gölge yerlerde konumlandırılmalıdır.

Uygun şartlar sağlanamasa dahi, Benjamin çiçeğinin yeri sık sık değiştirilmemelidir. Kendi etrafında döndürülse dahi yaprak dökmesi söz konusu olabilir.

Benjamin çiçeği, drenajı iyi toprak ister. Besin ya da organik maddeler açısından zengin toprak ihtiyacı yoktur. Bitkinin toprağının sürekli nemli tutulması önemlidir.

Aksi takdirde yapraklarını dökebilir ve kökleri çürüyebilir. Neme karşı hassas bir bitki olduğu için düzenli aralıklarla sulanmalıdır.

Ayrıca, Benjamin çiçeği için 16 derece ve üzerinde sabit bir sıcaklık sağlanmalıdır. Kışın iç sıcaklıkta dalgalanma olması engellenmelidir. Yaz aylarında iç sıcaklığın çok düşmemesi için klima 20 derecenin altına düşecek şekilde kullanılmamalıdır.

Benjamin, yüksek nemli ortamları seven bir çiçektir. Ortam nemi düşük olduğunda yaprakları kuruyup buruşabilir.

İç mekan nemi yeterli değilse, hava nemlendirici cihaz kullanılabilir. Çiçeğin toprağı nemli tutulmalı ve yapraklarına ara sıra su püskürtülmelidir.

Özellikle büyüme dönemi boyunca bol miktarda gübreye ihtiyaç duyduğundan bu sürecin başında Benjamin çiçeği yavaş salınımlı gübreyle beslenmelidir.

İlkbahar ve yaz mevsiminde her ay, sonbahar ve kış mevsiminde ise iki ayda bir gübrelenebilir. Benjamin çiçeği çok uzadığında ya da bitkinin şekillendirilmek istendiğinde büyüme dönemi dışında budama işlemi yapılabilir.

Benjamin Çiçeği Özellikleri

Tropikal ve subtropikal iklimde yetişen Benjamin çiçeği, yaprak dökmeyen ve geniş yapraklı bir ağaçtır. Ev ve ofis gibi iç mekânlarda bakılabilen Benjamin çiçeğinin ömrü 20 ila 50 yıldır.

İç mekânlarda yetiştirilen Benjamin çiçeğinin boyunun 1-2 metre civarında kalması, bitkinin budanmasını gerektirir.

Son derece hızlı bir şekilde büyüdüğü için çiçeğin saksısı yılda 1 kez değiştirilmelidir. Kökeni Asya ve Avustralya olan Benjamin çiçeği, insanlar ve hayvanlar için zehirli bir bitkidir.

Yüksek oksijen içeren Benjamin bitkisi, bu sayede ortam havasını sağlıklı ve ferah bir hâle getirir. Evi ve iç mekânı yenileyerek temiz hava ve enerjiyle güzelleştirir. Formaldehit ve diğer toksinlerden uzaklaştırarak havayı arındırma özelliğine sahiptir.

Benjamin Çiçeği Anlamı

Dünya üzerindeki pek çok kültürde Benjamin çiçeğinin zengin ve simgesel anlamları vardır. Bitkinin yeşil yaprakları çoğu kültürde barış ve huzuru temsil eder. Evlerde ya da iş yerlerinde sakinlik ve dengenin sembolü olarak kabul edilir.

Yemyeşil yapraklarıyla bolluğu ve bereketi temsil eden Benjamin çiçeğinin bulunduğu eve ya da iş yerine zenginlik ve refah getirdiğine inanılır.

Feng Shui uygulamalarında ise enerji akışını düzenleyen, evdeki ya da ofisteki uyumu ve dengeyi korumaya yardımcı olan bir bitki olma özelliğine sahiptir.

Benjamin Çiçeği Kaç Günde Bir Sulanır?

Benjamin çiçeğinin kaç günde bir sulanacağı, ortam koşullarına ve mevsime bağlı olarak değişiklik gösterir.

Genellikle yaz aylarında haftada 2-3 kez, kış aylarında ise haftada 1 kez sulama yapılması yeterli olur. Toprağın üst kısmı kuruduğunda sulama yapılmalıdır.

Benjamin Çiçeği Evde Yetişir mi?

Benjamin Çiçeği (Ficus benjamina), evde de yetiştirilebilen popüler ve dekoratif bir bitki türüdür. Ancak Benjamin çiçeğinin belirli ihtiyaçları ve büyüme alışkanlıkları vardır. Bu nedenle, evde Benjamin çiçeği yetiştirmek için uygun bakım koşulları sağlanmalıdır.

Benjamin Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Benjamin çiçeği çoğaltmak için izlenmesi gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Benjamin çiçeğinde sağlıklı görüne bir dal seçilir. Seçilen dal, alttaki yaprakların en az 0,5 cm altından olmak kaydıyla 7-12 cm kadar kesilmelidir. Dalın alt yarısındaki yapraklar sıyrıldıktan sonra istenirse dalın kesilen ucu köklendirme hormonuna batırılır.
  • Kesilen kısım içerisinde nemli tork bulunan bir saksıya gömülür. Daha sonra saksı büyük bir plastik torba yardımıyla kaplanır. Dalın kesilen kısmına torba değmediğinden emin olup torba alttan bağlanmalıdır.
  • Saksı, aydınlık ancak doğrudan güneş ışığı almayan bir yere yerleştirilmelidir. Ayrıca, saksının 16 derece ve üzerinde bir ortamda bulundurulmasına özen gösterilmelidir. Nem seviyesinin artırılması için Benjamin çiçeğine su püskürtülmeli ve toprak kuruduğunda çiçek sulanmalıdır.
  • Bitki ortalama 2 ila 4 hafta içinde köklenir. Yaklaşık 6 hafta sonra ise bitki 15 cm’lik bir saksıya nakledilerek normal bakım uygulanmaya başlanabilir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir
Daha Fazla
Bambu Çiçeği Bakımı
İçindekiler Gizle Bambu Çiçeği Nedir?Bambu Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?Bambu Çiçeği ÖzellikleriBambu Çiçeği AnlamıBambu Çiçeği Kaç Günde Bir Sulanır?Bambu…